Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund"— Utskrift av presentasjonen:

1 Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Erfaringer med NAV Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund

2 Erfaring med NAV Norges Blindeforbund
Undersøkelsen er gjort på telefon med 99 intervjuer Stian M. Innerdal Kartlegge medlemmers erfaring med NAV Målgruppen er mellom 23 år og 36 år Intervjuene er gjennomført i april 2018 Utvalg er levert av Norges blindeforbund

3 ALLE ønsker å være i arbeid
6 av 10 er i arbeid Alle har vært i kontakt med NAV 8 av 10 har fått arbeidsrettede tiltak 1/3 har uføretrygd ½ sier det er NAV som foreslo uføretrygd

4 Det er intervjuet 99 personer og de har følgende karakteristika
Vi gjør oppmerksom på at antall intervjuer gir begrenset mulighet til å bryte ned resultatene på bakgrunnsvariabler

5 Det er intervjuet 99 personer og de har følgende karakteristika – i prosent

6 Seks av 10 er i arbeid, og flest har vært i to til fem år
N= 99 - Er du i arbeid? N= 60 -til de som har arbeid. Hvor mange år har du vært i fast arbeid? Det er flere menn(73%) enn kvinner (53%) som oppgir å være i jobb, og andelen er naturlig nok høyere blant de over 30 år.

7 De som arbeider har hatt én til tre forskjellige arbeidsgivere
N= 60: Til de som har arbeid. Hvor mange forskjellige arbeidsgivere har du hatt?

8 6 av 10 har hatt sommerjobb 57 % av de spurte oppgir at de har hatt sommerjobb Det er noen flere menn enn kvinner Det er ingen vesentlig forskjell i svarene på de som er svaksynt, sterkt svaksynt eller blind N= 99: Har du noen gang hatt sommerjobb?

9 Alle ønsker å være i jobb
Hele 97 % av de spurte oppgir at de ønsker å være i jobb N=99: Ønsker du å være i jobb?

10 Alle har vært i kontakt med NAV om arbeid, utdanning og/eller uføre
N=99: Har du hatt kontakt med NAV på områdene arbeid, utdanning og/eller uføre?

11 Åtte av 10 har fått arbeidsrettede tiltak fra NAV, og mest vanlig er arbeidsavklaringspenger og arbeidspraksis/arbeidsutprøving 99 Har du fått arbeidsrettede tiltak gjennom NAV?

12 Én av tre har uføretrygd
Noen flere kvinner oppgir å ha uføretrygd Andelen er noe høyere blant de blinde, og minst blant de svaksynte De fleste søkte når de var 18 år 99 Har du uføretrygd?

13 Av de som har uføretrygd sier halvparten at det var NAV som foreslo at de skulle søke om uføretrygd
Av de som sier at det var NAV som foreslo at de skulle søke om uføretrygd (NB: 17 personer) oppgir over seks av 10 at det tok mer enn ett før NAV foreslo uføretrygd På svaret andre kommer det opp foreldre, kommunen, nevrologen, legen, venner 34 Var det NAV, deg selv eller andre som foreslo at du skulle søke om uføretrygd?

14 Av de som har hatt kontakt med NAV men som ikke er uføretrygdet oppgir 17 % at noen i NAV har foreslått at de skal søke uføretrygd Selv om det er få respondenter er det flere menn som oppgir at NAV har foreslått enn kvinner Ingen svaksynte oppgir dette Av de 11 som oppgir at de har fått foreslått trygd mener over halvparten at de hadde kontakt i mer enn et år før de foreslo. 18 % av disse søkte om uføretrygd. Hovedgrunnene til at NAV foreslo uføretrygd er synshemmingen (21%), fordi man har søkt jobb en stund uten å få (21%) eller grunnet helseplager 65 Har noen fra NAV foreslått at du skal søke om uføretrygd?

15 Av de som har blitt foreslått uføretrygdet av NAV (28 personer) mener over halvparten at det var riktig Selv om det er få respondenter er det flere kvinner som mener det var riktig enn menn På spørsmål om NAV har foreslått å søke om uføretrygd flere ganger svarer 71 % at det har de ikke. 28 Synes du det var riktig eller galt av NAV å foreslå at du skulle søke om uføretrygd?

16 De fleste er fornøyd med hjelpen de har fått av NAV
Det er få – 13 % - som oppgir at de er misfornøyd med NAV og den hjelpen de har fått. Det kan tyde på at kvinner og de under 30 år er litt mindre fornøyd 99 Synes du det var riktig eller galt av NAV å foreslå at du skulle søke om uføretrygd?

17 De som er misfornøyd, hva kommenterer de
De holder meg tilbake, tilrettelegger ikke. En jobb i f eks prosent er ikke mulig. Enten må jeg være uføretrygdet eller i full jobb. NAV ser ikke ferdighetene mine, de må ha bedre kompetanse. Det er i korte trekk veldig firkanta og tungrodd. Det var ikke der når jeg trengte de. Søkte penger etter studiene, fikk ingenting. Måtte bruke alle sparepengene. Måtte leve lenge på minimalt med penger over lang tid uten å få svar fra NAV. Skaffet til slutt arbeidsplass helt selv. Dårlig kommunikasjon i alle ledd Fikk aldri pengene tilbake for første par med briller. Skulle få tilbake penger fra NAV etter briller på sykehuset. Fristen gikk ut. Får ikke den hjelpen jeg trenger Har krav på veldig mye hjelp men har aldri mottatt noe. Om jeg skulle bli blind i nærmeste framtid så kan ikke jeg noe som helst og vil ikke ende vel Rådgiveren har ikke vært helt gode og har vært mye urettmessig statsbehandling Systemet er veldig kronglete? nettsider er uoversiktlig Tok nesten 8 år før saksbehandleren skjønte situasjonen Var en periode hvor alt tok veldig lang tid og fikk mye avslag som jeg måtte anke, dette førte til at jeg måtte ta tid av utdanningen min. Men i senere tid har ting gått ganske så fort og mye bedre så den scoren er med tanke på tidligere erfaring med nav Veldig vanskelig å få tak i min saksbehandler. Har hatt et møte siden vedkommende ble min saksbehandler. 9 9

18 De som er fornøyd, hva kommenterer de
Ansatte på nav, de hører på vedkommende At de saksbehandlere jeg har fått har gjort jobben sin, og at de har fulgt meg opp slik at jeg kan få bestemme hvilke tiltak jeg vil være på At jeg ente opp i studie De er blitt flinkere i dag enn det det de var i starten De er konkrete De forstår synsproblemene mine De følger meg opp og tilrettelegger for meg på praksisplassen jeg er på De gjør en god jobb med å hjelpe meg og andre med samme problem å komme seg ut i arbeid De har alle hjelpemidlene De har forståelse De har møtt meg på alle møter og hørt på meg og tilrettelagt De hjelper meg med det jeg trenger Den personen tok det jeg ville på alvor og hadde tro på meg. Det er fleksibelt De har gjort det beste for henne Fikk den hjelpen jeg trengte Fikk en god omskolering Fikk mye hjelp nå i det siste angående arbeid Flink til å hjelpe Syns de er greie å ha med og gjøre Fått den hjelpen som trengs Gjort det bra på ønskede tjenester God oppfølging God saksbehandler God service Gode synspedagoger og optikere, som kan mye mer enn meg om syn. Jeg får også ofte det jeg ber om, de hjelpemiddelene jeg trenger. Det hører på meg. Godt tatt i mot Har fått den hjelpen jeg har hatt behov for på riktig tidspunkt Har hjulpet meg ut i arbeid etterhvert, selv om det tok et år Har ikke hatt noe problemer Har tross alt fått fullført en bachler grad Hjalp meg å få praksis plass Vært konstruktivt Jeg har fått god oppfølging og folk har vært veldig hyggelige, og de har vært der for meg når jeg har hatt behov for det Jeg har fått hjelpen når jeg har trengt det Jeg synes jeg har fått den hjelpen jeg trengte Klarte å hjelpe meg kjapt Opplever at når jeg først kom inn i systemet, så fikk jeg den hjelpen jeg trengte uten behøvig styr Sett muligheten mine 9 9


Laste ned ppt "Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google