Mappevurdering i it’s learning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Advertisements

Grete Haaland Sund HiAk,
Digitale mapper som undervisningsmetode i teori og praksis Tom Erik Holteng Rådgiver SEVU.
Elektroniske verktøy Diakonhjemmet nov Verktøyene Disse verktøyene blir brukt på Diakonhjemmet •Epost •PPS •Studentweb •Its learning.
MAPPEVURDERING En innføring.
Forskerspiren Åpne forsøk: nye læringsmål?
H. Aschehoug & Co. På eksamensdagen H. Aschehoug & Co.
NVU – aktører De som presenteres her er: •HiA •HiB •HiNT •HiST •UiS.
1 Etterutdanningstilbud ved PLU Organisering av arbeidet •Prosjektgruppen for elev- og lærlingevurdering ved PLU •Planen ble utarbeidet av fagansvarlig/i.
Pedagogikk 102 Våren 2008 Arbeidskrav og vurdering.
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Det utdanningsvitenskapelige fakultetet, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning Artikkelbaserte avhandlinger og veilederrollen Seminar for kandidater.
Oslo kommune Utdanningsetaten Stovner videregående skole BRUK AV IKT I LÆRINGSARBEIDET Hvordan fungerer IKT som pedagogisk verktøy/hjelpemiddel ved Stovner.
”Den viktigste av alle pedagogiske oppgaver er å formidle til barn og unge at de stadig er i utvikling, slik at de får tillit til egne evner.” Kilde:
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Hva er Fronter.
Nye websider for Sørli skole
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Ra i første rekke ? læring med IKT Presentasjon ved Berit Bratholm , Høgskolen i Vestfold.
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Høgskolen i Oslo Litt om LMS. Hva er et LMS? l Et internettbasert, brukeravgrenset system for elektronisk kommunikasjon, publisering av elektroniske filer.
+ Wiki i klassen Tonje Hilde Giæver og Louise Mifsud TOS IKT1.
Elektroniske verktøy Diakonhjemmet nov 2008 (Klikk for å komme til neste side)
Elektroniske verktøy Diakonhjemmet august Verktøyene Disse verktøyene blir brukt på ditt studium Epost Studentweb Its learning.
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Drammensskolen ønsker foresatte velkommen inn i FRONTER
Lage en skriveplan for skolen
Rogalandsmetoden for en helhetlig fag- og yrkesopplæring IKT – VfL UiS
”Programfag til valg” En nyskaping innen yrkes- og utdanningsveiledning?
Didaktiske analysekategorier
Programfag til valg Et individuelt tilpasset opplegg.
Fagenhet for IKT, Avd. for LU, Høgskolen i Oslo Digitale mapper og mappevurdering – muligheter og begrensninger A05 allmennlærerutdanninga 28. oktober.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Digital kompetanse - for hvem og hvordan?. Digital kompetanse Nå nytter det ikke lenger å vente på at det skal gå over. PFDK er her og er kommet for å.
PORTEFOLIO Ekrom skole.
HVA ER DET? Grethe Haldorsen
Satsingen Vurdering for læring - hvordan kan UH bidra? Kvalitetssikringsnettverk etterutdanning UH Gardermoen 3. juni 2010 Hedda B. Huse, Anne Husby, Ida.
Standarder, innhold og ePortfolio Helge Hannisdal Product Manager it’s:learning
Hvordan kan foreldre bruke de vangligste funksjonene i Itslearning.com
EiT-modul 15. november 2006 Bruk av mappeinnleveringer som underlag for prosessrapport Lene Rønningen og Hanne Charlotte Helgesen.
Pedagogisk-psykologisk tjeneste på nett
Vurdering for læring i Kunnskapsløftet en Europeisk dimensjon Inger Langseth Program for Lærerutdanning 1.
POÉTE Leonardo da Vinci Lifelong Learning program Tanker etter seminar i Frankrike, Norge og Finland Ingvild Espelien og Bente Ryen.
Workshop Wiki/ Blogg Wiki. Hva er en wiki? wiki betyr fort, rask, hurtig, hastig (Hawaii) et personlig publiseringsverktøy gratis, åpent for.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
IKT som verktøy i lærerutdanningen Gevinster og utfordringer Eli Kari Høihilder Høgskolen i Vestfold KVALITETSVURDERING FOR LÆRING OG UTVIKLING Hafjell,
Mappevurdering som metode – med utgangspunkt i norskfaget og med Classfronter som verktøy
Digitalt prosjektrom og samarbeidsteknologi Muligheter for meningsskaping og relevans i et «kombinert klasserom» Jorunn Thortveit og Hans Erik Bugge IGIS.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Deltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F06-Heltid 2006/2007 Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Høgskolen i Oslo Eksempler på Fronterbruk integrert i faglige prosesser Personalmøte, tilsatte på Internasjonale studier, Avdeling LUI Vibeke.
Digital Mappevurdering Mattias Øhra. Søknad vedrørende digitale mapper 12 år siden.
Høgskolen i Oslo Digitale mapper Profiler fordypningsgruppe 4.februar 2008 Vibeke Bjarnø og Eva Michaelsen Avdeling for lærerutdanning.
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
Vurdering av pedagogisk programvare i matematikk
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for F Utviklet av IT-seksjonen, LU.
Høyvis.no Digitale vurderingsformer og mappevurdering Anne Fængsrud Studieleder/Prosjektleder HVE.
Filbehandling og digitale mapper Forelesning for A IT-seksjonen, LU.
Eksamen eksamen er en styrende faktor på hele studieforløpet og omtales ofte som "the tail that wags the dog".
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Digital mappevurdering - eller? IKT og MAPPEVURDERING Anne Anne Fængsrud
Norges offentlige utredninger NOU 2003: I første rekke Forsterket kvalitet i en grunnopplæring for alle ___________________________________________________________.
Mappemetodikk Rakel K. Rohde Næss.
Vurdering for læring Camilla Wiig, 3.nov.2011.HIVE.
Er gullfuglen skutt? LMS i Norsk utdanning Mattias Øhra ProgramForum for Program for digital kompetanse
Liv M. Lassen og Nils Breilid
Mappevurdering Mappe innebærer at elevene tar vare på ulike former for arbeid, slik at de kan dokumentere både den kompetansen de Definisjon Mappevurdering.
Hva synes dere er det viktigste innholdet i fagene?
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

Mappevurdering i it’s learning Nils Hjelmervik, pedagogisk veileder it's learning as

Hovedprinsippet En elev En mappe En lærer/veileder Mappevurdering

Hovedprinsipp 2 (tradisjonelt) MEN Det finnes mange veier til Rom Elev/student arbeider og vurderer eget arbeid Arbeid samles i mapper Ferdige Underarbeid Lærer er med å veileder/setter premisser /vurderer

Mappevurdering – hva er det? En vurderingsform? Med utgangspunkt i mappene kan aktørene* i læringssituasjonen vurdere: de ulike ”elementene” som er del av mappen Mappene som helhet Prosesser som er knyttet til arbeid med mappene *som aktører kan en regne alle som har en tilknytning til elevarbeidet. Normalt sett vil dette gjelde elev og lærer, men en kan og tenke seg at aktører som foreldre, sensorer, PPT osv kan kunne være med i slike prosesser. Det finnes mange formeninger om hva mappevurdering er, men i utgangspunktet kan en si at det dreier seg om en vurderingsform.

Mappevurdering – hva er det? Hva skal vurderes – prosess eller produkt? Mappevurdering er oppstått som arbeidsmåte fordi en i større og større grad har hatt behov for en systematisk metode som tar inn i seg en prosess vurdering. Likevel er det for mange lærere produktene som vurderes. Prosess og produkt knyttes ofte til vurderingsformene formativ og summativ vurdering, der gjerne formativ fremheves i mappevurderings-sammenheng.

Mappevurdering – hva er det? En arbeidsform? Ser en på mappevurdering som arbeidsform/metode blir vurderingen en del av metoden. På mange måter kan en si at vurderingsformen mappevurdering har avlet fram metoden og blitt en del av den. Mappevurdering som arbeidsform setter store krav til både lærer og elev. Dette gjelder spesielt i forhold til Organisering av arbeidet Refleksjon rundt eget arbeid (gjelder både for elever og lærere)

Kjennetegn Samling faglig arbeid gjort over en lenger tidsperiode Dysthe/ Engelsen 2003 Samling faglig arbeid gjort over en lenger tidsperiode Mappen kan romme arbeider av ulike sjangere, utført av eleven eller som et produkt av et samarbeid med andre. Grunnlaget for vurderingen blir med dette bredere. Kan inneholde alle typer arbeid.

Kjennetegn Mappebegrepet blir knyttet opp mot refleksjon. Dysthe/ Engelsen 2003 Mappebegrepet blir knyttet opp mot refleksjon. Refleksjon rundt faget/fagstoff Refleksjon av egen arbeidsprosess Prosess og produkt – formativ- / summativ vurdering Valg av vurderingsform vil virke inn på arbeidsform og vise versa.

Noen prinsipper! Eleven skal i mye større grad enn tradisjonelt trekkes med i vurderingen av eget arbeid. Mer vekt på underveisvurderingen enn vurdering av endelig produkt. Eleven skal synliggjøre sin egen læring ved å for eksempel loggføre arbeid. Oppgaver og arbeid har ofte et lenger tidsaspekt enn tradisjonelt  Prøve – retting - utlevering

Prinsipper - Mål Arbeid i mappene knyttes gjerne til mål, for eksempel en læreplan. Ved å jobbe mot mål, vil en kunne strukturere arbeidet til eleven på enn ny måte. En vil i mye større grad ansvarliggjøre elever ved å synliggjøre målene som elevene jobber mot. Elevene vil også få muligheten til å ”spesifisere” innenfor et bestemt mål. Sette personlige mål!

Kunnskaper tilknyttet elektroniske mapper. I tillegg til de kunnskapen som en regner som generelle for mappevurdering på tvers av medium vil en gjennom elektroniske mapper……. (Polinoli 2000) Opparbeide teknologiske ferdigheter i en relevant sammenheng Eliminere lagringsproblemer Bruke mappen ikke bare i en opplærings-/utdanningssammenheng Köster & Ritzen 2002 peker også på: Eiendomsretten til mappen blir hos eleven Elektroniske mapper gir større rom for elevens kreativitet – spesielt ift struktur, visuelle virkemidler. Mappen ivaretar kommunikasjonen mellom studenter seg imellom og mellom studenter og veiledere/lærer.

Hva skjer med rollene Når en jobber med mapper har det tradisjonelle rollemønstretret som en finner i skolen en tendens til å endres. Læreren går over i en veilederrolle Student blir mer ansvarliggjort

Hva skal mappen hete? Kjært barn har mange navn, og begrene som brukes og er blitt brukt viser dette tydelig. Dette har ført til at det hersker en del forvirring rundt dette. Eksempler på navn som er i bruk: Portfolio Kompetansemappe Vurderingsmappe Læringsmappe Læringsbok (Udir) Lærings- og vurderingsmappe Arbeidsmappe Utvalgsmappe De forskjellige betegnelsene har ofte til hensikt å fremheve hvilke funksjon mappen har i arbeidet.

Dette gjorde vi med it’s learning Eksisterende plattform med eksisterende funksjonalitet Plattform med verktøy for mappemetodikk integrert

Tanker rundt funksjonene? Tre hovedområder Arbeidsmappe / Utvalgsmappe med funksjoner som kan støtte opp rundt arbeidet i mappene Mål som skal kunne knyttes til arbeid og mapper ePortfolio en overbygning som kan ta inn i seg mange mapper med mer. Målet har hele tiden vært at dette skal bygge opp rundt pedagogiske tanker om bruk av mapper, men i en elektronisk arena.

Mappestrukturen i it’s learning Arbeidsmappe: Lærerens innhold i faget Evt. tilleggsstoff til spesifikk elev Elevens eget arbeid Logg Gjøremålsliste Mål oversikt Lukket Utvalgsmappe Elevens utvalgte arbeid Kategorisering Kan være åpen ePortfolio Kommentarer Skins  utseende Visningsmodus ePortfolio: Samling av utvalgsmapper Studentens egne mapper Blogg Kommentarer Skins Fleksibel åpenhet I arbeidsmappen legges alt arbeid. Både arbeider som ikke er startet på, som er underveis, og de arbeider som kan sees på som ferdig. I Utvalgsmappen legges tradisjonelt de arbeidene som kan sees på som ferdige. Eleven velger selv å legge et arbeid her. Det betyr ar det er denne mappen som en lærer gjerne vurderer ved slutten av et år eller en termin. En ePortfolio i it’s learning ser jeg ofte på som en samlemappe som viser frem alle de utvalgsmappene og andre mapper som elevene har. En arbeidsarena for dokumentasjon av studentens arbeid.

Hovedstrukturen

Ulike digitale mapper Lukkede mapper Åpne mapper I sin egenart lukket for andre enn eier og evt. lærer.Dvs. det er bare elev og lærer som kan se innholdet i mappen. Arbeidsmappen i it’s learning er en typisk lukket mappe. Styres med tilganger til mappen. Åpne mapper I sin egenart åpen for alle. Typisk eksempel er Utvalgsmappe med internett-tilgang i it’s learning, hjemmeside, blogg.

Struktur i digitale mapper Vevstruktur (digital mappe)

Veien videre – konsekvenser? Hvilke konsekvenser kan utvidet bruk av elektroniske mapper ha? Livslang mappe Bedre digital dokumentasjon Dokumentasjon mellom skoler (f.eks: u.skole - vgs) Eksamensgjennomføring? Som hjelpemiddel (digital læringsbok) Mappen ligger til grunn for sluttkarakter Sensorer trenger ikke reise Aftenposten 17.04.07 Min elektroniske CV Kan man se for seg at denne type dokumentasjon ikke bare kan brukes i utdanning, men også på andre arenaer? Eks: Jobbsøking, forskningsarbeider med mer.

Hvorfor skal vi sette i gang…. Hvorfor skal en sette i gang med mappevurdering? Hvilken gevinst har det?

Tja…… Elever som i større grad tar ansvar for egen læring….etter en tid. En skolehverdag som gir rom for en annen type oppfølging. Vurdering av arbeid som ikke bare ser på ”der og da”. Elevene blir vurdert mer helhetlig.

Litteratur Dysthe/ Engelsen 2003: Mapper som pedagogisk redskap, Abstrakt forlag Polinoli 2000: Defining the role of the digital portfolio in teacher education, WVNET 2000 conference, 14th Nov 2000 Köster & Ritzen 2002 A & B: EFA’s digital portfolio, ”Paper” Joint Northumbria/EARLI- Assessment confrense.

For mer informasjon Kontakt: Nils Hjelmervik, kurs og opplæring e-post: nils@itslearning.com tlf: (+47) 982 83 783 Web: www.itsolutions.com