Kunsten og skrive Del II Skriving og argumentasjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Om å skrive masteroppgave i forvaltningsinformatikk
Advertisements

Bokpresentasjon Stavanger
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Skrive og studieteknikk V/ Espen Schønfeldt
VG3 – norsk: Pensum og lærebok
Rett på sak.
Retorikk og tekstanalyse
Skriveprosessen Fra tanke til tekst.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Kunsten og skrive Del I Introduksjon
Å skrive for Internett Ingunn Selvik 5. Mars 2007.
Oppgaveløsning Metode og tilnærming.
Å skrive en sakpreget tekst
Kunsten og skrive Del III Skrivetrening
Forskningsrapporten: Sjekkliste før innlevering (empirisk rapport)
- Bak enhver tekst er det arbeid
Hvordan gjøre en god eksamen?
SEMESTEROPPGAVEN Design og detaljer Referanser Temavalg
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Rapport - bedrift Sammendrag Innholdsfortegnelse
Hva vi skal se på Prosjekt og prosjektfaser Oppgaveskriving
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
Skriveseminar på Norsk 103
Om å skrive om litterære tekster
Hvordan skrive en god utredning?
Prosjektoppgaven – krav og suksessfaktorer. Suksessfaktorer Bruk biblioteket Bruk veilederen Start skrivingen tidlig Jobb jevnt (lag gjerne tids- og handlingsplaner.
Hva er en artikkel?.
Kunsten å skrive pressemeldinger og pressenotat
Prosjekt og forskningsrapport
Strategier og kompetanse
Framtida nå – les og forstå!
Forskningsrapporten: Sjekkliste (empirisk rapport)
EiT-modul 15. november 2006 Bruk av mappeinnleveringer som underlag for prosessrapport Lene Rønningen og Hanne Charlotte Helgesen.
Om å skrive masteroppgave MEVIT4000, vår Skriveutfordringer ifb. med masteroppgave Mengdetrening: tidligere erfaring er viktig Storstrukturens betydning.
Skriving av prosjektrapport
Resonnerende tekst.
Å skrive akademisk Formelle krav.
Hva kjennetegner en tekst? (Berge: Skolestilen som genre,1988)
Norsk Mål for timen: Arbeidsoppgaver:
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Pensum Bordens: Research design and methods A process approach 5. eller 6. utgave Kap Fordeling: Bjørnebekk har spesielt ansvar for delen ”Qualitative.
Myter om å skrive fagtekster (Og et forsøk på å knuse mytene) Anne-Beathe Mortensen-Buan.
Lesing og skriving som grunnleggende ferdigheter
Vurdering for læring Camilla Wiig, uke 43 og
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
Prosessorientert skrivepedagogikk Astrid Granly
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Vurdering for læring Camilla Wiig, uke 43 og
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Seminar 1: EXFAC august Opplegget De første fire seminarene vil konsentreres om pensum. Her vil vi forsøke å nærme oss det teoretiske ved.
Leksekveld Torsdag Grunnleggende ferdigheter: - digitale ferdigheter - muntlige ferdigheter - å kunne lese - å kunne regne - å kunne skrive.
Å drøfte Å drøfte er å diskutere – med seg selv. Diskusjonen skal foregå med argumenter. Gå alltid fra det generelle til det spesielle. Et argument er.
Hvordan bør oppgaven bygges opp? Avsluttende arbeid Spama.
Å skrive sin mening Fempunktsmetoden.
Retorikk og skriving. Begrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
Skrive for å lære Berit Bratholm Pedagogikk årsstudium.
| Å argumentere å skrive argumenterende tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saken. Se en film, let på Internett, les i aviser, fagbøker.
Seminarundervisning STV2250 – Internasjonal miljø - og ressurspolitikk.
Kilde-/litteraturliste
En standard oppgave Oppdraget Produktet
Studieverkstedet v/ Grethe Moen Johansen
LES SMARTERE Oversikt Lesemål Les aktivt Oppsummer Repeter
Noen enkle studieteknikker ved innlæring av DRI-emner
Prosjekt og forskningsrapport
Fordypningsoppgave Håkon Swensen 5. mars 2014
Basis Lesing Panorama Vg3 Læreplanmål:
Gjør greie for nasjonalromantiske trekk
Sette tekster i kulturhistorisk sammenheng Langsvarsoppgave 1 Sidemål, høsten 2018 Lenke til oppgaven:
Gjøre greie for hovedsyn og argumentasjon
Utskrift av presentasjonen:

Kunsten og skrive Del II Skriving og argumentasjon Navn Dato Skal ikke predikere for dere, MEN: Kunnskap, forståelse og formidling av dette i akademia kommer ikke uten trening og mye arbeid (Skrive tavla: Trening og mye arbeid!) Vi bruker sidene som er laget i Fronter om dette. Det blir verktøy framover I tillegg: BIBLIOTEKET DEN GODE OPPGAVEN

Agenda og læringsmål Litteraturhenvisninger Vitenskaplige tekster - Bundne oppgaver Struktur på oppgaver Bibliotekar vil ta oss igjennom dette. Deretter: Skriveprosessen: Hvordan skal en skrive ei oppgave. Dette blir i stor grad tips og ikke krav, MEN DE ER ERFARINGSBASERTE. Det er noen som har gjort dette før dere også. Skal kort nevne 5 avsnittsmetoden, fordi om det er et ønske kan vi vurdere å gi dette som et tilbud. Kanskje. Vitenskapelige tekster: (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Husk: Oppgaven som argument Se på oppgaven som et argument som framføres i den faglige debatten Hent dokumentasjon for påstandene i troverdige kilder (jf. kildekritikk) Sørg for at konklusjons grad av sikkerhet samsvarer med metode og datagrunnlag (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Oppgaveskriving Akademisk skriving følger ofte visse standarder (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

”Fisken” eller ”den hellige treenhet” Oppgavens struktur ”Fisken” eller ”den hellige treenhet” Andre momenter Innholdsfortegnelse Vedlegg Figurer Paginering

Praktiske serviceavsnitt Fysiske avsnitt i oppgaven Serviceavsnittene før hovedavsnittet Forside Sammendrag (abstrakt) kun på lengre oppgaver Innholdsfortegnelse Tekstens hovedavsnitt Innledning Selve den faglige gjennomgangen Konklusjon Serviceavsnittene etter hovedavsnittet Vedlegg, bilag Evnt. noter Kilde- og litteraturliste (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Kriterier for Den gode oppgaven Forfatteren av den gode oppgaven er tilstede som fagperson og viser selvstendighet i den gode oppgaven Den gode oppgaven forholder seg til vitenskapen og sjangeren oppgave på universitet og høgskole Den gode oppgaven bruker fagets kunnskaper og redskaper Den gode oppgaven er fokusert Den gode oppgaven ”skriver” høyt på Blooms taksonomi for læringsmål Den gode oppgaven er et argument Den gode oppgaven forholder seg til stoffet, faget og seg selv Den gode oppgaven metakommuniserer (Rienecker & Jørgensen, 2013)

Korrekt språk «Trekker dårlig språk og skrivefeil ned i vurderingen av en besvarelse?» JA! (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Metakommunikasjon Oppgaveforfatteren sier hva hun vil gjøre hvorfor og hvordan hun vil gjøre det skaper sammenheng mellom delene Funksjoner: Viser hvordan hun forholder seg til fagligheten Signaliserer til leseren hvordan informasjonen skal oppfattes, og framviser derved oversikt Selvpedagogisk funksjon: tvinger hun til å vurdere og bestemme seg for hva informasjonen skal brukes til -> unngå bare beskrive, gjengi og fortelle (Rienecker & Stray Jørgensen, 2013, kap. 1 og 12)

Redegjørelse og drøfting Gå gjennom, presentere hovedtrekkene ved et fenomen, tekst, begrep, teori Ta med det vesentligste Bruk egne ord for å vise at du har forstått det du redegjør for Drøfting Se en sak fra flere sider Argumentere ut fra kriterier du gjør eksplisitte Veie forskjellige synspunkt mot hverandre

Besvarelse av en problemstilling Ved diskusjonsoppgaver, oppgavebesvarelser (også bundne oppgaver): ta utgangspunkt i at argumentasjonsmomentene skal tilfredsstille disse tre spørsmålene: Hva? Hvorfor? Hvordan? (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Oppgaven som argument Se på oppgaven som et argument som framføres i den faglige debatten Hent dokumentasjon for påstandene i troverdige kilder (jf. kildekritikk) Sørg for at konklusjons grad av sikkerhet samsvarer med metode og datagrunnlag (Rienecker & Jørgensen, 2013, kap 1 og 11) (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Skriving – en viktig læringsstrategi Faglig skriving er en forutsetning i akademia, og en del av studiekompetansen Faglig skriving er en viktig yrkeskompetanse etter studiene Mange studenter sliter med skrivingen Faglig skriving er trening, trening, bevissthet Dette er bare generelle rammer. (Ta det punkt for punkt) Nevne at dette kan tilbys som eget kurs. Men det primære her er at dere selv kan jobbe med det og gjerne i grupper. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Oppgave Hva ligger i begrepet ”visjon”? Skriv dette ned, ca. ½ -1 side Bruk minst seks henvisninger i teksten og sett opp litteraturliste Gruppevis eller enkeltvis besvarelse

Viktige forutsetninger å skrive er alltid kulturelt betinget å skrive er å ta del i en samtale du lærer å skrive gjennom å lese og skrive du lærer både fagstoffet og fagskriving gjennom samarbeid med andre det er viktig å bli bevisst på deg selv som skriver faglig skriving kan læres (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Noen nøkkelelementer i faglig skriving i høyere utdanning: å være analytisk å være kritisk å strukturere teksten logisk å utvikle en sentral problemstilling i en tekst å utvikle argumentasjon å underbygge argument å binde sammen empiri og teori å dra en konklusjon å bruke korrekt terminologi å bruke primærtekster å bruke sitat å dokumentere kilder å tolke materiale å utrykke egne meninger og underbygge dem (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Hva kan vi lære av erfarne fagskrivere? de skriver under hele forskningsprosessen de vet at mye at de skriver aldri vil være med i selve fagteksten de har en plan, men er rede til å forandre den når de begynner på førsteutkastet skriver de mest mulig sammenhengende, uten å bry seg om det formelle ved teksten de vet at de vil få ny innsikt i skriveprosessen de ber om tilbakemelding fra lesere undervegs

Skriveprosessen – fire faser (Karl Henrik Flyum,UiO) Førskrivingsfasen: idéarbeidet Skriving under lesing: notater, referat, kommentarer Fri skrivning og skisser Stikkord, tankekart og visualisering Planer: grovdisposisjon og arbeidsplan Skrivefasen: tankeframstilling (skriverbasert) Første utkast Første respons

Skriveprosessen – fire faser (2) Omskrivingsfasen: redigeringen (leserbasert) Veiledning Forbedring og utvikling Ferdigstillingsfasen: korrigeringen Mottakerlesning Korrektur

Kunnskap refererende og brukende Kunnskapsrefererende oppgaver er temaorienterte er fortellende forteller alt forfatteren vet forholder seg til overskriften (temaet), ikke til et problem viser bare sammenheng internt på kapittel-/avsnittsnivå – ikke på tvers er forfatterbaserte Kunnskapsbrukende oppgaver er formålsorienterte er problemundersøkende, analytiske velger it selektivt, behandler informasjon forholder seg til problemet viser sammenheng på tvers av elementer er leserorienterte (Rienecker & Jørgensen, 2013, s. 37)