Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utprøving av kursopplegg Bergen, 28. og 29. januar 2013
Advertisements

Solidaritet i praksis for Zimbabwe. ”Vi oppfordrer alle organisasjonsledd i NTL til å støtte Norsk Folkehjelps prosjekter i Zimbabwe. Dere kan bidra til.
Nettskolen i Nordland Geir Hareide Hansen, leder 27. Februar 2014 Foto: Crestock.
Oppfølging og vurdering som grunnlag for læring
Fagforeningens arbeid for mangfold
Asbjørn Følstad SINTEF IKT 10. september, 2007
Ledelse Personallederens utfordringer Personaladministrative verktøy
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
samhandlingsforum Brukererfaringer med samhandlingsreformen
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Kompetanse og kompetanseutvikling blant seniorer Seminar om etter- og videreutdanning for seniorer i arbeidslivet 14. oktober 2008 Anna Hagen.
Rusmestringsenheter: Hvorfor – For hvem – Hva – Hvordan
Dialog mellom Jens Garbo og Jan Sivert Jøsendal. Ledelse der kjernevirksomheten realiseres • Hva er den gode utdanningsledelse? Det er hensiktsmessig.
Best sammen for reiselivet i Agder og Telemark
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
EKommune-strategi - verkt ø ykasse Ellen Karin Larsen, KS.
Landsorganisasjonen i Norge
Innledende betraktninger om ECVET i norsk utdannings- og kompetansekontekst Kristine Hansen, LO og Fagforbundet.
Levanger kommune enhet Velkommen! Bunntekst 1. Levanger kommune enhet Bunntekst 2 Kommunedelplan oppvekst Hvorfor lager vi kommunedelplaner? Behov for.
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
Kompetanseutvikling Seminar Bjørnefjorden 09. febr Av
Overgangen skole-lærebedrift, etablering av flere læreplasser i arbeidslivet Prosjektpresentasjon Ragnhild Heggen.
Prosjektplanen Pedagogisk ledelse.
Landsorganisasjonen i Norge
Hva vektlegger LO ved bidrag fra partnerskapene i relasjon til styrket utdannings- og yrkesrådgiving? Partnerskap for karriereveiledning Hamar oktober.
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Kompetanseutvikling om universell utforming regionalt og lokalt i fylker og kommuner Plan for statlig samarbeid om utarbeidelse av program for arbeidet.
Opplæring for pasienter og pårørende Samlet oversikt over tilbud.
1 ”Blandet drops” IKT og utfordringer for barnehagemyndighet i kommunen.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Kittil Skogen - Prosjektkontoret i Telenor Nordic
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Organisering og arbeidet i kommunene
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Stiftelsen Den Røykfri Generasjon Hva er formålet Hvorfor er dette viktig For hvem er det viktig Hva ønsker vi å gjøre.
Veileder i Trepartssamarbeid
Samfunnsviterne - hvem er vi?
Roller og synsvinkler Bente Erlien
Lederens rolle i systematisk etikkarbeid og noen erfaringer…. Sandefjord, Stokke, Larvik Kommune Larvik, Leni Klakegg, KS.
Fagforbundets Internasjonale Trepartssamarbeid Arbeidsseminar august 2014 Anne K Grimsrud.
«Fra planer til gode mål og tiltak»
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
PSG januar 2015: Torleiv O. Momrak, fung. prosjektleder, (Aust-Agder fylkeskommune)
Hvem er Aksjon helsefagarbeider? Hvorfor? Hva gjør vi?
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Modellkommunene Hva er unikt?
Kommune/bydel vår. Effektivitet? Altfor mye tid brukes til intern administrasjon og problemh å ndtering. Hverdagen preges i stor grad av "den sjuende.
Verdiskaping gjennom mangfold Statssekretær Oluf Ulseth (H) Oslo, 6. november 2002.
Akuttklinikken, Avd. for Anestesisykepleie ALNSF FAGKONGRESS 2013 PEDAGOGISK- OG LEDERSEMINAR, 31/8-13 FAGUTVIKLING I PRAKSIS Bjørg Ingunn Fjogstad Ledende.
Samarbeidsdrevet innovasjon Gjennom å samarbeide med eksterne aktører kan organisasjoner få tilgang til nye ressurser: Alternative perspektiver, kompetanse,
Personalutvalet i Bø kommune Mandag 26. april 2010.
Fellesnemnda 8.des 2015 Orientering fra møte i ansettelsesutvalget Prosjektleders orientering.
Vilkår for læring i kommunene – En kartlegging av 4 arbeidsfelt Pleie og omsorg 1.
1 Livslang læring. Samhandling hele livet Etter LO-kongressen 2013: ”Lik rett til livslang læring er et grunnprinsipp i LOs utdannings- og kompetansepolitikk,
Ungdomssatsinga til Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor? Hvordan?
Prosjekt STIEN Lavterskeltilbud, kartlegging og tilrettelegging for minoritetsspråklige.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Om Nasjonal kompetansepolitisk strategi
Oppsummering av FOU - prosjekt
12. mai 2016 Allmøte USIT.
Kari Ludvigsen og Hilde Danielsen
Trepartssamarbeid Et avtalefestet samarbeid mellom politikere, administrasjon og fagbevegelsen Gjensidig forpliktelse i forhold til programmets mål.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Lærerik bruk av læringsteknologi «Skoleår»
Et dypdykk i arbeidsgiverperspektivet
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Utskrift av presentasjonen:

Prosjekt ”Kompetansetillitsvalgtes rolle og kompetanseprofil” Fellesforbundet, konferanse om fag- og yrkesopplæring 30.november 2010

Hvorfor? Mer demokratisk tilgang til utdanning og kompetanseutvikling! OECD: Education at a Glanse 2010: Deltagelsen i formell utdanning er lavere enn i land vi pleier å sammenligne oss med for befolkningen over 20 år. For ikke-formell utdanning (kurs osv.) er aktiviteten blant de mest aktive i OECD.

Hvorfor ? Inkludering, verdiskaping og fordeling! OECD: Education at a Glanse 2010: -Utdanning har ikke bare økonomiske effekter men påvirker blant annet helse, politisk interesse og mellommenneskelig tillit hos den enkelte.

Problemstiling: ” Hvilken rolle, funksjon og kompetanse b ø r en kompetansetillitsvalgt ha for å bidra til LOs m å l om at alle arbeidstakere skal f å tilgang til etter- og videreutdanning? ”

Idéutvikling Intern forankring av idé Ekstern tilslutning Beslutning om implementering Implementering Konseptutvikling Rollen og funksjonen Administrative og organisasjonsmessige vurderinger Politiske og strategiske vurderinger Kompetansekrav knyttet til rollen Kvalifisering og opplæring Prosjektets innsats og sammenheng i en helhetlig modell for utvikling av kompetansetillitsvalgte Drift og evaluering

Organisasjonskart: Styringsgruppe i LO Nestleder Tor-Arne Solbakken Leder Stein Reeg å rd, Samfunnspolitiske avdeling Prosjektleder Benedikte Sterner, Samfunnspolitisk avdeling Prosjektgruppen Fagforbundet, Kristine Hansen og Karin Boyum Fossheim El & It, Ragnar Gregersen Eli Ljunggren, Fellesforbundet HK, Jostein Antonsen AOF, Einar Mortensen LO, Benedikte Sterner Referansegruppe LOs Utdanningspolitiske arbeidsgruppe Veiledningsgruppe HiAk

Et interessant funn i Questback-undersøkelsen: N: 888JA 38 – 4,3%NEI %VET IKKE %

Questback-undersøkelsen: Dataene viser at våre tillitsvalgte er involvert i ulike typer læringstiltak, og hovedvekten ligger på kompetanseutvikling knyttet til jobben og bedriftsintern opplæring. Færre er involvert i tilrettelegging for utvikling av formell kompetanse, med unntak av fagopplæring.

Resultatmål 1: Å illustrere rollen og funksjonen til en kompetansetillitsvalgt slik den kan se ut i en privat bedrift og i en offentlig virkesomhet

Kompetansetillitsvalgtes rolle er summen av fullmaktene denne tillitsvalgtrollen skal ha etter eksisterende lov- og avtaleverk, og oppgavene som den kompetansetillitsvalgte forventes å utføre.

Resultatmål 2: Utvikle en kompetanseprofil På bakgrunn av rollen og oppgavene – hvilken kompetanse tror vi vil hjelpe den kompetansetillitsvalgt i å nå målet /fylle rollen?

• Vi fant at viktig kompetanse er… -Veiledning og samtale -Motivasjon -Rammevilkår -Tilrettelegging for kompetanseutvikling

FagkompetanseMetodekompetanseSosial kompetanse Lærings/ organisasjons kompetanse Vite hva som kjennertegner veiledning som pedagogisk verktøy Kunne bruke veiledning som metode for å fremme utdanning og kompetanseutvikling i arbeidslivet Kunne lytte aktivt. Kunne gi motiverende tilbakemeldinger. Bruke erfaringer til å forbedre egne ferdigheter innen veiledning. Utdrag av kompetanseprofil for kompetansetillitsvalgte MÅL: Den kompetansetillitsvalgte skal ha veilederkompetanse som fremmer utdanning og kompetanseutvikling i arbeidslivet. Det innebærer her:

Resultatmål 3 : Utarbeide et eksempel på helhetlig læringsopplegg for kvalifisering av kompetansetillitsvalgte

1.Skal kunne bruke veiledning som metode for å fremme utdanning og kompetanseutvikling i arbeidslivet. 2.Skal kunne bruke samtalen for å utvikle rollen som tillitsvalgt og å fremme samarbeid om kompetanseutvikling. 3.Skal kunne drive motivasjonsarbeid som fremmer deltakelse i utdanning og kompetanseutvikling i arbeidslivet. 4.Skal kunne samarbeide med hovedtillitsvalgt/avdelingstillitsvalgt og med ledelse om å skape likeverdige rammevilkår for kompetanseutvikling etter bedriftens/virksomhetens og de ansattes behov. 5.Skal kunne delta ved planlegging, tilrettelegging og evaluering av utdanning og kompetansetiltak etter bedriftens/virksomhetens og de ansattes behov. Hovedmålene uttrykker handlingskompetanse ved at den kompetansetillitsvalgte skal:

Veien videre - Utprøving av pilotkurs – AOF evaluering ferdig 1.mai Tilbakemelding fra forbundene på prosjektresultatet -Presentasjonsmøter med arbeidsgiverorganisasjonene, mulige samarbeidspartnere og myndigheter med formål å etablere et trepartssamarbeid om utprøving

Hva ønsker LO å oppnå på kort sikt? Offentlig utprøving i stor nok skala og over god nok tid til å kunne evaluere effekten av initiativet.

Takk for oppmerksomheten!