”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Å kunne kommunisere om seksualitet
Advertisements

Eldri Steen Sykepleier, veileder, helsepedagog, Dr. polit
”Jakten på det gode liv går via selvfølelsen
Landskonferanse LEVE Lillehammer 28. mai 2005
Lærings – og mestringssenteret i sykehuset Innlandet.
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Utfordringene sett fra brukerne Foreningen for Muskelsyke Leder Bjørn Moen,
- Et samtaleverktøy for styrking av sosial og emosjonell kompetanse
To kjerneferdigheter Lytte Stille spørsmål
Veiledning av elever / lærlinger
Hvordan sikre erfaringsutveksling mellom kursdeltakerne?
Hva er aktivitet og deltakelse?
Sverre Stoltenberg: ”Å finne vei”
- roller og forventinger
12. september 2012 Samlingssjef Britt Rakvåg Roald
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Veiledning Lovverket Arbeidsfordeling og rutiner
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Å LEVE ET FRISKERE LIV SELVHJELPSPROGRAM UTVIKLET VED
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Hva er coaching og ”coachende” lederstil?
Taushetsplikt for frivillige
Coaching En innføring i begrep og metodikk
H VERDAGSREHABILITE RING Opplæring for ressurspersoner Del 2 Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og Vegårshei.
Veiledning Lovverket Arbeidsfordeling og rutiner
- Verdsettende ledelse
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Dette er Raskere tilbake
Velkommen til klasse- foreldrene
Karriereveiledning som virkemiddel?.
Lederen som coach Jeg kan ikke lære noen noe,
Avdeling for sosionomutdanning
Et sjeldent kurs for mennesker med en sjelden sykdom
Oppgave 44 Preposisjoner og uttrykk.
I dag snakker vi om psykiske problem:
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
Informasjon om Skoleprogrammet VIP Denne presentasjon kan vises på:  Foreldremøter  Skolens hjemmeside  Epost til foreldre  På ”classfronter” eller.
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Lindås ungdomsskole v/ Anne Julie Hetland
Oslo Universitetssykehus HF Nærmere barn og unge i Norge har foreldre som sliter med psykisk sykdom eller rusproblemer. Mange av disse barna får.
Hverdagsrehabilitering Del 3 Brukermedvirkning
ZIPPYS VENNER Et program fra Organisasjonen Voksne for Barn.
-ikke bare for zippylæreren…
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Informasjon til skolens ansatte om Skoleprogrammet VIP
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Lek og Læring i barnehagen
Fritid med Bistand.
Har du et problem – har du også kunnskap.
Drop-In metoden på sykehusskole / rehabiliteringsinstitusjon
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Hysnes Helsefort, St.Olavs hospital
Bakgrunn RISKBA prosjektet i Bydel Ullern
SMIL – styrket mestring i livet
Kurs høsten 2015 Praktiske opplysninger om kurset: Kurset blir ledet av godkjente kursledere. Kurset går over ganger og varer i 2 ½ time. Det er.
LIVSSTYRKETRENING Et mestringskurs i gruppe 4.des Fagdag– Salutogenese: Hva gjør oss friskere? Fagutviklingsrågiver Borghild M. Vege, DPS nordre.
Livet er ikke for amatører….. OG SAMLIV KAN VÆRE RENE RISIKOSPORTEN!
Samvalg i målavklaringsprosessen under rehabiliteringen Sykehuset Innlandet HF, Divisjon Habilitering og rehabilitering Fagråd 2011.
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
- Ta kontakt med kursledere:
Bapp gruppe Bapp gruppe er et forebyggende kurs for barn år(barn) og for ungdommer 13– 17 år(ungdom) som lever nært mennesker med psykiske vansker.
Agenda Hva er helsefremmende arbeid
SAMSPILLMETODEN DIALOG
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Livet er praktisk, det gjelder også vår kristne tro.
1 Kommunikasjon.
Hverdagsrehabilitering Orientering til Eldrerådet 10.mars 2016
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Om Verdensdagen for psykisk helse
Utskrift av presentasjonen:

”Når livet setter seg i kroppen…” Livsstyrketrening som en del av Arbeidsrettet rehabilitering Liv Haugli ASVL 5 feb.08

Innholdet i dagens seminar: Hva er Livsstyrketrening Grunnlagsforståelsen for kropp og sykdom Noen pedagogiske prinsipper for læring Invitasjon til å delta i en øvelse Forskning om Livsstyrketrening Utdannelse i Livsstyrketrening og ARR

Livsstyrketrening Styrke brukerens egen indre autoritet Brukeren er den fremste eksperten i sitt liv med evne og kompetanse til å vite hva som er ens eget beste – selv om hun/han ikke nødvendigvis er bevisst på denne kompetansen enda.

Temaer på kurs i Livsstyrketrening Hvis kroppen kunne snakke ….. Hvem er jeg – med fokus på ressurser Hva trenger jeg – om å sette egne grenser Hva er viktig for meg – hjemme og på jobb Hva gir og ta energi Glede Dårlig samvittighet Sinne Egne ressurser, muligheter og valg Egne ”sterke” og ”svake” sider

Livsstyrketrening I livsstyrketreningsgrupper får deltakerne muligheter til å bli bevisst mønstre i eget liv som kan fremme eller hemme mestring Begrepet vektlegger at det som bidrar til ’styrking’ er individuelle prosesser ’Trenings’ delen av begrepet synliggjør at individuelle bevisstgjøringsprosesser må holdes ved like og trenes på for å vedvare

Læringsmetode som vektlegger: Erfaringslæring, Å lære er å oppdage Prosesslæring Over tid, Bevisstgjøring Her og nå Læring skjer gjennom tanker, følelser og kropp

Fenomenologisk fremgangsmåte Den enkelte må ses i sammenheng med sine opplevelser, erfaringer og dagligliv Anne Kari startet en prosess med å retolke sine kroppslige symptomer, fra å oppleves som meningsløse til å erfares som meningsbærende

Resultater: Deltakere et år etter avsluttet intervensjon: mindre smerter økt mestring av smertene og hverdagen færre mottok uføretrygd forbruk av helsetjenester var redusert økt bevisstgjøring på sammenhenger mellom tanker, følelser, kropp og levd liv, økt bevisstgjøring på eget ansvar for egen helse skifte av fokus fra diagnose og problemer til ressurser og muligheter

Resultater: Helsepersonellet opplever å ha økt handlingskompetanse i møte med målgruppen

I Livsstyrketreningsgrupper Møter tverrfaglig fagpersonell som har: gjennomgått et årig videreutdanning i helsepedagogisk veiledning sluttet å gi råd og lært å kommunisere mestringsfremmende

Fagpersonene har metoder som hjelper brukerne til å: stoppe opp, kjenne etter og øke bevisstheten på sammenhenger mellom tanker, følelser, kroppslige reaksjoner og hvordan de lever livet sitt utforske ulike livstema som: hvis kroppen kunne snakke, hvem er jeg, hva gir og tar energi, sinne, glede osv. trene på å være bevisst tilstede i eget liv utforske de ulike temaene i en gruppe

Noen referanser Haugli L. og Steen E. Kroniske muskel/skjelettsmerter og selvforståelse. Utvikling og evaluering av en læringsmodell som vektlegger kroppen som meningsbærer.Det medisinske og det utdanningsvitenskapelige fakultet, UiO 2001 Steen E og Haugli L: Når livet setter seg i kroppen. Bevisstgjøring, muligheter, valg. Oslo, Noras Ark 2002. Falk B. Å være der du er. Samtale med kriserammede. Oslo, Fagbokforlaget 1999. Grendstad NM: Å lære er å oppdage, Oslo, Didakta forlag 1986. Tveiten S. Veiledning – mer enn ord… Bergen, Fagbokforlaget, 1998