Klar, Ferdig, Gå – Tyngre satsing på de små

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
5 åringen og sammenhengen barnehage – skole
Advertisements

Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Rammeplan for Barnehagens innhold og oppgaver
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Noen utfordringer for skolene
Tema 6 VURDERING OG DOKUMENTASJON
Oppsummering Kvalitetsutviklingsplan
Fylkesmannen i Telemark Framtidens barnehage En god barndom varer hele livet Barnehagen er første skritt på den veien som heter livslang læring En god.
Verdier – for hvem og til hva? Av prorektor Inga Bostad.
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Rolighetsmoen barnehage
Barnehagene – det første og viktigste skritt i oppvekstspolitikken Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Bente Aronsen Kunnskapsdepartementet
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
VURDERING FOR LÆRING VFL SAMLING NAMSOS.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
RAMMEPLAN for barnehagens innhold og oppgaver. Mandat for rammeplangruppen Rammeplangruppen skal vurdere og fremme forslag på følgende områder særskilt:
Å bruke praksisfortelling En måte å lære på
Oversikt over rammeplanene Ulikheter
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Samarbeid mellom skole og hjem
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
Etikk i pedagogisk arbeid
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
En introduksjon. Et program for barn og unge for læring av sosial og emosjonell kompetanse. Forebygging av problematferd i barnehage og skole. Skaper.
Samkommunestyret – Kunnskapsløftet v/Tone Volden Rostad Kunnskapsløftet er en ny og omfattende reform av hele grunnopplæringen. Visjonen er å.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Horten vidergående skole
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
SFO Kultur- og fritidsaktiviteter. Skal være tilpasset barna og foreldrenes behov.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Norges Beste Barnehage
Barnehagens samfunnsmandat
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
Ny rammeplan for barnehagen Konsekvensar for matematikkfaget.
Barnehagene i vår tid Oppdrag En ”annen” barnehage og en annen tid? Horten Turid Thorsby Jansen.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Rammeplanen i barnehagene i Re og Hof! Etterutdanningsprogram.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Hva er en barnehage og hva kan den bli?
Deltakende læring.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Hvorfor skal vi ha barnehager?
VEL MØTT TIL NYTT BARNEHAGEÅR Introduksjon med styrer Sonja Iversen Gjennomgang av planer og satsingsområder HMS Foreldreutvalget og Samarbeidsutvalget.
Hvordan bidra til kvalitetsutvikling i din barnehage? Utdanningsdirektoratets arbeid med Kvalitet i barnehagen (KiB) Kristina Kvåle og Victoria Elise Olsen,
GRUNNKOMPETANSE FOR ASSISTENTER I BARNEHAGE 2015 / 2016 Assistenter i kommunale og private barnehager i Harstad –Assistenter fra Kvæfjord, Skånland, Ibestad.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Emnebeskrivelse Matematikk spiller en stor rolle i moderne samfunnsliv. Kunnskaper i matematikk er ofte avgjørende for yrkesvalg og senere karriere.
RAMMEPLAN FOR SFO OVERORDNEDE MÅL Det overordnede målet for SFO er å sikre trygge og stimulerende oppvekstsvilkår i nær forståelse og samarbeid.
PEDAGOGISK DOKUMENTASJON Undervisning F1B Liv Torunn Eik.
HILLEVÅG BARNEHAGE ”ET STED DER ULIKHETER SKAPER MULIGHETER”
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Lekens egenverdi.
Introduksjon med styrer Sonja Iversen
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
IKT for læring Mattias Øhra.
Pedagogisk dokumentasjon
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

Klar, Ferdig, Gå – Tyngre satsing på de små Framtidas barnehage sett i lys av revidert lov og rammeplan Barnehagekonferansen 2005 - Loen 25.10.05 - Molde 4.11.05 Utdanningsforbundet i N. Trøndelag – Steinkjer 1.11.05 Morten Halvorsen: mha@fmva.no

Frøbel(1782-1852) om BARNEHAGE Barnehagen bør være en enhetsbarnehage for alle barn. Leken er kjernen i barneoppdragelsen. Barnehagen er en del av utdanningen.

Barnehagen og nasjonsbygging… Eller hvorfor Norge nå må gjennom et D-moment i sektoren: Utbygging overlatt til private aktører. Manglende definisjon av barnehagens samfunnsmandat.

Arbeidsgruppas mandat Drøfte hvordan barnehageloven kan utformes for å regulere barnehagens innhold mht hvordan et godt barnehagetilbud skal være Vurdere hvordan Rammeplanen kan gjøres til et bedre redskap for sikring og utvikling av barnehagens kvalitet, Foreslå ansvars- og oppgavefordeling mellom departement, regional stat, kommuner, eiere og barnehager mht kvalitetssikring og kvalitetsutvikling,

Innledende påstand Barnehagesektoren er underdimensjonert ift. størrelse, oppgaver og samfunnsmessige forventninger/ambisjoner ! Fra departementsnivå og til driftsnivå

Hva tallene forteller… 210.000 BARN 400.000 FORESATTE 60.000 ANSATTE 6.000 BARNEHAGER 433 KOMMUNER En betydelig samfunnssektor i vekst

Kvalitetsutvalget (Søgnen) Foreslår bl.a. at: Alle barn skal få en lovfestet rett til barnehage. Alle barn skal få gratis kjernetid på 20 timer det året barnet fyller 5 år. Barn i familier der begge er minoritetsspråklige skal få tilbud om gratis kjernetid for 3 – 4 åringer. Samordning mellom rammeplan og læreplan.

OECD-kritikk For få plasser Ikke nasjonalt likt, avhengig av bosted Foreldrebetalingen er høy og andelen pedagoger er lav Kristen formålsbestemmelse, problematisk Liten langsiktig forskning på fagområdet

Tilstand og utfordring Usikkerhet knyttet til finansiering og likeverdig behandling Lav andel pedagoger i barnehagene Underdimensjonert forvaltning Mangel på kunnskap om tilstanden i sektoren Mangel på helhet, sammenheng og styring i sektoren Mangel på en langsiktig og systematisk kompetansestrategi

Skrekkscenario Er alt på plass med penger, plass og pris? Er butikken mer interessant enn pedagogikken? Kvalitet og innhold? Hvordan holde barnehagesektoren interessant som politikkområde? Hva med barnehagefaglig kompetanse?

Kvalitetslinja Barnehagens formål, det pedagogiske… Barns rett til medvirkning Barns individuelle rett til plass Personalets kompetanse

Mennesket først.. ”Et samfunn som ikke med jevne mellomrom diskuterer formålet med sin viktigste offentlige sosialiseringsinstitusjon, svikter sin demokratiske oppgave” Inge Eidsvåg, mennesket først Ut.dir 2004

Likeverdig partnerskap med skole som strategi Departementstilknytning. OECD – Starting Strong (2001) Skolebarna – samfunnets barn Barnehagebarna – familiens barn

Skolen og Samfunnsoppdraget Personalet i grunnopplæringen skal ha kompetanse som sikrer elevene tilpasset opplæring med muligheter til å utvikle evner og talenter i samsvar med generell del, læringsplakaten og læreplanene for fag. Gjennom et kompetanseløft skal skoleledere, lærere rustes og stimuleres til å møte utfordringene knyttet til de endringer i innhold og struktur som reformen innebærer.

Barnehagen og Samfunnsoppdraget Personalet i barnehagen skal ha kompetanse som sikrer barna tilpasset opplæring med muligheter til å utvikle evner og talenter i samsvar med rammeplanens generelle del og de fem fagområder. Gjennom et kompetanseløft skal styrere, ped.ledere og fagarbeidere rustes og stimuleres til å møte utfordringene knyttet til de endringer i innhold og struktur som reformen innebærer.

Fornyelse og utvikling Barnehagens kjerneoppgave: Handler om å sette barnets erfaringer og læring i sentrum. Det handler om å utvikle sin evne som personale til å se, delta og bidra i denne prosessen.

Livslang læring Vi lærer fra vi er født Hvis vi skal drive med livslang læring helt fra fødselen, når skal vi få tid til å slappe av….. Skoleforberedelse, NEI, grunnskolen må bygge videre på det læringsgrunnlaget som grunnmuren (barnehagen) i utdanningssamfunnet har lagt……

Livslang læring til debatt ! Hva slags utbytte skal barn ha av å gå i barnehage? Hva er læring i barnehagekontekst? Hvordan dokumentere og synliggjøre for seg selv og omverden det pedagogiske arbeidet og de læreprosessene som finner sted i barnehagen?

Barnehagen som konstruksjon Barnehagen er en del av nasjonalstaten, med kulturelle, pedagogiske og sosiale oppgaver. Barnehagen er mer enn forholdet mellom kunder og tjenesteytere ( enhetsledere ). Barnehagen er en kulturell og sosial møteplass i samfunnet. Barnehagen er gitt et samfunnsmandat.

Barnehagen som møteplass Barnehagen er en meningsskapende arena der læring er en samarbeids- og kommunikasjonsaktivitet, der barn konstruerer kunnskap og finner mening i tilværelsen sammen med barn og foreldre. Dahlberg, Moss og Pence, Barnehagen som meningsskapende møteplass.

Et oppgjør med 90-åras retorikk Fra 1990 åra til 2010: Trenger vi ”nye” begrep? Fleksibilitet, service, brukertilpasning…eller medvirkning, myndiggjøring mangfold Produksjon…eller relasjon, dialog og samspill Kvalitet og kundeorientering….eller meningsskaping og samfunnsorientering

Barns rett til medvirkning Barn i barnehagen har rett til å utrykke seg om sitt syn på barnehagen og rett til medbestemmelse innenfor barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltagelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Stor utfordring, barn som subjekt

Nye forutsetninger Human beeings, ikke human becomings Større andel yngre barn Fleksibilitet og brukertilpasning Erfaringer fra kvalitetsatsingen, barns medbestemmelse Et flerkulturelt samfunn, mangfold Internasjonalt perspektiv

Den gode barnehagen Den gode barnehagen må ikke bare møte forandringen, men mestre dem, omforme dem og kanskje selv skape dem ! Fra boka barnehage i en forandret verden, Aanderaa-Halvorsen Kommuneforlaget 2002

Kvalitetsbarnehager, tegn Barnesyn Kunnskaps -og læringssyn Atmosfære Kultur for lesing og litteratur Refleksjonstid Tåle kritikk, være kritisk Pedagogisk ståsted Dokumentasjon og synliggjøring av læreprosessene Faglig stolthet og et snev av begeistring!

Resultatkvalitet i barnehagen Økt bevissthet omkring læringsutbytte Hva har barnet lært? Hvilken kompetanse har de tilegnet seg? Sosial kompetanse Evne til å kommunisere Rammeplanens fem fagområder Resultater i prosessene/samspillet

Fra plassgaranti - læringsgaranti I framtida blir det ikke et spørsmål om plass, men om høy eller lav kvalitet ? Hva skal barn lære og hva slags utbytte skal barn ha i sin barnehagetid (resultatkvalitet)? Hvordan utrykker og dokumenterer barnehagen sine læringsprosesser ?

Refleksjon Hvordan står det egentlig til med fagområdene i rammeplanen? Hvem etterspør kvalitet og utviklingsarbeid i sektoren ? Hvordan implementere revidert r-plan, lokal forankring, prosess og etterutdanning ?

Arbeidsgruppa fraråder BFD har varslet at barnehageoppgaver kan bli lagt til buf-dir. Dette er å gå baklengs inn i framtida Utdanningsdirektoratet ? En tredje vei, et eget kompetanse – og forvaltningsorgan for barnehager… Fraråder beslutning fram til sluttrapport.

Tyngre satsing på de små! Barn, trenger gode barnehager Kompetanse, på alle nivå en forutsetning for kvalitet Forvaltning, dimensjonert for en velfungerende styring Forskning og dokumentasjon, som nasjonalt ansvar for å sikre barn likeverdige barnehagetilbud

På Ramme Alvor? ” Det kan i noen tilfeller være vanskelig å ta imot barns ytringer på en omsorgsfull måte. Dette blir tydelig når barnas utrykk og oppførsel oppleves som vanskelig. I slike situasjoner kan det hende at personalet ikke opplever en umiddelbar trang til å vise omsorg”. Kilde: Kap 2 Omsorg i barnehagen

Begrunnelser for KVALITET? Det står så bra til… Men: Store forskjeller barnehagene i mellom Kvalitet er mer enn fornøyde brukere Kvalitet varer ikke evig

Fagområdene i rammeplanen Religion, etikk og filosofi Nærmiljø og samfunn Estetiske fagområder Språk, tekst og kommunikasjon Natur, miljø og teknikk Kropp, bevegelse og helse

Hva står det lite om i R-planen Metodekapittel og modell er kuttet ut Likestilling Overgang barnehage-skole Funksjonshemmede De minste barna Det fysiske miljø Temahefter…?

Rammeplan=Kvalitetsdokument Rammeplanen tydeliggjør pedagogikk og pedagogisk ledelse Utrykker prosessmål, (ikke resultatmål) for barn. Formulerer mer forpliktende mål for personalet og presiserer krav til personalets arbeid.

R-p: Arbeidsmåter og innhold Gjennomløpende innhold: lek, hverdagsaktiviteter, sosialt samspill Periodisk innhold: Strukturerte arbeidsformer der personalet leder planlegging og gjennomføring, eks. fagområdene

R-plan mål og måloppnåelse Gjennom arbeidet med fagområdet skal barna: For å oppnå disse målene må personalet: