Av Arvid Ellingsen, 4.kandidat.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ta tjenestene tilbake! - og hvordan de kommersielle velferdskonsernene utarmer velferdsstaten Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Fagforbundet Oslo,
Advertisements

Offentlige anskaffelser og interkommunalt samarbeid
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
Private sugerør i fellesskapets kasser
. Asbjørn Wahl Daglig leder Utfordringer for valget – mot kommersialisering av velferden.
Pirat sektor? - hvordan de kommersielle velferdskonsernene utarmer velferdsstaten Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Tenk på et tall! - En gjennomgang av NHO Service sitt notat ”Ressurs- og effektivitetsanalyse..” Av…. For hvem, dato.
Konkurranseutsetting som virkemiddel – har det noen hensikt? v/ Mette Nord, leder i Fagforbundet.
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
Kapittel 3: Forretningsplanen Del 1 Læreplanmål Utforme mål og visjoner for en virksomhet Utarbeide en forretningsplan Entreprenørskap og bedriftsutvikling.
Kva med dei stadig omstilte arbeidstakarane? Arbeidsmiljøkonferansen Ulvik 2005.
Oslo 4. og 5. mars 2010 Tariff 2010 Møte NLS. Unios medlemsforeninger s2 ForeningAntall medlemmer Utdanningsforbundet Norsk Sykepleierforbund87.
HANDLINGSPLAN FOR FUNKSJONSHEMMEDES FELLESORGANISASJON ROGALAND 2016 – 2017.
Kapittel 9. Norsk økonomi Del 4 Arbeids – og næringsliv Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 3a finne informasjon.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Thomas Angells ( ) testamente Trondheim bys mest gullkantede gavebrev gjennom alle tider Testamenterte hele sin formue til de fattige, forvaltet.
Konkurranseutsetting -Norge i nordisk sammenheng Presseseminar 24. Juni 2013.
Den nordiske modellen Penger til besvær, 28/
1 Kaffekurs om politiske veivalg VALGKAMP FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Valgkamp Tema: Hva handler valget om? En kort introduksjon til de viktigste sakene for.
Kapittel 12. Det internasjonale samfunnet Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
EIERSKAP Behov og muligheter for politisk styring av selskaper og samarbeid i kommunene Bent Aslak Brandtzæg, Terje Kili og Ailin.
Gode opplevelser for den enkelte Samspill på tvers av generasjoner Rekruttering til eldreomsorgen Mulighet til frivillig deltakelse Livsglede for alle.
IDAR HELLE, DE FACTO Fagforbundet HVA VERKTØYENE KAN BRUKES TIL Utvikle argumentasjon som tillitsvalgte i Fagforbundet kan bruke mot anbudsutsetting.
1. Problemstillinger  I hvilken grad påvirker kompetansesituasjonen kommunenes evne til å levere gode tjenester?  Hvilke utfordringer har kommunene.
Folkehelsearbeid – medaljens bakside Forebygging Fagforbundet 25. September 2013.
Erfaringer med byparlamentarisme i Tromsø Grete Theodorsen, leder Utdanningsforbundet Tromsø
Slik ble Kommune-Norge bedre (og dårligere) i 2015 Ole Petter Pedersen | Kommunal Rapport | 22. juni 2016.
Storting og regjering Vedtar lover og regler Setter i verk lover og gjennomfører politikken (departementene) Vedtar budsjetter og fordeler økonomiske ressurser.
STUDIEFORBUNDET FUNKIS I TELEMARK. Styret 2015/2016.
Offentlige anskaffelser og kampen mot sosial dumping Nei til EUs faglige konferanse Oslo, Roar Eilertsen De Facto.
vekstprosjekter og investorer
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Verving - medlemspleie
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Hvorfor skal jeg være med
Status våre saker i valgkampen
Jane B. Sæthre Trondheimskonferansen 28. januar 2017
«Hvordan forhindre at useriøse aktører får oppdrag i offentlig regi?»
Store forskjeller i arbeidsledighet
Gang.
- og strategier for å ta tjenestene tilbake
Risiko: Er kommunen klar til å ta over?
BAKGRUNN STORTINGSMELDING 18 (2015–2016)OM FRILUFTSLIV:
Erfaringer med bruk av NS 8435
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Partiene og ideologi Samfunnsfag Mandag
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
TARIFFOMRÅDER SPEKTER, OSLO KOMMUNE, VIRKE, NHO
Sosialt enterprenørskap og næringslivet
HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS
Den 3-årige ingeniørens rolle i samfunnet - Kvalitet og kvantitet
Den skandinaviske modellen – et skjørt politisk kompromiss eller et stabilt økonomisk system? Kalle Moene.
LMK - den rene motorhistoriske kulturorganisasjon!
Ideelle aktører i den skandinaviske velferdsmodellen
Arbeiderpartiet - Høyre
Forsterkningstiltak fosterhjem
Globaliseringskonferansen 2018
Hvordan kan vi jobbe lokalt
Tilbud og etterspørsel
HVA SKAL FAGBEVEGELSE MED FREDSPLIKT ?
Vedtatt av styret i Landbrustjenester Hedemarken
Hjelmengutvalget og privatisering av offentlig sektor
Arnhild Dordi Gjønnes, advokat, NHO
Arbeidslivspolitikk i valgkampen
Hvordan få forståelse for smidige metoder i organisasjonen – eller Mellommenneskelige og ”myke” utfordringer i smidige prosjekter Vidar Moe, mars 2006.
Kommunestyre - og fylkestingsvalget 2019 Hvorfor skal vi bry oss?
Strategisk kompetansestyring i kommunene
Velferdsprofitørene Linn Herning For velferdsstaten
Utskrift av presentasjonen:

Av Arvid Ellingsen, 4.kandidat. For de mange – Ikke for de få Velferd uten profitt Av Arvid Ellingsen, 4.kandidat.

Hovedbudskap De store og viktige oppgavene i samfunnet løser vi best i fellesskapet mellom offentlige myndigheter og det sivile samfunnet. Grunnleggende velferd er en samfunnsoppgave, ikke noe vi kan sette ut til markedet Hver krone vi bruker på velferd bør gå til velferd. Ikke til profitt for eiere og investorer.

Kampen om den norske velferdsmodellen «Den norske modellen står i veien for fornuften og de gode løsningene. Ja, den står i veien for det norske folk!» Economist skrøt av den nordiske modellen – men «glemte» organisert arbeidsliv Et flertall av studentene i USA er mer kritisk til kapitalismen enn sosialismen!

Noen viktige begreper Velferd – Utdanning, helse, omsorg og sosiale tjenester Profitt – alle former for inntekt fra kapital (utbytte, renter, salgsgevinst, konsernbidrag mfl.) Utbytte – utbetaling av overskudd til aksjeeiere Kommersielt selskap – et privat selskap med profitt som formål Ideell aktør – en privat stiftelse, forening eller et selskap som verken ønsker eller kan ta ut profitt Sivilsamfunnet – den delen av samfunnet som ikke er en del av offentlige myndigheter eller næringslivet: Ideelle og frivillige organisasjoner, trossamfunn, foreninger mm. Se faktaark for mer informasjon

Problemet Profittkrav er i strid med hovedformålet: gode tjenester på solidarisk grunnlag Profittkrav legger press på lønns- og arbeidsvilkår Skjerper lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.

Lønnsforskjeller - Tariffestet minstelønn gitt 10 års ansiennitet og vanlig turnus   Uten formalkompetanse Fagarbeider Sykepleier Oslo kommune (O) 353 550 406 350 457 200* KS (O) 359 200 402 300 446 800* Virke (I) 446 800 Lovisenberg (I) 363 085 405 839 448 972 NHO (K) 303 849 329 278 413 510 Norlandia (K) 316 000 344 000 436 610 Unicare (K) 290 000 324 000 420 000 * - Har bestemmelser i tariffavtalen som sikrer minstelønn på 500 000 ila 2019

Hva har vi gjort? Status 2015 Status 2019 >30 % av sykehjemsplasser kommersielle 50 % av barnevernsplasser kommersielle Forbud mot nye kommunale barnehager 4 kommersielle sykehjem overtatt av kommunen eller ideelle 25 % av barnevernsplasser ideelle, 25 % kommersielle 3000 nye kommunale barnehageplasser

Hva har vi gjort? Høyresiden SV i byråd Oppdragstakere vanlig i visse velferdstjenester – helt OK Vil ikke bruke EØS- handlingsrom for å sikre ideelle Svak kontraktsoppfølging av hjemmetjenester Innført Oslo-modellen – folk skal være fast ansatt Bruker handlingsrommet, har tatt flere rettssaker for å vide det ut Streng kontraktsoppfølging av hjemmetjenester  Attendo, Aleris og Orange ute

Eldreministeren var eldrebyråd

Høyres nye valgprogram – massiv kommersialisering

HØYRE VIL HA SØPLA PÅ ANBUD IGJEN Høyresiden har en annen visjon. De vil bygge ned velferdskommunen. De vil konkurranseutsette velferdstjenester. Og de vil gi private aktører og oppkjøpsfond et sugerør inn i kommunekassen. Slik at de kan ta ut profitt fra velferden. ’ Mange av Oslo kommunes tjenester har blitt konkurranseutsatt. Private aktører henter ut fortjeneste på å drifte ulike tjenester for Oslo kommune. Når virksomheter legges ut på anbud, kan anbydere primært konkurrere ved å redusere kvaliteten eller ved å gi de ansatte dårligere lønn- og arbeidsvilkår. Anbudsrunder fører i tillegg til ustabile og utrygge arbeidsplasser Før vi tok over i 2015 hadde høyrebyrådet privatisert renovasjon, park og anlegg, renhold, eldrehjem og stoppet bygging av kommunale barnehager. For å nevne noe. De åpnet også for å gi anbud til private aktører som ikke ga helsearbeidere rett til overtid på kveldstid og i helger. AVISKLIPP. RENOVASJON. SØPPELET FLYTER.   Som et ekko av dette: I disse dager pågår det en kamp i rettsapparatet mot Aleris. 26 medlemmer i Fagforbundet krever etterbetaling av lønn og overtid på rundt en million kroner hver. I tillegg krever de at de blir regnet som ansatte – ikke som konsulenter. AVISKLIPP ALERIS. Dette er sosial dumping. Som vi må stoppe. før det brer om seg og ødelegger alt det fine vi har bygget opp over mer enn 100 år Vi må ikke glemme årene med høyrestyre i Oslo. Privatiseringen tok helt av, og de vil gjør mer av det om de overtar byen igjen. Det må vi stoppe. For vi vet hva det vil føre til: Nemlig svekkelse av arbeidstakernes rettigheter, mens eierne kan ta ut profitt

Våre krav til nye fire år 1. Avkommersialisering av driften av sykehjem etter hvert som kontraktene går ut. 2. Betydelig reduksjon av andelen kommersielle aktører i barnevernet, utvide det kommunale tilbudet og sikre at ideelle aktører får fortrinnsrett fremfor kommersielle aktører.  3. Oslo kommune skal selv dekke behovet for barnehager, gjerne i samarbeid med ideelle aktører.  4. De som jobber med å yte velferd på vegne av Oslo kommune skal ha likeverdige lønns- og pensjonsvilkår. 

4 år til med rødgrønt styre i Oslo! Vår kamp handler om å holde fast på et organisert arbeidsliv og stoppe sosial dumping. Sammen med fagbevegelsen skal vi vinne kampen for å bevare sterke felleskap og små forskjeller. Vi vil velge felleskap, heller enn forskjeller. Solidaritet, heller enn grådighet. Politikk for arbeidsfolk, heller enn profitører. For de mange, ikke for de få. Og idag starter vi arbeidet med å vinne Oslo for fire nye år!   Får vi fire nye år ved makta, skal vi gjøre Oslos velferd profittfri.

Spørsmål?