Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS"— Utskrift av presentasjonen:

1 HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS
Kan vi prioritere offentlige og ideelle aktører? Helene Bank

2 SVARET ER JA! Handlingsrom til å velge – også innafor EØS Rom til metodefrihet for ideelle Rom til å kreve at offentlighet, forvaltningslov og offentlige lønns- pensjons og arbeidsbetingelse følges - men vi må rydde opp i hva som er fobier, misforståelser og interessekonflikter

3 Profittfri velferd – hva må vi kunne?
Tre skiller som er greit å vite om Anbud/konkurranse vs. lovlig offentlig støtte Krav til egenregi – og utvidet egenregi Metodefrihet vs. krav til kontroll Vi trenger ikke kunne detaljene, men vite at det er mulig i de aller fleste tilfeller.

4 Egne anbudskonkurranser kun for ideelle - eller Offentlig myndighetsutøvelse

5 Marsjordre til helseforetakene om å reservere kontrakter for ideelle?
Reservere nye konkurranser for ideelle tjenesteleverandører innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, i den grad de regionale helseforetakene anser at de rettslige vilkårene er oppfylt. ……… ideelle/?utm_source=2%20nyhetsbrev%20fra%20Anbud365&utm_campaign=78d64c7f8e- _CAMPAIGN_2018_02_20&utm_medium= &utm_term=0_580f3ce305-78d64c7f8e

6 Friskoler finansieres som lovlig offentlige støtte
Dette er ulovlig!

7 Alle bevilgninger skal komme barna til gode – Går det an å regulere
Alle bevilgninger skal komme barna til gode – Går det an å regulere ? Den norske Privatskoleloven (6-3) Krav til bruken av institusjonen sine inntekter Alle inntektene skal kome brukarane til gode. Dette inneber mellom anna at institusjonen ikkje kan gi utbytte eller på annan måte overføre overskot til eigarane eller deira nærståande, verken når institusjonen er i drift eller om drifta blir nedlagd b) pådra seg kostnader i form av leigeutgifter for eigedom eller lokale som tilhører institusjonens eigarar eller deira nærståande eller på anna måte pådra seg kostnader som kan innebere at alle inntekter til institusjonen ikkje kjem brukarane til gode.

8 Friskoler finansieres som lovlig offentlige støtte
Dette er lovlig… …men kan reguleres

9 Offentlige selskap og ideelle Utvidet egenregi : IKKE ANBUD
Ingen private eiere i virksomheten 80 % av virksomheten rettet mot det offentlige Samme kontroll med virksomheten som med egne avdelinger Kan stille krav om å følge offentlige lover, tariffavtaler, hjemfall, med mere….

10 Selveiende institusjoner: Ikke-kommersielle aktører i utvidet egenregi
«Selveiende institusjoner» i den danske friskoleloven og andre lovverk innen offentlig virksomhet: kan ikke eies av noen det er regler for foreldre- og ansatterepresentasjon i styrene Det offentlige kan velge en representant i styret styremedlemmer kan ikke motta honorarer. I forskrift til loven er det gitt mal for vedtekter, regnskap og tilskuddskontroll Ansvarlig vis a vis offentlighets- og forvaltningslov NYTT FORSLAG FRA STORTINGET:

11 NHO om åpenhet til Stortinget nov 2017:
«…..private tjenesteleverandører ikke er underlagt samme krav om å følge forvaltningsloven, offentlighetsloven og arkivloven. Dette er lover som er ment å regulere helt andre forhold enn det offentliges forhold til næringslivet».

12 Like vilkår eller konkurransetvang?
- Et politisk spørsmål Privatiseringstvang i Jeløya-erklæringen: - sikre like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor (s. 30) - arbeidsdelingen mellom privat og offentlig sektor i tråd med markeds- og teknologiutviklingen (s. 30) - Hindre at offentlige bedrifter gis særfordeler som fører til konkurransevridning (s. 25) - strukturreformer som styrker næringslivets vekstmuligheter og tiltak for å effektivisere offentlig sektor (s. 25).

13 – Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake.
Linda Hoffstad Helleland VG

14

15 Forsøk på en oppsummering:
Skal ideelle aktører være en del av vårt velferdstilbud i framtida, må de være ideelle Samarbeid – ikke konkurranse. Tenke ut av anskaffelsesboksen Mer innsyn og følge offentlig lovverknnsyn, men større grad metodefrihet enn under dagens standardiserte anbud Dette er (foreløpig) nasjonal politiske prioriteringer og interessekamp

16 https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-oestlandssendingen/DKOA97030618/06-03-2018


Laste ned ppt "HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google