Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Risiko: Er kommunen klar til å ta over?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Risiko: Er kommunen klar til å ta over?"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Risiko: Er kommunen klar til å ta over?

3 TA TJENESTENE OG POLITIKKEN TILBAKE
Stans profitt på skattefinansiert velferd Offentlig egneregi – skattepengene sirkulerer en ekstra gang Inkludere ideelle aktører – flere metoder Ta tilbake i offentlig regi

4 Alle bevilgninger skal komme barna til gode – Går det an å regulere
Alle bevilgninger skal komme barna til gode – Går det an å regulere ? Den norske Privatskoleloven (6-3) Modifisert etter udirs høringsuttalelse Krav til bruken av institusjonen sine inntekter Alle inntektene skal kome brukarane til gode. Dette inneber mellom anna at institusjonen ikkje kan gi utbytte eller på annan måte overføre overskot til eigarane eller deira nærståande, verken når institusjonen er i drift eller om drifta blir nedlagd eller solgt pådra seg kostnader i form av leigeutgifter for eigedom eller lokale som tilhører institusjonens eigarar eller deira nærståande eller på anna måte pådra seg kostnader som kan innebere at alle inntekter til institusjonen ikkje kjem brukarane til gode.

5 Hvordan bekjempe kommersialisering av skolen?
Ta tilbake formålskravet. Ta tilbake evigvarende konsesjoner Privatskoleloven må begrense strategisk selskapsstrukturering og tette profitthullene. Skoler og skoleeiere som bryter Privatskoleloven må miste retten til offentlige tilskudd og nye godkjenninger. Eierne – ikke skolen ansvarliggjøres økonomisk for lovbrudd. Tilsvarende lovverk for andre velferdstjenester (TISA og BITs er risikable avtaler med tanke på framtidige politiske valg)

6 Alle velferdskronene til velferd Egenregi – og utvidet egenregi
Handlingsrommet innafor EØS: Tjenester utført med egne ansatte ”egenregi”: unntatt fra EUs konkurransepolitikk og Lov om offentlige anskaffelser. Ingen private eiere i virksomheten Samme kontroll med virksomheten som med egne avdelinger (selskapsorganisering risikabelt). 80 % av virksomheten rettet mot det offentlige (i nytt direktiv) En tjeneste som har vært konkurranseutsatt kan tas tilbake ved å iverksette punktene over.

7 Skal slutte med sykehjem på anbud:
Oslo: 13 sykehjem Bærum: 1 sykehjem Asker: 1 sykehjem Moss: 2 sykehjem Stavanger: 1 sykehjem Bergen: 2 sykehjem Askøy: 2 sykehjem Os: ½ sykehjem Austevoll: Hele eldreomsorgen Karmøy - forslag Elverum - forslag Skal slutte med sykehjem på anbud: Oslo: Bergen: Moss: Elverum: Karmøy: Askøy:

8

9 Lokaltpolitikken og kommunene er avgjørende
Kvalitetsutvikling med egne ansatte – reell medbestemmelse Tjenestene i offentlig regi Ikke-kommersielle – del av utvidet egenregi Tett tilsyn der det kjøpes tjenester utefra Kontroll med offentlig eierskap Den nasjonale politikken må legge til rette for det

10 For velferdsstaten Hjemmeside: www.velferdsstaten.no
Abonner på elektronisk nyhetsbrev:

11

12

13 Ingen forskjeller - ett fett?
”Medlemmene våre er jo verksemder. Ingen er interesserte i å drive om regjeringa stenger alle høve til fortjeneste. Dag Ekelberg, NHO-Service

14 Skjønner politikerne forskjell? «Trenger private å måle seg mot»
”Regjeringen mener i utgangspunktet at produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester. Bruk av konkurranse stimulerer til verdiskaping, bedre tjenester og effektivisering. Det er derfor helt nødvendig at konkurranse blir et gjennomgående element i offentlig virksomhet.”

15 …eller er de bare slue? ”Os kommune går klart i pluss. Det blir kanskje litt nærsynt, men hvis noen havner på NAV og trygd, så er det en statlig ytelse.” Terje Søviknes, ordfører i Os og nestleder i Frp, sin kommentar på at tidligere kommunale renholdere mistet jobbet etter andre anbudsrunde. (BT )

16 Helt uproblematisk? Siste partilederdebatt : … i tillegg til det offentlige helsevesenet så gjør de private en veldig nyttig og god jobb og vi har nesten doblet kjøpet av private tjenester over de offentlige budsjettene siden vi overtok i 2005 og enten det er Feiringklinikken eller Aleris, så gjør de veldig nyttige ting. Ville du sagt ja til at enda flere aktører skal inn? Ja, jeg har jo allerede sagt at vi har doblet innkjøpet.

17 …eller bare ikke allergiske mot private
”Vi er ikke allergiske mot private løsninger i helsevesenet, men vil ikke at kommersielle aktører skal tjene seg rike ved å ta ut profitt på helse- og omsorgstjenester. Vi vil ha et trygt og godt offentlig helsevesen med flere sterke, ideelle aktører”

18 …eller skjønner faktisk ikke helt?
Kristin Halvorsen, Klassekampen : - Regjeringen har vært helt klar på at foreldrebetalingen og de offentlige pengene som bevilges skal komme barna til gode. Fra nyttår i år strammet vi inn reglene for bruk av penger i private barnehager. Vi lovfester at offentlige tilskudd og foreldre­betaling skal komme barna i barnehagen til gode. – Dette smaker av symbolpolitikk, for de aller fleste private barnehager driver allerede slik denne forskriften legger opp til, og de fleste driver med underskudd. Men det betyr samtidig at de foreslåtte reglene er til å leve med. Administrerende direktør Arild M. Olsen i PBL til NTB

19 Noen vet faktisk veldig godt
– Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake. Linda Hoffstad Helleland VG

20 Faktum er at…… Mer enn 8 av 10 norske kommuner oppgir at de bruker konkurranseutsetting på ett eller flere av alle sine tjenesteområder. 108 kommuner har utlyst anbud innenfor pleie- og omsorgstjenester i perioden (FAFO 2013:24)


Laste ned ppt "Risiko: Er kommunen klar til å ta over?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google