Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Module 11: International Financial Management
Advertisements

Figur 1. Langsiktige renter Prosent
Internasjonale finansmarkeder Fra midten av 80-tallet har finansmarkedene stadig blitt mer internasjonale. Dette betyr blant annet at problemer lett beveger.
Hva er penger? Penger er gyldig betalingsmiddel for økonomiske transaksjoner. Både sedler og bankkort regnes som penger Penger har tre funksjoner i økonomien.
Bevegelse I samlingen snaket vi om bevegelse. Hva tenker barna når vi sier ordet bevegelse? De reiser seg og forklarer at når vi gjør sånn og sånn med.
NORGE ETTER 1945 Finnmark og Nord-Troms: RASJONERING 1952.
Kjøp billig, selg dyrt! Rådet i overskriften er omtrent like opplagt og verdiløst som dette rådet fra en trener: «Ta lengre skritt oftere!» Råd fra aksjemegler:
M&L2 Kap. 7, del 1 Prisstrategier Oslo, januar 2010.
UNGJOBB 2010 I LURØY. UNGJOBB Hva er UNGJOBB? UNGJOBB er arbeid for unge fra Lurøy som er mellom 16 og 18 år!
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 7. januar 2016.
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i september og skal gjøre i oktober Som dere ser på bildet var noe av det mest spennende.
Høyesterett endrer renten Oppgave: 1.Beregn endring i erstatningens nåverdi for årlige erstatningsbeløp over 10 år 2.Avhenger denne nåverdiendringen av.
Formidle og aktualisere industrihistorie for ungdom. Nord-Jarlsbergmuseene - en avdeling i Vestfoldmuseene.
Enkeltpersonforetak. Enkeltpersonforetak (ENK) Læringsmål: Lære om hva enkeltpersonforetak er personlig og økonomisk ansvar viktige forsikringer.
Boliglån 101 Et boliglån gir deg muligheten til å kjøpe eneboligen du alltid har drømt om. Før du kommer så langt så er en en del ting du må sette deg.
Regnskap og regnskapsrutiner
Jane B. Sæthre Trondheimskonferansen 28. januar 2017
ECON 1500 Innføring i samfunnsøkonomi for realister
Hva er inflasjon? Inflasjon er en vedvarende stigning i prisnivået. Et fall i prisene kalles deflasjon. Inflasjon innebærer ikke at alle varer stiger like.
4/12/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Kapittel 23 Valutamarkeder og valutakurser
Hvordan implementeres rentebeslutningen?
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Arbeidsløs.
Misjonssalen - et hjem for oss, et hjem for deg De 4 T-er … også i 2015 Hebreerne 10,19-25.
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Forbrukersamfunnet Forbruksmønsteret forandrer seg
Fra oljeøkonomi til bioøk…. Den norske omstillingen
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Arbeidsløs.
En gang skal det bli min tur
Førstelektor Ivar Bredesen Høgskolen i Rena 7. april 2003
The International Monetary System
Toleransevinduet Lærer forklarer. Snakke om at læring, vennskap og deltakelse får vi bare til når vi er inne i toleransevinduet. Noen har smale, noen har.
Flere lesere, flere muligheter
Opsjoner på aksjeindekser og valuta
Kapittel 4: Valutamarkedet
Kapittel 6: Transaction Exposure
Kapittel 14 – Valg av valutakursregime
ØKONOMIDELEN 1P KOMPETANSEMÅL:
Kapittel 13 - Valutakursteori
Fremmed art Fremmed art Paul Harald Pedersen CC BY 4.0.
Hva er markedsføring? Morten H. Abrahamsen Førsteamanuensis BI
Kurs i mikroøkonomi Førstelektor Ivar Bredesen
Kapittel 10 Monopol 1.
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
Inflasjon og arbeidsledighet
Valutakurser og kapitalbevegelser
Hvorfor markedsføring? Morten H. Abrahamsen BI Stavanger
10 Konjunkturledigheten
Barometeret Utdrag fra Pengepolitisk rapport 2/18 fra Norges Bank. Figurene kan hjelpe deg til å beskrive tilstanden i norsk økonomi. Oppgi følgende kilde.
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Pengepolitikk og realinvesteringer
Åpen økonomi aggregert etterspørsel
Nordisk høyrente – en verden i miniatyr
Inflasjons kostnader (og fordeler)
Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs
Sysselsetting, arbeidsledighet og lønn
Konjukturer og stabiliseringspolitikk
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.3 Steigum
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K2.6 Steigum
Intro: Det finansielle systemet
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K9.2 Steigum
Laget av: ANdrine og Eydis
Konjuktur i en åpen økonomi
Grunnmodellen: likevekt
Nominelle renter og realrenter
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K4 Steigum
Utskrift av presentasjonen:

Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.5 Steigum Realvalutakurser Vi så tidligere at en nominell rente er en rente målt i kroner, mens en realrente er en rente målt i kjøpekraft. Samme ide gjelder for valutakurser Nominelle valutakurser er det vi ser på markedet, det forteller, for eksempel, hvor mange dollar jeg kan kjøpe med mine 1000 kroner. Men hva om jeg vil sammenligne kjøpekraften av mine 1000 kroner i norge sammenlignet med i USA eller et annet land. Dette sier også noe om de reele konkuranseevnen av den norske og amerikanske økonomien. For dette, kan vi beregne realvalutakurs.

Realvalutakurs, 𝜖 𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 𝜖:𝑟𝑒𝑎𝑙𝑣𝑎𝑙𝑢𝑡𝑎𝑘𝑢𝑟𝑠𝑒𝑡 𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 𝜖:𝑟𝑒𝑎𝑙𝑣𝑎𝑙𝑢𝑡𝑎𝑘𝑢𝑟𝑠𝑒𝑡 E: nominelle valutakursen (markedskurset) P*: prisnivået i utlandet P: prisnivået innenlandsk Ligningen for realvalutakurs er enkel. Vi tar den nominelle valutakursen ganger med prisnivået i utlandet og deler med prisnivået innenlandsk.

Intuisjon, realvalutakurs Du har 1.000 kroner og du vil sammenligne hvor mye du får kjøpt for 1000 kroner i norge og for i USA. La oss si at prisnivået av et kurv av varer i norge er likt 125 dollar Samme kurv av varer i USA, målt i samme valuta, koster 100 dollar. Markeds valutakurs (nominelle) er 8 NOK/USD (1 dollar er verdt 8 kroner) Intuisjon, realvalutakurs For å få litt intuisjon, la oss si at Du har 1000 kroner og du vil sammenligne hvor mye du får kjøpt for 1000 kroner i norge og for i USA. La oss si at prisnivået av en kurv av varer i USA koster 100 dollar. Samme kurv av varer i Norge koster 125 dollar med dagens valutakurs. Markeds valutakursen (nominelle) er 8 NOK/USD (1 dollar er verdt 8 kroner)

Intuisjon, realvalutakurs 𝜖=𝐸∗ 𝑃 ∗ 𝑃 ⇒8∗ 100 125 =6,4 Hva forteller det oss? 1000𝑁𝑂𝐾 8 𝑁𝑂𝐾/𝑈𝑆𝐷 =125 𝑈𝑆𝐷 𝑖 𝑈𝑆𝐴 Ville blitt verdt: 1000 6,4 =156 𝑈𝑆𝐷 i Norge Eller 156 USD*8 NOK/USD = 1.248 Kroner i Norge. Det sier at det vi kunne kjøpt i USA for 1000 kroner (125 dollar med nominelle valutakurset) Ville blitt vært 156 dollar ( eller 156*8 = 1248 Kroner) i Norge. Men er ikke dette rart? Det betyr at jeg kan ta mine penger i Norge, overføre de til USA, kjøpe ting der, ta de tilbake til Norge og selge de for mer penger og tjene penger på det *gratis* det vil si uten at jeg egentlig har produsert noe selv. Burde ikke markedskrefter komme inn her og gjøre sånn arbitrage umulig? Ideen om at det nominelle valutakursen burde være det samme som realvalutakurset (og dermed at prisnivåene er det samme) heter kjøpekraftsparitet