Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K10.2 Steigum For å utvide vår IS-MP modell til en åpen økonomi med fleksibel valutakurs, trenger vi å modellere hvordan netto-eksport er påvirket av både konjunkturer og endringer i valutakursen.

2 Nettoeksport funksjon
Import funksjon: import øker med 𝑌: 𝑞𝑌 𝑞: marginale importtilbøyelighet Eksport funksjon: eksport øker med Y ∗ ,: 𝑞 ∗ 𝑌 ∗ 𝑌 ∗ : utenlandsk produksjon/konjunktur 𝑞 ∗ : utenlandsk marginale importtilbøyelighet Nettoeksport (NX): Export-Import: 𝑞 ∗ 𝑌 ∗ −𝑞∗𝑌 Effekten av endring i (real)valutakurs (depresiering): 𝜖↑, 𝑁𝑋↑ ⇒− 𝑛 𝜖 𝑛: parameter (hvor stor effekt har endring i valutakurs på nettoeksport NX-funksjon: 𝑞 ∗ 𝑌 ∗ − 𝑛 𝜖 −𝑞∗𝑌 Vi husker at nettoeksport er definert som eksport menus import. En nettoeksport-funksjon er da bare en eksport funksjon menus en import funksjon. For import, så vil vi modellere at import vil øke når inntekt/produksjon øker: vi importerer mer når vi tjener mer. Dette modellerer vi ved å skrive liten-q gange Y, Liten q kaller vi for den marginale importtilbøyelighet: det forteller oss hvor mye import øker når vi øker inntekt. På en lignenende måte, så vil vi at eksport øker når det går bra i utlandet, så her skriver vi liten-q-stjerne gange Y-stjerne, Der Y-stjerne er utendlandsk inntekt eller konjunkturen og q-stjerne er utenlandsk marginale importtilbøyelighet. Men da til sist så må vi også modellere effekten av i endring i realvalutakurs, som påvirker både import og eksport. Vi vil modellere det som at når valutakursen øker (en depresiering) så får vi mer netto-eksport (mer eksport, mindre import). Vi kan gjøre dette enkelt ved å skrive – n over e Her er n bare en parameter som sier hvor stor effekt valutakursen har på nettoeksport. Vår nettoeksport funksjon blir dermed q-stjerne gange Y stjerne menus n over e menus q gange Y

3 Nettoeksportfunksjon + URP
1 𝜖 ≈ 1 𝜖 𝑒 (𝑟− 𝑟 ∗ +1) Ny nettoeksportfunksjon med r, og 𝜖 𝑒 : 𝑞 ∗ 𝑌 ∗ − 𝑛 𝜖 𝑒 (𝑟− 𝑟 ∗ +1)−𝑞∗𝑌 Vi har lyst til slutt å si noe om hvordan pengepolitikk påvirker nettoeksport via valutakursen , heldigvis kan vi bruke udekket renteparitet Vi husker fra forrige video at vi kan skrive udekket renteparitet som i 1. Med litt algebra, så kan vi skrive det om som i 2. Vi kan da erstatte n over e i vår netto—eksport funksjon med et ledd som inkluderer både forventet framtidig valutakurs og rentenivåene innenlandsk og utenlandsk.


Laste ned ppt "Nettoeksportfunksjon med flytende valutakurs"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google