Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum"— Utskrift av presentasjonen:

1 Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum
Valutakurser Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum De fleste av oss har noe personlig erfaring med hvor viktig valutakurser er. Vi merker at å reise på ferie eller å kjøpe en iPhone kan bli betydeligere billigere eller dyrere avhengig om norske kronen styrker seg eller svekker seg. Dette gjelder også utenlanske foretak som skal kjøpe norske varer og tjenester. Valutakurser kan fort endre hvor konkurransedyktig norsk produksjon er.

2 Valutakurser Flytende valutakurs i Norge
Markedsbestemt: tilbud og etterspørsel av kroner Finansiellhandel består av det aller meste av transaksjoner 300x mer valutahandel enn reel handel (eksport og import). I norge har vi det som heter flytende valutakurs. Dette betyr at valutakurset endrer seg kontinuerlig mot andre valuta basert på markedskrefter. Det vil si, tilbud og etterspørsel av kroner bestemmer valutakurset mot andre valuta. Det er imidlertid ikke hovedsakelig reel handel– eksport og import – som bestemmer valutakurset. Det er heller kjøp og salg av finansielkapital over grenser som dominerer valutahandel og som bestemmer valutakurset, ihvertfal på kort sikt.

3 språk Appresiering av kronen: nedgang i kronen mot dollaren (USD) (Billigere å kjøpe ting i utlandet, dyrere å kjøpe norske varer og tjenester.) Depresiering av kronen: oppgang i kronen mot USD (Dyrere å kjøpe ting ting i utlandet.) Depresiering betyr at den norske kronen blir mindre verdt relativ til andre valuta, men det gjør også norsk produksjon mer konkurransedyktig. Appresiering av kronen: nedgang i kronen mot dollaren (USD) (Billigere å kjøpe ting i utlandet, dyrere å kjøpe norske varer og tjenester.) Depresiering av kronen: oppgang i kronen mot USD (Dyrere å kjøpe ting ting i utlandet.) Depresiering betyr at den norske kronen blir mindre verdt relativ til andre valuta, men det gjør også norsk produksjon mer konkurransedyktig.

4 Konkurranseutsatt sektor
Konkurranseutsatt sektor – Eksporterer deler av sin produksjon og konkurrerer med produksjon i utlandet Beskyttet sektor – Har lite eller ingen konkurranse fra utlandet på grunn av transportkostnader Vi kan ofte dele våre industrier inn til to sektorer som er mer eller mindre påvirket av valutakurset. Konkurranseutsatt sektor som ofte Eksporterer deler av sin produksjon og konkurrerer med produksjon i utlandet. Her kan vi tenke ting som fiskeindustrien og aluminiumsproduksjon Beskyttet sektor som har lite eller ingen konkurranse fra utlandet på grunn av transportkostnader. Dette inkluderer mange tjenester som hårklipp eller kafe, siden det blir dyrt å fly til et annet land bare for å klippe håret eller få en god espresso.

5 Avhengighet mellom valutakurser
249 ulike valuta – mer enn ulike kombinasjoner (NOK-EUR, NOK-JPY, SEK-NOK, osv) Vanligvis handel via dollar (verdensvaluta) Det finnes 249 ulike valuta rundt om kring i verden. Det betyr at det er mer enn ulike valuta kombinasjoner. Det ville ført til en veldig uoversiktelig marked med lite likviditet i noen kombinasjoner hvis det var seperat marked for hver kombinasjon. Heldigvis er virkeligheten litt enklere. De fleste handlene er via dollar. Så hvis man vil bytte NOK for Japanske Yen, så selger man NOK og kjøper USD, og deretter selger USD og kjøper Yen. Markedkrefter gjør

6 Effektive valutakurs Hvor sterk eller svak er den norske kronen?
Vi handler med mange land, så vi må sammenligne med mer enn bare en valuta (dollar eller euro). Valutakursindekser: verdien av den norske kronen i forhold til et veid gjennomsnitt av valutakurser til norges handelspartnere. Hvor sterk eller svak er den norske kronen. Ofte vil vi se på verdien av kronen sammenlignet en stor utenlandsk valuta som dollaren eller euro. Men norge handler med mange land, ikke bare USA, så vi burde sammenligne med mer enn bare en valuta. Derfor skapes det valutakursindekser som gir verdien av den norske kronen i forhold til et veid gjennomsnitt av valutakurser til norges handelspartnere.


Laste ned ppt "Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.6 Steigum"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google