Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Konjuktur i en åpen økonomi

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Konjuktur i en åpen økonomi"— Utskrift av presentasjonen:

1 Konjuktur i en åpen økonomi
Makroøkonomi for økonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K8.7 Steigum Fram til nå har vi gått ut i fra at vi har en lukket økonomi, det vil si en økonomi der vi verken har import eller eksport. Men, når vi har import og eksport så endrer det resultatene fra vår modell. Vi tenker vanligvis på import som noe som er endogen – import er avhengig av bevegelser i BNP. Når BNP går opp, det vil si at vi får mer inntekt, så har vi en tendens til å også importere mer. På den andre siden, tenker vi vanligvis at eksport er bare avhengig av utenlandsk BNP Det betyr at når vår økonomi opplever en sjokk og etterspørsel går ned, så vil det også føre til mindre import og bedre netto- eksport Dette vil ha en dempende effekt på BNP i likevekt.

2 Import funksjonen 𝑄=𝑞∗𝑌− 𝑄 0 𝑄: Import 𝑞:marginale importtilbøyelighet
0<q<1 𝑄 0 :Konstantledd Akkurat som vi modelerte skatt som en linær funksjon av BNP, så skal vi modellere import som en linær funksjon av BNP Liten-q kaller vi for den marginale importtilbøyelighet. Denne forteller oss hvor mye mindre import vi kommer til å etterspør når vår inntekt eller BNP går ned. Hvis q er 0,10, for eksempel, så betyr det at hvis BNP går ned med 1000 så går import ned med 100. Q_0 er et konstantledd Denne linære funksjonen er igjen en tilnærming som gjelder rundt normal eller potensial BNP.

3 Aggregert etterspørsel
𝑍=𝐶+𝐺+𝐼+𝑋−𝑄 X-Q: Netto export (eksport – import) 𝑍= 𝑐∗𝑌+𝑎∗ 𝑇 0 +𝑏 +𝐺+𝐼+𝑋− 𝑞∗𝑌− 𝑄 0 𝑍=𝑐∗𝑌−𝑞∗𝑌+ 𝑎∗ 𝑇 0 +𝑏+𝐺+𝐼+𝑋+ 𝑄 0 Z = 𝑐−𝑞 ∗𝑌+ 𝑍 0 𝑍 0 =𝑎∗ 𝑇 0 +𝑏+𝐺+𝐼+𝑋+ 𝑄 0 0<𝑐−𝑞<𝑐<1 Vi kan nå lage vår aggregert etterspørsels formula igjen som i 1 Denne gangen har vi også X-Q som er netto eksport, definert som eksport menus import Fra siste modell, så kan vi sette inn vår konsumfunksjon som inkluderer en skattefunksjon, og vi kan sette inn vår importfunksjon for import. Det er vist i 2. Vi kan samle våre ledd som inkluderer Y, som i 3 og alle andre ledd som ikke har med BNP å gjøre setter vi sammen og kaller for Z_0 igjen. Aggregert etterspørsel kan da bli skrevet som c-q gange Y + Z_0 Vi kan lese dette intuitivt ved å si at aggregert etterspørsel går opp med høyere inntekt via konsum funkjsonen og etter-skatt konsum-tilbøyeligheten, liten c. Men økt BNP fører også til mer import, som har en negativ effekt på etterspørsel etter innenlandske produkter (og vi husker at BNP er definert som innenlandsk produksjon)

4 Likevekt 𝑌=𝑍 𝑌=𝐶+𝐺+𝐼+𝑁−𝑋 𝑌= 𝑐−𝑞 ∗𝑌+ 𝑍 0 𝑌− 𝑐−𝑞 ∗𝑌= 𝑍 0 𝑌∗ 1− 𝑐−𝑞 = 𝑍 0
𝑌∗ 1− 𝑐−𝑞 = 𝑍 0 𝑌 = 1 1− 𝑐−𝑞 𝑍 0 Vi kan nå kalkulere vår likevekt igjen. Vi begynner med vår likevekt at produksjon er likt etterspørsel som vist i 1. Vi setter inn vår ny definision for aggregert etterspørsel som i 2 og 3. Vi flytter alle leddene med BNP til venstre side og drar ut BNP. Deretter får en en ny formula for BNP i likevekt. Nå er multiplikatøren blitt 1 over 1- c-q Vi går ut i fra at q er mindre en c Dermed blir 1 over 1- c – q også mindre Det vil si at med en åpen økonomi, så blir det en mindre multiplikatør siden en sjokk til etterspørsel fører til mindre import og dermed bedre netto- eksport

5 BNP-Volum, Y Y=Z Aggregert etterspørsel med skattefunksjon
åpen økonomi og skattefunksjon c-q 𝑍 0 𝑡 +𝑋+ 𝑄 0 c 𝑍 0 𝑡 Grafisk, så kan vi igjen tegne den nye aggregert etterspørselskurven med en mindre stigningsgrad, c-q sammenlignet med en lukket økonomi. Y* BNP-Volum, Y

6 Y=Z Og vi kan se at effekten av en etterspørselsjokk blir også dempet når man har en åpen økonomi. 𝑌´ 𝑌 BNP-Volum, Y


Laste ned ppt "Konjuktur i en åpen økonomi"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google