Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nominelle renter og realrenter

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nominelle renter og realrenter"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nominelle renter og realrenter
MakroÞkonomi for Þkonomer BI Trondheim Johannes Mauritzen K7.4 Steigum De rentene som vi har pÄ lÄn og som Norges Bank setter er kalt nominelle renter. De representerer avkastning mÄlt i kroner eller andre penge-enheter. Men vi er kanskje mer interessert i en rente som er mÄlt i kjÞpekraft. Dette kaller vi realrente.

2 Realrenter 𝑟≈𝑖−𝜋 eller 𝑟≈𝑖− 𝜋 𝑒
Eksempel: KPI stiger med 2,5%, nominelle renten 4%, da er realrenten = 1.5% Intuition: inflasjon fĂžrer til et fall i pengens kjĂžpekraft: et lĂ„n minker i lĂ„neperioden nĂ„r det er positiv inflasjon Realrente er vanligvis ikke noe som vi ser pĂ„ markedet, men heller noe som er beregnet. En omtrentlig formula er Ă„ bare ta den nominelle renten, i menus inflasjonsraten, pi. Siden inflasjon er noe som vi ikke vet om i forkant, sĂ„ er det vanlig Ă„ skrive dette om som nominelle rente menus forventet inflasjon. For eksempel: Hvis KPI stiger med 2,5% i lĂžpet av et Ă„r og nominelle renten er 4%, da er realrenten = 1.5% Intuitionen bak realrenten er at hvis du gir ut et lĂ„n pĂ„, la oss si kroner som du skal fĂ„ tilbake om et Ă„r, da mister det lĂ„net verdi mĂ„lt i kjĂžpekraft hvis prisnivĂ„ har Ăžkt med 2.5 % i det Ă„ret. For deg som lĂ„negiver, sĂ„ vil du ha en rente som ihvertfall gjĂžr opp for nedgangen i kjĂžpekraften. Nominelle renter har dermed to komponenter. En del som skal komponsere for at prisnivĂ„ gĂ„r opp og kjĂžpekraften av pengene gĂ„r ned, og en annen del– realrenten – som gir en real avkastning mĂ„lt i kjĂžpekraft.

3 Eksakt formell 1+𝑖= 1+𝑟 1+𝜋 ⇒1+𝑟= 1+𝑖 1+𝜋 ⇒𝑟= 1+𝑖 1+𝜋 −1
1+𝑖= 1+𝑟 1+𝜋 ⇒1+𝑟= 1+𝑖 1+𝜋 ⇒𝑟= 1+𝑖 1+𝜋 −1 Hvis renter og inflasjon er forholdsvis smĂ„ (si under 10 percent), sĂ„ er den omtrentlig formelen en grei tilnĂŠrming. Her vises den eksakte formelen for Ă„ regne ut realrenten.

4 Hva bestemmer realrenten
Realavkastning av realkapital (K4) = (Marginal produkt av kapital - kapitalslit) SÄ hva bestemmer hva realrenten er i vÄr Þkonomi. Den etablerte teorien sier at man burde gÄ tilbake Ä se pÄ produktfunksjonen og rollen av realkapital. Ideen er at hvis man kan oppnÄ en bedre rente ved Ä investere i realkapital (kjÞpe en fabrikk og leie den ut, for eksempel) sÄ vil man heller gjÞre det. Derfor, er realavkastningen pÄ realkapital noe som burde pÄvirke markedsprisen pÄ renter, nÄr man har justert for risiko og lÞpetid.


Laste ned ppt "Nominelle renter og realrenter"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google