Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Foreldre som en reell ressurs
Advertisements

Glade barn på Lusetjern skole!
Vurdering for læring.
PALS – Skoleomfattende tiltaksmodell
Ledere for LP 7-skoler Gardermoen Torunn Tinnesand
Spesialpedagogisk rådgivnings og innovasjonsarbeid Jorun Buli Holmberg januar 2005 Spesialpedagogisk arbeid i praksisfeltet både på system og individnivå.
FAMILIENS HUS Hvor: Hoff Terrasse 20 (Senter for familiebarnehager)
Bli kjent dag ved Korsgård skole – onsdag 4.juni 2014
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Tverrfaglig samarbeid Skien kommune
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
GLIS Glimrende Læringsutbytte I Skolen
Utviklingsøkologiske modell
Presentasjon av spokus i HiØ-perspektiv
Kultur for samarbeid? Statssekretær Åge R. Rosnes FUG konferanse, Gardermoen 22. oktober 2005.
MØTE FOR SKOLELEDERE TEMA: REKTOR OG SKOLELEDELSENS ROLLE I PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID – MED UTGANGSPUNKT I VURDERING FOR LÆRING.
Felles foreldremøte Ellingsrudåsen skolene 21
Meld. St. 18 (2010–2011) En inkluderende skole – hvorfor og hvordan
Oslo kommune Utdanningsetaten Skolens navn settes inn her.
Tiller videregående skole
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Ett skritt foran 3 © Irène Johansson 1 Metoden Ett skritt foran Kursmøte 1-2.
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Kunnskapsløftet Innføring : Trinn og Vg. 1
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
1 Oktober 2011 Ord og begreper. 2 Oktober 2011 Foreldrerådet (alle foreldre med barn i grunnskolen) FAU (Foreldrerådets.
STRATEGIPLAN LILLEHAMMER-SKOLENE
Samarbeid mellom skole og hjem
"God bagasje på livets reise."
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Hvorfor foreldremedvirkning?
Den bevisste opplevelsen av seg selv som menneske
Barnehagen som språkarena
Undervisningssektoren 2015
Hvorfor foreldremedvirkning?
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
LP-modellen fra et rektorperspektiv
KOMMUNIKASJON.
Velkommen til et nytt skoleår!
FAU-møte 7. januar 205 Samarbeid skole-hjem.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Eksamen Hva har jeg lært?.
Transaksjonsmodellen
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Tilpasset opplæring i et flerspråklig klasserom 29.april 2009 Nettverk Ski v/ Vibeke Larsen Kjesbu, rådgiver NAFO.
Samarbeid med frivillig Organisasjoner  Det å flytte og etablere seg på nytt er spesielt belastende for barn og unge som må lære et nytt språk, beherske.
 Velkommen som foresatt.  Velkommen som samarbeidspartner.  Stolte av skolen vår. Håper det smitter.  57 elever så langt. Et veldig levende tall…
Ressurser og samspill i styret Ernst A. Eik. Styrets oppgaver Styrets oppgaver kan være av forskjellig karakter: –Strategisk –Rådgivende –Kontrollerende.
DIALOG TIL BARNETS BESTE – “VI SKAPER FRAMTIDA”
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
Yrkesrollen Faglig mestring og praktisk dyktighet.
Skole- hjem samarbeid.
Systematisk Observasjon av Lesing.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Måltidsvenn Kurs for frivillige.
Velkommen til Heggedal skole
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Tilhørighet, kunnskap og glede!
God læring og gode læringsresultat skal vere vårt varemerke
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Vår skole på Fornebulandet
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i samarbeid med skole De «vanskelige barna» Hvordan samarbeide på en god måte? www.mirnett.org

Oppmuntre foreldre til å starte egne grupper i kommunene. Ideologi: Alle foreldre er likeverdige og en unik ressurs for sine barn. Vi ønsker å være gode rollemodeller både i skolen og i samfunnet. Vi vil aktivt støtte familier i sitt møte med den norske grunnskolen. Hjem-skole-samarbeid er noe alle foreldre er kvalifisert til og ikke kun de som kan best norsk eller har mest utdanning. Mål: Etablere nettverk av minoritetsspråklige foreldre som kan snakke direkte med andre foreldre på sitt morsmål på skolene Skape debatt innad i miljøene om viktigheten av å støtte barna i skolen Oppmuntre foreldre til å starte egne grupper i kommunene. Utvikle modeller for at foreldre kan støtte barna i læring etter sine evner og ferdigheter Utvikle modeller for hjem-skole-samarbeid på foreldrenes premisser Å være en tydelig stemme i samfunnsdebatten Styrke nettverket for deltakelse i samfunnet www.mirnett.org

MiR lokallag finnes nå i: Oslo Bergen Bodø Fredrikstad Nedre Romerike Øvre Romerike Kristiansand www.mirnett.org

«Det vanskelige samarbeidet…» Foreldre tør ikke å ta opp problemer fordi de er redd det skal gå utover barna Forskning viser at foreldres involvering i skolen fører til at barna får bedre resultater Forskjellige skolesystem Autoritetsrespekt vs fortjent respekt Asymmetrisk maktforhold Skolene vil unngå innblanding av foreldre www.mirnett.org

…skolens NYE ressurs? Hvordan kan det være en NY ressurs? Var det et problem? Redefinere hva som er en ressurs (Eks: Bjøråsen) Skolen må inkludere foreldrene Men foreldre må også gjøre seg fortjent til det www.mirnett.org

Broer mellom hjem og skole Å sette forståelige ord på det «skolske» - tolk Konkrete «Verktøy» Mange måter å involvere foreldre på Oppdragelse Kommunikasjon Frivillighet Læring hjemme Medbestemmelse Involvering i nærmiljøet www.mirnett.org

Hva kan organisasjoner gjøre? Brobygger: skape gode relasjoner Støtte foreldre (være ledsager på møter) Skape tillit hos foreldre, men også hos skolene Spesielle utfordringer når man har «vanskelige barn» Ikke være redd for å tale foreldres sak når man ser urett www.mirnett.org

Viktig å kunne for støttepersoner Lover og rettigheter for barn (særskilt språkopplæring, tilpasset opplæring, opplæringsloven - læringsmiljøet 9a - offentlighetsloven) …og pliktene Balansert syn - utfordring www.mirnett.org