Siste året i barnehagen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Veilederen fra eldst til yngst. Stortingsmelding 31 ….Legge fram en veileder om samarbeid mellom barnehage og skole. Kartlegging av enkeltelevers ferdighetsnivå.
Advertisements

Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
SOSIAL KOMPETANSE. BARNEHAGEN SKAL FORMIDLE VERDIER OG KULTUR, GI ROM FOR BARNS EGNE KULTURSKAPNING OG BIDRA TIL AT ALLE BARN FÅR OPPLEVE GLEDE OG MESTRING.
Den Norske Skolen i London
Språk i barnehagen - mye mer enn bare prat -.
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
Mangfold og fellesskap
BARNS TRIVSEL - VOKSNES ANSVAR
Læringsmiljø Bunntekst.
Tanker om barnehagens læringsmiljø
Bjerkebarnehagenes visjon og verdigrunnlag
Oslo kommune Bydel Bjerke Barnehageområdet
"God bagasje på livets reise."
HelART i Ulåsen barnehage
Velkommen til Osloskolen Skolestart 2014/2015
Vi har en tydelig struktur gjennom barnehagedagen
ROGNAN BARNEHAGE GRØNN GUL BLÅ RØD ROSA.
Kampen skole Vår visjon:
Barnehagekontoret Møte for familiebarnehagene 27.oktober 2009.
Gustadmoen barnehage Med for ditt barn
Lek og Læring i barnehagen
Personalsamarbeid Psykososialt arbeidsmiljø
Fritid med Bistand.
Velkommen til et nytt skoleår!
SFO Kultur- og fritidsaktiviteter. Skal være tilpasset barna og foreldrenes behov.
Språk Fra Temaheftet Språkmiljø og språkstimulering i barnehagen:
Rammeplan for barnehagen. Nytt på nytt eller noko heilt anna? Loen mars 2006.
PEL-eksamen Glu 5-10.
Barns læring og medvirkning i det fysiske miljø
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Framtidas kompetanse Problemstillinger. 1 Utfordringer og muligheter Hva kjennetegner framtidas samfunns- og arbeidsliv? Hvilke samfunnstrekk legger premisser.
Helsefremmende skoler og barnehager Bjørn-Are Melvik Bodø Den store roen Foto: Bjørn-Are Melvik.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2014.
Barnas læringsmiljø Foreldrenes påvirkningsmuligheter Hanne Steen og Marit Brekke Lone skole 25.april 2016 Hanne Steen1.
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE I SKJØNHAUG BARNEHAGE – 2016.
Overgang barnehage -skole Brunes naturbarnehage. Endelig eldst i barnehagen Gaupe som 3 åring, Rådyr som 4 åring og endelig ELG som 5 åring! Forventningene.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Velkommen til foreldremøte i Setskog Barnehage Tema: SOSIAL KOMPETANSE v/ Vigdis, Monica C, Sarah og Karoline Foreldreråd.
Velkommen til nytt barnehageår!. Velkommen til nytt barnehageår Lille Roligheden bygg og organisering Innhold felles – hva er viktig for 1 og 2 åringen.
Lekens egenverdi.
Periodeplan for Lekestua Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
HVA HAR VI GJORT I AUGUST?
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS OKTOBER 2016
Periodeplan for Sommerly barnehage Uke : 17
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
JORDBÆRVEIEN BARNEHAGE
Plan for overgang fra barnehage til skole-
Årsplan Barnas Hus barnehage del 1
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Overgang mellom barnehage og skole/SFO på Søm.
Velkommen til foreldremøte
Hva kan foreldre gjøre for å bidra til et godt og trygt skolemiljø?
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Hagaløkka skole Hagaløkka skole, verden i miniatyr.
VELKOMMEN TILVENNING I SOMMERLY BARNEHAGE
Oppstart i barnehagen.
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Merethe Hegg Johnsen, ansatt som ressursperson i Målselv kommune for satsningen Inkluderende barnehage- og skolemiljø To hovedmål: -Styrke vår kompetanse.
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Systematisk arbeid for eit trygt og godt miljø for alle
Utskrift av presentasjonen:

Siste året i barnehagen

Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning. De eldste barna skal få mulighet til å glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Barnehagen skal legge til rette for at de eldste barna har med seg erfaringer, kunnskaper og ferdigheter som kan gi dem et godt grunnlag og motivasjon for å begynne på skolen.

Fra barnehagen til skolen Barnehage og skole har ulike oppdrag, men fagområdene er i stor grad de samme som barn senere møter som fag i skolen. Både rammeplan og læreplan peker på betydningen av språklig, sosial og kulturell kompetanse.

Mål i barnehage og skole Barnehage - prosessmål: barnehagen skal bidra til å gi barna ulike opplevelser og erfaringer, rammeplanen inneholder ikke mål for hva det enkelte barn skal mestre eller kunne. Skole - kompetansemål: Læreplaner for fag inneholder kompetansemål som angir hva det enkelte barn skal kunne etter endt opplæring på ulike trinn.

Læring gjennom lek Lek er viktig for tilegnelse av kunnskap og språk samt utvikling av sosial og emosjonell kompetanse Lek og læring i ulike former preger barns liv Den frie leken har en særstilling i barnehagen Det er likevel ikke slik at leken hører til i barnehagen og læring hører til i skolen

Vennskap og felleskap Barnehagen bidrar til at barna er inkludert i lek og samspill med jevnaldrende. Utvikling av sosial kompetanse og selvregulering vektlegges. Barnehagens systematiske arbeid med lek og vennskap bidrar til å fremme inkludering og forebygge mobbing.

Hva kjennetegner førskolebarn? Det siste året i barnehage er fylt av forventning og spenning i forhold til skolestart. Det er en følelsesmessig utfordrende periode for barna og kan beskrives som å «gruglede» seg. Førskolebarn søker kunnskap, de er nysgjerrige, vitebegjærlige filosoferer over stort og smått. Venner er viktig for førskolebarn, og de posisjonerer seg i forhold til hverandre, de både inkluderer og ekskluderer hverandre i samspill og lek.

I skolen har barn behov for: En viss grad av selvstendighet Konsentrasjon og oppmerksomhet Kunne samhandle med andre på en positiv måte

Barnehagens samarbeid med skolen og rutiner ved overgang.