Samhandlingsreformen - en bedre behandlingskjede

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Noen tanker om samhandling
Advertisements

Dagen Medisin Arena 2011 Samhandling sett fra fastlegene: Muligheter og utfordringer Kjell Maartmann-Moe Fastlege i bydel Grünerløkka siden 1983 Spesialist.
Kommunen og samhandling - utfordringer
Samhandling - sett med sykehusets øyne
Haugalandsløftet Møte i styringsgruppen Kari Ugland, samhandlingssjef.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Samhandling for et friskere Norge
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
- Samhandlingsreformen –
Samhandling og utvikling i helse og omsorg – kontinuerlig endring
Samhandlingsreformen sett fra en stor kommunes ståsted
Lov om spesialisthelsetjenesten m.m.
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
Regionale seminarer om økonomiske virkemidler i samhandlingsreformen og styringsdata Direktør Gudrun Haabeth Grindaker, KS.
Allmennlegens rolle i en bedre primærhelsetjeneste Årsmøtekurs Norsam/LSA Bodø 31/ Trond Egil Hansen.
Reformtider Arne Flaat Sykehusdirektør, Helse Nord-Trøndelag.
Er vi rusfaglig klar for samhandlingsreformen?
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Høstseminar avd Buskerud FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
1 Samhandlingsreformen: Hvor er fysioterapeutenes plass? Dagseminar tillitsvalgte i Aust-Agder FORBUNDSLEDER EILIN EKELAND.
Hvordan kan samhandlingsreformen gi bedre diabetesomsorg?
Samhandlingsreformen Blå byer blir røde Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen 31. mars 2009.
Alf Johnsen Kommuneoverlege i Askim
Hvilke forventninger og planer har St. Olavs Hospital knyttet til at reformens hensikt skal kunne bli en realitet? Samhandlingssjef Rolf J. Windspoll.
Samhandlingsreformen
Samhandlingsreformen Hva kan dette ha å bety for kommuner og helseforetak? Daniel Haga 1.
Kommunehelsereformen - lokale/regionale utfordringer
Samhandlingsreformen i kommunene- Erfaringer fra Ski kommune
På lag med deg for din helse BFK Ekstern samhandling mars 2016.
Trondheim Helseklynge Intensjonsavtale om samarbeid 4 November 2008.
Samhandlingsreformen Fagforbundet - sykehusnettverket Inger Mette Nilstad 6. mars 2009.
Samfunnskunnskap Emne 4: Helse. Hva er god helse? Jeg er frisk Jer er ikke syk Fysisk eller psykisk Jeg har det bra Jeg trives Jeg sover godt Jeg spiser.
Nyansattopplæring v/ Marit Hofset Læring og mestring og brukermedvirkning.
Samhandlingsreformen og ledelsesutfordringer Januar 2009.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Temaplan Legetjenester Komité Helse og omsorg.
Møre og Romsdal Tema: Pensjonistforbundet som samarbeids- og diskusjonspartner Utvikling i eldreomsorgen sett med «ombudsøyne» Samhandlingsreformen Hvordan.
ALS pasienten - en utfordrende pasient? En alvorlig sykdom med symptomer som arter seg forskjellig etter hvilket område som er affisert Ulike aldersgrupper,
PTF-kurs Eirik Sundan – Roger Øverås Foto: Bjørn Erik Olsen.
Samhandlingsreformen Stiklestad, 15. juni 2010 Daniel Haga Direktør for samhandling HMN - Hvilke utfordringer er det reformen skal løse?
Klare linjer Klare linjer i oppgavefordeling, ansvar og finansiering: Førstelinje, og grunnmuren i helsetjenesten, er primærhelsetjenesten Andrelinjen.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
Helse-Bergen – samhandling mellom helseforetak og kommuner Bergen Ingebjørg Laupsa Halstensen.
”HVORDAN SKAL PROBLEMENE I PSYKIATRIEN LØSES?” FAGFORBUNDETS SYKEHUSKONFERANSE SØRMARKA 10. OKT 06 innlegg v/Thor Rogan, Helse og omsorgsdepartementet.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Samhandlingsreformens konsekvenser for pleie og omsorgstilbudet FoU-prosjekt nr Samarbeidsprosjekt mellom IRIS og Nasjonalt senter for distriktsmedisin.
Ledelse - pasientens helsetjeneste og behovet for et paradigmeskifte ?
Det fremtidige Helsetilbudet til akutt syke eldre med et sammensatt sykdomsbilde i storbyen bergen SMART OMSORG: BEDRE PASIENTFORLØP, kunnskapsbasering,
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Er ØHD eit godt tilbod til den gamle pasienten?
Rapport: Å ville utvikle skolen
SAMHANDLINGSREFORMEN Rett behandling - til rett tid - på rett sted
Økonomisk ramme for medisinutdanning nord i Trøndelag
HVA ER BPA? Brukerstyrt personlig assistanse
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J
Legevakt i Røros, Os og Holtålen (ROH) og ambulanser
FASTLEGEORDNING UNDER PRESS
Utfordringer i fremtid- kompetansebehov og kommunereform
Standardiserte pasientforløp i et lokalt og regionalt perspektiv
Samhandlingsreformens betydning for St. Olavs Hospital;
Rett til spesialisthelsetjenester versjon (kan bli endret noe)
Samarbeidsutvalg Bergensregionen Liv Olsen
OSLO 18 OG 19 APRIL 2018 KIRSTEN FRIGSTAD VIRKSOMHETSLEDER 24SJU
Den gylne regel Prioritering av psykisk helsevern og TSB
Seksjon barn og familie
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
NVP – Avstandsoppfølging på Agder Prosjektperiode: 2018 – okt 2021
KILDER TIL LIVSKVALITET, Regional folkehelseplan Nordland
Utskrift av presentasjonen:

Samhandlingsreformen - en bedre behandlingskjede Samhandlingsreformen - en bedre behandlingskjede. Samhandlingssuksess – ja vi kan! Kjell Maartmann-Moe Medleder Oslo og Akershus Arbeiderpartis helse- og velferdsnettverk Fagforbundets valgkampseminar Gardermoen 8.-9. september 2010

Hvem skal stelle Tybring Gjedde fra FrP i hjemmesykepleien og på sykehjem i åra som kommer? Hvis man ikke vil ha gettoer, må mange flere innvandrere få bo på vestkanten

Stortingsposisjonens innstilling 20. april 2010 ”Den (samhandlingsreformen) handler først og fremst om morgendagens helsepolitikk; om økt satsing på helsetjenestene i kommunene og forebyggende innsats. Vi må sørge for at det skal lønne seg for kommuner og sykehus å samarbeide.” I oktober 2010 kommer to lovforslag og en nasjonal helseplan til høring

Noen samhandlingsutfordringer Ingen systemer eller strukturer bærer ansvar for helheten eller understøtter det samlede pasientforløpet Organisering, ansvar og virkemidler er knyttet til de ulike deltjenestene – ikke til helheten Ulik problemforståelse i kommune og spesialisthelsetjeneste Asymmetri i finansiering av kommuner og spesialisthelsetjeneste og dermed maktbalanse Er avtaler om samarbeid mellom sykehus og kommuner nok? Den medisinske utvikling er i konstant forandring. Hvordan skape en tilstrekkelig dynamisk organsiering til å henge med? Hvordan skal penga følge oppgavene? IT-løsninger som ikke ”snakker sammen” Fragmentert IT-organisering gir ansvarsfraskrivelse og ansvarspulverisering 85-åringen i senga på sykehuset blir lett utskrevet til sykehjem hvis sykehuset får bestemme

Organisering av helsetjenesten Under vannlinjen – ingen interesser for kvalitet, prioritering eller forskning. Verken stat eller KS er interessert.

Barbara Starfield Professor i medisin ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Maryland, USA. Ledende innen primærhelsetjenesteforsking internasjonalt En altfor stor grad av spesialisering innen medisin og helsestell kan virke mot sin hensikt. Ikke bare er spesialistveldet kostnadsdrivende, det ser også ut til å være helsefarlig, i 28 av 35 regionale undersøkelser i USA har man observert en reduksjon i fem hovedtyper av dødelighetsrater (total-, hjerte-, kreft-, hjerneslag- og barnemortalitet) i regioner med økt tilgjengelighet til allmennleger og primærmedisinske tjenester. Omvendt stiger de samme mortalitetsratene i 25 av de 35 undersøkelsene i regioner med sterk bruk av spesialiserte helsetjenester.

Barbara Starfield Studier fra industrialiserte land så vel som utvikingsland viser at bedre primærhelsetjeneste gir bedre helseindikatorer. Redusert total dødelighet Redusert dødelighet ved hjerte-kar-sykdommer Redusert spedbarnsdødelighet Tidligere påvisning av ulike krefttilfeller. På den annen side er helseindikatorene gjennomgående dårligere i regioner med ensidig satsing på spesialisttjenester

Hvor løses helseproblemene? Det enkelte mennesket og omgivelsenes egenomsorg Fastleger og kommunehelse-tjeneste Lokalsykehus og privatpraktiserende spesialister Høyspesialiserte tjenester Ikke søyler. Ikke pyramide. Pasienten i sentrum. 0. sirkel – egenomsorg. 1. sirkel Lavtersekl / terskelfri førstelinje. 2.sirkel. Lokalsykehusnivå 3. sirkel: regionalt og nasjonalt høyspesialisert nivå.

Oppgaveoverføring mellom sirklene Den medisinske utvikling er dynamisk Den skolerte pasient kan ta mer ansvar for behandling selv Spesialister i allmennmedisin har breddekompetanse, kan mye og lærer fort, hvis de bare får tida til det …. Behandlingsmetoder alminneliggjøres: Universitetssykehus -> lokalsykehus->fastlege Hvordan skal vi lage en dynamisk helsetjeneste over sirklene?

Spesialisthelsetjeneste Fru (87) og herr (85) LEON Spesialisthelsetjeneste Fastlegeordning Hjertesviktpoliklinikk Diabetes poliklinikk Hypothyreose poliklinikk Hypertensjonspoliklinikk Psykiatrisk poliklinikk Et liv i reising og venting for pasient og pårørende Sykepleiedrevet Segmentalt, dyrt og skaper mye oppryddingsarbeid for FL Alt på ett sted Fastlegen bruker spesialist-helsetjenesten og når det er behov Helhetlig og billig Legedrevet. Diagnostikk og behandling i samme seanse Folk flest vil til legen. Da kan de få ordnet det meste i en ”sveiv.”

Godt samarbeid Kultur for samarbeid Felles fokus – ikke svarteper-spill Samme språk Oversiktlighet Personlig kjennskap Gjøre hverandre gode Gjensidig opplæring Tid til samarbeid Finansieringen må følge oppgavene Stabilitet i organisasjonene

Jobb nr. 1 Klargjøre hvem som skal gjøre hva, hvor og når!

1. linje Kvalitet i fastlegeordningen Folket skal møte medisinsk kvalitet i førstelinjen Alle fastleger skal bli og forbli spesialister i allmennmedisin

Målene for fastlegeordningen må konkretiseres Diagnostikk og behandling Legevakt Forebygging Skolehelsetjeneste Helsestasjonsmedisin for barn og ungdom Sykehjemsmedisin Fengselsmedisin Undervisning av studenter, utdanningskandidater og annet helsepersonell Forskning Kvalitetsarbeid – SEDA: Sentrale data fra allmennmedisin

Mer medisinsk faglig ledelse av fastlegetjenesten i kommunene Kommuneoverlegen / interkommunal kommuneoverlegegruppe som overordnet leder for fastleger med medisinsk fagansvar for hhv - sykehjem - helsestasjon – skolehelsetjeneste - legevakt - fengselshelsetjeneste etc - forskning – utdanning – kvalitet off allmennmedisin Organisere kommunalt – fylke – region – nasjonalt SEDA – sentral data for allmennmedisin God fagmiljøer gir god rekruttering – KS må ta ansvar 20.09.2018 Janbu

2. linje Lokalsykehusområder Norge må deles inn i lokalsykehusområder Lokalsykehusområdene må ligge fast Fast struktur med passe store lokalsykehus og privatpraktiserende spesialister Da får vi oversiktlighet og stabilitet som er nødvendig for god samhandling Lokal kunnskap nødvendig for godt samarbeid, ansvarsfølelse og tillit – nære relasjoner mellom utøverne avgjørende for godt samarbeid om de vanligste helseproblemene Avgjørende for pasientene, pårørende, fastlegene og kommunehelse-tjenesten Avgjørende for helsepersonell på lokalsykehuset

Nasjonal sykehusplan alle lokalsykehus ha breddekompetente psykiatere, kirurger og indremedisinere for å være komplette vi kanskje ha noen færre lokalsykehus med et komplett tilbud fremfor mange sykehus med inkomplett tilbud Hvor mange lokalsykehus vi skal ha, avhenger av dagens og fremtidens sykelighet i befolkningen og hva fastleger og kommunehelsetjeneste skal gjøre Pasientene skal ikke sendes rundt som pakker for enkle / sammensatte problemer Nasjonal sykehusplan

Ny modell for helsetjenesten La oss fjerne skillet mellom 1. og 2 Ny modell for helsetjenesten La oss fjerne skillet mellom 1. og 2. linje Utred og kjør noen pilotprosjekt der kommunene i lokalsykehusområde eier og driver et lokalsykehus og kommunehelsetjenesten sammen. La brukere, helsefagarbeidere, fastleger, sykepleiere, kommunepolitikere og spesialister utgjøre lokalsykehusområdets representantskap og velge styre som skal lede helsetjenesten i og utenfor sykehus i området etter LEON-prinsippet.

Samhandling 85 år gammel pasient som bruker CPAP-apparat for å sove Nyoperert for bypass RH. Så rehab AHUS og Stensby avdelinger. Han er sluttet å spise etter hjerteoperasjonen ”CPAP apparatet virker ikke”. Hvorfor? Rehab i kommunen fant det ut: ”Han er blitt så tynn at masken ikke passer.” Stensby har spesialfunksjon for masketilpasning ….. CPAP: Pusteapparat for mennesker som ikke pustesøvneapne –(ikke puster når de sover)

Samhandling Vertikal samhandling Horisontal samhandling – på sykehus og i kommunehelsetjenesten Må vi gjennomføre denne byråkratiske økonomiske modellen for å få til bedre samhandling? Vil ikke dette bare virke enda mer sentraliserende og flytte oppgaver over på kommunene de verken har eller skal ha kompetanse til?

Hva må til for samhandlingssuksess Samhandlingsledelse Samhandlingskultur Samhandlingssystemer Samhandlingsvilje Kommunikasjon Gjennomføre det som alt er vedtatt Enkle grep gir store resultater for pasientene Hva kan vår organisasjon / jeg gjøre for at denne pasienten skal få behandlingsløpet til å gli best mulig Ja vi kan !

Enkle grep med stort utbytte for samhandlingen Epikrise i tide Tilgjengelighet – just in time Ta telefonen / lese mailen når samarbeidspartnere tar kontakt – NAV, hjemmesykepleien, sykehus, kollega E- mail – ikke avhengig Pasientansvarlig lege på sykehus – privatpraktiserende spesialister Pasientansvarlig sykepleier i kommunehelsetjenesten

Tankekors med medfinansieringsordningen Pasient A ligger på sykehus og er utskrivningsklar og pasient B som bor hjemme og har ventet på sykehjemsplass i 6 måneder bor hjemme. Får A eller B sykehjemsplassen? Vil det medisinske tilbudet i kommunene bli like godt som på sykehus – hvor er legene, sykepleierne, hjelpepleierne osv til reformen? Er det fornuftig å bygge ned tjenestetilbud vi har i sykehusene og bygge det opp i kommunene? Er nå alle senger på sykehus like dyre? Skal vi bytte billige senger i sykehus med dyre i kommunen? Blir det er stort og kostnadskrevende tilleggsbyråkrati med medfinaiseringsmodellen? Skal de eldre og kronisk syke få et sekunda medisinsk tilbud? Turnusordning – tilbudet i kommunene blir de minst erfarne legene

To lover og en plan Hva konkret kommer i oktober 2010?