Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Dokumentasjonsplikt for alternative behandlere i Norge
Advertisements

Vibeke Bjarnø, Avdeling for lærerutdanning og internasjonale studier
Barn i forskning: Barn av innsatte og barn av asylsøkere Rundebordshøring i regi av NESH 17.april 2007 Dr.polit Hilde W.Nagell Sekretariatsleder i NESH.
Hva bør en lærer være seg bevisst når det gjelder personvern?
KOSTRA-skjema 13, Kommunale boliger Ny-utvikling av skjemaet – hvorfor og hvordan?
Retur og tilbakevendingsarbeidet rettet mot enslige mindreårige Susanne Utsigt, UDI RMA Fagstab Arbresha Dula, Sårbare grupper prosjektet, IOM 1.
Prosjektorganisering av arbeidet med enslige mindreårige i Bufetat region nord. desember 2015 – desember 2018 OSO barnevern
Tilsynsoppdraget Modul 4 Opplæring for tilsynspersoner.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
HVORDAN HAR VI DET I FAUSKE? Folkehelserådgiver Irene Larssen 1.
Eksterne epikriser – hvordan sikre at de når frem til rett mottaker Digital samhandling, OUS –
Digital vurdering og eksamen Juridiske rammer Læringsfestivalen 2015 Maren Magnus Jegersberg Juridisk rådgiver IT-direktørens stab Universitetet i Oslo.
Aldersvurderinger Jonas Lea, rådgiver, Barnefaglig enhet 1 (1)1 (1)
FoU i Havbruksnæringen. Om VRI og Blue Planet AS Eid av bedrifter med felles interesse for å utvikle sjømatindustrien Program for økt kobling mellom næringsliv.
SFS 2201 – kjennelsen Slutningen – partsforholdene I.SFS 2201 prolongeres med følgende endringer: Pkt. 1 gis slik ordlyd: Denne særavtale er.
Innsyn og adgangsbegresning
Informasjonsprogram modul 11
Rett til innsyn i forvaltningens dokumenter
Personvern, plikt og rett
Erfaringer fra rasulykke
Hvorfor skal vi måle? Hvordan?
INFORMASJON OM BARNEVERN
DET ER BEDRE Å TENNE ET LYS ENN Å FORBANNE MØRKET
Krav til formål, utredning og opplysningskvalitet
Familieråd En for alle, alle for en
Skreddersøm av info til hver enkelt bruker
Situasjonsbeskrivelse – Asylmottak/flyktninger i Søndre Buskerud.
Lovstrukturen er basert på prosessen i en byggesak– dvs
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
SAK 6: Oppdatering av bilag 3 til Samarbeidsavtalen Krav til tjeneste
BTI-handlingsveileder barnehage
Hvordan samtale om barnas seksuelle utvikling -erfaring fra helsestasjonen og hvordan forebygge at grensene krenkes. Barns seksualitet 0-6 år Sissel Irene.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Målgruppe Konferansen "For deg som jobber med integrering" på
Familiesegmentet Tele2
24 november 2017 Elisabeth Wold
Offentlige anskaffelser Sentrale spørsmål i emnet
Foreldremøte skolestartere 2018
PIA - HVEM ER VI? Oppvekstkomitemøte
Beredskapsarbeid når UiOs kriseberedskap ikke slår inn
Den lovgivende makten i Norge
Høring av barn i Utlendingsnemnda
Erfaringer med biobankloven. Seniorrådgiver Vibeke Dalen
Valgfag Bjørnsletta Foreldremøte 8.trinn.
Gevinstrealisering – hva og hvorfor? En enkel innføring
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Yrkesfaglig fordypning – Hva er det egentlig??
Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage
Oddbjørn Almli, seniorrådgiver HR
LIONS CLUB KOLSÅS - RYKKINN
Barn som kommer alene til Norge – under 15 år
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Asylprosessen
Forsterkningstiltak fosterhjem
[Prosjektnavn] Evaluering
Hvordan skriver vi så folk forstår?
Oversikt over lovgivning med stor betydning for digital forvaltning
Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Personvernrutiner i Attac for regionalledd
Utarbeidet for: Natur og Ungdom
Dag Wiese Schartum, AFIN
GDPR – fra teori til virkelighet
2 1 STATUSRAPPORT BOTT mottak økonomi-prosjektet F N T
Enkel brukerveiledning
reddbarna.no/jegerher #JegErHer
Utskrift av presentasjonen:

Utlendingsdirektoratet, forskning og etikk Dato 18.09.2018 Foredragsholder: Kate Chapman, koordinator UDIs forskningsvirksomhet Bente Astad, spisskompetanse på mottaksvirksomhet i UDI Til stede fra UDI: Vigdis Mork, jurist, Mottaks- og regionavdeling, Elisabeth Sem Christiansen, seniorrådgiver, Avdeling for faglig strategi og koordinering

Utviklingen fra 2003 – 2007 Innvandringsfaglig og mottaksfaglig FoU-satsing Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

TDB Enslige mindreårige TDB Enslige mindreårige* asylsøkere i egne avdelinger ved månedsskiftet, fordelt etter alder, siste 13 måneder. Ved utløpet januar i 2007 var det registret 168 enslige mindreårige i ensligmindreårige-mottak. Av disse var 6 over 18 år. Noen vil ha blitt 18 år etter ankomst, derfor fremkommer det personer over 18 år i slike mottak. *Basert på opprinnelig registrering i asylsaken. Kilde: Mottak og bosettingsstatistikk, Tabell 2.5b= Enslig mindreårig med enslig mindreårig plass fordelt på alder og kjønn Denne ligger ikke i månedstabellen, men som eget dokument i samme mappe som månedsrapporten Mars: Kuttet som d-møteversjon, men beholdes i RMA-versjon Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Barn i mottak fordelt etter status i deres søknad ved månedsskifte siste 13 måneder. Tall fra tabell 1.4 Personer med uavgjorte søknader blir delt i hos politiet og UDI. Her er det ikke laget noen rapport ennå, men det burde det. Avhengig av TOC. Til d-møte april: Prosentuer i tillegg Ved utløpet av januar i 2007 var det 2058 barn i mottak. * Barn med utreiseplikt vil si personer som (i) har avslag i annen instans eller (ii) avslag i første instans og hvor det ikke er gitt utsatt iverksettelse eller (iii) der vedtaket ikke er påklaget innen frist. Status i saken er hentet fra siste asylsak registrert i DUF. For personer uten asylsak vil status hentes fra familiegjenforeningssaken. Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Faktiske krav jfr. Forvaltningsloven og Personopplysningsloven: innsyn i saksmapper ¤ Forhåndssamtykke eller ¤ Anonymisering, eventuelt ¤ Opphevelse av taushetsplikt fra departementet ¤ samt ……melding til NSD/ Datatilsynet (eventuelt konsesjon) Kun UDI ansatte kan anonymisere dokumenter eller innhente forhåndssamtykke. Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Eksempler på problemstillinger vi møter: Arkivstudier: utsagn våren 2007 ”Jeg kan selv anonymisere sakene for å ikke opptar deres tid!” (mange som sier) ”Men da hvis UDI er så krevende, begynner jeg heller hos Utlendingsnemnda.” ”Jeg trodde ikke det var nødvendig å få samtykke fra asylsøkere!” Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Eksempler på problemstillinger vi møter: Arkivstudier: utsagn våren 2007 ”Er ikke alle saksdokumenter offentlig? Må jeg søker om tillatelse for å få innsyn?” ”Jeg fikk en godkjenning for flere år siden, må jeg virkelig få en ny nå?” ”Egentlig er dette samme prosjekt som før, selv om det ikke ser sånn ut.” Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Forvaltningen har behov å ….. Felles problemstillinger (mellom forskning på barn i asylmottak og forsking på barn av innsatte i fengsler) Forvaltningen har behov å ….. ha oversikt over art og omfang av forskning innenfor virksomheten, vite hvor mye som kreves av forvaltningen selv ha interne rutiner ifht godkjenning av prosjekter, ha rutiner i fht logistikk, planlegging, og innhenting av forhåndssamtykke osv. utarbeide informasjon og veiledning til forskere og studenter Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Kompetanse om barn (i mottak) ? Kunnskap om mottaksvirksomhet ? Felles problemstillinger (mellom forskning på barn i asylmottak og forsking på barn av innsatte i fengsler) Hvilke krav bør stilles til forskernes kompetanse? Forsker erfaring? Intervju erfaring ? Kompetanse om barn (i mottak) ? Kunnskap om mottaksvirksomhet ? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Livssituasjonen til barn i asylmottak er ekstraordinær Mange forskningsetiske problemstillinger settes på spissen når forskningen gjelder barn i asylmottak Livssituasjonen til barn i asylmottak er ekstraordinær Atskiller seg fra situasjonen for barn flest Stor usikkerhet om fremtiden Ubearbeidet & dramatiske opplevelser i fortid Som regel: språklig, kulturell og erfaringsmessig avstand til omgivelsene og til ”hjelperne” i systemet Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Aktuelle spørsmål til debatt: Skal det stilles krav til autorisert tolk? Hvem skal kontrollere sertifisering, kvaliteten på tolking, og kvaliteten på oversettelse av spørreskjemaet, hvilken krav stilles? Hvordan kan sårbare grupper: barn & familier, utsatte kvinnegrupper, traumatiserte personer beskyttes? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Aktuelle spørsmål for debatt: Hvem skal få bo i et mottak for å kunne foreta feltarbeid? Hvem bør ta stilling til spørsmålet? Skal det gis tillatelse til feltarbeid i mottak når ikke alle beboerne har samtykket? Hvordan beskytter man de som ufrivillig også observeres? Feltarbeid og observasjoner berører mange – hvordan bør det håndteres? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)

Aktuelle spørsmål til debatt: Er det riktig å slippe uerfaren ”forskere” løs på sårbare grupper? Hvilken kompetanse skal stilles til studenter? Stort besøkspress på enkelte mottak: hva kan gjøres for å lette besøkstrykket, hvem bør få adgang til studier i mottak? Avdeling (redigeres i Topptekst og Bunntekst...)