Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage"— Utskrift av presentasjonen:

1 Sak 200914650 Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage
Tema: Det er søkt om tillatelse til oppføring av enebolig på en uregulert eiendom på Søvik – det kreves dermed dispensasjon fra plankravet i kommuneplanen. Kommunen har gitt avslag, med grunnlag i denne uttalelsen fra Fylkesmannen: ”Etter det vi kan sjå av flyfoto er den aktuelle tomta godt eigna til leikeareal, midt i eit elles tett utbygd område. Fylkesmannen kan ikkje sjå at det i tilstrekkeleg grad er teke omsyn til barn og unges interesser i denne saka. Vi minner om at det i rikspolitiske retningsliner er vist til at det i nærmiljøet skal finnast areal der barn kan utfalde seg og skapa sitt eige leikemiljø” Bakgrunnen for avslaget er altså at rikspolitiske retningslinjer tilsier at dette området bør avsettes til lek for barn. Spørsmålet er imidlertid om Fylkesmannen – og kommunen – har satt seg inn i hva disse retningslinjene egentlig innebærer…

2 De gjeldende ”rikspolitiske retningslinjer” er Rundskriv T-2/08 fra miljø-verndepartementet - ”Om barn og planlegging”. Formål og rekkevidde, jf pkt 2 i retningslinjene: a) Synliggjøre og styrke barn og unges interesser i all planlegging og byggesaksbehandling etter plan-og bygningsloven b) Gi kommunene bedre grunnlag for å integrere og ivareta barn og unges interesser i sin løpende planlegging og byggesaksbehandling c) Gi et grunnlag for å vurdere saker der barn og unges interesser kommer i konflikt med andre hensyn/interesser Retningslinjene skal altså legges til grunn i alle byggesaker, og skal danne grunnlaget for den vurderingen som foretas av barn og unge sine interesser i kommunens arealdisponering.

3 - er store nok og egner seg for lek og opphold
Innhold: Rundskrivet inneholder konkrete retningslinjer for fysisk utforming av områder som skal avsettes til lek for barn og unge. Pkt 5 a og b angir hvilke egenskaper slike områder må ha. Av særlig interesse er pkt b, som er det Fylkesmannen viser til i sin uttalelse: ”I nærmiljøet skal det finnes arealer hvor barn kan utfolde seg og skape sitt eget lekemiljø. Dette forutsetter blant annet at arealene - er store nok og egner seg for lek og opphold - gir muligheter for ulike typer lek på ulike årstider - kan brukes av ulike aldersgrupper, og gir muligheter for samhandling mellom barn, unge og voksne” Dette er konkrete krav som stilles til arealene. Det tilsier at når kommunen og fylkesmannen skal vurdere om et areal bør avsettes til lek for barn, må disse kravene være oppfylt. Dette nødvendiggjør en individuell vurdering av om det konkrete området egner seg.

4 Departementet har gitt oss veiledning til denne vurderingen, ved å uttale seg om hva som ikke ”egner seg”. På s. 21 i rundskrivet heter det blant annet at ”Arealer brattere enn 1:3, eller smalere enn 10 meter, arealer med ekvivalent støynivå over 55 dB (A), areal avsatt til kjørevei, parkering, fareområder og areal belagt med restriksjoner som hindrer barns frie lek, skal ikke regnes med.” Slike arealer er altså aldri egnet til lek i rundskrivets forstand og skal da heller ikke avsettes til lekeareal eller areal der barn og unge kan utfolde seg. Det er på denne bakgrunn en klar forutsetning at kommunen – og Fylkesmannen – vurderer konkret om man står overfor et område som har slike problemer som angitt i rundskrivet før man konkluderer med at området er ”eigna til leikearal”. Denne vurderingen vil ikke kunne foretas på forsvarlig måte ved å studere et flyfoto, slik Fylkesmannen har gjort i dette tilfellet.

5 Den aktuelle tomten ligger i en bratt bakke
Den aktuelle tomten ligger i en bratt bakke. Dette kan man ikke se av flyfoto, men det viser klart på dette bildet, der vi ser tomten fra veien i sør.

6 Dette situasjonskartet viser at eiendommen ligger delvis på et ”platå”, og faller 5 meter på en strekning på 14 meter. Dvs. at denne tomten er brattere enn 1:3. Den er da ikke ”egnet til lek” i rundskrivets forstand og skal da heller ikke avsettes til lekeareal.

7 Det er heller ikke mangel på andre velegnede steder barna kan leke i nærheten. Her ser vi lekeplass nord for tomten..

8 Ballbinge i Søvikheia…

9 Dette oversiktsbildet viser kommunal fotballbane/lekeplass mindre enn 70 meter fra tomten

10 Hvorfor er kommunens vedtak feil?
Avslaget bygger utelukkende på en uttalelse fra Fylkesmannen, der det – uten noen konkret vurdering – slås fast at dette området er ”eigna til leikeareal”. Dette blir feil av flere grunner: Kommunen må på selvstendig grunnlag vurdere om det konkrete arealet virkelig er ”egnet” til lek for barn i rundskrivets forstand. Dette krever mer enn å henvise til Fylkesmannens studie av flyfoto. I dette tilfellet er ikke området ”egnet” – jf at det er brattere enn 1:3. Det foreligger da ikke avslagsgrunn. Uavhengig av om kommunen etter en konkret vurdering skulle komme til at de mener området er ”egnet” til lek, betyr ikke det automatisk at de skal avslå søknaden: Man skal ikke avsette alle områder som er ”egnet” til lek til lekearealer. Det må vurderes om barn og unge i området ellers har gode nok muligheter for lek og utfoldelse. Dersom de har det, er det ingen grunn til å avslå byggesøknaden på denne tomten. Det poengteres at tomten per i dag ikke er i bruk til lek, og som vist er det andre områder i nærheten som fyller behovet. Det er her feilet på alle tre punkter. KMBY må derfor omgjøre vedtaket om avslag.


Laste ned ppt "Sak Ytrebygda gnr 38 bnr 223 Søvikhaugen 30 Oppføring bolig Hus Klage"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google