Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Gjennomgang av: - Regelverk - T02 Tilleggsskjema for omgivelseskontroll

2 Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)
Det er uansett bygning nødvendig å få klarhet i hvilke bygningsmessige krav som ble stilt ved bygging av boligen. Det bør også foreligge en oversikt over eventuelle lån og tilskudd gitt fra Husbanken. Dette for å unngå at folketrygden tar større ansvar enn lovgivningen tillater. For tidligere regelverk, se under Regler. Under denne fanen ligger et historisk arkiv på forskrift og veiledning.

3 Dørautomatikk [Endret 09/13]
For bygninger med krav om tilgjengelig boenhet stiller plan- og bygningsloven krav til at døren er lett å åpne med åpningskraft på maksimum 20 N. Fra 2010 er dette blitt et «skal»-krav, og ikke et «bør» krav. Det sentrale her blir å kartlegge hvorvidt boenhet skal være tilgjengelig, se krav til heis og tilgjengelig boenhet ovenfor. For boenheter i bygning med krav om heis, skal alle boenhetene være tilgjengelige.

4 Dersom bygningen ikke har krav om heis, skal boenheter som har alle hovedfunksjoner på bygningens inngangsplan være tilgjengelig. For bolig på inngangsplanet og for bolig i bygning der det er krevet heis, har det fra 1997, selv om det ikke har vært et "skal"-krav til 20 N, vært et forskriftskrav om at hovedatkomst og andre atkomster skal være brukbar for orienterings- og bevegelseshemmede, også når disse er forbundet med innvendig kommunikasjonsvei (inklusiv dører), jf. utgått forskrift om krav til byggverk § Atkomst i byggverk.

5 Ved søknad om dørautomatikk må flere forhold vurderes individuelt:
Det må innhentes dokumentasjon på når bygget ble bygget, slik at man kartlegger hvilket lovverk som er gjeldende for aktuelt bygg. Dersom ny plan- og bygningslov gjelder, må det vurderes om plan- og bygningsloven krever at boenheten skal være tilgjengelig. Videre må den aktuelle døren utredes i forhold til åpningskraft.

6 Når disse forhold er kartlagt bør man kunne vurdere hvorvidt folketrygden er ansvarlig for dørautomatikk. Noen eksempler følger: Dersom boenheten skal være tilgjengelig og døren er tyngre å åpne enn 20 N, vil byggeier stå ansvarlig for å utbedre døren slik at døren følger plan- og bygningslovens bestemmelse om maksimum 20 N åpningskraft. Dørautomatikk er et tiltak byggeier kan benytte for å stille døren i forskriftsmessig stand. Folketrygdloven har ikke ansvar, etter § Dersom boenheten skal være tilgjengelig og døren er gjort forskriftsmessig, og allikevel er for tung å åpne for den aktuelle brukeren, vil folketrygden stå ansvarlig for å dekke dørautomatikk. Dersom boenheten er i 2. etg i bygg yten krav om heis, vil plan- og bygningsloven ikke stille krav til at boenheten er tilgjengelig. Folketrygden er her ansvarlig for dørautomatikk.

7 I de tilfeller folketrygden måtte ha ansvar for dørautomatikk på branndører kan en merke seg at det er et krav at døren har en kvalitet som tåler denne monteringen. Døren skal ha universell utforming og skal kunne åpnes med åpningskraft på maksimum 20N. Døren må også være godkjent for ettermontering av dørautomatikk. Dersom aktuell dør ikke kan påmonteres dørautomatikk uten at brannklassifiseringen svekkes, kan ikke dørautomatikk tilstås. Folketrygden dekker ikke ny dør som er godkjent for ettermontering av dørautomatikk. Dette er byggeiers ansvar. Direktorat for byggkvalitet har et spesielt fokus på tilsyn tilknyttet universell utforming i årene og har i den anledning utarbeidet en egen veileder.

8 Kilder Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven) av 27. juni 2008 nr. 71. FOR nr 486: Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK10) FOR nr 488: Forskrift om byggesak (SAK10) Veiledning om tekniske krav til byggverk Veiledning om byggesak

9 Det er viktig å krysse av for om utstyret skal monteres på branndør eller ikke. Hver dør må spesifiseres og svares på i henhold til dette spørsmålet. Hvis det er søkt på f.eks. 4 dører, og det krysses av for nei, tolker vi det slik at ingen av de omsøkte dørene er branndører. Her er det viktig å huske på at leilighetsdører som regel er branndører. Ytterdører er som regel ikke branndører, men kan i enkelte tilfeller være det. (vegg 5 meter unna). Krysser dere av for nei, må dere være helt sikre på at det ikke er en branndør. (Snakk med Magne: På sikt kan kommunen bli belastet kostnaden det er å sende ut firma, hvis det likevel viser seg at det er en branndør, og dere har krysset av for at det ikke er det.) Dersom det er en branndør, skal det krysses av for ja, og det skal ligge med dokumentasjon fra dørprodusent som godkjenner ettermontering av dørautomatikk på en aktuelle døra uten at brannklassifiseringen svekkes.

10

11 Det er viktig at alle parter gjør seg kjent med det som står på siste siden av Tilleggsskjemaet. Det er viktig at bruker også gjøres kjent med den informasjonen som står her, derfor er det viktig at det ikke brukes fullmaktsskjema her. Godkjenningen skal skrives under på av både huseier og bruker uansett om det gjelder branndør eller ikke. Det skal skrives under på godkjenning selv om fullmaktsskjema vedlegges. Fullmaktsskjema erstatter ikke underskrift på tilleggsskjema. Dette gjelder også ved overføringer. H07 er tatt ut av tilleggsskjemaene og skal ikke benyttes.


Laste ned ppt "Folketrygdens ansvarsområde (§ 10-8 Bortfall av rett til ytelser etter folketrygdloven kapittel 10)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google