Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forslag til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester Seniorrådgiver Liv Telle Stjørdal,
Advertisements

Forskrift og veileder til forskrift; Nasjonale tjenester
HTV- konferanse 5. – 6. desember 2011
Trondheim Helseklynge
| Helsedirektoratet, omgivelser og samfunnsoppdrag| 2 Om Helsedirektoratet Fagdirektorat og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet.
Hvilke forventninger og planer har St. Olavs Hospital knyttet til at reformens hensikt skal kunne bli en realitet? Samhandlingssjef Rolf J. Windspoll.
Koordinatorforum 5 juni 2012 NYTT fra : Helsetilsynet i fylket OPPHØRER EN klageinstans : Fylkesmannen –For kommunale helse- og oms.tjenester.
Prosjekt trainee Sykehuset i Vestfold August 14-august 16.
informasjon fra Haugesund kommune1 Bjørgene omsorg- og utviklingssenter.
SKOLEKONKURRANSER SOM METODE i videregående skole Velkommen til informasjonsmøte om Hovedprosjektet
Fram til nå har vi eid spillet EXTRA. Norsk Tipping har vært operatør for oss og det er overskuddet fra dette spillet vi har fordelt Fra 2016 er eierskapet.
Uib.no UNIVERSITETET I BERGEN Legeutdanning og forskning i primærhelsetjenesten – to sider av samme sak? Guri Rørtveit Instituttleder, professor dr. med.
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater FORNY-forum Fredrik Dalen Tennøe, UFD Trondheim, 3. november 2004.
Veileder i helhetlig ROS-analyse i kommunen Arealbruk og naturfare - NIFS 5.November 2014 Cathrine Andersen.
SIO-prosjektet (Statlig initierte omsorgstjenester) Forsøksordning med statlige kriterier og finansiering av omsorgstjenester. Kirsten Petersen August.
PROSJEKTOPPGAVE gruppe 2 FASE 3 – Høsten Presentasjon av gruppe 2: Herbjørn Henningsen – Finnmark Linda Ellingsen – Nordland Arvid Storegjerde –
:PULS - mandat og strategi HANNE SCHOU RØISING, LEDER FOR PULS.
Legeplan Eldrerådet Meera Grepp kommuneoverlege. Overordnet mål Kommunen skal sikre at innbyggere har tilgjengelige legetjenester av god kvalitet og som.
Nærings- og fiskeridepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Nærings- og fiskeridepartementet Seniorrådgiver Jan Henrik Skogen NHOs Anskaffelseskonferanse.
Temaplan Legetjenester Komité Helse og omsorg.
Helse- og omsorgsdepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 2 Helse- og omsorgsdepartementet Oppfølging av HelseOmsorg21 med fokus på kunnskaps- og.
SiS – Førde Samhandlingsreformen fra ord til handling Politisk rådgjevar Tord Dale.
SPF, lokale og regionale, som ledd i overordnet strategi for pasientbehandling og kvalitet i HMN Kl 09:00 – 09:45 Fagdirektør K.Å. Salvesen.
Revidert programplan VRI Anja Gjærum Informasjonsmøte om VRI 22.april 2013.
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF.
Slik vil samhandlingsreformen gjøre helse og omsorg bedre Ekspedisjonssjef Bjørn Erikstein Det nasjonale dekanmøtet i medisin Oslo, 6. juni 2011.
Byrådet har følgende overordnede mål for det psykiske helsearbeidet ( ) i Oslo kommune:
Beslutningsunderlag for etablering av felles FIU-enhet
Preben Aavitsland Samling for kommuneleger,
Ingela Enmarker og Siri Andreassen Devik Steinkjer 23. november 2016
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Helse- og omsorgstjenester
Handlingsplan for habilitering av barn og unge
Et prosjekt finansiert av KS for Bergen bystyre
Innovasjon 2010 Kommersialisering av FoU-resultater
Det fremtidige Helsetilbudet til akutt syke eldre med et sammensatt sykdomsbilde i storbyen bergen SMART OMSORG: BEDRE PASIENTFORLØP, kunnskapsbasering,
Antall LIS 1 i spesialisering høsten 2017
Kvalifikasjonsrammeverket
Utdanningskomiteen 19. mai
Næringslivets muligheter i Horisont 2020 – Møre og Romsdal
Visjon/Strategi 2020 Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet
Funn fra landsomfattende tilsyn i Buskerud Klækken,
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Ingvild Vardheim, KoRus – Sør
Utvikling av studieprogram i lys av kvalifikasjonsrammeverket
montessoriforbundet, februar 2018
Nasjonalt pilotprosjekt – fase 2
Hverdagsrehabilitering Orientering til Eldrerådet 10.mars 2016
Arbeidskultur i Drammen kommune
Medarbeiderundersøkelsen UiT 2011
Innledning om KFF-KSS.
Organisasjons-utvikling FO 2019
Hvor er vi nå og hvor vil vi?
Evaluering av USITs organisering, USIT 3.1
Kurs for brukere av KFF-KSS
Regional utviklingsplan 2019 – med et perspektiv fram mot 2035
Evalueringssystemet ved MN-fakultetet
REGIONALT PROSJEKT OM AMBULANTE TENESTER OG TIDLEG STØTTA UTSKRIVING
Kompetanse Pasientsikkerhet Styring og ledelse
Inntakskonferanse i Tromsø september 2017
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Opplæringsdag nytt regionalt brukerutvalg Helse Midt-Norge RHF
Kvalitetsreformen for eldre «Leve hele livet»
Nå er vi spente!.
«én innbygger - én journal» 7. mars 2019 Christine Bergland
Ledelse og kvalitetsforbedring
NVP – Avstandsoppfølging på Agder Prosjektperiode: 2018 – okt 2021
«Kunnskapsløft for bedre helse og gode liv» Strategidokument for forskning, utvikling og innovasjon innen helse, omsorg og levekår Styret i Østre.
Fylkesmannens oppgaver LIS 1 og LIS 3
Ledelse og kvalitetsforbedring
Utskrift av presentasjonen:

Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J Ny forskrift om ledelse og kvalitet, … og litt til Sigrid J. Askum, fagleder KS

Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten Virkeområde Forskriften gjelder virksomheter som er pålagt internkontrollplikt etter: Helsetilsynsloven Spesialisthelsetjenesteloven Helse- og omsorgstjenesteloven Tannhelsetjenesteloven

Formål Formålet med forskriften er å bidra til faglig forsvarlige helse- og omsorgstjenester, kvalitetsforbedring og pasient- og brukersikkerhet, og at øvrige krav i helse- og omsorgslovgivningen etterleves. https://lovdata.no/dokument/LTI/forskrift/2016-10-28-1250

§ 3.Ansvaret for styringssystem Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten skal sørge for at det etableres og gjennomføres systematisk styring av virksomhetens aktiviteter i tråd med denne forskriften og at medarbeiderne i virksomheten medvirker til dette.

Veileder Ansvaret for styringssystem Omfang og dokumentasjon Planlegge Gjennomføre Evaluere Korrigere http://www.helsebiblioteket.no/kvalitetsforbedring/metoder-og-verktoy/modell-for-kvalitetsforbedring

Indikatorer En av de mest kjente metodene for kvalitetsforbedring er utviklet av William Edwards Deming (1900- 1993). Metoden er blant annet kalt Demings sirkel og PDSA-sirkelen, og består av fire trinn: Plan, do, study, act. I Nasjonal strategi for kvalitetsforbedring (2005-2015) beskrives de fire trinnene som: Planlegge, utføre, kontrollere og korrigere.

Modell for kvalitetsforbedring

Helhetlige, koordinerte og trygge pasientforløp Utviklingen i spesialisthelsetjenesten Utviklingen i primærhelsetjenesten Samhandlingsgenet

Oslo universitetssykehus og Oslo kommune

Læringsnettverk for eldre og kronisk syke Agder Rogaland Nordland Hedmark/Oppland Oslo Møre og Romsdal Ofoten, Troms og Finnmark

Læringsnettverk - verdt innsatsen? Har gitt økt kompetanse Har stimulert til faglige utvikling som ellers ikke ville ha forekommet. Lærings- og innovasjonsnettverk hvor brukerne ha deltatt vurderes som særlig vellykkede. MEN: Vanskelig å dokumentere at nettverkene har bidratt til innovasjon i form av forbedret tjenesteorganisering eller bedre tjenester til brukeren. Fra Fafo rapport – Læringsnettverk og innovasjon i kommunene: Rapporten er den første av to i et større forskningsprosjekt som finansieres av HOD. Hovedformålet er å få kunnskap om hva som kjennetegner de kommunene som driver både effektive og gode omsorgstjenester, hvordan de gode erfaringene fra disse kommunene kan systematiseres og hvordan deres erfaringer kan spres og formidles til andre kommuner. På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har FAFO i samarbeid med Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) og Ressurssenter for omstilling i kommunene (RO) kartlagt og vurdert nettverk som er etablert for erfarings- og kunnskapsutveksling mellom kommuner. Formålet med rapporten er å identifisere hva som fremmer og hemmer spredning av kunnskap om gode omsorgstjenester til og mellom kommuner. Undersøkelsen har omfattet både sentralt initierte læringsnetttverk (eks. Samarbeid om etisk kompetanseheving og Flink med Folk), lokalt initierte driftsnettverk med utspring i lokale behov (eks. 12k i Vestfold), samt aktiviteter knyttet il lærings- og utviklingsmiljøer (eks. Utviklingssenter og EffektiviseringsNettverk). Det er behov for både lokalt og sentralt initierte lærings- og innovasjonsnettverk. Deltakerne i læringsnettverkene har hatt personlig utbytte av å delta og det har gitt økt kompetanse. Nettverkene har stimulert til faglige utvikling som ellers ikke ville ha forekommet. Lærings- og innovasjonsnettverk hvor brukerne ha deltatt vurderes som særlig vellykkede. Det er vanskelig å dokumentere at nettverkene har bidratt til innovasjon i form av forbedret tjenesteorganisering eller bedre tjenester til brukeren.

Kunnskapsbasert utvikling av god samhandling Universitetet i Bergen har et EU-prosjekt skal beskrive to norske modeller på området «integrated care». Læringsnettverket er den ene modellen som beskrives. http://www.uib.no/econ/93347/vil-bruke-selfie-til-%C3%A5-forbetre-helsetilbodet   I sitt doktorgradsarbeid har kommuneoverlege Tove Røsstad publisert artikler fra Orkdalsregionen om utviklingen av pasientforløpet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23547654 og om implementeringsprosessen http://www.biomedcentral.com/1472-6963/15/86/abstract. Dette har direkte overføringsverdi til læringsnettverkene som KS gjennomfører i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Jeg får den hjelp jeg trenger, når jeg trenger det Hovedstyret i KS har fortsatt denne visjonen for den gode samhandlingen mellom kommuner og helseforetak Brukeren skal kunne si: Jeg får den hjelp jeg trenger, når jeg trenger det

Leve hele livet Regjeringen har startet arbeidet med kvalitetsreformen Leve hele livet. Målet er at alle eldre skal få bedre hjelp og støtte til å mestre livet. Leve hele livet skal handle om de grunnleggende tingene som oftest svikter i tilbudet til eldre: mat, aktivitet og fellesskap, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

MANDAT KSF 1 2 3 4 Identifisere forsknings behov og ivareta disse (særlig fokus på kunnskaps-svake områder) 2 Opprette struktur for forskning, innovasjon og utdanning Nasjonalt og regionalt 3 Foreslå finansierings –modell 4 Stimulere til nasjonalt og internasjonalt forsknings-samarbeid MANDAT KSF