Gruppepsykologi.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hva fremmer og hemmer kreativitet i team?
Advertisements

Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Effektivt arbeid i lærergruppene
Praktisk Ledelse Kompetanseprosjektet Et samarbeidsprogram mellom Kompetanseprosjektet og Mercuri International for utvikling av ledere. Hvorfor lederutvikling.
Konfliktforståelse En konflikt eksisterer når 2 eller flere parter i et gjensidig avhengighetsforhold oppfatter at deres handlinger eller hensikter er.
Prosjektet ”Aktiv Hverdag” i Narvik Kommune
LEDELSE.
Prosjektrettet systemarbeid Tema: arbeide i grupper
Gruppepsykologi.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
Sosiologi i barnehagen
Kap 10: Gruppedynamikk s Arbeidstakere er avhengige, uavhengige og gjensidig avhengig av hverandre Hva er en gruppe Hvorfor deltar mennesker.
Gruppeprosesser i arbeidslivet kap 11
Coaching En innføring i begrep og metodikk
Aktivitet på Mestringssenteret
Forklaringsmodeller i det sosiale feltet
11. Legitimitet og makt Påstandene:
Hvor tidlig? Hvor viktig?
5. Organisasjoner, individer og grupper
Goffman, Garfinkel og Giddens
Teambygging og fasilitering
"Møte" Mennesker som treffes rutinemessig eller for en bestemt anledning Møtet er eneste fellesarena Vage eller ingen felles mål Beslutninger blir ofte.
Grupper og gruppepsykologi
Kulturhistorisk leketeori Lek er den dominerende virksomhet
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Tema: grupper og gruppeprosesser (Sjøvold 2006)
Tema: grupper og gruppeprosesser
Lek og læring er sterkt knyttet sammen med barnehagepedagogikken
RELASJONER, NETTVERK OG STRUKTURER
Det grenseløse oppdraget Kan et godt samarbeid bidra til å løse Oppdraget? Mette Nord, Fagforbundets arbeidsutvalg 13.mars.
Erikson og Freuds stadier
Utfordringer i familien
NESO Formannsskole Teamarbeid
Om organisasjoner.
1 Jeg og samfunnet.
Et opplegg for å bygge livskompetanse og samhold
ABRAHAM MASLOW (BILDE).
God kommunikasjon – vær trygg
Kap 17: (Finnes ikke) Kortfattet gjennomgang av konklusjoner i forelesningene Kommentarer til karakterskalaen AML og lovdata.no Kommentarer til eksamensoppgaver.
ORGANISASJON OG PROSESSER Kjetil Hoff Partner Innsikt1 AS.
Effektive lederteam og dialogkompetanse
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Modellkommunene Hva er unikt?
Foretak Bjørnar Sæther SGO 4601 V-07. Struktur på forelesningen Hva er foretak? Foretak i økonomisk geografi Dimensjoner ved foretak Foretak og territorier.
Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) - Universitetet i Oslo ORGANIZATIONS AND KNOWLEDGE TIK ESST Module 4 Jon Vatnaland.
”The Innovation Process” by Keith Pavitt -Innovasjon i store moderne bedrifter.
HVA ER ORGANISASJONSSTRUKTUR?
Hva er ledelse? Intro org ledelse 2009.
Tema: grupper og gruppeprosesser
Roller i ulike sosiale sammenhenger
Sosiale systemer og sosial struktur Et sosialt system er et sett av roller som står i et gjensidig definert forhold til hverandre. Sosiale strukturer er.
De store læringsteoriene : Psykologiske teorier: Det som skiller de store læringsteoriene er deres syn på: - Hvordan virkeligheten ser ut - Hvordan ting.
Lederstiler.
Nettverksbygging Hvorfor og hvordan bygge nettverk?
Asperger syndrom og ADHD
Samarbeid og konflikt.
Grupper.
Oppdragstaker: Utviklingspartner DA
Tema: Bedriftsutvikling 1.3. Organisasjonsutvikling
Teamsammenseting i forbedringsarbeid
Hvordan oppstår grupper?
Henning Bang Stipendiat
Kapittel 11 Grupper og team
Samling 2 klasse 5, Tromsø 28. – 30. april 2015
Institusjonelle omgivelser
Ledelse.
Norges Musikkhøgskole
Utskrift av presentasjonen:

Gruppepsykologi

Om grupper Mennesket er et sosialt vesen Medlemskap i grupper tilfredsstiller sosiale behov Grupper har stor betydning for utvikling av ego og identitet Spesielle forutsetninger må oppfylles for at en samling individer skal kunne omtales som gruppe

Hva er en gruppe? En gruppe består av Et antall personer som er forenet i et nettverk av sosiale relasjoner Synlig gruppemedlemskap Medlemmene oppfatter seg som gruppemedlemmer Gruppen har minst ett mål Det eksisterer et sett normer som regulerer atferden i gruppen

Gruppetyper Primær- og sekundærgrupper Formelle og uformelle grupper Medlemsgrupper og referansegrupper

Gruppers egenskaper Størrelse: har betydning for effektivitet, avhengig av oppgaven Formelt og uformelt lederskap: innebærer statusfordeling Kohesjon (samhørighet): har betydning for innovasjonsevne, beslutningsatferd og evne til omstilling Kommunikasjonsstruktur Normstruktur

Gruppers dynamikk/prosesser Rollediferensiering Konformitet Gruppetenking Upåvirkelighet Rasjonalisering Moral Stereotypi Konformitetspress Selvsensur Tankekontrollører Illusjon om enighet Sosial loffing

Gruppers utvikling Vanlig å operere med stadier i gruppers utvikling Forming (utvikle mål og prosedyre Storming (konflikter dominerer) Norming (samarbeid og felles ansvar) Performing (produktiv, effektiv, målrettet) Adjourning (avslutning, oppløsing av gruppen)

Team Grupper med høyere potensiale for ytelse Lite antall medlemmer med komplementære ferdigheter Opptatt av felles mål Felles utgangspunkt Bevissthet om gjensidig avhengighet

Forholdet mellom grupper Konkurranse mellom grupper påvirker dem Medlemmene blir sterkere knyttet til hverandre Høyere grad av lojalitet og konformitet Personlige behov viker for gruppens beste Sterkere struktur og mer autoritær ledelse Konkurrent oppfattes som “fiende” Persepsjonsforstyrrelse i retning av forherligelse av egen gruppe, og nedvurdering av konkurrent Kommunikasjon mellom gruppene reduseres