Relasjonskompetanse på Skeie skole

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Ekstern skolevurdering Sandnes skole,
Advertisements

Elevenes røst 3 Omar Mekki, IMTEC.
Mappevurdering Et redskap for dokumentasjon, vurdering og læring Kurset IKT og læring Høgskolen i Lillehammer, 3. mai 2010.
Samspill og Samhandling
Veiledning av elever / lærlinger
KLASSELEDELSE.
Velkommen DET ER MITT VALG Et utviklingsprogram for arbeid
17 Legg forholdene til rette Leseforholdene påvirker lesingen 1.Det fysiske arbeidsmiljøet. 2.Andre fysiske forhold. 3.Mentale forhold. 4.Forhold.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE 11.SEPTEMBER 2013 Stikkord og dato.
Levanger kommune enhet Relasjonelle faktorer i læringsmiljøet Bunntekst 1 Materiell for helhetlig arbeid med læringsmiljø, U.dir, StåstedsanalysenElevundersøkelsenForeldreundersøkelsenFaktorer.
Tillit Tillit er bærebjelken i gode relasjoner
Elevenes læringsmiljø og skolens brede mandat
Jon Fredrik Alfsen Hartmark Consulting AS
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
En beskrivelse av IKT i skolen Sett fra en lærers ståsted
Hvordan har vi arbeidet med elevundersøkelsen?
Forankring av arbeid med LP- modellen Opplæringslovens betsemmelser og faglige begrunnelser for lederoppgaver og –ansvar Gardermoen juni 2012 Svein.
Hvordan ivareta ”særskiltelever” på Design og håndverk Vg1 2007/08?
FAU og Styreopplæring Velkommen til opplæring og erfaringsutveksling foreldretillitsvalgte Fra barneskolene er det invitert 3 fra hver skole: FAU.
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Tilpasset opplæring i en inkluderende skole.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
Skolens verdisyn Elevsyn Lærings- syn Foreldre-samarbeid
Motivasjon = Begeistring Tillitsvalgte foreldre er viktige i skolen!
Mål og læring hos elever
LP-modellen fra et rektorperspektiv
HOLDNINGER OG HANDLINGER
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
Pedagogikk og elevkunnskap
Hvordan skape et godt læringsmiljø?
PEL-eksamen Glu 5-10.
EKSAMEN I PEL Marthe Gangsø,
Relasjonsbasert klasseledelse Haugalandet
Arbeidsplan for 7. Trinn Hva vi ønsker å gjøre for elevene:
Aggresjon.
KLASSELEDELSE.
HÅNDTERING av BRÅK og URO
PEL EKSAMEN Hvordan kan jeg som lærer jobbe opp en klasse der elevene vil føle seg trygge sosialt, og at de selv føler at de mestrer det faglige?
PEL-EKSAMEN Linn Cathrin Arnevik.
MOBBING OG RASISME Vg2 H3 Eleven skal kunne forklare hva mobbing og rasisme er, og drøfte forebyggende tiltak.
Hva er viktig for elevers læring?
Lekser – et viktig bidrag til elevenes læring, eller en unødvendig byrde for unge mennesker? Tom KlepakerKnut Alne, Tor Ivar Neppelberg Universitetet i.
Rykkinnprosjektet. Medarbeidersamtaler/vPhD 1 Rykkinnprosjektet Om medarbeidersamtaler Rykkinnprosjektet Om medarbeidersamtaler Del.
Foreldremøte 7. September 2016 OPPVEKST | Søm barnehage.
Velkommen til informasjonsmøte for foreldre / foresatte til elever i Vg 2 3. september 2014.
VURDERING Forskrift til Opplæringsloven, § 3
Foreldrenes betydning for elevenes læring Thomas Nordahl
SAMSPILLMETODEN DIALOG Informasjon til foreldre Bergen 2012.
Aggresjon. Aggressivitet Begrepet aggressivitet beskriver en stabil tendens til å utføre negative handlinger, noe som kan karakteriseres som et personlighetstrekk.
Vi vet godt hva som virker, og ikke virker…
Verdensdagen for Psykisk Helse
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
Les læringsutbyttene i Kommunikasjon og samhandling
Periodeplan for Minsten Uke Sansing, fysisk aktivitet og karneval
SAMSPILLMETODEN DIALOG
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Skole- hjem samarbeid.
SAMSPILLMETODEN DIALOG
Relasjonskompetanse Bærebjelkene
Finsk lærer i svensk skole
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Velkommen til Apalløkka
Møte for foresatte til høstens 8.klassinger 2018
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Elevenes rettigheter og plikter
Lekpregede læringsaktiviteter B – Samarbeid
Jeg vet Voldsforebyggende opplæring
Utskrift av presentasjonen:

Relasjonskompetanse på Skeie skole Faglig begrunnelse for relasjonskompetanse i skolen.

Formål Øke lærernes påvirkning på elevenes læring Øke trivselen for både elever og lærere Redusere mobbing og krenkelser mellom elever Stimulere læringsmiljøet i skolen og i klassene Hindre faglig resignasjon og frafall

Øke lærernes påvirkning på elevenes læring Flere undersøkelser viser at læring hos elever i stor grad er avhengig av lærernes relasjonskompetanse.(Nordenbo mfl 2008 og Hattie 2009) Relasjonen mellom lærer og elev rangeres som den høyeste faktor i Hatties undersøkelse. God relasjon mellom lærer og elev forenkler læringsprossessen betydelig hos eleven. I et elev-lærer forhold, er det bare læreren som har ansvar for kvaliteten på relasjonen. Elevens reaksjoner, bidrag og kommunikasjon er å betrakte som en respons på vår atferd.

En nær relasjon til læreren og variert undervisning En nær relasjon til læreren og variert undervisning. Det er noe av det som motiverer elevene mest, ifølge ny svensk avhandling. Relasjonen til læreren Blomgren skulle i utgangspunktet undersøke betydningen av at hver elev hadde sin egen datamaskin. – Digitale ressurser er viktig og hjelper dem, men ingenting kan erstatte den personlige samtalen med læreren. De trenger tett kontakt, og læreren må komme bort til elevenes arbeidsplass, sier Blomberg. Han ble overrasket over at elevene snakket med en slik voldsom kraft om betydningen av en tett og nær relasjon med læreren. – De legger utrolig stor vekt på det menneskelige møtet – det som ikke er så lett å måle, men som spiller utrolig stor rolle for at de skal få gode karakterer eller resultater senere. Når elevene skulle beskrive den virkelig gode læreren var de opptatt av at læreren både må være faglig sterk og ha sosial kompetanse og vise følelser og engasjement.

Refleksjonsspørsmål Noter for deg selv, bruk noen minutter Snakk sammen på gruppen Hva snakket dere om? Hva vet du om relasjonskvaliteten mellom deg og elevene dine? Hvordan kan du skaffe deg innsikt i hva en elev mener om relasjonskvaliteten mellom ham/henne og deg? Hvordan vil du arbeide med å forbedre en relasjon?

Øke trivselen for både elever og lærere Ca 45 % av nye lærere slutter i jobben i løpet av de fem første årene (Kari Smith, Hubro 2015) Den sterkeste faktoren for at de blir værende er at de klarer å skape en god relasjon med elevene. Eleven og læreren får begge energi ved å få bekreftelse på at e trives sammen. Vi må være individorientert gjennom hele arbeidsdagen.

Refleksjonsspørsmål Noter for deg selv, bruk noen minutter Snakk sammen på gruppen Hva snakket dere om? Hvordan starter skoledagen hos deg? Hvor bevisst er du på fordeling av oppmerksomhet og fordeling av tilfredshet?

Redusere mobbing og krenkelser mellom elever. En undersøkelse for udir i 2015, viser interessante funn om det psykososiale miljøet til elevene. Fellesskapsfølelser vektlegges for lite(Eriksen og Lyng 2015) Sterke relasjoner mellom alle elevene i en klasse, er den eneste psykologiske barrieren som kan stoppe mobbing. Emosjonell utvikling og trening er nøkler til indre alarmklokker. En velutviklet empati beskytter mennesker mot å såre andre.

Refleksjonsspørsmål Noter for deg selv, bruk noen minutter Snakk sammen på gruppen Hva snakket dere om? Hva vet du om motsetninger og spenninger mellom elever du arbeider med? Hva vet du om mobbeforhold mellom elevene dine? Hva kan du gjøre for å utvikle emosjonell modenhet og empati i klassen din?

Stimulere læringsmiljøet i skolen og i klassene Relasjonskvaliteter deles inn i fire positive nivåer med stigende synergieffekt. Respektrelasjoner Vennlighetsrelasjoner Vennskapsrelasjoner kjærlighetsrelasjoner

Hindre faglig resignasjon og frafall Viktig å oppdager og hindre at elever mister interessen og faller av i læringssituasjoner. Den relasjonskompetente læreren får tilgang til oppriktige følelser og ekte opplevelser hos eleven. Viktig å være sammen om å drøfte skolemotiavasjon

Refleksjonsspørsmål Noter for deg selv, bruk noen minutter Snakk sammen på gruppen Hva snakket dere om? 1. Hva har du oppdaget av resignasjon hos dine elever? 2. Hva vet du om den enkelte elevs resignasjonshistorie? 3. Hvordan kan du åpne et «lukket rom» i eleven?

Refleksjonsoppgave Noter for deg selv, bruk noen minutter Snakk sammen på gruppen Hva snakket dere om? Hva tenker du om den relasjonelle kapitalen i klassen din ? I hvilken grad tar elevene din ansvar for andre elevers læring? Hvordan kan du utvikle mer av et relasjonelt læringsmiljø?