Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Målene for regning og bruk av regnestrategier
Advertisements

Tidlig innsats i matematikk
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
TILPASSET OPPLÆRING I MATEMATIKK Hva sier K06? Læringsplakaten gi alle elever like muligheter til å utvikle sine evner og talenter individuelt og i samarbeid.
Kapittel 1 Læring og undervisning i sosialkunnskap.
Rådgivernettverk Elev- og lærlingombud Lasse Knutsen.
SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker - Skiftetøy - Påkledning - Tur.
Ambisjoner og arbeidsmåter 24. september2013.   Uformell samtale og samhandling  Formell samtale og samhandling  Faglitteratur  Forelesninger  Skriving.
Å stimulere og videreutvikle barns nysgjerrighet i matematikk/antall, rom, form Realfagsatsning Vestre Toten Kommune, 25. februar 2016.
DU kan gjøre en forskjell – for egne og andres barn! Engsjement – motivasjon – begeistring.
Bruk av digitale sosiale medier Presentasjon av kvantitativ undersøkelse Frokostmøte Undersøkelsen er gjennomført av Research International.
Foreldremøte 1. trinn. Oppstarten - Nye rutiner - Nye venner - Friminutt - Matboks - Refleksvest - Innesko - Gymsokker, sklisokker - Skiftetøy - Påkledning.
Ny læreplan for grunnskolen Kunnskapsløftet  Bygger på L97  Generell del lik  Læringsplakaten.
Endringer i kompetansekrav undervisning Gjeldende fra 1.august 2015.
Læreren som sosialiseringsagent og relasjonsbygger. Kommunikasjon med barn og andre mennesker. Forelesning A1A og A1B S.100 den Bjørn Damsgaard.
Ny læreplan Bygger som L97 på et sosial konstruktivistisk læringssyn Større metodefrihet.
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE TORSDAG 22. SEPTEMBER 2016.
”Veilederspråk og veilederholdninger” Kort innføring i verdigrunnlag og noen språkbevissthetskrav når man skal være veileder September 2005 Bjørn Damsgaard.
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Nord-Odal kommune - Kommunesammenslåing.
Informasjon til FAU
Våre familier Skoleåret 2017/2018 Framtid - Samspill - Skaperglede.
Brøk Brøkbegrepet.
Periodeplan for Sommerly Uke Høst, Skoguke og brannvern .
Fagdag 2016.
Matematikk - partall og oddetall Opplegget er hentet fra Maximum 8.
- sammen for en bedre skole!
Jomfrusjekk.
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
Kreativitet Opplæring
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Kreativitetsøkt Presentatørens navn.
MÅL FOR ARBEIDSGRUPPENS ARBEID
Om å disponere masteroppgaver
Valgfag innsats for andre
PRAKSISMØTE.
Teorier om universets begynnelse
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Norsk frivillighet og organisasjonsliv: hvor, hva, hvem, hvorfor, hvordan… Hvorfor er utviklingstrekkene i norsk frivillighet og organisasjonsliv tema.
GOD SKOLE FOR BARN I KAMBODSJA
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Leseopplæring 1. trinn FYLL GJERNE PÅ MED EKSTRA INFORMASJON FOR SKOLEN/TRINNET LESEOPPLÆRINGEN LOKALT: INNFØRING AV BOKSTAVER REKKEFØLGE PROGRESJON LESING.
Samtaletrekk B – Samarbeid
Den matematiske samtalen
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Samtaletrekk B – Samarbeid
Bevis i matematikk- undervisningen
Matematikk på ungdomstrinnet
Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid
Matematisk kompetanse B – Samarbeid
Fagansvarlig Annette Hessen Bjerke
Matematisk kompetanse B – Samarbeid
Problemløsingsstrategier B – Samarbeid
Systematisk arbeid med motivasjon
Systematisk arbeid med motivasjon i fag
Alkoholikeren og første linje tjenesten
Brøk Brøkbegrepet.
Nå er vi spente!.
LÆREPLAN I FELLES PROGRAMFAG I VG1 BYGG- OG ANLEGGSTEKNIKK
SAMM Systematisk Arbeid Med Motivasjon i ungdomsskole
Matematisk kompetanse B – Samarbeid
Velkommen til foreldremøte
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Hvordan lærer vi best? Kurs 4
Modul 3 – Intensiv opplæring
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Hva handler matematikk om? Om hvorfor har vi det i skolen? Anita Valenta, Matematikksenteret Realfagskonferansen, 4.mai 2017

Hva er det største tallet i verden? Tja….det finnes ikke Det største tallet med eget navn er en googolplex, 10googol En googol = 100000…00000 (hundre nuller) Antallet elementærpartikler i det kjente universet er omtrent 2,5 x 1089 Hvorfor finnes det tall som er større enn noe vi trenger å telle? På hvilken måte finnes de egentlig? Tall i praktiske situasjoner ---- abstraksjon – utforsking, struktur, system

Vet (helt sikkert!): googol + googol = to googol googol er et partall googol er ikke delelig med 3 lim 𝑥→0 𝑔𝑜𝑜𝑔𝑜𝑙 𝑥 =∞ og lim 𝑥→∞ 𝑔𝑜𝑜𝑔𝑜𝑙 𝑥 =0 googol er ikke sum av fire påfølgende heltall Hvordan kan vi vite noe om tallet ”googol” når vi aldri har sett noe som er ”en googol”?

Hva handler matematikk om? Matematikere beskriver faget som søk etter mønster og sammenhenger, generalisering, resonnering, utforskning, problemløsning, kreativ tenking, estetikk. Folk flest beskriver matematikk som det å huske regler riktig og anvende dem, som et fag der det ikke er noe å diskutere om, være enig eller uenig i. Hvorfor så store forskjeller? Hvilke konsekvenser har det? Kan man gjøre noe med det? Det er ingen andre fag der forskjellen i oppfatningen om hva faget handler om er like stor mellom de som jobber med faget og har utdanning i det og de som ikke har det verden rundt abstraksjon

Er 53+29 = 55+27? Kan vi sjekke om det stemmer uten å regne? Spørsmål/undersøkelse: Hva skjer når du legger sammen to tall og så øker du det ene med 2 og minker det andre med 2? Hypotese: Summen blir den samme. Og så videre: Hvorfor? Gjelder det for alle tall? Gjelder det samme ved subtraksjon? Multiplikasjon? Divisjon? Hvorfor/hvorfor ikke? På hvilket trinn kan dette undersøkes? Det er selvsagt at man trenger noen grunnleggende kunnskaper og ferdigheter for virkelig å kunne bruke og oppleve faget i all sin kreativitet og styrke, men det er mulig å lære disse kunnskapene og ferdighetene gjennom arbeidsmåter som er i samsvar med fagets natur og elevers interesse og tenking.

Hvorfor matematikk i skolen? Dagligliv Samfunnsbehov Demokratisk deltakelse Kulturarv og personlig glede Mennesker har til alle tider vært interesserte i matematiske problemer og brukt matematikk til å beskrive og utforske verden rundt seg. De har vært nysgjerrige på mønster, prøvd å undersøke strukturer, og de har latt seg fascinere av både abstrakte matematiske strukturer og sammenhenger og matematikkens kraft i anvendelser i natur- og samfunnsvitenskapelige problemer. Barn er glad i matematiske funderinger og er gjerne med på utforskning og matematisk resonnering! En viktig rolle skolen har, er å opprettholde denne interessen og legge til rette for utvikling av matematisk kompetanse ut fra den.

Mange elever går gjennom skolegangen uten å oppleve fagets natur. Noe som nok er mer alvorlig er at mange elever utvikler angst, gjør det dårlig på eksamen og får reduserte muligheter for videre utdanning Matematikk i skolen bør i større grad gjenspeile matematikkens natur Det er svært viktig for elevers læring og for at faget skal oppfylle sin rolle i skolen Matematikk er vanskelig å undervise. Og matematikk er vanskelig å lære. Læreres undervisningskompetanse i matematikk har en viktig rolle for elevers læring. Økte krav knyttet til matematikkundervisning (60 stp i matematikk, 4 for å komme inn på lærerutdanning) kan være et skritt i riktig retning