Tomrefjord Pensjonistlag

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Demensplan 2015 Den gode dagen.
Advertisements

KOORDINERING OG SAMHANDLING
Tanker om brukermedvirkning
Mulighetenes Oppland Hvilke lovverk bør du som rådsmedlem ha kjennskap til? En kort gjennomgang av de mest sentrale lovene.
AVLASTNING Melhus
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Kommunen og samhandling - utfordringer
Samhandlingsreformens utfordringer og muligheter
Samhandlingsreformen - nytt og endret lovverk
Kan teknologi erstatte hender?
Kari Reine, mor og jurist Landskonferansen om Down Syndrom 2012
Frivilligpolitikk i Askim
Frivilligheten en ressurs i folkehelsearbeidet, men til hva og hvordan? • Det offentlige og frivilligheten i et mangeårig og skiftende fellesskap • Veksten.
Hva kan KS bidra med for at kommunene skal sikre bruker- representantene relevant opplæring? Spesialrådgiver Liv Kaatorp, KS Hedmark og Oppland.
Samhandlingsreformen – hvor står psykisk helse og rusfeltet?
Samhandlingsreformen med særlig fokus på psykisk helse- og rusfeltet
DEMENSPLAN 2015 ”DEN GODE DAGEN”
Jeg vil bo hjemme så lenge jeg kan! Et besøk i fru Paulsens leilighet
Samhandlingsreformen og brukermedvirkning
Behovet for voksenboliger Hva kan kommune og helsevesenet spare på private løsninger? Vestlandske Bygg- og anleggsdag, 31. oktober 2013 Hilde Onarheim.
Helsenettverk Lister Lindring i Lister Møte i prosjektgruppen Mandag
Hva betyr de politiske føringene for ergoterapeuters prioriteringer? Møteplass: Allmennhelse 14.- mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Lovgrunnlaget for helsetjenestene
Samhandlingsreformen Kommunestyresalen 16.5 og og19.06 og Signe Louise Berthelsen Rigmor Måntrøen Mette Braathen.
Copyright Sissel Eeg-Larsen HiO/SU Lov om helsetjenesten i kommunene av 1982, med endringer av 21.desember 2000.
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
Kompetanse og rekruttering. Likeverdig og høy kvalitet i alle barnehager Stortingsmelding om barnehagen i fremtiden, legges frem vår Gi tydelig.
Kompetansesatsing For ansatte i barnehagen 2013
Norsk Ergoterapeutforbunds lederseminar De nye helsetjenestene Mette Kolsrud Forbundsleder i Norsk Ergoterapeutforbund.
Folkehelsearbeid Nasjonale mål og prioriteringer for kommunene i 2010 Kristiansand
Gratulerer med dagen ”Brukerens hjem – din arbeidsplass”
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling. Presentasjon 2008 Bakgrunn Livskraftige kommuner –Samarbeidsavtale KS og Regjeringen ved Miljøverndepartementet.
Presentasjon av rapporten ”Behovs – og konsekvensanalyse i helse og sosialsektoren” Bergen,
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
BRUKERMAKT OG BRUKERINNFLYTELSE? Hva opprettholder status quo?
Dialogkart 1. Vår fremtid FN definerer: –«near aged» (55-64 år) –«young aged» (65-74 år) –«old old» (75-84 år) –«oldest old» (85+) 2030 (SSB): Hvor mange.
Nytt fra NAV på boligfeltet Hege Løchen, KS storbyforum
Omsorgsplan 2015 – Hva kan Fylkesmannen bistå kommunene med? Møte med helse- og omsorgsnettverk Selbu – 4.mars 2009 Fylkeslege Jan Vaage.
Årsmøte 11. til 12. Mars Fremtiden bygges nå! Vi vil være med å leve i den Vil du? Hvordan ser fremtiden ut?
Virtuell avdeling et nødvendig bindeledd i oppfølging av den utskrevne multisyke eldre pasienten?
En vital arena for 60+ møteplass | aktiviteter | informasjon | helse
Trygg og livskraftig alderdom. Trenger vi å engasjere oss? Har vi behov for eldreorganisasjoner? –Tar ikke kommunen vare på meg? –Passer ikke stortingspolitikerne.
Status for samhandlingsreformen etter 3 år i Vestfold
Barnevernet i Norge - fakta og utfordringer Nina Hjertø Ingebrigtsen, KS tlf: / Anne Jensen, KS
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
PRESENTASJON strategiseminar
Vi gir mennesker muligheter Arbeid og helse – et tettere samvirke Strategi for Helsedirektoratets og Arbeids- og velferdsdirektoratets felles innsats for.
Møre og Romsdal Tema: Pensjonistforbundet som samarbeids- og diskusjonspartner Utvikling i eldreomsorgen sett med «ombudsøyne» Samhandlingsreformen Hvordan.
Koordinerende enhet KE er beskrevet i khol kap : Kommunen skal ha en koordinerende enhet for habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet. Denne.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Initiativet var tatt av Pf M&R hvor vi initierte et prosjekt inn i regional delplan for folkehelsene Målet var å få etablert et prosjekt.
Kompetansenettverk innen velferdsteknologi i Telemark
Nye lover fra 1. juli 2016 og Forskrift fra 1. januar 2017
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Jesper W. Simonsen, divisjonsdirektør SHP-konferansen, Hamar
Pasient- og brukerombudet i Buskerud
Ledelse - pasientens helsetjeneste og behovet for et paradigmeskifte ?
Journalføring.
ET Heldøgns omsorgstilbud for rusavhengige!
FRAMTIDA ER UTFORDRINGEN
Samarbeid om god helse og livskvalitet
Kommunal styring og planlegging av Helse- og omsorgtjenesten
«Færre institusjonsplasser, mer omfattende hjemmetjenester»
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune

Pensjonistforbundet Møre og Romsdal Høstkonferansen 2015
FRAMTIDA ER UTFORDRINGEN
Årsmøte 2018 Quality Alexandra Hotel 14. – 15. mars
Nasjonalt velferdsteknologiprogram
Samhandling - hvordan skape pasientens helsevesen Dialogmøte Molde 31
Utskrift av presentasjonen:

Tomrefjord Pensjonistlag 16. november 2016

Fremtiden I 2030 vil det være 523 eldre over 80 år I 2030 vil behovet være 131 sykehjemsplasser dersom man bruke 25% regelen Dette betyr at det må etableres minst 49 nye plasser frem til 2030, (2013 - 82 plasser) Det er kun 15 år til 2030 I 2040 vil det være hele 730 eldre over 80 år – med et behov for 183 sykehjemsplasser- d.v.s. behov for 134 nye plasser

«BRUKERNES HELSETJENESTE» Regjeringens eldrestrategi: Helseministeren: «BRUKERNES HELSETJENESTE» Regjeringens eldrestrategi: «DELTA OG BIDRA» FRAMTIDEN Økt selvbetjening: Mer forebygging. Mer egenmestring. Mer boliggjøring. Mer velferdsteknologi

BRUKERBEHOV OG BRUKERTILPASSING BRUKERPERSPEKTIVET OG POLITIKKEN BRUKERMEDVIRKNING Krever eldres deltagelse både på individnivå og systemnivå Individnivå: BRUKERBEHOV OG BRUKERTILPASSING Systemnivå: BRUKERPERSPEKTIVET OG POLITIKKEN

RESSURSKAMPEN I KOMMUNENE Tapere og vinnere ? 1. BARN / SKOLE (Innbyggerfavoritten) Skole – Barnehage – Barnevern m.v. 2. HELSE OG OMSORG ( ? ! ) Eldre - Psyk. utvh – Psykiatri – Rus – lege - m.v. 3. «VEKST-TILTAK» (Politikerfavoritten) Næringsutv. – Boligbygging – Kultur – Samferdsel – Teknisk m.v. --------------------------------------- LÅNEKOSTNADER ( Jokeren )

Fremtiden er en utfordring Den er en utfordring for kommunen Den er en utfordring for omsorgstrengende Den er en utfordring for pårørende Den er en stor utfordring for kommende eldre Vi må ta større ansvar for egen alderdom Det er en utfordring å finne gode løsninger

Vi vil bidra i fremtiden Hva må til for å sikre en god og trygg alderdom? Hva må til for å «bygge» en god kommune å kunne bli gammel i? Hva må til for å bygge forståelse for fremtidige problemer og oppgaver?

Hva gjøres nå Har etablert prosjekt i samarbeid med fylkeskommunen som inngår i regional delplan for folkehelsa med mål å opprette partnerskapsavtale med den enkelte kommune og frivillig sektor. Pilotprosjekt i gang og flere kommer

Samarbeidsavtale For vår del er prosjektet også et delmål for å få til brukerutvalg for institusjons- og hjemmebasert omsorg, samt opprettelse av aktivitetssenter hvor man kunne samle frivillighetssentral folkehelsekoordinator og frisklivskoordinator under ett tak.

Samarbeidsavtale Alt er tuftet på den erkjennelse av at vi må ta mer ansvar for egen alderdom i fremtiden. Dette med bakgrunn i at dagens tankesett og praksis omkring eldreomsorg, ikke er bærekraftig. Populasjonsutviklingen og mangel på arbeidskraft tilsier dette. Vi blir stadig flere eldre og flere eldre eldre og vi har en sterk økning av omsorgsbehov for personer under 67 år.

Samarbeidsavtale I alle utredninger omkring temaet, så er det helt klart at nye aktører må på banen. Dette gjelder da særlig frivillig sektor og privat sektor. Videre så legges det opp til det man kaller inovasjon i omsorg, hvor nytenking står sentralt. Et av områdene man da vektlegger, er intensivering av folkehelsearbeid. I den forstand aktivisering og deltakelse

Samarbeidsavtale Vi mener og tror, som forskning viser, at ved aktivisering og inkludering, så øker livskvaliteten. Dette betyr igjen av vi holder oss lengere friske, som igjen resulterer i at vi kan bo lengere i eget hjem og vil redusere behovet for omsorgshjelp og institusjonsplasser

Samarbeidsavtale Prosjektet er en avtale mellom partene hvor man definerer oppgaver man skal gjøre. Formålet er å kunne gi trivsel og øke livskvaliteten for alle. Så er det tatt inn noen tiltak man skal starte med. Videre skal det etableres et samarbeidsforum som skal videreutvikle og evaluere avtalen. Dette betyr at man får forhandlingsrett – som er noe av det viktigste i avtalen.

Samarbeidsavtale Avtalen betyr ikke at lokalforeningene skal gjøre jobben alene. Det er viktig at foreningene skaffer seg alliansepartnere for å kunne gjennomføre tiltakene. F.eks. demensforeningen sitt prosjekt «aktivitetsvenn» og lignende. Poenget er at foreningene skal ta ansvaret med å styre og koordinere prosjektene, sammen med kommunen som må legge forholdene til rette.

Hva gjøres nå Utarbeidet «mal» for brukerutvalg i institusjon og hjemmebasert omsorg – Eldrerådet bør ta dette opp med kommunen. Har opprettet en «dialog-gruppe»sammen med Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Pasient- og brukerombudet. Arbeider med å konkretisere områder som vi kan ha felles interesser i. Et område er rutiner ved klage på vedtak.

Hva gjøres nå Arbeider med «Morgendagens aktivitetssenter». Vi har «lettutgaven» i noen kommuner Offentlige midler er stilt til disposisjon.

Pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven Ny lov fra 1.juli 2016 § 2-1 e Rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester Pasient eller bruker har rett til opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester dersom dette etter en helse- og omsorgsfaglig vurdering er det eneste tilbudet som kan sikre pasienten eller brukeren nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

§ 2-7 andre ledd nytt andre punktum: Pasient eller bruker som med forsvarlig hjelp kan bo hjemme i påvente av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester, men som oppfyller kriteriene for tildeling av langtidsopphold etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 a andre ledd, har rett til vedtak om dette. § 2-7 andre ledd nytt andre punktum: Tilsvarende gjelder for vedtak etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 a.

§ 3-2 a Kommunens ansvar for tilbud om opphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester Kommunen skal gi forskrift med kriterier for tildeling av langtidsopphold i sykehjem eller tilsvarende bolig særskilt tilrettelagt for heldøgns tjenester. Forskriften skal også omfatte pasienter og brukere som vil være best tjent med langtidsopphold, men hvor kommunen vurderer at vedkommende med forsvarlig hjelp kan bo hjemme i påvente av langtidsopphold. Forskriften skal videre regulere hvordan kommunen skal følge opp pasienter eller brukere som venter på langtidsopphold. Kommunen skal treffe vedtak om kriteriene etter andre ledd er oppfylt. Kommunen skal føre ventelister over pasienter og brukere som venter på langtidsopphold etter andre ledd.

Forbundets strategi 2015-2016 Mål 1: Styrke og synliggjøre Pensjonistforbundet og pensjonisters stilling i samfunnet Samle flest mulig pensjonister i Pensjonistforbundet

Forbundets strategi 2015-2016 Verdier er livskraft, initiativ og trygghet Nåsituasjonen er at man sliter med å rekruttere til lokalforeningene Kommunikasjonsutfordringer – særlig til kommende pensjonister Kommunikasjonsmål – være mere tydelig på vår faglige styrke og at eldre er en aktiv ressurs

Hva gjøres nå Alle tiltak under arbeid har som mål å få til et tettere samarbeid med kommunen og andre organisasjoner – med mål at vår kommune skal være en god kommune å kunne bli gammel i og at det skal være forutsigbart og trygt. M.a.o.: Vi må engasjere oss og bidra til at vi sammen lykkes!!!!