Fremtidens spesialsykepleiere

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fou-utfordringer og strategier i seksjonen Seksjonsmøte trening og coaching,
Advertisements

Noen utfordringer for skolene
Institusjonelle perspektiver på tverrfaglighet Gruppe 1.
Utdanning for velferd Ekspedisjonssjef Toril Johansson.
Samhandlingsutfordringer sett fra helsemyndighetenes perspektiv
Mer tid til elevene 12.Mai 2011 Marianne Aasen leder av KUF-komiteen på Stortinget.
Der fagmiljøene møtes og kompetansen foredles Fagskolekonferanse Radisson Royal Garden Trondheim 16-17/9 Pål Storå avd.leder helsefag fagskolen.gjovik.no.
Erfaringer med akkreditering av masterprogram ved HiAk Oversikt over de masterne (og en ph.d.) HiAk har fått akkreditert fra 2004 – d.d. ■Læring i komplekse.
Samhandlingsreformen og nasjonal strategi for habilitering og rehabilitering Møteplass: Allmennhelse 13. Mai 2009 Mette Kolsrud forbundsleder.
Fylkeslege Petter Øgar Fagdag for Høgskulen ” Læringsmål, læringsutbyte og yrkesrelevans”
Temasamling Irene Sørås Temasamling 3 Radisson Blu Gardermoen 27 november 2012 Gjennomgang av spesialitetsstruktur og -innhold Oppsummering fra.
Ludvigsenutvalget Fremtidens skole
Virksomhetsplan for seksjonen – innspill til drøfting 1.FoU-virksomhet 2.Studier.
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
MÅL FOR UNDERVISNINGEN. Overordnet mål. Utdanne maskiningeniører med en bred teknologisk kompetanse med høy faglig kvalitet av internasjonal standard.
Veiledet lesing Mørkved skole
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Samhandlingsreformen og nye helselover Sentermøte 15. desember 2011 Wenche Jensen.
- rolle- retning og påvirkning Kari E. Bugge Fagsjef
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
FLERKULTURELL OG NYRETRANSPLANTERT - sykepleierens kulturelle kompetanse Riitta Hakola sykepleier.
45          Hvordan skal vi sikre god kvalitet og kompetanse og fornøyde pasienter i fremtidens helse- og omsorgstjeneste? Lisbeth Normann, forbundsleder.
Strategi for rekruttering til kommunene – hva kan kommunene og KS gjøre ? Strategikonferanse Hordaland 2009 Bente Stenberg-Nilsen, Fagsjef KS.
Innlegg på arbeids- og temamøte Thon Hotel Oslo Airport ved Anders Tveit Innlegget finnes i sin helhet på:
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Sett under ett Ny struktur i høyere utdanning Stjernøutvalgets innstilling Irene Dahl Andersen.
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
Rekruttering – behov for og tanker om samarbeid
Relevant utdanning med høy kvalitet – realistiske forventninger til norsk høyere utdanning Marianne Harg, president i Tekna NOKUT-konferansen
”Selbuseminaret” 2011 SAS Radison Blue Værnes 9-10 mars 2011 Tore Hoven Avdelingsdirektør Virksomhetsutvikling Vegdirektoratet.
Hvordan leverer helse-Oslo varer og tjenester til en flerkulturell by? v/leder Akhenaton Oddvar de Leon, Innvandrerrådet i Oslo
Helsekonferansen 2013 ”Ansvaret for pasienten” direktør Jan Fredrik Andresen Statens helsetilsyn.
MÅL FOR UNDERVISNINGEN. Overordnet mål. Utdanne maskiningeniører med en bred teknologisk kompetanse med høy faglig kvalitet av internasjonal standard.
Stortingsmelding 13 Utdanning for velferd – Samspill i praksis
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
Arbeidslivstrender Hvordan møter Hydro Polymers disse utfordringene Torsdag 4. november 2004 Leif Hellebø, Hydro Polymers AS.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
Helse- og velferdstjenestene: Kompetansebehov og utfordringer for UH-sektoren – innledning ved dekan Kjell Ivar Iversen, Avdeling for pedagogikk og sosialfag,
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
KS Arbeidsgiverutvikling 2009
Innpassing av videreutdanning i mastergrad Rapport fra arbeidsgruppe nedsatt av Universitets og høgskolerådet Gyrd Thrane, UiT Norges Arktiske Universitet.
Kommunenes fremtidige behov for medisinsk kompetanse. Rune Hallingstad Fagleder Helse og velferdsavdelingen.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Xx Høgskolen i Gjøvik. INNHOLD 2 1)Høgskolen i Gjøvik 2)Mål og strategier 3)Satsingsområder.
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Barnehagepolitisk offensiv MÅL Fra sentralstyrets vedtak: «Utvikle og gjennomføre en barnehagepolitisk offensiv for å sikre og videreutvikle kvaliteten.
Arbeidstid – hvor utfordres Norsk Sykepleierforbund i 2011 Kan det gå på forsvarligheten løs?
Norske helse- og omsorgstjenester er blant de beste i verden. Likevel finnes det utfordringer. Det blir stadig flere pasienter, mer kompliserte helse-
Internasjonalisering og arbeidslivet – selvutvikling eller karriereutvikling? Kim Orlin Kantardjiev Leder Norsk studentorganisasjon.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Drammen 30. september 2016 Bjørg Th. Landmark Velferdsteknologiens plass i helsetjenesten Hvilke refleksjoner gjør du deg i forhold til ordet velferdsteknologi?
Senter for læring og utdanning
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse Midt – Norge
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
Strategi Strategi Innsatsområdene vedtatt på landsmøtet danner målbildet for NSF i landsmøteperioden mens strategien forteller.
Migrasjonshelse, rådslag 2
2016: Mer enn 25 prosent over 67 år 21 – 24 prosent 18 – 20 prosent
Rekruttering Fremtidens sykepleiere
Overordnet strategi SV-fakultetet
Problemstillinger FoU-prosjektet har hatt tre hovedproblemstillinger
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Bred eller smal – rund eller spiss og klar?
Hva er kommunenes utfordringsbilde ? Perspektiver fra Lindås kommune
utfordringer i en ny region
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Framtidige kompetansebehov i Sykehuset i Vestfold Fagkonferansen 2018 – Karriereveiledning HR-direktør Bente Krauss 17.oktober 2018.
Mer kunnskap – Bedre barnevern
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Fremtidens spesialsykepleiere Anne Marie Gran Bruun 26 september 2016

Å finne en firkløver, anses i mange land som et tegn på personlig hell. Mens enkelte mener at tilsynelatende tilfeldig flaks handler om økt oppmerksomhet overfor omgivelsene og mulighetene, om det å gripe sjansen og se positivt på tilværelsen.

Utfordringene i dagens og fremtidens helsetjeneste Demografi Sykdomsutvikling Knapphet på ressurser Organisatoriske endringer Ny teknologi og nye behandlingstilbud ---> Helsetjenesten må utvikles i tråd med pasientens fremtidige behov for helsetjenester ---> Det er behov for personell med rett kompetanse Utfordringene i dagens og fremtidens helsetjeneste

Den største verdien av høy utdannelse, og arbeid med selvstendige oppgaver, er erkjennelsen av at livet er evig læring og at det er i arbeidslivet erfaringen bygges. Det er ikke sykt å være opptatt av mastergrader…. Ref. Trine Eilertsen Den største verdi….

Utdanninger i samspill Relevante spørsmål: Har vi de riktige utdanningene for å møte pasientens- og helsetjenestens fremtidige kompetansebehov? Hvordan foregår kommunikasjonen mellom praksisfelt og utdanningsinstitusjon? I hvilken grad evner vi å planlegge både på kort og lang sikt? Hvordan arbeide for nødvendig rekruttering – forståelse for «innvestering» i utdanningsløp….. Hva vil studentene? Utdanninger i samspill

Utdannings-institusjonenes tilsvar Relevante utdanningsprogram koblet til fagutvikling og forskning Tydelige og attraktive utdanningsløp – behov for å rydde i en «jungel» av videreutdanninger og mastere Utdanningsprogram som er tett koblet til fagutvikling og forskning – internasjonale orientering Forutsigbare samarbeidsavtaler – Utdannings-institusjonenes tilsvar

Spesial-sykepleiernes rolle og ansvar Påvirkes av: Behovet for kompetanse i helsetjenesten, både dybde- og spisskompetanse Utdanningsnivå og karriereveier Muligheter for videreutvikling og ajourføring Nærhet til fagutvikling og forskning Tverrfaglig samarbeid og samarbeidslæring Spesial-sykepleiernes rolle og ansvar

Hvordan fremsnakke spesialsyke-pleiernes kompetanse? Vi vet at spesialsykepleiernes kompetanse Innehar både bredde og dybde Påvirker behandlingskapasitet Påvirker behandlingskvalitet Påvirker pasientsikkerhet Endres som følge av ny organisering - forventes mer selvstendige roller og funksjoner Hvordan fremsnakke spesialsyke-pleiernes kompetanse?

Master gjør en forskjell Med masterløp ser vi at den faglige dialogen endres. Det viser seg i en tydelighet i rolle og ansvarsområde ift faglig argumentasjon innad i et tverrfaglig team økt kompetanse i systematisk kritisk tenkning økt forskningsforståelse systematisk forbedringsarbeid Master gjør en forskjell

Spiss-kompetanse Bredde- kompetanse Med spisskompetanse menes spesialisert kunnskap, erfaring og ferdigheter som trengs for å ivareta en pasient med en avgrenset problemstilling Med breddekompetanse evnen til å vurdere helhet - avgjørende for å ivareta uavklarte pasienter med sammensatte sykdomsbilder. Spiss-kompetanse Bredde- kompetanse

Manglende erkjennelse av sykepleiernes kompetanse – både real- og formalkompetanse Manglende nasjonal strategi Hva er risikofaktorer?

Brokete bilde forskjellig innhold-, struktur- og benevnelse på videreutdanningene «Blindgate» utfordrende vei videre Vanskelig tilgjengelig på grunn av strukturelle endringer og sammenslåinger Utfordringer i dagens utdanningsløp og karrierevei for spesial-sykepleiere

En spesial-sykepleier = masternivå ref. NSFs landsmøte 2015 På sikt ingen tvil… Et bevisst fokus…. Jfr. …økt oppmerksomhet overfor omgivelsene og mulighetene, gripe sjansen og se positivt på tilværelsen. En spesial-sykepleier = masternivå ref. NSFs landsmøte 2015

Forholdet mellom bredde- og spiss-kompetanse Innbyrdes avhengighet Det er ikke mulig å bygge spisskompetanse uten å ha breddekompetanse i bunn, og det er heller ikke mulig å ha tilstrekkelig breddekompetanse uten å kjenne til de muligheter som ligger i spisskompetanse. Forholdet mellom bredde- og spiss-kompetanse

Dagens situasjon… Vi trenger Å enes om et felles mål – dvs. en samlet sykepleieprofesjon som drar i samme retning En tydelig og bevisst politikk på hvilken vei vi, praksisfelt, høgskoler/universitet/ organisasjon ønsker å gå… En beskrivelse av positive konsekvenser av det å satse på utdanning på rett nivå En rekrutteringsstrategi som gir forutsigbarhet for alle parter Dagens situasjon…

Og takk for meg! Motto: Å lære ved å gjøre. 4H-løftet: Vi lover å arbeide mot det mål å bli en god ungdom med et klart hode, et varmt hjerte, flinke hender og god helse – takk for i dag! Og takk for meg!