Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Migrasjonshelse, rådslag 2

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Migrasjonshelse, rådslag 2"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Migrasjonshelse, rådslag 2
HiOA, 8.september 2016 «I mitt hjemland må du se ned for å vise respekt når en annen person snakker. Men i Norge må du se i øynene for å vise at du respekter dem». Dette sitatet kan stå som en illustrasjon på at selv det enkleste møtet mellom mennesker, mellom pasient og sykepleier kan ha noen snubletråder. Landsmøtet 2015 vedtok en uttalelse om mennesker på flukt, som oppsummert omhandler: Norsk Sykepleierforbund ber myndighetene sikre at alle flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge har en reell tilgang til forsvarlige og likeverdige helsetjenester. Samtidig ønsker NSF å understreke det usolidariske ved å finansiere ivaretagelse av flyktninger og asylsøkere ved å kutte i bistanden til verdens fattigste. Marit og jeg kom fra Brussel i går kveld, etter to dagers UNIO-seminar om migrasjon i Europa. Ett av inntrykkene vi sitter igjen med, er at helse og helsetilbudet for migranter ikke nødvendigvis er høyt på agendaen. Både nasjonalt og internasjonal trengs det at noen stadig minner om at god helse er en forutsetning for vellykket integrering; i skole, i arbeidsliv og i samfunnet som helhet. Derfor er det viktig at både NSF og UNIO nå utformer sin politikk på migrasjonsfeltet.

3 Sykepleiere og spesialsykepleieres kompetanse på migrasjonshelse
I dag skal vi konsentrere oss om kompetanse på migrasjonshelse blant sykepleiere. Hva vet vi om status for denne kompetansen, hva bør evt. endres, og kan NSF bidra i dette – og i tilfelle hvordan? Alt dette ønsker vi å få gode og kloke innspill på fra dere! Vi skal ha en innledende bolk med korte presentasjoner, før vi går over i både gruppe- og plenumsdiskusjoner. Mine gode kolleger vil lose dere gjennom gruppediskusjonene, og vil ta notater som vi kan bruke i vårt videre arbeid med dette.

4 Etterspør mer flerkulturell kompetanse 1)
Behov for gjensidig kulturkunnskap- og forståelse 2) Trenger mer kunnskap om migranter 3) 1)Folkehelsearbeid blant sykepleiere i helse- og omsorgstjenesten, Rapport A27128, 2015, Sintef 2)Trygg, Tydelig, Tilgjengelig, Rapport om helsestasjon- og skolehelsetjenesten, LaH NSF, 2015 3)Vi trenger mer kunnskap om migranter, art. i Psykisk helse og rus, En rapport fra SINTEF viser at 6 av 10 sykepleiere opplever at flerkulturell kompetanse er noe de har for lite av i sitt møte med pasienter fra andre kulturer.

5 Hvordan kan vi bidra til å styrke kompetansen som sykepleiere opplever å mangle, eller trenge mer av? Foto: nrk.no

6 Dialog og diskusjon i gruppe 1215-1300

7 Kan dere kort beskrive hvordan dere opplever situasjonen i dag – hva er bra, hva mangler i utdanningen/ i praksis? Hvilke konsekvenser av mangelfull kompetanse opplever dere?

8 Pause

9 Dialog og diskusjon i plenum 1315-1430
Vi har tre hovedspørsmål vi ønsker belyst, og vil styre tiden slik at vi får diskutert alle tre. Det første er:

10 Bør NSF etablere en tettere dialog med utdanningene om migrasjonshelse
Bør NSF etablere en tettere dialog med utdanningene om migrasjonshelse? Hvordan kan/bør dialogen i så fall foregå? Noen stikkord: Innspill til rammeplaner/fagplaner (påvirke politisk i forhold til rammeplaner, obligatorisk oppmøte osv?) Innspill til masteroppgaver/forskning Særlig vekting av praksisstudier Annet?

11 Bør NSF påvirke i forhold til praksisfeltet
Bør NSF påvirke i forhold til praksisfeltet? Hvordan kan/bør dialogen i så fall foregå: Med KS og foretak? Praksisveiledere?

12 Er det tiltak NSF bør gjøre internt i egen organisasjon?

13

14 Og helt til slutt vil jeg minne om at migrasjonshelse også belyses på en av parallellene på høstens sykepleierkongress; der er det Ida som skal si noe om det.


Laste ned ppt "Migrasjonshelse, rådslag 2"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google