Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjonsmøte om kurset «Barnehagenorsk» Høgskolen i Oslo og Akershus
Advertisements

Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
Ut på tur – aldri sur Lese rutetabeller. Statistiske data Det er viktig å kunne tolke data, også fra rutetabeller. Denne oppgaven inneholder rutetabeller.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Foreldremøte SFO høsten 2015 Onsdag den 2.september 2015.
Et felles løft for alle Gjennomføring av arbeidsmøte.
SAMLING PÅ BEITOSTØLEN DESEMBER 2015 Gruppe: 10 år Trenere: Elias, Pål Christian, Aslak, Lars-Henrik og Jostein Endelig på snø – fantastiske forhold.
DOMMERMANUAL TEMA NORDEN NM 2016 Trondhjem mars.
Nærturlederkurs En nærturleder er kvalifisert til å lede kortere dagsturer i områder hvor nærturleder er lokalkjent.
Spillermøte G april.
INF 1500; introduksjon til design, bruk og interaksjon
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Hundetrening skole Levert av:
Diabetes 2 - kurs Kursinformasjon Deltakelse på kurs krever henvisning fra lege. Henvisningen sendes til: Lovisenberg Diakonale Sykehus Medisinsk Poliklinikk.
Skrivekurs 1. avdeling Høsten 2016 v/Kristine Helen Korsnes
Kart og Kompasskurs DNT Oslo og Omegn 2.mars 2017
Hvorfor er det vanskelig å ta gode beslutninger?
Håndtere endringer i organisasjonen
Muntlig vurdering – å veilede andre
SOMMERINFO! TRENE LITT ? Enkel økt Sprint økt «Litt syre» økt
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Nytt kurs: Nærturlederkurs!
Velkommen til en enkel innføring i kart og kompass Steinar Lauritzen
Sametingsvalget mellom Karasjok og Tønsberg
Tittel på kurspresentasjon
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Valgfag innsats for andre
Foreldremøte for foreldre som har 5-åringer i barnehagen
Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Fagartikkel Hvordan arbeide med et kapittel i Fabel. Anne-Grete Fostås
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
- eksempel fra KROPPSVØING
Forskningsopplegg og metodekombinasjon Tommy Tranvik, AFIN
Velkommen!.
Leseutvikling og læringsstrategier
Samtaletrekk B – Samarbeid
Naturfaglig kompetanse B – Samarbeid
Den matematiske samtalen
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Foreldremøte, tur til Rjukan, September 2018
Samtaletrekk B – Samarbeid
Bevis i matematikk- undervisningen
Modul 2 – Undersøke skolens vurderings- og oppfølgingspraksis
Velkommen – presentasjon av deg selv
Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid
Oppgave 42 Finn feilene i setningene, og gi forslag til riktige setninger. Her finnes det selvsagt mange muligheter og ikke én fasit.
Misoppfatninger knyttet til tallregning B – Samarbeid
Europeisk mobilitetsuke og Bilfri dag 2015
Forslag til Muntlig eksamen LK06 i faget ”Fremmedspråk”
Klubbutvikling oppfølging
Kandidatundersøkelsen 2018
Modul 4 – Representasjoner
Undervisning for dybdelæring B – Samarbeid
Nasjonale Bruker-undersøkelser
Undervisning for dybdelæring B – Samarbeid
Fysisk og psykisk helse
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Oppgavestreng 4 · 256 A – Forarbeid
Egenvurdering i matematikk B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Matematikklæreres profesjonelle utvikling B – Samarbeid
Dybdelæring - GeoGebra B – Samarbeid
Forventninger til foreldre og foresatte i Geilo IL Alpin
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
Modul 4 – Dynamisk kartlegging
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV AUGUST. MÅLTIDER
Hvordan SKRIVE en god CV?
Inkluderende bruk av digitale hjelpemidler.
Utskrift av presentasjonen:

Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3 Kurs i kart og kompass. Storgt. 3 (møterom 1 i 3. etasje) og Nydalshytta 12. til 14.05.2017 Kurs for: turledere I DNT OSLO OG OMEGN som ønsker å styrke sin kompetanse i orientering med kart og kompass i skogsterreng. Fokus: Kart: Lese, forstå og bruke Kart i forskjellige målestokker. Kompasset: oppbygging, funksjon, bruk og muligheter. Kursinstruktører: Pål Brustad og Jørn Brynstad.

Presentasjon. Er du stødig i kart og kompass? Mange av oss turledere føler vi kunne vært tryggere i kart og kompass. En ting er å ha en del teori på plass, en annen ting er å bruke kartet aktivt. For å være god i kart og kompass kreves erfaring og aktiv bruk over tid. Du vil lede dine grupper tryggere dersom du behersker kart og kompass på en god og sikker måte. Og du kan svare mer presist når deltagere spør de vanskelige spørsmålene. Det setter de alltid pris på.

Presentasjon. En ting er å kunne bruke kompasset. Like viktig er å kunne lese terrenget du går i ved å bruke - eller tenke - kartet 3-dimensjonalt. Ved å være god til å lese koter vil du være god til å se terrengformasjoner (3-dimensjonalt) ut i fra hvordan kotene er tegnet på kartet. Dette er avgjørende for å kunne bedømme tilgjengelighet og utfordringer - eller farer - i terrenget. Med gode evner til å lese terrenget gjennom kartet vil du kunne ta de klokeste veivalg, og du kan legge de sikreste rutene. Med kompasset kan du ta ut kurser, krysspeile og nord-orientere kartet. For å fremstå som en trygg turleder er det viktig at du behersker kart og kompass på en trygg og god måte. Det blir satt pris på dersom du hjelper dine turdeltakere til selv å følge med på eget kart. - Og de gleder seg over din veiledning underveis. GPS'en hører til i sekken – avslått. Den er en ekstra sikkerhet i nødsfall!

Kursplan.   Fredag 12. mai 2017. DNT Oslo og Omegn sine lokaler i Storgata 3. Frammøte senest kl 16.55. Kursstart kl 17.00 presis. 4 kurstimer á 45 minutter med kart- og kompass-teori. Vi avslutter kl 21.00.

Kursplan. Lørdag 13. mai 2017. Nydalshytta. (Lillomarka). Dersom du kjører bil; senest kl 08.35 ved bommen rett ved parkeringen etter Sinoberbarnehagene i Stuaveien, Nittedal. Med buss fra Oslo Bussterminal kl 07.53, ankommer Kjul kl 08.23 (vi kan hente deg med bil på Kjul). Alternativt bruk tog fra Oslo S kl 07.42 (Snippen kl 08.02). Kursstart denne dagen Nydalshytta kl 09.00, hvor vi innlosjerer. Tid settes av for spørsmål/repetisjon av teori. Lørdagen skal vi orientere etter 1:25.000 kart «Lillomarka». Fokus på veivalg (lese terrenget via kartet), oppfang og ledelinjer. Ta med drikke/varm drikke og niste for å kunne ta lunsj ute i terrenget. Vi beregner å være inne igjen på Nydalshytta ca. kl 17.00. Middag kl 18.00 (lages i fellesskap). Kveldsøkt kl 19.30 til kl 22.00 med mer teori, repetisjoner og diskusjoner rundt dagens utfordringer og de løsninger som er blitt valgt. Forberedelser for morgendagen som avslutning ved å legge inn orienteringspunktene på 1:10.000 kartet. Sikre veivalg med leder og oppfang forberedes og begrunnes.

Kursplan. Søndag 14. mai 2017. Nydalshytta (Lillomarka). Frokost kl 07.30 til kl 08.45. Program denne dagen blir «finorientering». Fortsatt med fokus på veivalg, oppfang og ledelinjer! Søndagen ved hjelp av kart med liten målestokk (o- kart). Vi starter kl 08.45 med 45 minutter i plenum for informasjon, spørsmål og eventuell repetisjon av teori. Deretter ut i terrenget for orientering til kl 15.30 (vi bringer med oss egen påsmurt niste pluss drikke fra frokosten for igjen å ha lunsj ute). Fra kl 15.30 til kl 17.00 oppsummering og evaluering av den enkelte kursdeltager før vi rydder opp og reiser hjem. Forhåpentlig reiser vi hjem med mer kunnskap og mye inspirasjon for å bruke kart og kompass hver gang vi er ute på tur. Derved vil vi bli tryggere i det å lede oss selv og andre i kjent eller ukjent skogsterreng som er det dette kurset tar for seg.

Kursinnhold. Kompasset. Kartet. Lære om kompasset sine enkelte deler og lære de forskjellige ting man kan gjøre ved hjelp av kompasset. Kartet. Lære om kartets formål/målsetting og oppbygging. Forstå kartets tegnforklaringer. Lære om hva kart i forskjellig målestokk vil si for vår bruk av kartet. Forstå kartets forskjellige bruk av farger. Forstå viktigheten av koter, og hvordan de tegnes, for å kunne lese terreng gjennom kartet. Viktigheten av kartets oppdateringstidspunkt (årstall). Forstå angivelse av koordinater i både geografisk og UTM sammenheng, og å kunne angi riktige koordinater i en nødsituasjon. Lære seg å bruke all den informasjonen man finner i et kart på en god måte.

Kursinnhold. Orientering. Her legger vi vekt på at deltagerne skal lære seg å orientere etter kart i forskjellige målestokker. Forskjellige målestokker av kart inneholder helt forskjellig informasjon. Man trenger øving for å få på plass forståelsen av at forskjellige målestokker gjør at man må tenke forskjellig om avstander, gangtider, kontrollpunkter med mer. Hvordan orientere i skogsterreng? Hvordan orientere i tåke og dårlig sikt.  Det blir mye trening på koordinater, ta ut kompasskurs, veivalg (lese terreng), bruk av kompass og kartpunkter i skogsterreng og/eller tåke og dårlig sikt. Bruk av sikre kontrollpunkter (oppfang), terrengformasjoner, ledelinjer, karttegn og annen relevant kartinformasjon. Hvordan bruker vi dette til trygg orientering og fornuftige veivalg? Beregne utførte avstander ved hjelp av tid og skrittelling.

Kursinnhold. Evaluering. Vi vil forsøke å gi hver enkelt deltager en oppfølging/evaluering på hva vedkommende er sterk på, og hva vedkommende med fordel kan trene mer på. Vi tror det er viktig at kursdeltagerne får en evaluering fra oss i etterkant for større bevissthet på hva som er nødvendig å trene på – at man får med seg en arbeidsoppgave som kan bidra til at man raskt kommer seg ut og trener kart og kompass/orientering igjen.