Kjell Brandseth “Lytte til kroppens signaler” Eit opplegg på sansetrening og følelse i teknisk trening.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kari Pape Den gode assistenten
Advertisements

Vurdering Iselin Høyvik Hva skal vi lære? • Hva vurdering er • Ulike former for vurdering og konsekvenser av/for disse • Kunne diskutere/trekke.
- Hovedrolle eller birolle
Nord-Trøndelag Leiar i barnehage og skule -store forventningar.
Avdeling for sosionomutdanning
= pasning = løp uten ball = føring av ballen PASNINGSØVELSE
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Kartlegging av symptomer ESAS
Vanlege nynorskfeil.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Kva gjer me i barnehagen? Litt om dei grunnleggande begrepa me jobbar utifrå:
1 Ha det kjekt med fotballen i sommer Det å spille og trene fotball skal stort sett alltid være kjekt. Noen dager har vi skikkelig flyt i det vi gjør,
Energi og krefter.
Foreldremøte 4.klasse Foreldremøte 4.klasse Haust 2008.
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Erfaringsdeling i høve lekse om samarbeid To og to: Kva var oppgåva til elevane? Kva la elevane vekt på.
Ungdomstrinn i utvikling på Volda ungdomsskule. Klasseleiing - læringsleiing Mykje meir enn reglar og rutinar! Klasseleiingsbordet: Ein integrert kompetanse.
Egentrening i ferien Minde Storm. 2 Ha det kjekt med fotballen Det å spille og trene fotball skal stort sett alltid være kjekt. Noen dager har vi skikkelig.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Læringskultur i ditt klasserom -Avhengig av deg som leiar -Korleis du brukar mogelegheitene til å skape ein kultur som støttar og oppmuntrar til læring.
BOF Barneorientert familieterapi
{ KROPPEN - samspel og styring Video om hjernen og nervesystemet Video om hjernen og nervesystemet NRK Skule om kroppen NRK Skule om kroppen.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde eleven er i leseutviklinga.
Hensikta med tilsynet er å bidra til å skape: - eit inkluderande arbeidsmiljø - eit miljø som er helsefremjande - forebygging i høve sjukefråvær og utstøting.
Å skrive meininga si Fempunktsmetoden. Skriv fem setningar: Fortel kva emne du vil skrive om. Skriv tre setningar om dette emnet. Skriv ei setning som.
Velkommen til foreldremøte i Holvik barnehage i Grendahuset i Vågsvåg høsten 2015.
ITU Monitor ”På vei mot digital kompetanse i grunnopplæringen” Forskings- og kompetanse- nettverk for IT i utdanninga (ITU)(ITU)
Læraren sin sosiale og emosjonell kunnskap Knut Ove Æsøy Førstelektor Høgskolen i Østfold, doktorgradsstipendiat NTNU.
Norsk kapittel 4 Skrivekløe Kompetansemål: – Å trene på å skrive gode forteljingar – Å kjenne att språklege verkemiddel i forteljingar – Å trene på å bruke.
Systematisk Observasjon av Lesing.  Ei prosjektgruppe i Gjesdal kommune har utarbeidd eit verktøy for systematisk kartleggjing av kvar den einskilde.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Workshop: Kjenneteikn ved god eigenvurdering Oppgåver a) Kva er suksesskriterier for eigenvurdering? (for elevar) b) Kva metodar vil kunne føre til god.
Undersøking – SFS Kven svarar? Om kontinuitet.
100 høgfrekvente ord nynorsk 2 sekunder1 sekundBlink Pål Monstad, Pedagogisk senter Haugesund oktober
Har barnevernet ei rolle i saker:
Eigenvurdering og sjølvregulering
Opplæringslova kapittel 9A
Kva no. Læringsmål og kriterium er på plass
Vel digital postkasse på Noreg.no
Massemedia.
Eigenvurdering og sjølvregulering
Identitet og livstolking
Kompetansemål Energi – ting skjer
Nulltoleranse mot mobbing - nytt regelverk om skolemiljø
Tverrfaglege og yrkesretta oppgåver – etisk dilemma
3. trinn, Øyra Vurdering for læring.
Systematisk arbeid med kvalitet i Haugen barnehage
Kompetansemål Energi – ting skjer
Munnleg kommunikasjon
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID på mobil
Pedagogisk kafé Kuventræ skule.
Sogn og Fjordane Pensjonistforbund
Kapittel 3 Nervesystemet
Kort om implementering
SLIK VERT DU FLINK TIL Å FRAMFØRE FOR ANDRE
Lær å logge inn til offentlege tenester med BankID
2-årig masterprogram Energi
Lær å opprette den elektroniske ID-en MinID
| Å argumentere Å analysere argumenterende tekst.
Som ble fylt med programmering
Synleggjer forståinga til elevane B – Samarbeid
Søkje på hjelpemiddel -frå NAV Hjelpemiddelsentral
Vel digital postkasse på Noreg.no
Gjer forståinga til elevane synleg B – Samarbeid
Gjere greie for hovudsyn og argumentasjon
Å legge til rette for djupnelæring B – Samarbeid
NYTT SKULEÅR – NYE MULEGHEITER
Utskrift av presentasjonen:

Kjell Brandseth “Lytte til kroppens signaler” Eit opplegg på sansetrening og følelse i teknisk trening

Kjell Brandseth Avgrensing og definesjon av oppgava. u Eg vel her å avgrense oppgava mi til at opplegget skal gå ut på å bevistgjera løparane slik at dei sjølve vert i stand til å registrere gode/mindre gode løysingar. Dei må sjølve få evne og vilje til å velje sine eigne rørsleløysingar. u Å “lytte” vil altså her tyde å føle eller kjenne etter. Det vil seie å verte bevisst og bruke sitt eige sanseapparat.

Kjell Brandseth Moment: u Få kunnskap om sanseapparatet og korleis det virkar u Konkret døme om sanseceller under foten og korleis vi held balansen på ski. u Om trening som føregår etter “alelambmetoden” u Nødvendigheita av å bli opplærd til å nytte kroppssansane sine og bli bevist rørslene sine. u Ta ansvaret for si eiga tekniske utvikling. Ikkje berre gjere det trenaren seier.

Kjell Brandseth Pedagogisk knep. u For betre å lytta kan nokre av dei pedagogiske knepa gå ut på og forsterke enkelte stimuli og svekke andre. Til dømes kan du ta vekk sanseinntrykk gjennom syn, vestibularsystemet for å forsterke trykksansen under foten.

Kjell Brandseth “Avgrensing/definisjon av oppgava. u Med ordet opplegg kan ein meine ein metode, eit handlingsmønster, ein filosofisk erkjennelse bygd på kunnskap og innsikt. u Med “å lære utøvarane”, meinar eg å formidle eller å lære frå meg dette opplegget til utøvarane. Det vil seie å lære frå meg til elevane mine i alpinklassen eller løparane i gruppa /laget. –Det eg skal lære bort er “ å lytte til kroppens signaler”.Her kan ein lytte etter signal som varslar når det er lurt å gi seg med treninga, avslutte treninga, redusere tempo for å forhindre skadar eller overtrening osv. Eller det kan vere å “lytte” eller føle etter gunstige / ugunstige rørslemønster under teknisk skulering eller innøving av nye ferdigheiter. u Eg vel her å avgrense oppgava mi til at opplegget skal gå ut på å bevisstgjera løparane slik at dei sjølve vert i stand til å registrere gode/mindre gode løysingar. Dei må sjølve få evne og vilje til å velje sine eigne rørsleløysingar.

Kjell Brandseth Korleis skal ein nå dette “lyttemålet”? u For å få dette til, krevst det kunnskap om kroppen og korleis den fungerer. Dei må få kunnsskap om sanseapparatet vi er utstyrde med, og korleis det fungerer. Vi har kroppssansar som fortel oss om stillingar og rørsler til lemane våre og vi har sansar som regestrerer kraft, trykk, rørslefart. Dette sanseapparatet må vi lære oss til å ta i bruk under innøving av tekniske ferdigheiter. u Til dømes er vi rikeleg utstyrde med sanseceller under fotsolen som fortel oss om vi er i balanse eller som direkte justerer oss til balanse. Desse sansecellene gjer at vi reflektorisk orienterer oss i balanse i høve til tyngdekrafta.I alpint er det viktig at tyngda fell omlag midt på understøttelsesflata.Når vi står på føtene er denne støtteflata fram /bak så lang som føtene våre er lange. Breidda i denne støtteflata er avstanden mellom beina.

Kjell Brandseth Kjenn kvar tyngda fell. u Opplegget i alpint som er min idrett, må her gå ut på at løparane lærer seg til å kjenne kvar tyngda fell. Fell den frame på tåballen, på innsida av fotranda eller bak på hælen.,eller kjenner dei det mest bak på leggen? Då er løparen alvorleg ute av balanse.Her gjeld det om å “lytte” godt og vere følsam slik at ein reagerer og justerer lenge før tyngda når yttergrensa av støtteflata.

Kjell Brandseth Utstyr hindrar finfølelsen. u Løparane kan lett verte hindra i å få tak i denne finfølelsen av høge, stive og alt for stramme sko. Sanseapparatet vårt kjenner det sterkaste stimuli eller det stimuli vi lærer oss til å kjenne etter. u Opplegget må difor gå ut på: –at løparane ser viktigheita av å køyre med lause sko, lave sko og oppløyste sko –at løparane rettar merksemda mot dei rette sansestimuli. u Balanseevna vår vert berre betre ved at den vert utfordra. Dette er i tråd med mekanismen bak all framgang og læring: “ utfordring /påverknad og så tilpasning”.

Kjell Brandseth Trening etter alelamb- metoden. u Mykje av treninga vert diverre driven etter “alelamb- prinsippet”.- Bonden gir lambet flaska, og lambet syg det som vert frambode. Det er ikkje mykje refleksjon over kva “tåteflaska” inneheld. u Eg spurde ofte min eigen son kva han hadde lært på skitreninga når han kom heim att om kvelden..- u “Å bøye knea”, svara han. Det same svaret fekk eg neste gong, og neste gong, og Løparane gjer berre det dei vert fortalde. Dei tek berre til seg av det trenaren byr fram. Det er ein einvegskomunikasjon.

Kjell Brandseth Bevisste løparar. u Det må bli målet vårt at løparane etter kvar omgang spør om bevegelsesløysinga var slik dei sjølve meinte og trudde den burde vera. Virka det som rytmen stemde der, og var trykket slik der og der? u “I den tredje blå porten trykte eg for seint, ikkje sant?” u Om trenaren kan svare bekreftande på slike spørsmål, kan det vere med på å forsterke løparane sine eigne sansar (proprioreseptoriske).Løparen vert i stand til å “lytte” eller føle seg fram til vidare framgang.

Kjell Brandseth Mål og handlingspraksis. u For å nå målet om den følsame, lyttande løpar, krevst det kunnskap og ny handlingspraksis.Løparen si ski-bevistheit må stå i sentrum. Løparane får sjølv eigedomsrett til eigen framgang og dermed og ansvaret for resultatet. Det er nausynt for å nå toppresultat.

Kjell Brandseth Balanse/ fotsole /støtteflate.