Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvorfor skal du stemme? Skrevet av Hallvar Furø, Digital Medieproduksjon i Halden
Advertisements

Barn og unges rett til deltakelse
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
7 Demokrati.
8 Det politiske systemet i Norge
Øyvind Østerud - Institutt for statsvitenskap, UiO
Stemmerett 16 år: Skolens rolle Kompetansemål Demokratisk deltakelse Elevenes læring – i og utenfor skolen Stemmerett 16 år: Skolens rolle.
9 Politikk – noe for meg?. Stemme ved valg Frie politiske valg er et av de viktigste kjennetegnene på et demokrati. Ved å delta ved valg stemmer vi på.
VALGFORUM Valgforum er et medlemsforum for valgadministrasjonen i alle norske kommuner og fylkeskommuner. Valgforum skal bidra til utvikling av valg i.
1 Kommunestyre- og fylkestingsvalget 2007 Valgkonferanse Hell Marianne Riise, KRD.
Demokrati Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen Foto: Astrid Brennhagen
POLITIKK.
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Medvirkningsprosesser i norske kommuner Jacob Aars Rokkansenteret, UiB.
Erik Oddvar Eriksen ARENA Senter for europaforskning, UiO Er post-nasjonalt demokrati mulig?
Politiske partier og valg
Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.
Ot.prp. nr. 45 ( )1 Innledning ”Lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven)” Politikken som motiverer til deltakelse Valglovutvalgets.
Hva er demokrati Litteratur: Engelstad (2005)Hva er makt. Larsen og Slåtten (2006)En bok om oppvekst Forelesning 8 mars - 07.
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
Forholdet mellom stat og org. I Norge er det lang tradisjon for at de som blir berørt også skal bli hørt før myndighetene gjør viktige vedtak. De store.
Kapittel 5. Politikk og demokrati Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag) lokus.no/open/samfunnsfag.
Emne 7: Demokrati og velferdssamfunn
Politikk og demokrati. Folkestyret i Norge Politikk dreier seg om å fordele goder og byrder i samfunnet Vi har et folkestyre i Norge Indirekte demokrati.
Kapittel 6. De politiske partiene Del 3 Politikk og demokrati Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 4a utforske.
Organiseringen av FN Generalforsamlingen (ofte kalt Hovedforsamlingen) er kanskje det nærmeste vi kan komme et verdensparlament FN-sekretariatet, som er.
Makt og autoritet. Makt Makt er muligheten til å få en annen til å gjøre noe han ellers ikke ville ha gjort Makt brukt på en konstruktiv og forsvarlig.
Folkeavstemning i Stavanger 30. mai Jarl Harry Gjedrem.
I de fleste samfunn blir godene i dag fordelt på to måter: Fordeling gjennom offentlige budsjetter, der politikeres prioriteringer og vedtak står sentralt.
Erfaringer med byparlamentarisme i Tromsø Grete Theodorsen, leder Utdanningsforbundet Tromsø
Demokrati Emne 2 Samfunnskunnskap. Grunnleggende prinsipper i demokratiet: én person har én stemme frie og hemmelige valg valg mellom konkurrerende partier.
Demokrati Kommunevalg Periode i samfunnskunnskap fram til kommunevalg 14 september Kapittel 5 og 6.
Nye former for deltakelse Fortsatt bruker rundt tre av fire velgere stemmeretten ved stortingsvalg, men valgdeltakelsen er på et lavt nivå sammenliknet.
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Hva er makt? Med utgangspunkt i Frederik Engelstad(2006)og Dag Østerberg (2000)
Valgadferd Alder: SV og RV overrep. blant unge Kjønn: kvinner til venstre – menn høyre Bosted: SP i distr. – Høyre i sentr. Yrke: offentlig ansatte til.
Demokrati som styreform
Kap 6: Demokrati - Styreform og levesett
Kick Off bøsseaksjonen
ELEVUNDERSØKELSEN Høsten 2016.
Den politiske styringskjeden
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Et offentlig rom for lokaldemokratiet
Kapittel 7. Veier til politisk innflytelse
Fra eier til ombud - ny rolle for politikere etter statlig overtakelse av sykehusene Kaare Granheim.
Verdier – noen tanker og observasjoner
Kapittel 7 Demokrati.
Definisjon av begrepet ”makt”
Er prosessen som fører til at individer eller grupper
Demokrati og diktatur (Presentasjonen er laget med utgangspunkt i samfunnsfagboka Fokus samfunnsfag – lokus.no/open/samfunnsfag)
Identitet handler om hva du tror er den dypeste og mest virkelige virkeligheten, om hvem eller hva som beskriver denne virkeligheten, hvordan du forholder.
PRESENTASJONER Minutter Foiler Font 10 –
Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet
Hvordan behandles saker i folkevalgte organer? 31. januar 2018
Partienes funksjoner I
Menneskeretter og demokrati som skolefag.
Religion og Identitet Lisa Stornes
Tverrfaglige tema.
Oppsummering Organisasjonsutvalget
Engasjement og frivillig arbeid
Victor Ebbesvik, KS Vest 27. og 28. februar 2019
Aktiv lytting gjennom fem steg.
VALG.
Kap. 7 Demokrati som styreform
Leseutvikling og læringsstrategier
Utskrift av presentasjonen:

Diktatur I diktaturer er det viljen til én person eller en liten gruppe som bestemmer politikken. Et slikt fåmannsstyre kaller vi ofte for oligarki. Når én gruppe dominerer samfunnet på denne måten, sier vi gjerne at de har et politisk hegemoni. I et totalitært diktatur har lederne total makt over samfunnet. I autoritære diktaturer lar man til en viss grad tankene og privatlivet til folk være i fred, men slår brutalt ned på åpen kritikk av staten og lederne

Utfordringer og spørsmål Er demokratiet i stand til å løse miljøproblemer? Passer demokrati i alle samfunn? Kan demokratisering hindre krig? Skaper demokrati en mer rettferdig fordeling av goder?

Demokrati kommer fra gresk og betyr folkestyre Vi skiller ofte mellom: Direkte demokrati: Folket selv stemmer over politiske forslag, slik borgerne gjorde i oldtidens Athen. Vår tids folkeavstemninger minner om denne typen demokrati. Indirekte demokrati, også kalt representativt demokrati: Her velger folket ut en gruppe representanter som gjør politiske vedtak på vegne av folket. Den norske styreformen i dag bygger på dette prinsippet.

Kjennetegn ved demokratier I Vi sier gjerne at vår tids demokratier er mer eller mindre pluralistiske. Et pluralistisk demokrati kjennetegnes av et mangfold av frie (uavhengige) partier, medier og organisasjoner. Stemmerett, organisasjonsfrihet og ytringsfrihet for alle. Samfunnet må slippe til et mangfold av meninger for å motvirke oligarki og sikre at velgerne har mange alternativer når de skal stemme. Mangfold av informasjonskilder. Det er viktig at velgerne kan skaffe seg korrekt informasjon om viktige problemer og samfunnsforhold og dermed få et godt grunnlag for å vurdere kandidatene som stiller til valg.

Kjennetegn ved demokratier II Fri konkurranse om stemmene. Partiene må kunne kjempe om velgere uten hindringer og på like vilkår. Frie og rettferdige valg. Valgordningen og den praktiske gjennomføringen av valgene må ikke diskriminere velgere eller politiske grupperinger. Folkevalgt innflytelse. En må ha ordninger som sikrer at valgene faktisk får følger for politikken som blir ført. De folkevalgte organene må ha en reell innflytelse over statsstyringen. Ellers blir demokratiet bare et meningsløst teater.

Deltaker- og konkurransedemokrati Tilhengere av deltakerdemokrati hevder at den representative styreformen kan føre til at velgerne blir for passive. Dette er uheldig fordi politisk deltakelse har en verdi i seg selv og ikke bør reduseres til et oppmøte i valglokalet annethvert år, hevder de. Tilhengere av konkurransedemokratiet krever langt mindre av befolkningen. De hevder at innbyggernes politiske aktivitet bare skal bestå i å velge mellom konkurrerende eliter

Kritikk av representativt demokrati Det representative demokratiet er for mye preget av motsetninger og maktkamp mellom elitene. En finner ikke fram til løsninger som er gode for hele samfunnet på lang sikt. Det hevder tilhengere av dialogdemokratiet Sosialister og andre innenfor en mer kritisk tradisjon hevder ofte at den representative demokratiformen som praktiseres i dag, gir folket en falsk følelse av å styre. I virkeligheten er det bare de rikeste og mektigste som tjener på denne styreformen