Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet
Formål å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig Sekretariat for tre kollegiale organer: Rådet for Norsk kulturfond, Utvalget for Statens kunstnerstipend og Styret for Fond for lyd og bilde - i tillegg oppgaver knyttet til museumsutvikling, kreativ næring, internasjonalt samarbeid (EU og EØS) og FoU-arbeid Omfatter 117 ansatte + ca 300 medlemmer i råd, styre og utvalg fra hele landet Kulturrådet gir statlige tilskudd til kunst og kultur over hele landet, er pådriver for nye kunst- og kulturprosjekter, driver utviklingsarbeid og er rådgiver for staten i kulturspørsmål. Kulturrådet forvalter Norsk kulturfond, Statens kunstnerstipend, Fond for lyd og bilde og andre statlige støtteordninger på kulturfeltet, og er den viktigste finansieringskilden for det frie kunstfeltet. I 2016 mottok Kulturrådet samlet over søknader. Kulturrådets fagadministrasjon utfører utviklings- og forvaltningsoppgaver på museumsfeltet og er rådgiver for Kulturdepartementet i museumsspørsmål. Kulturrådet har også ansvar for internasjonalt kunst og kultursamarbeid og er blant annet kontaktpunkt for EUs kulturprogram Kreativt Europa og programpartner for flere land i tilknytning til EØS’ kulturutvekslingsmidler. Kulturrådet skal stimulere til et nyskapende og mangfoldig kunst- og kulturliv, bidra til samhandling og være en synlig og åpen aktør i samfunnsdebatten.

3 Kulturrådet 2018 1,37 MRD. KR

4 Kulturrådets andel av kulturbudsjettet, 1965 og 2018
Kulturrådets andel av statens totale kulturbudsjett Kulturrådet forvalter nesten 1,3 milliarder i Norsk kunst- og kulturliv sender inn søknader om støtte til Kulturrådet årlig. Fra 2017 finner du oversikt over alle søknader og tildelinger på Kulturrådet.no. Der kan du selv sortere og laste ned dataene. Kulturbudsjettet totalt 13,5 mrd. kr Kulturrådet 1,37 mrd. kr

5 Norsk kulturfond (949 mill. kr i 2018)
Gir tilskudd til tidsavgrensete prosjekter, flerårig prosjekter og støtte av mer varig karakter til virksomheter (driftsstøtte), ca 32 tilskuddsordninger, mottakere er profesjonelle kunstnere, arrangører, utgivere, kunst- og kulturvirksomheter og organisasjoner, kommuner og fylkeskommuner. Kulturrådsloven av 2013: Råd og fagutvalg er faglig uavhengige i sitt arbeid med å forvalte Norsk kulturfond og kan ikke instrueres når det gjelder enkeltvedtak om fordeling av tilskudd Medlemmer i fagutvalg (ca 110) og råd (10) er oppnevnt fra hele landet ut fra faglig kompetanse, skiftes ut jevnlig, vurdere søknader på kunst- og kulturfaglig grunnlag, diskuterer seg fram til vedtak om avslag eller tilskudd

6 Kulturrådets høringssvar til KMDs ekspertutvalg
Kulturrådet er direkte berørt i rapporten og har avgitt to høringssvar, ett fra fagadministrasjonen og ett fra Rådet (for Norsk kulturfond) Overordnet om ekspertutvalgets rapport: Lite kunnskap om og innsikt hva som kjennetegner kunst- og kulturfeltet - samfunnsrolle, virkemåte, dynamikk og utfordringer Innsikt i hva som kjennetegner den nasjonale kulturpolitikken er svak, forståelsen av forholdet mellom det nasjonale og det lokale/regionale er problematisk Omfattende endringer i kulturpolitikken må gjøres ut fra helhetlige kulturpolitiske vurderinger og være basert på kunnskap og analyse av kunst- og kulturlivet Det gis ikke utfyllende begrunnelser for avslag, men ulike standardbegrunnelser. Ny ordning i 2017: Kunstnerassistentordning. Visuell kunst. Vurderer i disse dager hvordan den skal utformes.

7 Hovedpunkter i høringssvarene
Kulturpolitikken må utformes ut fra kunst- og kulturfeltets virke og behov – ikke ut fra andre politiske hensyn En nasjonal kulturpolitikk må omfatte hele landet og se alle tre forvaltningsnivåer som del av en samlet helhet der hvert nivå bidrar Dagens modell med tre nivåer er godt tilpasset kunst- og kulturfeltets behov og særtrekk og sikrer maktspredning. Ensidig overføring av statlige midler til fylkeskommunalt nivå er risikofylt når lovreguleringen på kulturområdet er svak Et statlig forvaltningsnivå er nødvendig for å sikre alle innbyggere lik rett til et mangfold av kunst- og kulturuttrykk av høy kvalitet, se kulturpolitikken i sammenheng, og sikre gjennomslag for kultur i samfunnsutviklingen Det gis ikke utfyllende begrunnelser for avslag, men ulike standardbegrunnelser. Ny ordning i 2017: Kunstnerassistentordning. Visuell kunst. Vurderer i disse dager hvordan den skal utformes.

8 Hovedpunkter i høringssvarene
En sterk statlig fagetat som Kulturrådet sikrer at kulturpolitiske vurderinger er basert på kunnskap om og helhetlige analyser av tendenser og utviklingstrekk i kunst- og kulturfelt Armlengdes avstand fra politiske interesser og maktspredning når beslutninger om tilskudd fattes på kunst- og kulturområdet er viktig Regional handlefrihet og innflytelse på den nasjonale kulturpolitikken må styrkes, men uten at det statlige nivået svekkes Det er behov for styrket dialog og samhandling mellom forvaltningsnivåene og mellom Kulturrådet og regionene Det gis ikke utfyllende begrunnelser for avslag, men ulike standardbegrunnelser. Ny ordning i 2017: Kunstnerassistentordning. Visuell kunst. Vurderer i disse dager hvordan den skal utformes.


Laste ned ppt "Kulturrådet Fagetat underlagt Kulturdepartementet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google