Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
HISTORISK OG FREMTIDIG OVERSIKT OVER:
Advertisements

Anbud i velferdssektoren – feil svar på et viktig spørsmål Rolf Rønning Lillehammer
System for kompetansekrav NRHS – møte
No Public Management Velferd og trygghet Marked og management Fredag 28. Januar Forbundsleder John Leirvaag Norsk Tjenestemannslag.
Presentasjon av problemstillinger til utvalgsmøte Geir Arnulf Sak Et velfungerende forskningssystem.
Konsulenter, strateger, magiske innsparingstall og motmakt.
LOs representantskap i Aust -Agder, 4
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Bli lokalaktivist – skap motmakt!
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
KOMMUNEVALGET 2011 FAGFORBUNDETS KAFFEKURS Tema: Privatisering.
8 Det politiske systemet i Norge
Statlige føringer og behov for sterkere kommunesamarbeid Innlegg på KS/FM-konferanse Brekstad 11. juni 2009 fylkesmann Kåre Gjønnes.
Arbeidsgiverrollen - politisk og administrativt
Vergemålsreformen Fylkesmannen overtar som lokal vergemålsmyndighet fra 1.juli 2013 v/ seksjonssjef Janne Woie Informasjon til hjelpeverger og verger i.
Handelshøgskolen ved UMB Lars Mørk. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Handelshøgskolen ved UMB 2 Velkommen til Universitetet for miljø.
Dialog om kommunal og regional planstrategi Marit Moe, KS Midt-Norge/Nord-Trøndelag, rådgiver
. Asbjørn Wahl Daglig leder Utfordringer for valget – mot kommersialisering av velferden.
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Konkurranseutsetting i pleie og omsorg - keiserens nye klær? Eli Gunhild By Forbundsleder NSF Velferdskonferansen 22. mai 2012.
Side 1 Veier videre for 9K Jørund K Nilsen Laholmen 14. mars 2003 Veier videre for 9K.
Prinsipp- og handlingsprogrammet Debatt frem mot landsmøtet 2014.
Tjenestedirektivet og velferdsstaten
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
13 En verden uten grenser.
EØS-avtalen og kommunalt handlingsrom Innlegg på Åpen landskonferanse, Nei til EU Stavanger 11. mars 2007 Av Seniorforsker Arild Aurvåg Farsund International.
Bydelsøkonomi Knappe rammers begrensninger og muligheter. Innledning av Ivar Johansen Fagforbundet 8. september 2010.
Valgkampen RØDGRØNT 2009 Blå byer blir røde Oslo 31. mars 2009.
Kommunen som arbeidsgiver
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Hva er god kvalitet i eldreomsorgen? Faglig Forum for helse og sosialtjenesten, Oslo juni 2003 Politisk rådgiver Roger Iversen, KRD.
Regional utvikling - Norge Bjørnar Sæther SGO 1001.
Energi Statssekretær Frank Jenssen.
1 Statsråd Erna Solberg, Utfordringer for kommunesektoren: Strukturreform, regionalisering og moderniseringsbehov.
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg ”Norsk velferd på ny måte
”What you measure is what you get” Gardermoen 31. Januar 2002
Hvordan kan stat og kommune være brobyggere mellom offentlig sektor og innbyggerne? Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Servicekonferansen 2003.
Regional utvikling Norge II Bjørnar Sæther SGO 1001.
1 Kommunal- og regionalminister Erna Solberg Stavanger, 21. april 2005 Om kommunegrenser og regioner - hvordan skal vi forme framtidens Norge?
Ordførermøte i november.. God prosess Lokalt lederskap har ansvar for å få til en god debatt. Det handler om å bygge framtida Fakta kunnskap Få fram dagens.
Politisk påvirkning.
Verdens beste land å vokse opp i? forpliktelse.html?id= Engelstad(2005)
Svaret er kommunesammenslåing Hva var spørsmålet?.
Velferdstjenester i offentlig eller privat regi?
1 Ansatt i Arendal kommune -hva betyr det?. 2 Bystyret er sjefen Flertallsvedtak i bystyret er pr.definisjon riktig  Mangelfull sakstillrettelegging.
Leverandørmøter - EPJ Én til én-møte - april 2016.
Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten Slik markedsrettes offentlig sektor - Fra markedsetterlikning til konkurranseutsetting Regional velferdskonferanse,
OMSORG 2020 Omsorg 2020 er regjeringens plan for omsorgsfeltet – Prioritere områder i omsorgsfeltet – Styrke kvaliteten og kompetansen.
TISA OG TTIP FARVEL TIL DET ORGANISERTE ARBEIDESLIVET ?
Samarbeid ordfører og rådmann Fast møte hver mandag Forarbeid til møter Etterarbeid etter møter Løpende avklaringer rundt representasjon og deltagelse.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Forretning eller forvaltning - ett fett?. «Jeg har ingenting imot private. Jeg vil ikke legge meg opp i om kommunene velger offentlige eller private tilbydere,
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
1 Sørmarka, juni 2009 VALGKAMP Fremskrittspartiet En kort gjennomgang av hovedmotstanderen.
Samkommune – det beste fra to verdener? Samrådingsmøte i Fjellregionene, Storstuggu, 25. november 2009.
Om reguleringer Randbemerkninger til Baldwin, Cage and Lodge: Understanding Regulation Forelesninger i lovgivningslære H 15 Professor Inge Lorange Backer.
Kommunal styring og privatisering.
Forretning eller forvaltning - ett fett?. 1.Hvor står vi? 2.Hva vil vi? 3.Hva gjør vi?
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
Utredningens tittel: Utfordringsrett etter samme lest som i Danmark -
Framtidens kommuner og regioner
Mandat og mål Prosjektet har vurdert to modeller for innsatsstyrt finansiering (ISF) av kommunale tjenester. Modellene er utviklet og tatt i bruk i Kristiansand.
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Dosent Ingun Sletnes Presentasjon 8 Delegasjon 29. januar 2015.
Om reguleringer Randbemerkninger til
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Risiko: Er kommunen klar til å ta over?
HANDLINGSROM OG HINDRINGER INNEN EØS
Arbeiderpartiet - Høyre
Globaliseringskonferansen 2018
Brukerutvalget 2018 Styrearbeid og roller.
Utskrift av presentasjonen:

Linn Herning Rådgiver i For velferdsstaten En offentlig sektor for framtida: mål – eller mening? - Hvordan utvikle offentlig sektor samtidig som man utkjemper en tofrontskrig? Velferdskonferansen

”Regjeringen mener i utgangspunktet at produksjon av velferdstjenester skiller seg lite fra andre tjenester.”

Alt kan privatiseres! -Jeg har ikke noen sperrer i forhold til hvilke områder vi kan ha private tjenester -Dette er en kamp som de borgelige har kjempet fra skanse til skanse i forhold til sosialistene. Fabian Stang Dagsnytt atten

Alt kan privatiseres – i hemmelighet! Vedtak i Tromsø kommunestyre 19. juni 2013 «Bruk av konkurranse i Tromsø «Kommunestyret gir byrådet selv fullmakt til å innføre konkurranseutsetting herunder fritt brukervalg på alle oppgaveområder i alle byrådsavdelinger.» «Byrådet skal rapportere årlig til kommunestyret om status vedrørende bruk av konkurranse i kommunens tjenesteproduksjon»

– Vi skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet det tilbake. Linda Hoffstad Helleland VG

WTO/GATS /MAI/BIT/TTIP/TISA Public Services International: Trade in Services Agreement (TISA-avtalen) blir forhandlet i hemmelighet for å gjøre det enklere for de store multinasjonale selskapne å ta over grunnleggende offentlige tjenester, som helse og utdanning, som din familie er avhengige av.

Hva skal vi med offentlig sektor? Oppbyggingen og utviklingen av offentlig sektor og en omfattende velferdsstat har vært et av de viktigste virkemidler for å oppnå den utjevning og fordeling av velstanden vi har opplevd i Norge, og som har gjort oss til et av de samfunn i verden hvor de sosiale forskjellene er minst. Gjennom de siste årene har vi imidlertid opplevd at markedsliberalismen har vunnet terreng såvel nasjonalt som internasjonalt. Gjennom deregulering, privatisering og konkurranseutsetting svekkes offentlig virksomhet, folkevalgt styring og kontroll. Vi står derfor foran en avgjørende kamp om offentlig sektor og den demokratiske styringen av vårt samfunn. Kampen står om å beholde en sterk offentlig sektor og om å skape et samfunn som tar miljøutfordringene på alvor. Vi opplever en omfordeling av samfunnets ressurser fra offentlig til privat, og offentlige budsjetter settes under økende press. Det er en kamp om hvordan samfunnet skal se ut i framtida. Kampen mot privatisering og konkurranseutsetting er et forsvar for velferdsstaten, for rettferdig fordeling. Offentlig sektor er vårt viktigste fordelingspolitiske instrument, og er av avgjørende betydning for at Norge fortsatt skal være et av verdens beste velferdssamfunn å leve i.

Men fungerer offentlig sektor slik i dag…? Bare jernbane? NSB Trafikk service Gjøvikbanen Finse Forsikring NSB persontog

Klassekampen ”Det eneste jeg har merket, er at jeg har fått flere arbeidsoppgaver, og det har blitt flere ansatte i ledelsen og administrasjonen Nina Gurli, sykepleier og hovedtillitsvalgt A-Hus

- Det har vært en tøff omlegging instituttledelsen har skullet gjennomføre, og ledelsen har møtt sterk faglig motstand. Derfor har vi valgt å bruke konsulenter utenfra for å gi ledelsen på instituttet drahjelp til å løse utfordringene. Dekan Knut Patrick Hanevik Khrono 4. august 2014.

Strategi for å vinne tofrontskrigen En fornyet visjon for offentlig sektor. Offentlig sektor på offentlig sektors premisser: Samfunnets behov i sentrum Institusjonenes egenart, ikke «one size fits all» Fagfolkenes kunnskap og skjønn Nordisk modell som kombinerer arbeidsplassdemokrati med folkevalgt, politisk styring

Vi må vinne debattene om: Kvalitet Effektivitet Lojalitet Tillit

Vi må diskutere og utvikle: Allianser Aksjonsformer Rom for alternativer

En viktig diskusjon og en feilslutning En viktig diskusjon: Folkevalgt styring vs faglig uavhengighet En feilslutning: At dagens styringssystem gir bedre muligheter for folkevalgt styring.