Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Framtidens kommuner og regioner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Framtidens kommuner og regioner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Framtidens kommuner og regioner
- en sjanse favoriserer bare den hjerne som er vel forberedt

2 KS bakgrunn for prosjektet ”Framtidens kommuner og regioner””
En viktig målsetning for prosjektet ”Framtidens kommuner og regioner” har vært å synliggjøre og motivere utviklingslystne kommuner og fylkeskommuner. Bevisstgjøre kommunal sektor på det samfunnsutvikleransvar som tilligger et hvert kommunestyre, fylkesting og regionråd. Utvikle realistiske bilder for hvordan framtidens kommuner kan se ut i 2015. Ta i bruk en ny metode for å vitalisere budsjett-, plan- og strategiprosesser i kommunal sektor.

3 Organisering Prosjektet har jobbet på 2 nivåer:
Et nasjonalt nivå der målet har vært å utvikle realistiske scenarier for hvordan framtidens kommunesektor kan komme til å se ut. Et regional/lokalt der 13 kommuner, 2 fylkeskommuner og ett regionråd har blitt utfordret på å utforske sitt eget framtidige mulighetsrom ved hjelp av framtidsbilder og scenarier.

4 To framtidsbilder På Kommunedagene 2004 i tilknytning til KS Landsting ble det presentert to alternative framtidsbilder for kommunal sektor: Fløyelsrevolusjonen Løvens makt

5 Fløyelsrevolusjonen Scenariet beskriver en utvikling hvor kommuner og regioner aktivt søker å gjenvinne lokaldemokratiet og organiserer seg for å beholde og utvikle sine roller. Staten gir kommunene stor frihet og griper bare inn dersom kommunene, de nye storkommunene og regionene ikke makter å fylle disse rollene tilfredsstillende. Verken befolkning eller lokalpolitikere er opptatt av kommunegrenser, men å utvikle lokalsamfunn og regioner til beste for befolkningen og næringslivet, uavhengig av grenser. Administrative grenser mellom kommuner og regioner avspeiler naturlige bo- og næringsområder. Lokalpolitikerne finner pragmatiske løsninger for å tilby velferdstjenester; offentlige og private produsenter står side om side. Partnerskapet med næringslivet lokalt er et sentralt element i samfunnsutviklingen.  

6 Løvens makt Scenariet preges av sterk statlig styring med fortsatt stramme budsjetter for kommunene. Manglende endringsevne (og -vilje) i Kommune­Norge kombinert med trange rammer og mål om nasjonal likebehandling gjør at staten samler sine ressurser regionalt, og overtar oppgaver fra kommuner og fylkeskommuner. Det er fokusert på tilbudssiden og effektivisering av kommunesektoren. Kommunene blir til en stor grad politisk umyndiggjort, og dette kombinert med sterk markedsorientering gjør at vi får framveksten av forretningskommunene som lydige gjennomførere av den statlige politikken.

7 Lokal utviklingsprosess
Fem kommuner, en kommune og ett regionråd presenterte sitt arbeid på KS Landsting: Måsøy kommune Stord kommune Tingvoll kommune Nye Vindafjord kommune Innherred samkommune Lofotrådet Oppland fylkeskommune


Laste ned ppt "Framtidens kommuner og regioner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google