Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VITENSKAPEN OM SAMFUNNET
Advertisements

Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Organisasjonskultur Lars Klemsdal Arbeidsforskningsinstituttet.
Christiane &Bianca 2013.
FOKUS. MENNESKE OG SAMFUNN
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Prosjekt Barnefattigdom
NORDPLUS BARNS KULTUR OG BARNEKULTURELLE UTTRYKK I NORDEN.
Sosiologi i barnehagen
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
1. Innledende påstander om organisasjoner
Goffman, Garfinkel og Giddens
Samfunnvitenskapelige begreper
Kulturhistorisk perspektiv
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 2
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE FAG OG TRADISJONER
BESKRIVELSE, FORKLARING OG FORSTÅELSE
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 19
SAMFUNNSVITENSKAPELIGE PROBLEMSTILLINGER
Sigmund Grønmo: Samfunnsvitenskapelige metoder Kapittel 5
Ulike pedagogiske retninger
Læreplanen Historie Vg2.
Læreplanrevisjonen og nye FOKUS Samfunnsfag. Revisjon av læreplanen i samfunnsfag Formål: Tydeliggjøring av grunnleggende ferdigheter Forslag sendt til.
Om organisasjoner.
Kriminalitetsforståelser
Kvalitative og kvantitative metoder
AI - Kunstig Intelligens
Kunnskapssamfunn & kunnskapsøkonomi
"Hva skal vi med samfunnsfaget?”. Bidra til å utdanne en yrkesgruppe som setter barnet i sentrum = utdanne barnepolitiske mennesker = sosialt engasjerte.
Kollektivisme og individualisme i historiske fag
Forklaringsprinsipper, positivisme og falsifisering
Positivisme SGO 4001 Bjørnar Sæther.
Realisme Bjørnar Sæther SGO 4000 H-05. Realismen i kontekst Realismen ble utviklet på 1970-tallet som et forsøk på å kombinere en strukturell analyse.
Oppgaveskolen -V07_1 Innledning Arild Jansen, AFIN Oppgaveskolen 2007 Introduksjon Organisering av seminaret [Gjeste]forelesninger – hva er behovene ?
Senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) - Universitetet i Oslo ORGANIZATIONS AND KNOWLEDGE TIK ESST Module 4 Jon Vatnaland.
”The Innovation Process” by Keith Pavitt -Innovasjon i store moderne bedrifter.
Introduksjon - positivisme
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Makt og medier Mattias Øhra* 2008
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
Forelesning i ungdomskunnskap 20.September 2004
Organisasjoner setter oss i en spesiell kontekst (sammenheng) som gjør at vi tenker og handler på spesielle måter. Dette kalles organisasjonsatferd.
Den samfunnskapte virkelighet (1)
Transaksjonsmodellen
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Samfunnsfagene. Hva er psykologi? Psykologi = ”Læren om sjelen” Vitenskap som omhandler atferd og mentale prosesser Men programfaget da?
Om metoder Skolevurderingsprosessen Om metode «Før jeg ved, hvad jeg skal undersøge, kan jeg ikke vide, hvordan jeg skal gjøre det» (Jette Fog, 1979)
Velkommen til kontaktmøte Vg Skolemiljø: klassene, VIP, revy, russ, Fagvalg Vg2 Eksamensperioden Foreldre-/elevsamtale uke 5 og 6, 2016 Møte.
Å DEFINERE FENOMENET RELIGION. KRAV TIL EN GOD DEFINISJON 1.) Den må være presis og treffe fenomenet 2.) Den må være vid og favne alt som er religion.
Informasjon om fagvalg på Eikeli vgs. Fagvalget gjøres elektronisk på Fagvalget åpner 29.1 og stenger 4.2 kl Elevene.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
Sosial ulikhet og goder Goder og byrder fordeles av noen Og noen har mer makt til å bestemme fordelingen enn andre I alle samfunn er godene ulikt fordelt.
Bachelor i kriminologi 3-årig bachelorstudie. Hva er kriminologi? Kanskje greit å begynne med hva det ikke er: Ikke CSI, ikke «profiling». Kriminologi.
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
NY VRI Nina og Ingvild.
Kvalitative og kvantitative metoder
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
Case og empiri <Fag> <Navn> Institutt for statsvitenskap
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
Marit Haldar Professor i sosiologi
1. Innledende påstander om organisasjoner
1. Innledende påstander om organisasjoner
Jeger- og sankersamfunn
Kap. 9 Organisasjonens omgivelse
RFID på Deichmanske bibliotek [Petter gjør foil 1-10]
Litt om å skrive forvaltningsinformatikk
JUS4122 Rettssosiologi Introduksjonsforelesning
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene kan ses på som verktøy for å finne forklaringer på sosiale fenomener Det viser seg vanskelig å finne enkle forklaringer på menneskelig atferd

I samfunnsfagene finner man blant annet fagene sosiologi og sosialantropologi er man opptatt av forholdet mellom individene og individene og fellesskapet har teorier og teoretikere en viktig plass ønsker man å finne forklaringer på sosiale fenomener

Om sosiologi og sosiologer Sosiologi er læren eller vitenskapen om ”det sosiale” – menneskers interaksjon August Comte utviklet en teori for å analysere samfunnet og kalte den sosiologi Karl Marx er mye brukt i sosiologien, særlig på grunn av hans klasseanalyse Max Weber laget teorier om byråkratiets og kapitalismens framvekst i industrisamfunnet Emile Durkheim så på samfunnet som et system med ulike funksjoner

Om sosialantropologi Sosialantropologi er studiet av mennesket som kultur- og samfunnsvesen Den viktigste metoden i faget er deltakende observasjon – gjennom feltarbeid Ble først brukt for å studere små, enkle og eksotiske samfunn Faget har i økende grad blitt brukt til å studere også egen kultur

Viktige perspektiver i samfunnsvitenskapene Konfliktperspektivet konsentrerer seg om maktforhold og ulikhet i samfunnet Harmoniperspektivet legger vekt på å forklare hvordan strukturene i samfunnet faktisk fungerer sammen Handlingsperspektivet legger vekt på at samfunnet består av individer som tenker, handler og samhandler – de opptrer som individer

Tre nivåer i samfunnsfagene Mikronivået er det laveste nivået der man studerer små sosiale enheter som for eksempel familien Mesonivået er mellomnivået der man studerer organisasjoner og større grupper Makronivået er det høyeste nivået der man studerer hele samfunnet under ett – det vi kaller storsamfunnet