Filosofi Vi har sett i humanismen at det også utenfor religionenes verden finnes oppfatninger av hva som er viktig i livet og hvordan vi bør leve: Kompetansemål.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Advertisements

Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Normer, verdier og holdninger
ER DU EN PERSON SOM… Kan tenke nye tanker? Kan gjøre noe du ikke har gjort før? Kan du gjøre noe som ikke er typisk deg? Ser du for deg at du om ett år.
LÆREPLANEN Sosiologi og sosialantropologi – hovedprinsipper.
Filosofi og etikk etter KRL-boka 2005 Ralph Meier Høgskulen i Volda
Religioner og livssyn i dag
Filosofi og etikk Horisonter Kapittel 1.
Dagens tema: vitenskapsskoler introduksjon til forskningsmetoder.
KRL Av Karina Schjølberg
RLE uke 4 og 5 Livet og døden.
Læreplanen i eldre historie
VELKOMMEN TIL URO OPPLÆRING
Antikkens Hellas f. Kr.
Muntlig eksamen i Historie og filosofi Del 2 – fagsamtalen
Samarbeid med foreldrene Daglig samarbeid Gjensidig åpenhet og tillit (kunnskapsdepartementet)
Utredning fra Pettersen-utvalget. "Opplæringen skal la barn og unge møte en felles kultur, og la dem innforlives i nasjonal kultur og historie, der kristendommen.
IA konferanse et friskere arbeidsliv
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Kommunikasjon Hva er kommunikasjon?.
FORELESNING 4: Platon II: Praktisk Filosofi
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Zippys venner og Kunnskapsløftet (06), sammenfallende mål
18. aug – 9. sept Hvorfor? Stortingsvalget 2013 blir et verdivalg. Jesus sier at hans kirke er verdens lys og jordens salt. Derfor er det ingen.
Ue.no Våre familier FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Tekster om tro og livssyn
Undring Tro Viten.
Kvalitativ metode i medisinsk forskning
DE SYV FAGOMRÅDENE I RAMMEPLANEN
Litteraturhus Nord-Trøndelag -Arrangørerfaring fra små og mellomstore bibliotek Kari Hortman, Nord-Trøndelag fylkesbibliotek.
Oppsummering Retorikk og dialektikk hos Platon
JESUS FRA ” LANDSBYGDA ” I M IDDELHAVS - SAMFUNNET Problemet med å beskrive Jesus Hvilke modeller bruker vi? Hvilke forutsetninger har vi mht menneske-
FILOSOFI - IDRETTSFILOSOFI
De yngste barna i barnehagen – En marginalisert befolkningsgruppe?
Anna Kristine Halvorsrud, Symra barnehage
Tanker, tro og tvil i bibelen….
Samfunnsfagene. Medie- og informasjonskunnskap 1 og 2 Det som gjør dette faget annerledes: Det er mye praktisk arbeid. Mange muligheter: artikler, radioprogram,
Menneskets utvikling Det sosiale utviklingsområdet
1 Kan det finnes gode argumenter for at Gud eksisterer?
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.
L IVSYNSHUMANISMEN En ikke-religiøs oppfatning av livet og verden.
Livssynshumanismen.
Sokrates.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Verdier – noen tanker og observasjoner
Drakamp mellom to folkegrupper
Livssynshumanismen.
Livssynshumanismen.
Om et øyeblikk kommer du inn i en magisk verden...
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Hva er et menneske? Å tro at «menneskets hensikt er å arbeide» får andre konsekvenser for livet, enn å tenke at «menneskets hensikt er å bygge gode relasjoner»
Antikkens filosofer 8. trinn
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
- presentere nokre viktige filosofar og diskutere deira idear.
1 Kommunikasjon.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Medfølelse Til dette temaet er noen av bildene ganske tøffe. Disse er samlet mot slutten. For de yngste elevene må en vurdere om det er lurt å hoppe over.
DÅP - hvem? - hva? - hvorfor?.
Om et øyeblikk kommer du inn i en magisk verden...
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Norsk Forening for Kognitiv Terapi Ferdighetstrening
Sokrates.
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Hva er TOLERANSE? A. Misforstått oppfatning av toleranse:
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Utskrift av presentasjonen:

Filosofi Vi har sett i humanismen at det også utenfor religionenes verden finnes oppfatninger av hva som er viktig i livet og hvordan vi bør leve: Kompetansemål filosofi: 1. Presentere noen sentrale temaer i europeisk filosofihistorie fra antikken til i dag (s ) (se skjema) 2. Gjøre rede for noen hovedtanker hos to europeiske filosofer, en fra antikken og en fra nyere tid (s ) (Platon-Hulelignelsen- Simone de Beauvoir) 3. Gjøre rede for noen hovedtanker hos en kinesisk eller indisk filosof (s ) Gandhi

KAP.15:Innledning: Hva er filosofi? Tenk igjennom: Hva er filosofi ? S : Hverdagsfilosofi: eks. Askeladden; hverdagsfilosofien går over i en ny fase når vi skjønner at andre har tenkt tankene om livet før oss: FILOSOFI: undring over livets små og store spørsmål,undring over livet; hvorfor er akkurat jeg blitt meg? Gode og vonde opplevelser kan sette i gang tanker. Hva er meningen med livet? ….. Hvor kommer vi fra (tegneserie s. 228) FAGET FILOSOFI: vise at mennesker til alle tider har tenkt de samme tankene som oss, bli dyktigere til å sortere tankene, komme videre. Hjelpe andre… (Filosofipub i Arendal) Finnes det filosofer i vårt samfunn?

8.Hva er filosofi: hvordan filosoferer man? =Stille spørsmål, samtale SOKRATES (levde for 2500 år siden) ( f. Kr), =regnes som første filosof. Han holdt ikke foredrag, men la vekt på SAMTALE/DIALOG/KOMPROMISS «jordmorkunst»=Sokrates’ metode FILOSOFI= hjelpe folk med å få ut tanker de går med inni seg, en hjelp til å komme videre….vi må stille selvstendige spørsmål, KAN MØTE MOTSTAND – INNGRODDE TANKER – KAN BLI UPOPULÆR – SOM SOKRATES Gikk i mot en gruppe i det antikke samfunnet: Sofistene (yrkesfilosofer: mente at sannheten er relativ) Sokrates gikk mot dette; sannheten er uforanderlig, finnes Dypt inni oss, filosofi; hjelp til å få dette fram) MÅTTE BØTE MED LIVET FOR SINE OPPFATNINGER Sokrates FORSVARSTALE: Se side oppgave.

Kompetansemål 1: Presentere noen sentrale temaer i europeisk filosofihistorie fra antikken til i dag (s Noen sentrale temaer presentert gjennom følgende spørsmål: Se egen powerpoint/skjema. Hva er virkelig? S. 230 Hva kan vi vite?S. 235 Hva er mennesket?S. 237 Hva er godt? S. 240 Hva er vakkert? S. 242

Filosofi: kompetansemål og kjennetegn på måloppnåelse