Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø."— Utskrift av presentasjonen:

1 Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø.
Buddha kommenterte og kritiserte hinduismen

2 Opprinnelse Nord-India for nesten 2500 år siden.
Mange var opptatt av de store spørsmålene: Hvorfor lever vi? Hvorfor dør vi? Hvorfor finnes det så mye vondt? Noen valgte å leve svært enkelt.

3 Siddharta Gautama Grunnla buddhismen
Kalles Buddha = «den som er våken» Forsto sannheten om verden og om det å være menneske.

4 Utbredelse Mange tilhengere mens han levde
Munker og nonner førte læren hans videre. Buddhas lære spredte seg i Asia. Flere retninger innenfor buddhismen. Tenker forskjellig om hva religionen handler om. Fjerde største verdensreligion (ca 550 millioner buddhister i verden).

5 Siddharta Gautama Sønn av en konge- krigerklassen
Kongen fikk høre en spådom: Hvis sønnen fikk se et sykt, et gammelt, et dødt menneske og en asket, kom han ikke til å bli konge. Vokste opp innenfor murene på slottet. En dag gikk prinsen ut og så han alt som var sagt i spådommen.

6 Buddhas oppvåkning Flyttet ut -Luksus slutt.
Barberte seg - enkle klær. Søkte etter kunnskap om mennesket og verden. Forstå hvorfor det var så mye vondt. 35 år- Satte seg under et tre. Den fjerde natten forsto Siddharta hvordan alt i verden og i livet henger sammen-> ble Buddha. Nådd fram til det han hadde lett etter.

7 Vesak Feires til minne om Buddhas fødsel, oppvåkning og død I templet
Store opptog i gatene. Sang og dans og skuespill om Buddhas liv.

8 Buddha er ikke Gud Stor lærer- Følge hans lære
Mennesket trenger et sted/person som kan hjelpe Det er det buddhister mener med å søke tilflukt i Buddha. Buddhister tror ikke på en gud som har skapt verden og kan frelse menneskene. Mennesker opplever noe vanskelig, kan de prøve å finne et sted eller en person som kan gjøre alt lettere.

9 De tre juveler Å være buddhist innebærer å søke tilflukt i «De tre juveler»: Jeg søker tilflukt i: Buddha Buddhas lære Fellesskapet av munker og nonner – og hele det buddhistiske samfunnet

10 Nirvana = utslokning Karma og gjenfødsel som i hinduismen.
Karmaloven styrer alt. Ønsker å slippe flere gjenfødsler. Buddhister kaller frigjøringen Nirvana Nirvana er lykken som føles når man blir fri fra grådighet, hat og uvitenhet.

11 De fire edle sannhetene
Viktigste av Buddhas lære: 1. Alt er forbundet med noe vondt. 2. Det som gjør vondt, kommer av grådighet. 3. Det som gjør vondt, kan ta slutt når man slutter å være grådig. 4. Forteller hvordan man kan gjøre slutt på det som gjør vondt: ved å følge den åttedelte veien.

12 Den åttedelte veien Mennesket må forstå hva som plager, før de kan finne løsninger. Få kontroll over tankene og sansene, og bedre kontakt med seg selv. For eksempel meditere. Den gylne middelvei. Buddha opplevde et liv i luksus og et liv i fattigdom. Da Buddha kom fram til en vei midt imellom så han hvordan mennesket kan få fred med seg selv.

13 Skrifter Flere hundre år før noen skrev ned Buddhas taler og liv.
De eldste tekstene: De tre kurvene -tre deler: «Kurven med regler» -for munker og nonner. «Kurven med ledetråden»- fra Buddhas liv og taler. «Kurven med det som dreier seg om læren», forklarer talene

14 Dagligliv - mange måter å være buddhist
Noen ber og mediterer ofte, og prøver å følge Buddhas lære. Andre er ikke særlig opptatt av religion i hverdagen. De fleste har en Buddha-figur i hjemmet. tenner lys og brenner røkelse foran figuren. går i templet for å be og brenne røkelse. er født inn i religionen –lærer om hvordan de skal leve som buddhister fra de er små. forsøker å leve slik at de kan ha det godt i dette, og i det neste livet. De venter ikke at gjenfødslene skal ta slutt, men håper på et bedre liv neste gang.

15 De fem rettesnorene Ikke skade eller drepe noe levende Ikke stjele
Mange ønsker å følge de fem rettesnorene -levereglene: Ikke skade eller drepe noe levende Ikke stjele Ikke være seksuelt utro eller misbruke noen seksuelt Ikke lyve Ikke drikke alkohol eller bruke narkotika ->mange spiser ikke kjøtt eller drikker alkohol.

16


Laste ned ppt "Buddhismen Vokste fram i et hinduistisk miljø."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google