Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Å se andre innenfra og seg selv utenfra

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Å se andre innenfra og seg selv utenfra"— Utskrift av presentasjonen:

1 Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Mentalisering Å se andre innenfra og seg selv utenfra

2 Hva er mentalisering? Mentalisering er å tenke på hvordan folk har det inni seg, altså hvilke tanker og følelser som kan forklare deres handlinger. Alle har sin egen oppfattelse av verden; vi kan forestille oss hvordan andre har det, men vi kan ikke vite noe som helst, uten å spørre. Det å spørre og å være nysgjerrig i møte med andre er viktig - det høres enkelt ut, men er hardt arbeid for folk flest. God mentalisering er viktig for å takle livet, ha gode relasjoner og forstå seg selv.

3 Hvordan kan vi forstå hva andre tenker og føler ?
2. Prøve å forstå andres opplevelser og handling i lys av tanker, følelser, holdninger og motiver (Mentalisering) 1. Kroppsspråk Ansiktsuttrykk Stemmeleie ideo/PS*5891 Oppgave. Se på filmsnutten (Skam). Prøv å forstå de tre personene i filmen innenifra dvs hva de tenker, føler og ønsker. Begrunn svaret. Snakk sammen i liten gruppe (skam fra 25 min. ut i episoden )

4 Se på bildene og snakk sammen i liten gruppe
om hva dere tror skjer på bildene og hva slags følelser og tanker som finnes. Begrunn svarene.

5 Hvorfor er mentalisering viktig?
Kommunikasjon med venner, kjæreste og familie Takle egne og andres følelser Unngå misforståelser Andres og egen atferd blir lettere å forstå

6 Eksempel: Sara har deltatt i en viktig idrettskonkurranse. Hennes gode venninne Martine ble vinner. Martine er lykkelig over seieren. Hun spør Sara om hun vil være med ut å spise pizza etterpå. Sara svarer at hun har tenkt seg ut med noen andre. Svarer Sara som hun gjør fordi: Sara ønsker ikke å delta i Martines begeistring og vil heller unngå henne Sara er opphisset på grunn av Martines suksess og ønsker å såre henne Sara har fått nok, og hun ønsker ikke å la Martine ta mer av det som er hennes, i dette tilfelle vennene Sara liker ikke pizza Kommentar: Å forklare Saras reaksjon med at hun ikke liker pizza, er eksempel på svak mentalisering. Trolig er hun skuffet over at hun ikke vant selv, og ønsker å holde avstand til venninnen en stund.

7 Eksempel; Emil kommer syk hjem fra skolen. Han ser frem til å få trøst og ekstra oppvartning av mor. Når mor kommer, sier hun «Hei, jeg er så sliten i dag, så jeg tar et bad. Etterpå stikker over til Elsa" Andreas går opp til rommet sitt. Han slår døren igjen. Var det fordi: Andreas var skuffet over at mor ikke så at han trengte trøst. Andreas vil ha mor for seg selv. Andreas gikk på rommet sitt fordi han hadde vondt i magen Døren slo hardt igjen fordi det var gjennomtrekk? Kommentar: Svaralternativene om gjennomtrekk og vondt i magen, dvs. fysiske forklaringer, er eksempler på svak mentalisering.

8 Oppgave: Stine sitter i sofaen ved siden av Martin. Hun er så forelsket og de har det fint sammen. Men hvorfor er han så stille? Kjeder han seg? Liker han meg ikke? Tankene til Stine begynner å kverne. Plutselig gjesper Martin. Det er beviset: Han liker meg ikke! Hun blir lei seg. Og sint på Martin. Men hva ville Stine tenkt om hun prøvde å sette seg i Martins sted? Han er kanskje bare trøtt? Eller synes det er vanskelig å finne på noe å si og håper at hun skal ta initiativet? Om hun selv satt i den andre enden av sofaen og gjespet, ville hun neppe tenkt at det var avvisende. 

9 For å forstå andres atferd må du undersøke hvordan de har det inni seg?
Du kan for eksempel: stille spørsmål Vær nysgjerrig Vise at du ikke vet best Være åpen Ikke dømme Snakke sammen to og to og lag et eksempel på en situasjon hvor dere skal forsøke å finne ut hvorfor en venn er sur på deg.

10 Tilslutt et eksempel på god mentaliseringsevne
(Fra Skam; Venninnene til Vilde skjønner at hun har det vanskelig og føler seg skamfull, pga blackout (var svært full) kvelden før. De viser respekt og ivaretakelse og ikke f.eks latterliggjøring og utestengelse) (fra ca. 1 min 30 sek. til ca 5.13). -og et eksempel på dårlig mentaliseringsevne: (mr.Bean på sykehus)


Laste ned ppt "Å se andre innenfra og seg selv utenfra"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google