LNUs interessepolitiske arbeid. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Interessepolitikk LNU jobber med saker som berører rammevilkårene.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Markedsføring, rekruttering og lojalitet
Advertisements

Hva er migrasjon og hva gjør Røde Kors Ungdom?
…..…. Youth For Understanding Elevutveksling år Youth For Understanding - siden 1951 Infomøte.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Fagforeningens arbeid for mangfold
Landsmøtet 2014 NTL har landsmøtet hvert fjerde år. Neste landsmøte er i år, 3. – 7. november, og skal avholdes i Oslo. NTL vil bruke hele året på å forberede.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Tilskuddsordninger Hedmark fylkeskommune. Generelle kulturmidler  Praktiske opplysninger - Søknadskriteriene, skjema, retningslinjer - Frister  Bakgrunn.
Røde Kors Ungdom Tekst osv.
Grunnkurs B, EU-kurs 2 Ilsetra Kari Sollien.
Kompensasjonsordning for merverdiavgift Fallskjermseksjonens ledermøte 13. Februar 2010 Arne Mathisen.
Deltasenteret Foto: Einar M. Aslaksen
Fylkesårsmøter 2013 Mental Helse. Vår visjon ”Alle mennesker skal ha en mulighet til å leve et liv basert på uavhengighet, selvstendighet og mestring”
Kretsledermøte 20. mai 2011 Program Kretsledermøtet 2011 Klokken 1600 – 1800: •Åpning og innledning •Regnskap 2010 – budsjett 2011 •Styrets arbeid siden.
START. Debatt for mer mangfold, mer aktivitet og bedre demokrati i Norges største parti..
Idrettspolitisk dokument
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Tilrettelegging for partnerskap: Helsingforskomiteens rolle. Høringsmøte om EØS-midlene 1. september 2011.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
Eksternfinansiert virksomhet F Avd. dir. Arne Lunde, Kunnskapsdepartementet.
v/ Merethe Skaug Sørensen
Velkommen til temadag! Litt om Norsk senter for prosjektledelse
Samspill og samarbeid med Oslo Kommune Perspektiver fra barne- og ungdomssektoren v/ Martin E. Andresen Barne- og Ungdomsrådet i Oslo.
Nesten lokallag av frivillige organisasjoner i Norge Anslagsvis 10 mill. medlemskap Verdiskapning i 2009: 98 milliarder kr Frivillig sektor er.
Kompensasjonsordninger for merverdiavgift Seilflyseksjonens ledermøte 10. april 2010 Arne Mathisen.
Inkluderingsutvalget
Demokratisk fornyelse Lokale praktiske erfaringer og mulig implementering i nasjonal politikk. Tone Tellevik Dahl-bydelsutvalgsleder Morten Nordlie-kultur-
1 UNG i Europa EUs program for ikke-formell læring Hva kan Dere bruke UNG i Europa til?
GODE RÅD TIL STYRELEDER Birgitte Brekke, Frivillighet Norge.
Stolt og unik Liv Overaae KS nfu konferanse 4. november 2008
Informasjon til fylkes- og lokallag
En virtuell organisasjon, tuftet på et samarbeid mellom Institutt for samfunnsforskning (ISF) og Rokkansenteret/UiB, finansiert av Kultur – og kirkedepartementet,
Støttemuligheter og internasjonalt samarbeid Sturla Bjerkaker Voksenopplæringsforbundet
Hvordan kan skolene og DKS samarbeide for å løfte fram kunstfagene v/ Kirsti Saxi.
Hva er landsmøtet?  Øverste besluttende organ = sjefen over alle sjefer!  Lokallaga sitt møte  Møteplass  Mye moro!
Hvor kan vi søke midler? Hvordan sette opp en søknad?
Noen sentrale kjennetegn ved plan- og budsjettprosessen: Det ble jobbet lite med mål og strategier. Kortsiktighet, dårlig sammenheng mellom planer, budsjett.
Et samarbeidsprosjekt mellom: Norges Basketballforbund Norges Svømmeforbund Norges Rugbyforbund.
Ane Hansdatter Kismul (23) og Martin Dalin (22) er henholdsvis leder og daglig leder i Natur og Ungdom.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nettverk natur og kulturbasert nyskaping i Nord-Trøndelag? Turid Haugen, KS.
NORDPLUS NABO. Hva er Nordplus Nabo Et program som skal stimulere til oppbygging av langsiktig og forpliktende nettverkssamarbeid mellom Norden og Baltikum.
T OSPRÅKLIG ASSISTANSE OG BARNEHAGENS FLERKULTURELLE SAMFUNNSMANDAT Katrine Giæver Bergen 24. mars 2009 Katrine Giæver 2008.
SIVILØKONOM NHH NORGES LEDENDE HANDELSHØYSKOLE.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Avdelingsstrukturen i Nord-Trøndelag. Hva har hendt siden 1988 Siden etableringen av Fellesforbundet i 1988 har avdelingsstrukturen vært et sentralt tema.
Kommunenettverk for miljø og samfunnsutvikling Nordland.
Internasjonal satsing i Bydel Sagene
Norges Beste Barnehage
PRESENTASJON UT AV TÅKA 2015 NASJONALT CANNABISNETTVERK NORGE (NCNN)
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Aktuelle saker i et lederperspektiv Vinter Forutsetninger Å ha minst èn lederrepresentant i alle styrer, fra lokalt til sentralt nivå Alle lokallag.
IMDi Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Gjøvik
FRILUFTSLIV FRA Naturopplevelser for livet.
Organisasjonsskolering Navn Sted, dato. Hva skal vi snakke om? 1. Internkommunikasjon 2. Medlemssystem og økonomi 3. Styrearbeid og motivasjon 4. Aktiviteter.
Europapolitisk samarbeid Orientering på miniseminar 20. januar 2012, Gunn Marit Helgesen Leder av internasjonalt fagpolitisk utvalg i Østlandssamarbeidet.
Østlandssamarbeidet Orientering v/Ann Irene Sæternes.
«Det inkluderende samfunn» - Røde Kors til stede for alle Miniseminar 2- Distriktsårsmøte i Geiranger 2015.
Hva trenger amatørfeltet OG hvordan organiserer vi oss?
Tilskuddsordning til frivillige organisasjoner og virksomhet
Hvem er vi Hvorfor er vi Om demens Fokusområder Tilbud Demensplan 2020
Felles europapolitisk arbeid gjennom
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Frivillighetens rolle i velferdstjenestenes innovasjonsarbeid
Status for arbeidet med ny kulturmelding - en løypemelding.
Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i.
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Formål/Målgruppe Styrke det økonomiske grunnlaget for regionale frivillige organisasjoner i Rogaland. Ordningen gjelder frivillige lag og organisasjoner.
Veien inn i ledelse ER LEDELSE NOE FOR DEG? ER DU DEN VI SER ETTER?
Etablering av program for antikorrupsjon i Helse Midt-Norge
Ønsker du å bidra med din kompetanse?
Utskrift av presentasjonen:

LNUs interessepolitiske arbeid

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Interessepolitikk LNU jobber med saker som berører rammevilkårene til alle barne- og ungdomsorganisasjonene. Økonomiske rammebetingelser: o Grunnstøtte o Frifond Ikke-økonomiske rammebetingelser: o Ubyråkratiske ordninger

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Interessepolitiske saker LNU jobber med Grunnstøtten til organisasjonene Frivillighetsregister Momskompensasjon Andre saker o Politiattest for voksne som skal ha oppgaver knyttet til barn o Debatten rundt frivillighet

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Grunnstøtte Det kom nytt regelverk for grunnstøtten i november Ny modell: o Grunnpoeng for medlemmer, lokallag og kurs o Bonuspoeng for selvstendighet, medlemmer under 26 år i medlemsmassen og sentralstyret og likestilling i sentralstyret Viktig å nå se på implementeringen av regelverket og hvilke utslag det gir, og å jobbe for eventuelle justeringer i regelverket så det blir bedre tilpasset organisasjonene

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Frivillighetsregister Det skal opprettes et eget frivillighetsregister i Brønnøysundsregisteret Dette skal være et register tilpasset frivilligheten, der all informasjon kan samles og hentes Det skal være i virksomhet fra 01. januar 2009 Det er ennå ikke helt klart hvordan det skal finansieres LNU jobber for at det skal bli fullfinansiert av staten så organisasjonene slipper egenandeler

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Momskompensasjon Finansdepartementet satte ned et utvalg for å se på ulike ordninger for moms i kulturfeltet, som kom med sin innstilling i februar Moms for frivillig sektor var en del av denne debatten Frivillige organisasjoner kan i dag få refusert utgiftene til deler av tjenestemomsen Frivillighet Norge jobber for at frivillig sektor skal få refusert all moms For LNU er det viktig at dette blir en ubyråkratisk ordning som alle organisasjoner kan ta del i

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Statsbudsjettet LNU jobber for å bedre barne- og ungdomsorganisasjonenes økonomiske rammebetingelser i statsbudsjettene De to viktigste er grunnstøtten og Frifond I fjor økte Frifond med 4,4 millioner, og grunnstøtten med 9,4 millioner

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Internasjonalt arbeid Sikre og styrke barn og unges deltakelse Utvikle verden gjennom deltakelse Utvikle demokratiet Mangfold

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Deltakelse og medvirkning Saker som berører barn og unge Særskilt satsning på barn og unge i utviklingssamarbeid UN-Habitat - ”Opportunities fund for urban youth led development”

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Internasjonal representasjon Co-Management strukturer: o Nordisk Ministerråd o Europarådet Representasjon i FN o Generalforsamlingen o UN-Habitat o UNESCO o Kommisjonsmøter

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Hvordan delta i det interessepolitiske arbeidet? Muligheter for å påvirke LNUs prioriteringsområder og meninger gjennom den politiske prosessen i LNU: Barne- og ungdomstinget o Vedtar hvert år et program for LNU og ulike resolusjoner Lederkonferansen o Diskuterer viktige interessepolitiske saker Styret o Har det overordnete ansvaret gjennom året Arbeidsgruppene o Diskuterer interessepolitiske saker før de skal opp i styret Følg med på hva som skjer interessepolitisk gjennom smånytt, internasjonalt nyhetsbrev, politisk nyhetsbrev, og Meld deg på nyhetsbrev på

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Hvordan kan LNU hjelpe dere? Lobbykurs og internasjonalt lobbykurs Ta kontakt hvis det er en sak som angår mange barne- og ungdomsorganisasjoner dere mener LNU bør ta tak i! Ta kontakt hvis dere har et interessepolitisk problem dere trenger hjelp med! Vi jobber for sakene som er felles for organisasjonene, så dere kan konsentrere dere om kjernevirksomheten deres

Kompetanse til å drive en organisasjon LNUs kurs- og kompetansetilbud

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner LNUs organisasjonsskole Hva trenger dere kunnskap om? o Administrasjon og ledelse o Informasjonsarbeid og jobbe for sine interesser o Kunnskap om å bygge og utvikle en organisasjon

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Her får du... Faglige innledninger av eksperter Praktiske oppgaver Møte andre organisasjoner Utveksle erfaringer

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Administrasjon og ledelse Innføring i budsjett, regnskap og økonomi Økonomistyring i frivillige organisasjoner Prosjektledelse i frivillige organisasjoner Ordstyrerkurs Styrets økonomiske ansvar og arbeidsgiverrollen Rekruttering av medarbeidere, kontraker ig arbeidsrettslige tema Personalledelse Helse, miljø og sikkerhet

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Studiepoeng i prosjektledelse Prosjektledelse i frivillige organisasjoner 10 studiepoeng høsten 2008 Samarbeid med Høgskolen i Oslo Følg kursene i prosjektledelse Kombiner studiet med prosjektarbeid i organisasjonen Søknadsfrist til LNU 1. september

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Informasjonsarbeid Mediearbeid Nettredaktøren Nettkommunikasjon Informasjonskampanjer om internasjonale spørsmål

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Interessepolitikk Lobbykurs for ledere Lobbykurs for alle Internasjonalt lobbykurs

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Organisasjonsutvikling Kommunikasjon i internasjonalt samarbeid Organisasjonsarbeid i konfliktområder Metoder av evaluering av internasjonalt samarbeid Åpne og inkluderende organisasjoner Valgkomitéarbeid Kreativ problemløsning

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Lån en LNU-konsulent Målgruppe: Sentrale organisasjonsarrangement Ansatte og styremedlemmer med masse organisasjonserfaring Lån oss til oppdrag i hele landet

Støtte til å strekke seg litt lenger Støtteordninger i LNU

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Støtte til å strekke seg LNU har tre typer støtteordninger: Organisasjonsutvikling gjennom internasjonalt arbeid Organisasjonsutvikling gjennom nye måter å jobbe på Organisasjonsutvikling gjennom lokal aktivitet

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom internasjonalt arbeid ”Internasjonalt engasjement skaper vekst i organisasjonen” Per Olav Løkstad, generalsekretær Norges KFUK-KFUM-speidere, om prosjektet støttet av Demokratimidlene

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom internasjonalt arbeid Støtteordninger for prosjektsamarbeid: Demokratimidlene Ungdomsbevilgningen Nord/Sør LNU Utveksling Støtteordninger for informasjonsarbeid: Informasjonsstøtta Nord/Sør

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Internasjonalt prosjektsamarbeid Formål: Kapasitetsbygging gjennom gjensidig prosjektsamarbeid Eksempler: Unge Høyre: ledertrening i samarbeid med partnerorganisasjon i Georgia Det norske misjonsforbunds ungdom: samarbeid med partner i Colombia Spire: samarbeid med nettverk i Malawi

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Internasjonalt prosjektsamarbeid Demokratimidlene: samarbeid med en eller flere organisasjoner i Øst-Europa, Kaukasus eller på Balkan Ungdomsbevilgningen Nord/Sør: samarbeid med en eller flere organisasjoner i Afrika, Latin-Amerika eller Asia LNU Utveksling: lengre utveksling på måneder med partner i Afrika, Latin-Amerika, Asia, Kaukasus eller på Balkan.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Informasjonsstøtta Nord/Sør Formål: Å øke engasjementet og kunnskapen om Nord/Sør-spørsmål blant barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge Eksempler på prosjekter: Framfylkingen: kampanje mot barnearbeid KrFU: sommerkampanje på festivaler om klima og miljøvennlig forbruk Norges Unge Katolikker: Informasjonsprosjekt og seminar om situasjonen for unge flyktninger

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom nye måter å jobbe på ”Vi har fått gode erfaringer, kompetanse og nettverk som vi kommer til å bruke videre” Ida M. Holmin, prosjektleder Noregs Ungdomslag om et prosjekt støttet av Kulturmidlene

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom nye måter å jobbe på Støtteordninger: Kulturmidlene Mangfold og inkludering

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Kulturmidlene Formål: Styrke og stimulere til kulturarbeid i frivillige organisasjoner Eksempler: AFS Internasjonal utveksling: En kampanje om flerkulturell forståelse i Norge Det norske misjonsforbunds ungdom: Kulturhistorisk bibelopplevelse Norges bygdeungdomslag: ”På scenekanten” - et teater og revyprosjekt for økt fokus på sceneaktivitet i organisasjonen

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Mangfold og inkludering Formål: Sette fokus på mangfold, holdninger og deltakelse Eksempler: Norsk teaterråd: Teaterfestival med etnisk og kulturelt mangfold Norsk Frilynt Ungdomsforbund: Mangfoldskurs i egen organisasjon Norsk Folkehjelp Ungdom: Menneskebibliotek på NTNU

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom lokal aktivitet ”Vi er helt avhengig av Frifond for å ha lokale ungdomsaktiviteter på ungdoms egne premisser” Aleksander Vallestad, leder i Røde Kors Ungdom

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Utvikling gjennom lokal aktivitet Støtteordninger: Frifond organisasjon Frifond Film Frifond TV

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Frifond organisasjon Formål: Å styrke den lokale aktiviteten i nasjonale barne- og ungdomsorganisasjoner Eksempler: Norges Speiderforbund: Fridykkerkurs Norges Bridgeforbund: Bridgeundervisning for barn SAIH: Seminar om situasjonen i Kenya

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Frifond Film og Frifond TV Formål: Skal gi barn og unge mulighet til å utvikle og produsere film og TV i sitt eget lokalmiljø Visning på Frikanalen Eksempler: Bergen KrFU: støtte til dokumentar om asylsøkere Agenda X: støtte til produksjonskurs/workshops for ungdom

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Hvordan kan LNU hjelpe dere? Brukervennlige støtteordninger Veiledning gjennom hele prosjektfasen fra idé til rapport Skape møteplasser for idé- og erfaringsutvekslinger mellom organisasjonene