AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Brasil.
Advertisements

Den miste verdensdelen
Bilde inn Visjon, forretningsidé og overordnede mål og strategier.
Velkommen til foreldremøte. Sakliste  Forventninger  Timeplanen  Fag  Læringsmål  Lekser  Ukeprøve  Klassemiljø  Sosiale tiltak  Info fra FAU.
SØR AMERIKA.  Sør Amerika er 7000 km langt fra Colombia til Chile.  Sør Amerika grenser mot Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst.  Mesteparten.
Tallinja Audun Merete Veronika. En kort beskrivelse; Målet er å få en større forståelse for tall og tallinja, å kunne plassere hele tal, negative og positive,
Presentasjon elever/studenter. Vann. Verdens viktigste ressurs. Norge har store ferskvannsressurser, men globalt er vann et knapphetsgode. Milliarder.
Friluftskortet. -Barna skal bli glad i å være ute -Barna skal kjenne mestring ved å ha erfaring og kunnskap om naturen -Barna skal bli i stand til å ta.
Pensjonsreformen og AFP Statssekretær Jan-Erik Støstad YS’ AFP-seminar 23. oktober 2007.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Ola Grøvdal Jordoverflata – dannelsen av de store jordformene Geografi VKI.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hva er Tilretteleggingsbehovet ? Gisle Sæterhaug, FNF Nordland Temasamling, Bodø 14. mars 2014.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Ny ishall på Risenga Rådmannens innledning til formannskapet
TEMAMØTE 22. OKTOBER Reiseliv, fritidsbebyggelse, skiløyper/brøyting, landbruk, miljø og utmark. «Bakgrunnsteppe» for arbeidet med kommuneplanens.
ATMOSFÆREN.
Størst prosentvekst og gode utsikter
Enorme forskjeller BNP og HDI BNP måler produksjonen i samfunnet, og ikke hvor bra befolkningen har det (selv om det er en sammenheng mellom BNP og velferd).
1 1 KOSTRA arbeidsgruppe IPLOS Møte SSB, 02. april 2009 Bjørn Gabrielsen, SSB.
Holdninger til helseforsikring
Vannskuterforvaltning KS
Tilbakemelding hjemmeoppgave 2. Spansk nivå 3
Regional planstrategi
KRAFT OG BEVEGELSE Fysikk.
Vannets kretsløp Foto: Justin Rumao.
Brukerutvalget i NAV Telemark
Strategi for internasjonalisering ved Bjørkelangen videregående skole
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE - Videregående opplæring
Rapport: Å ville utvikle skolen
Regionsamlinger november 2016
Sidene for 1935 fra bestefars første dagbok,
Jordas ytre krefter.
Leverandørutvikling i sjømatnæringen
Super-helt!.
Presidentens oppgaver til 30. juni
Tverrfaglig uke for LUT
Markedsrapport November 2017
Kristiansand kommune ASSS-samlingen A. Stangenes.
Utvikling av studieprogram i lys av kvalifikasjonsrammeverket
En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Sammendrag Radioåret 2017 var preget av overgangen fra FM til DAB+, og i desember 2017 gikk de siste nasjonale FM-kanalene av lufta. Gjennomsnittlig daglig.
Margrethe Helgebostad
Vann for kroppen Nest etter luft, er det vann kroppen
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Sparebankforeningens årsmøte 2007
NAV i tall og fakta 2016.
Personalmøte – Presentasjon materiell.
NADL strekket Tilhører ikke NADL
Jordas ytre krefter.
Hva er Lillestrøm? Byen med den sterkeste veksten i landet
Elektronisk løgndetektor
12/29/2018 Bjørn Songe-Møller Grants Subcommitee Chair Hei! Jeg er…
j. Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Lars-Inge Haslie MC – ulykker Trafikksikkerhetskonferansen 2019.
Ballen faller Newton-lærere viser ball som faller (dette ppt-arket kan kuttes hvis unaturlig)
NY STRUKTUR.
Sammendrag Radiotallene fra PPM-undersøkelsen i 2018 viser at overgangen fra FM til digital lytting fortsatte å påvirke både lyttertid og dekning, med.
Religion og Identitet Lisa Stornes
Fagfornyelsen og kjerneelementer i fag
Teknisk utvalg Årsplan 2018
Nå er vi spente!.
Solsystemet vårt.
Kapittel 7: Vann i verden
Orientering HOV 4. juni 2019.
Vi oppnår resultater gjennom samarbeid Vi respekterer hverandres meninger Vi gjør det som er besluttet Vi oppnår resultater.
Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen
Sykefraværsstatistikk for Det medisinske fakultet 2018
Ballen faller Newton-læreren viser ball som faller (dette ppt-arket kan kuttes hvis unaturlig).
Utskrift av presentasjonen:

AMAZONAS

Kart over Amazonas.

Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring som er større enn de neste åtte største elvene til sammen. Amazonas står alene for rundt en femtedel av den totale vannføringen fra alle verdens elver. Under flomtiden er deler av elva nærmere 200 kilometer bred. På grunn av sine enorme dimensjoner blir Amazonas noen ganger også kalt Elvehavet, eller Rio del Mar.

Her starter Amazonas.

Iquitos – den flytende landsbyen.

Elvebåter.

Ved Manaus.

Elvebåt

Elvetaxi

Ingen broer krysser over Amazonas' hovedløp. Dette skyldes ikke de store dimensjonene, for over mesteparten av dens lengde er Amazonas' bredde godt innenfor hva som er mulig å krysse med dagens teknologi innen brobygging. Imidlertid renner storparten av elva gjennom tropisk regnskog, hvor det er få veier og enda færre byer, så det har ikke vært behov for noen broer

Oversvømmelse i Amazonas.

Regnskyer over Amazonas.

Amazonas nær Manaus

Amazonas slynger seg gjennom landskapet.

Amazonasbekkenet er verdens største nedslagsfelt, og omfatter rundt 40 prosent av Sør- Amerika, eller et område på rundt km², og strekker seg fra fra 5°N til 20°S. Elvas fjerneste kilder ligger i Andesfjellene, kun noen få titalls kilometer fra Stillehavet. Arealet som er dekt av vann i Amazonas og sideelvene mer enn tredobles i løpet av året. Vannmengden som Amazonas fører ut i Atlanterhavet er enormt, og kan i regntiden være opptil m³/s. Amazonas står for en femtedel av alt ferskvann som renner ut i verdenshavene hvert år.

Amazonas skjærer seg gjennom landskapet.

Regnskyer over Amazonas.

Ikke alle Amazonas' sideelver er i flom samtidig. Mange starter flomtiden i november og kan fortsatt være i flom til i juni. Rio Negro begynner å stige i februar eller mars, og den begynner også å synke i juni. Madeira stiger og faller to måneder tidligere enn resten av Amazonas. Gjennomsnittsdybden av hovedelva i regntiden er rundt 40 meter, og den gjennomsnittlige bredden kan være opptil 40 km.

Regnskogen.

Piraja

Munningen av Amazonas,

Hovedelva, som er mellom to og ti kilometer bred, er seilbar for havgående fartøyer opp til Manaus, 1500 km fra munningen. Mindre fartøyer, på mellom 3000 og 9000 tonn og opptil 5,5 meter dypgang kan nå helt til Iquitos i Peru, 3600 km fra havet. Mindre elvebåter kan nå ytterligere 780 km lengre oppover elva, til fjellkløfta Pongo de Manseriche.