Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Jordas ytre krefter.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Jordas ytre krefter."— Utskrift av presentasjonen:

1 Jordas ytre krefter

2 Istid i kvartær (briksdalbreen)

3 Kvartær De siste 2.5 millioner år. Jorden er 4600 millioner år gammel.
Siste istid startet 15-20’000 år siden og sluttet 8-9’000år siden. Har hatt kuldeperioder etter dette. Isen i Bottenvika var 3km tykk. Den kan være så mye som 3km tykk på Grønland enda. Mye vann bundet i is. Havet var 130 meter lavere enn i dag. Når isbreen sprekker opp og faller i havet kaller vi det kalving.

4 Erosjon Erosjon er når landskapet blir slipt, gravd ut eller gnagd bort av ytre elementer som elver, bølger, vind eller isbreer. Hva er en isbre? En isbre er is og snø i bevegelse. De kan bevege seg fra noen få cm til flere meter i døgnet. Største isbre i Norge: Jostedalsbreen Største isbre i verden: Austfonna på Svalbard

5 Isbreerosjon Breen graver seg ned i terrenget når den beveger seg
Løsmaterialer som stein og jord under isen sliper ned landskapet Landskapet blir glatt og jevnt Isbreene har også etterlatt seg store daler og fjorder Dalene som blir laget av isbreer er såkalte «u-daler». Isen har formet fjordene våres Fjordene våres er «u-daler» hvor isen har gravd så dypt at havet har trengt inn i dem. Lengste og dypeste fjord i Norge er Sognefjorden 204 km lang 1308 meter dyp En botnbre er lokale isbre som ikke har kontakt med resten av isbreen Alpene er dannet av botnbreer Alpene er derfor «spissere» og «skarpere». Isbre som kalver

6 Daltyper U-dal V-dal

7 Vår tids største isfjellulykke
Titanic Fra Southampton til New York 1912 1500 døde 700 ble reddet 20 nordmenn døde Vraket ble funnet i 1980 og ligger i dag på 3800 meters dyp.

8 Breelver

9 Grønland Et isflak er en isbre over en landmasse og som dekker mer enn 50’000 kvadratkilometer. Verden har to slike isflak over Grønland og Antarktis Verdens største øy. Øyen har vært dekket av is de siste 2-3 millioner år. De eldste lagene er over 250’000 år gamle. Isen over Grønland og Antarktis inneholder til sammen cirka 99% av verdens ferskvann. Roald Amundsen (1911) Sydpolen Robert Falcon Scott (1912)

10 Rennende vann Mange bekker små blir en stor å.
Rennende vann er den ytre kraften som sliper og eroderer mest av landskapet. Bildet viser Alta-elva og kløften den rinner gjennom (kløft er også kjent som et gjel eller en «canyon».

11 Yarlung Tsangpo Grand Canyon (Tibet)

12 Angel Falls (Venezuela)

13 Flom i Engerdal?

14 Erosjon/forvitring kan også komme som følger av:
Bølger Vind Regn Frostsprengning Solsprengning Kjemisk forvitring (luftforurensning)


Laste ned ppt "Jordas ytre krefter."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google