Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vannskuterforvaltning KS

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vannskuterforvaltning KS"— Utskrift av presentasjonen:

1 Vannskuterforvaltning KS 24.8.2017
Eidsvoll kommune

2 Eidsvoll ligger på Øvre Romerike, lengst nord i Akershus.
Kommunefakta Eidsvoll ligger på Øvre Romerike, lengst nord i Akershus. Kommunen hadde innbyggere pr og har en årlig befolkningsvekst på 2,5 %. Totalarealet er på 456 km2. Vann og vassdrag utgjør omtrent 70 km2. Eventuell litt mer generell info om kommunen: Samferdsel (jernbane, flyplass mm.) Store natur- og friluftslivsområder. Næringsliv, pendling etc.

3 Oversiktskart over kommunen
Motorferdsel er aktuelt på Mjøsa/Vorma og Hurdalssjøen m/øvre del av Andelva. Øvrige vann og vassdrag er for små og faller inn under det generelle forbudet i motorferdselloven.

4 Lokal forskrift Eidsvoll kommunestyre vedtok et totalforbud mot bruk av vannskuter i mai 1996: 1.Bruk av vannscootere og lignende fartøyer er forbudt innfor kommunens grenser. 2.Rådmannen kan for en enkelt anledning gi dispensasjon for bruk av vannscootere i Eidsvoll kommune, men ikke for tidsrommet mellom kl kl Forskriften er hjemlet i Lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, § 4, 3.ledd. I utgangspunktet ble saken tatt opp etter et initiativ fra Gjøvik kommune. Administrasjonen og daværende hovedutvalg for kultur innstilte i utgangspunktet på at vannskuter skulle forbys i nærmere angitte områder (badeplasser og friområder) og ellers henvise til vedtatt fartsbegrensning på 5 knop i 100-metersbeltet langs land. Formannskapet vedtok imidlertid at man ønsket et totalforbud. Forslaget om totalforbud ble sendt på høring. Det kom inn 7 uttalelser – 5 var positive og 2 negative til forslaget. De negative kom fra bruker-/forhandlerhold. Forslaget ble deretter som nevnt vedtatt i kommunestyret. Begrunnelsen for vedtaket var i første rekke støyproblematikk, og i noen grad også sikkerhetsmessige hensyn (så vidt jeg husker – framgår ikke direkte av saksutredning/protokoll, men blant av vedleggene). I en flyplassnær kommune som Eidsvoll er for øvrig støy generelt - og ikke minst i friluftslivssammenheng – et høyst relevant tema. I rundskriv T-1/96 til motorferdselloven § 4 tredje ledd står det at kommunen ved forskrift kan bestemme at ferdselen på større innsjøer mv. ikke skal være tillatt. Videre står det at kommunen kan begrense ferdselen til deler av en elvestrekning eller innsjø eller bare tillate ferdsel for visse båttyper, båter med begrenset hastighet eller motorstørrelse, til bestemte formål, til bestemt tid mv. Det kan f.eks. settes forbud mot bruk av vannscootere.

5 Opphevelse av nasjonal forskrift
Ulike signaler om hva kommunen kan gjøre og ikke gjøre. Usikkerhet knyttet til de gamle forskriftene. EK stilte derfor følgende spørsmål til KS: «Eidsvoll kommunestyre vedtok i 1996 et totalforbud mot bruk av vannskuter med hjemmel i motorferdselloven. I forbindelse med høringen var vi i kontakt med saksbehandler i departementet som opplyste at denne forskriften fortsatt vil være gjeldende. Kan vi gå ut fra at dette er korrekt?» Fylkesmannen har i ettertid gitt uttrykk for at forskriften etter deres oppfatning fortsatt er gjeldende. I forbindelse med opphevingen av den nasjonale forskriften og bruk av vannskutere ble det gitt mange ulike og til dels motstridene signaler fra ulike hold. Det ble jo blant annet sagt at kommunene ikke kunne behandle vannskutere forskjellig fra småbåter. Det oppsto derfor også usikkerhet om hvorvidt de gamle forskriftene fortsatt var gyldige, og kommunen har hatt behov for å få avklart dette. Kommunen har vel hele tiden vært av den oppfatning at forskriften gjelder, og at de ulike signalene skyldes at det er forskjellig regelverk knyttet til sjø og ferskvann uten at dette er blitt kommunisert på en god måte. Fylkesmannens svar i sin helhet: «Vi viser til brev fra Hurdal og Eidsvoll kommuner datert hhv. 19. og 21. juni 2017, med forespørsel om gyldigheten av eldre lokale forskrifter om forbud mot vannscooter. Vannscooterforskriften ble opphevet mai i år. Forskriftene dere viser til er hjemlet i motorferdselloven § 4 tredje ledd. I rundskriv T-1/96 til motorferdselloven § 4 tredje ledd står det at kommunen ved forskrift kan bestemme at ferdselen på større innsjøer mv. ikke skal være tillatt. Videre står det at kommunen kan begrense ferdselen til deler av en elvestrekning eller innsjø eller bare tillate ferdsel for visse båttyper, båter med begrenset hastighet eller motorstørrelse, til bestemte formål, til bestemt tid mv. Det kan f.eks. settes forbud mot bruk av vannscootere. Motorferdselloven § 4 tredje ledd er ikke opphevet eller endret. Slik Fylkesmannen ser det gjelder fortsatt de eldre forskriftene. Vi er også av den oppfatning at de ulike signalene knytter seg til forskjellen i hvilke begrensninger som kan fastsettes når det gjelder innsjø og sjø. «


Laste ned ppt "Vannskuterforvaltning KS"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google