Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo"— Utskrift av presentasjonen:

1 En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo
Livsbetingelser og levekår ulike steder i verden

2 Himalaya – verdens tak. Himalaya er en enormt stort fjellkjede i Asia, og ligger på grensene til landene Kina, India og Pakistan. Himalaya-fjellene henger sammen med Hindukush- fjellkjeden i Afghanistan og Karakorum-fjellene i Pakistan. Den høyeste fjelltoppen heter Mount Everest og ligger 8844 meter over havet. Klimaet i Himalaya er ekstreme. Om vinteren er gjennomsnittstemperaturen omtrent minus 36 grader celsius, men den kan synke til minus 60 grader celsius. Om sommeren er temperaturen varmere, men det er aldri plussgrader. Nær toppen av Mount Everest ligger omtrent 200 døde klatrere. Det er for farlig å frakte dem ned fra fjellet.

3 De store havdypene Livet på jorda oppstod for flere milliarder år siden. I Karbontiden, som var for 300 millioner år siden, dukket de første dyrene opp på landejorda (dyr som ikke bodde i vann). Mennesker kan ikke naturlig leve i hav, men lever i stedet rundt oseanene. Osean betyr verdenshav. Oseanene dekker mer enn 70% av jordens overflate. De største oseanene er Stillehavet, Atlanterhavet, Indiahavet, Nordishavet og Sørishavet. Langs kysten er dyrelivet rikt, både i vannet og på land. Det er fremdeles mye vi ikke vet om havet under overflaten. De områdene i havet vi vet minst om, kalles dyphavsgrøfter. Dyphavsgrøfter oppstår når kontinentalplater presses ned under andre plater.

4 Arktis Arktis er områdene nord for polarsirkelen, og store deler av området er bebodd. Områdene rundt Nordpolen består av isflak som brytes opp og skrus mot hverandre. Det eksisterer ikke planteliv. Ingen mennesker bor der. Nordpolen og områdene rundt har et rikt dyreliv under isen, og det gir godt grunnlag for både sel og isbjørn.

5 Antarktis Antarktis er et enormt kontinent på 14 millioner kvadratkilometer. Fjellgrunnen har tidligere hørt sammen med Afrika, Australia og India, men på grunn av bevegelser i kontinentalplatene har landområdene skilt lag. Forskere har funnet fossiler som viser at klimaet en gang har vært helt annerledes. 99% av Antarktis er i dag dekket av is, som i gjennomsnitt er 2000 meter tykk, og helt opptil 4800 meter på det tykkeste. Isen på Antarktis inneholder 90% av hele verdens ferskvann. Fakta: Fossiler er rester, avtrykk eller spor etter tidligere liv.

6 Livet på Antarktis Temperaturene på Antarktis er veldig lave. I det indre av kontinentet kan det bli minus 60 grader celsius, og på sommeren minus 30 grader celsius. Ute ved kysten varierer temperaturen fra minus 25 grader celsius til minus 2 grader celsius. Plantene på Antarktis består av alger, mose og lav. Langs kysten bor sjøfugl, pingviner og seler. Ingen mennesker hadde satt sin fot på Antarktis før 1800-tallet. Det er ingen som bor på Antarktis.

7 Ørken I de fleste ørkenområdene i verden bor det ikke mennesker, fordi det ofte mangler både vann og mat i tillegg til at temperaturene er veldig høye. Områder som har mindre enn 250 mm nedbør per år, kaller vi ørken. Sahara i Nord- Afrika er verdens største ørken. Den er 10 millioner kvadratkilometer stor. Det er større enn hele USA. På dagtid kan temperaturen i Sahara komme opp i 50 varmegrader, og på natten kan det være minusgrader. Menneskenes aktiviteter, spesielt dyrehold, har ført til ørkenspredning. Det betyr at for eksempel husdyr beiter (spiser all vegetasjon) så mye at jordoverflaten brytes ned og på den måten kan ørkenen spre seg. Dette fører til at større områder blir ubeboelige.

8 Regnskogen – verdens lunger
Tropisk regnskog er motsetningen til alt det vi har sett på frem til nå. Her bor det mennesker, klimaet er varmt og fuktig og det finnes ufattelige mengder dyr- og plantearter. Vi kaller den tropiske regnskogen for verdens lunger fordi regnskogen bryter ned karbondioksidet som vi puster ut, og motvirker eller demper altså deler av den globale oppvarmingen. Det finnes ulike trearter i regnskogen. I Norge finnes det færre enn 30 ulike trearter. Avskogingen av regnskogen er en stor trussel mot klimaet på jorden.


Laste ned ppt "En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google