Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen

2 Kirkenes felles innsamlingsaksjon
HER KAN DU SI: Kirkenes felles innsamlingsaksjon I 1947 opprettet kirkene en organisasjon som skulle jobbe for å bidra til å utrydde fattigdom og kreve rettferdighet, på vegne av de fattigste og mest sårbare menneskene i verden. Den organisasjonen kalte de Kirkens Nødhjelp. Kirkene i Norge er fortsatt oppdragsgiverne til Kirkens Nødhjelp. Kirkens Nødhjelp jobber over hele verden med øyeblikkelig nødhjelp, langsiktige prosjekter og politisk påvirkningsarbeid. Kirkens Nødhjelp har kontorer i over 31 land. I tillegg når vi ofre for krig og katastrofe i 130 land gjennom ACT Alliance. Kirkeåret har forskjellige tider, dette vil konfirmantene lære mer om i undervisningen. En av disse periodene er fastetiden. Fastetiden markeres på ulike måter. I vår tid er fasten først og fremst en tid for stillhet og meditasjon, som forberedelse til påskehøytiden. Kanskje kan det brukes mindre tid på sosiale medier og tv-titting, slik at man får mer tid til overs? Men fasten handler for mange kristne også om å rette blikket utover mot verden og se den urettferdigheten som finnes (her kan du lese teksten av Jesaja 58, 6-7). Fasten er å sette den andre, den lidende og undertrykte i fokus og i handling. Når du faster, avstår du fra noe og du gir plass til noe annet. Vi bruker fastetiden til å vende blikket utover – til våre medmennesker – nære eller fjerne. Når vi gjør det, ser vi mennesker som trenger støtte og urettferdighet som vi må endre. Ikke fordi vi må være barmhjertige, men fordi det handler om rettferdighet! Fordi fasten også handler om å se de mennesker i verden som lider, bestemte kirkene for 50 år siden å ha en felles aksjon til innsamling for Kirkens Nødhjelps arbeid. Den aksjonen heter Fasteaksjonen. Og her kommer du inn, for din konfirmant er med på denne neste år. Når konfirmantene engasjere seg til fasteaksjonen, gir de til de mennesker i verden som trenger det mest akkurat nå. I 1947 opprettet de norske kirkene en organisasjon som skulle jobbe med å skape en mer rettferdig verden. Den organisasjonen heter Kirkens Nødhjelp. De jobber med å utrydde fattigdom og kreve rettferdighet. Nå er det fastetid. Det er en tid for stillhet, men også for å se de mennesker i verden som lider. Fasteaksjonen er en dør-til-dør innsamling hvor menighetene samler inn penger til noen av de mest sårbare menneskene i verden. Her kommer du inn. Du kan bidra til Fasteaksjonen.

3 Pengene bruker kirkens nødhjelp overalt i verden
HER KAN DU SI: Pengen bruker Kirkens Nødhjelp overalt i verden og der behovene er størst. Pengene samlet inn til Fasteaksjonen bruker Kirkens Nødhjelp der behovene er størst. De siste årene har organisasjonen brukt mye av fasteaksjonspengene til å sikre at mennesker får tilgang til rent vann, men de bruker også pengene til å kjempe for kvinner rettigheter; bevare klima; bygge sykehus; jobbe med å skape fred; bedre jordbruk for verdens bønder; og mye, mye mer. RENT VANN KVINNERS RETTIGHETER BEVARE KLIMA BYGGE SYKEHUS FREDSBYGGING JORDBRUK MYE MER

4 Gi et liv med vann HER KAN DU SI:
Et eksempel på arbeidet til Kirkens Nødhjelp og hva midlene fra fasteaksjonen har gått til Kirkens Nødhjelp har lenge jobbet i tørkerammende Øst-Afrika. I enkelte områder har det ikke kommet regn som monner på fire år. I fjorårets aksjon besøkte vi et av Kirkens Nødhjelps prosjekter i Somalia. Brønnene til Kirkens Nødhjelp gir rent vann til over i Puntland. Her er nomadebefolkningen særlig hardt rammet av klimaendringene, tørken har tatt fra dem livsgrunnlaget og tvunget stadig flere på flukt. I følge FN risikerer 45 millioner mennesker i østlig og sørlige Afrika å bli rammet av matmangel på grunn av manglende regn i 2019. I slike katastrofer blir betydelige midler fra fasteaksjonen bevilget til å gi akutt nødhjelpen der det trengs, når det trengs. Neste år besøker vi et av Kirkens Nødhjelps prosjekter i Etiopia som også er en av landene hardest rammet av tørken.

5 Eksempler i kroner 200,- 400,- 1000,- 4 mnd. Kroneeksempler
De pengene du er med og samler inn, går til alt Kirkens Nødhjelps arbeid. Husk, hver kroner teller i totalsummen. For 200 kroner kan du gi ett menneske sikker tilgang til rent vann resten av livet. For 400 kroner kan 100 trær plantes. Sterke røtter hindrer at jorda skylles vekk ved kraftig regn og flom, eller at bakken tørkes ut. Derfor er trær veldig viktig for landbruket. For 1000 kroner kan du gi hygienepakker til fem familier. I katastrofer tar epidemier mange liv. Barn er spesielt utsatt! En hygienepakke inneholder såpe, to bøtter, håndklær, underbukser, bleier, potte, barberutstyr, negleklipper, sjampo, kammer, tannbørste og tannkrem, og et insektsnett. 200,- 400,- 1000,- Hvis en brusflaske koster 25 kroner trenger du 8 for å gi ett menneske varig tilgang til rent vann For prisen av hva det koster å bruke Spotify i fire måneder (99 kroner), kan du plante 100 trær mot avskoging. 4 mnd. Prisen av ett par nye joggesko til 1000 kroner er nok til å gi 5 familier på flukt nødhjelpspakker.

6 GÅ MED DIN KONFIRMANT! Gir bedre sikkerhet
Vær et forbilde for ditt barn Meningsfylt og givende Mer penger i bøssa DU KAN SI: Sikkerhet er viktig! En god måte å ivareta det på er at konfirmantene ikke går alene- at noen voksne går sammen med dem. Erfaring viser at innsamlet beløp pr. bøsse er større der voksne er med. For mange er dette første gang man er med på en dør- til-dør innsamling. Da oppleves det trygt å ha en voksen sammen med seg. Fasteaksjonen er hele menighetens aksjon, en mulighet for alle til å bidra.  Ved å være med å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid er du med på noe stort, du er med å endrer verden! Fattigdom er urettferdighet. Det er nok vann og mat til alle, men spillereglene i verden gjør de rike rikere og de fattige enda fattigere. Sammen kan vi gi de stemmeløse en stemme der beslutningene tas. Besøk av bøssebærer utløser kontanter i bøssa, bruk av Vipps eller andre betalingsløsninger. Å ha nok bøssebærere er derfor svært viktig! 

7 TAKK FOR AT DU STØTTER KONFIRMANTEN DIN!
FASTEAKSJONEN 2020 MARS HER KAN DU SI: Mer informasjon om Kirkens Nødhjelp og fasteaksjonen finner man på fasteaksjonen.no Det er også mulig å følge oss på facebook, søk opp Kirkens Nødhjelp. Videre har vi også et magasin der du kan lese mer utdypende om vårt arbeid. Det finner du på ( kan også fås som papirutgave).


Laste ned ppt "Kirkens Nødhjelp og Fasteaksjonen"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google