Transaksjonsmodellen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Læring i organisasjoner - hva er en organisasjon
Advertisements

Kjennetegn ved gode forebyggende tiltak
Fra prøving og feiling til
Pedagogisk analyse.
Na 105 Naturfagdidaktikk Gerd Johansen,
Forutsetninger – barrierer - strategier VIRKNINGSFULLE TJENESTER - om å bygge opp og utvikle en virkningsfull tjeneste.
Sverre Nesvåg Forskningsleder
KOGNITIV UTVIKLING(3.del) Banduras sosial-kognitive teori
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
System og individperspektiv i spesialpedagogisk arbeid
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Inkludering og læring 1.aman Jorun Buli Holmberg 29.august 2005 Inkludering.
Tilpasset opplæring og spesialundervisning
Rolighetsmoen barnehage
Kulturbegrepet "Med kultur forstår vi et samfunns normer av alle slag, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets kunnskaper og trosforestillinger, dets.
1. Innledende påstander om organisasjoner
Innføring i fagdidaktikk – samfunnsfag 1
SOSIALISERING Oppdragelse: En betegnelse på forming av
Kulturhistorisk perspektiv
Metakommunikasjon Kommunikasjon på flere plan
Utviklingsøkologiske modell
Mangfold og fellesskap
En første innføring i læringsteorier med utgangspunkt i Imsen, 2006.
Blikkets betydning Blikkene mellom personalet
Medarbeiderskap HMS grunnkurs Lise Reierskog
Barns læring, voksnes ansvar!
Utviklingseffekter Hovedeffekter – Takk til Schale Azak
Utviklingspsykologi Status og framtid
Trinn 4 Barnets andre leveår.
Systemrettet arbeid aman. Jorun Buli-Holmberg
Oppgaver Hva er hovedforskjellen mellom barnehage- og skoletradisjon?
FLiK Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i barnehager og skoler i Kristiansand.
Introduksjon til samfunnsgeografi SGO 1001
Sammenhenger, problemstilling og forklaringer Forelesning 6/
Lek og Læring i barnehagen
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
Motivasjon Våren 2005 Christine Mohn
Motivasjon Våren 2004 Christine Mohn
Småbarnspedagogikk Fordypningsenhet vår 2007 Pedagogisk arbeid med barn fra null til tre år.
HABITUS Habitus – våre sosiale og kulturelle disposisjoner.
Om Å være som andre og samtidig være seg selv.
Hvordan utvikles vi til aktive samfunnsmedlemmer?
Skolen som lærende organisasjon NFFL
PPU1, uke Eli Kari Høihilder
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
Forelesning i ungdomskunnskap 20.September 2004
Den samfunnskapte virkelighet (2) Berit Bratholm.
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Sosialkonstruktivisme
Roller i ulike sosiale sammenhenger
Forebyggende arbeid En community-psykologisk studie av endringer etter forebyggende intervensjon Camilla Blestad og Tuva Engen.
Om sosiologi og sosialantropologi Fagene har det menneskeskapte som studieobjekt Vi studerer sosiale fenomener = et trekk eller en side ved samfunnet Fagene.
RAMMEPLAN I PRAKSIS. Målet med rammeplanen er å gi styrer, pedagogiske ledere og det øvrige personalet en forpliktende ramme for planlegging, gjennomføring.
Du och jag, Alfred! «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en Alfred for noen barn?» «Hvordan er DU som voksen i barnehagen? Er du en «Alfred» for.
Psykiske kriser Med psykisk krise mener vi at en person er kommet i en livssituasjon der hun ikke er i stand til å forstå eller handle ved hjelp av de.
Dmmh.no Ledelse av personalets læring og barns læring – TO SIDER AV SAMME SAK? Kari Hoås Moen
Det er en realitet at ledere er forbilder for de ungdommene de er ledere for, og for hverandre. Det er viktig å ha gode forbilder. Det å være et forbilde.
Verdier Ikke fem punkter på en lapp, men det som kjennetegner livet og hvordan det leves. Utfordres eller befestes av vår etikk. Ofte ser vi at gode verdier.
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Hvordan kan minoritetsorganisasjoner bidra til bedre skole-foreldre samarbeid? v/Whyn Lam, sosialantropolog og styreleder MiR Generelle utfordringer i.
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Prinsipper for god underveisvurdering B – Samarbeid
1. Innledende påstander om organisasjoner
1. Innledende påstander om organisasjoner
Sosial kompetanse og psykisk helse.
Ledelse.
Samarbeid hjem – skole (en veileder)
Psykisk helse ”..en tilstand av velbefinnende, hvor den enkelte kan få bruke sine evner, kan håndtere utfordringer i hverdagen, kan arbeide godt og klarer.
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Transaksjonsmodellen Mennesker og miljø utvikler hverandre

Transaksjonsmodellen Transaksjonsmodellen er det perspektivet som i dag preger teoriutviklingen om barns og unges utvikling. Flere teoretiske modeller inngår i transaksjonsmodellen, og teoretikere vektlegger de ulike modellene litt forskjellig.

Transaksjonsmodellen Transaksjonsmodellen er et av flere perspektiver som kan brukes for å teoretisere og forstå samfunn og kultur. Andre perspektiver er paradigmer, mellomteorier, og substantive teorier.

Perspektiver Paradigmer Teoretiske modeller Mellomteorier Substantive teorier

Perspektiver Paradigme Teoretiske modeller Mellomteorier Verdensanskuelser; kognitivisme, positivisme. Teoretiske modeller Piagets skjemateori, sosialkonstruktivisme, Bronfenbrenners økologiske teori, transaksjonsmodellen. Mellomteorier Baseres på forskningsdata. Nær knyttet til den virkelige verden. Eks. Voldelige dataspill fører til mer aggresjon. Substantive teorier Mest avgrensede teorier. Danner utgangspunktet for konkrete, forskbare problemstillinger. Eks. ”hvordan påvirker lærerens ledelsesstil elevenes atferd?”.

Transaksjonsmodellen Åtte dimensjoner som inngår i transaksjonsmodellen: 1) Utvikling baseres på gjensidig påvirkning mellom individ og miljø. 2) Utvikling baseres på samspill mellom genetiske disposisjoner og miljøpåvirkning. 3) God læring baseres på at det i mikrosystemene gis utfordringer og støtte basert på barnets nærmeste utviklingssone. 4) Mennesker stimuleres i to hovedrelasjoner, og på to hovedarenaer: Tilskrevne (andre velger for en). Valgte (man velger selv).

Transaksjonsmodellen Åtte dimensjoner som…forts. 5) Utviklingsprosesser foregår innenfor systemer på fire nivå; mikro-, meso-, ekso- og makronivå (Bronfenbrenner). 6) Barn i samme familie utvikles i to miljøer; delt og ikke-delt miljø (det de har til felles, og unike erfaringer for hvert enkelt barn). Delt miljø – relativt eller absolutt? 7) Utviklingen avhenger av risiko- og beskyttelsesfaktorer (fremmer eller hemmer utviklingen av vansker). 8) Forståelsen av barn og unges utvikling må også inkludere en tidsdimensjon, hos Bronfenbrenner kalt kronosystemet.

Bronfenbrenner Inspirert av russeren Vygotskij. Vygotskij representerte den sosiokulturelle teoritradisjonen. I Bronfenbrenners økologiske system anses den nærmeste/proksimale utviklingssone som kjernen i barns utvikling.

Bronfenbrenner Barns muligheter for utvikling kan vurderes ut i fra aktivitetenes Form. Kraft, eller intensitet. Sammenheng (hvordan de presenteres). Retning (type aktivitet)

Bronfenbrenner Tre dimensjoner er sentrale for Bronfenbrenners forklaring av barns utvikling i forhold til den nærmeste utviklingssone: Barnets disposisjoner (forutsetninger). Barnets kunnskaper og ferdigheter. Omgivelsenes forventninger og krav.

Bronfenbrenner Mikronivået: Feltene som barnet er direkte involvert i (familie, skole, nabolag, venner, fritid). Mesonivået: Samspillet mellom flere nærmiljøer samtidig (6-åringen som begynner på skolen). Eksonivået: Samfunnskonstellasjoner som virker inn på barnet uten å involvere direkte (arbeidstidsordninger). Makronivået: Overbygninger av institusjoner på samfunnsnivå (enhetsskolen). Hvilke verdier omsettes i samspillet mellom de ulike økologiske nivåene?