YrkesetikkYrkesetikk Førstelektor Knut-Rune Olsen Undervisning A1ab høst 2008.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Etikk i møte med mennesket
Advertisements

Møteplass for etisk refleksjon
Pedagogisk analyse.
H.Høie/N.Dolve april 2005 Oppgaveløsning i pedagogikk
Etiske modeller - hva er det?
Nokre prinsipp •Modulbasert og studiepoenggivande som hovudprinsipp •Fleksibilitet •Praksisnært Studiepoeng ved obligatorisk frammøte og gjennomføring.
Dialogen som pedagogisk verktøy
Etikk.
Fagtekst i pedagogikk Arbeidskrav
ETIKK Hva er det? Hvor kommer det fra? Hva brukes det til?
Veiledning av studenter
YRKESETISKE RETNINGSLINJER FOR SYKEPLEIERE
Etikk og brukermedvirkning
Utdanningsforbundet Halden
2. Lærerprofesjonens etiske plattform i et lederperspektiv
3. Lærerprofesjonens etiske plattform - oppgaver til arbeidsplassen
Lærerprofesjonens etiske plattform
Prosjektarbeid Prosjektarbeid er et deltakerstyrt teamarbeid som skal gjennomføres innenfor en avgrenset tidsperiode - en pedagogisk arbeidsform hvor studenter.
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Strilatun, Seim 5.Februar 2010
Problemstilling Frode Svartdal UtTø H-2007.
Etikk for finansielle rådgivere
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Forholdet mellom etiske- faglige, og juridiske dilemmaer
Etikk i pedagogisk arbeid
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
informasjon fra Haugesund kommune
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Utdanningsforbundets arbeid med profesjonsetikk
Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva
Praksis krav, rapport & eksamen SPED 4000 – LML -
Kognitivt perspektiv Kirsti Lauvås
Essay SGO 4001 Bjørnar Sæther. Hva forventer vi av et essay? Forventningene skiller seg ikke mye ut fra arbeider dere tidligere har levert –Redegjør klart.
Innføring i yrkesetikk for lærere
Skolen som lærende organisasjon NFFL
Velkommen som student Anne-Beathe Mortensen-Buan
KLASSELEDELSE.
CLAUDIA SCHIFFER PLAKATER
YRKESETIKK - A Arnbjørg Engenes.
Pedagogikk og profesjon
Om å skrive fordypningsoppgave i pedagogikk
Skriving av akademiske oppgaver Hvordan å bedre sjangerforståelsen for studenter av Espen Næss Lund
Ulike perspektiv på læring, «Hverdagspedagogikk»
Førstelektor Knut-Rune Olsen Forelesning for A1ab 2008
Kriterier for skolen som lærende organisasjon
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
Liv M. Lassen,2008 Etikk og Holdninger Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning 1. September, 2008 Liv M. Lassen.
Etisk refleksjon.  Porsgrunn deltok i 1. pulje i KS sin satsing «Sammen om etisk kompetanseheving»  Prosjektleder i 20% stilling i prosjektperioden.
TERMIN: 2011-HØST ORD EMNEKODE: UG1PEL15110 KANDIDAT NR DATO: 13/12-11 PEDAGOGIKK OG ELEVKUNNSKAP EKSAMEN.
NAV og vår yrkesetikk. YRKESETISK GRUNNLAGSDOKUMENT Vedtatt på kongressen i 2002 Yrkesetiske prinsipper.
Om TPO: Utdrag fra artikkel Berit Bratholm:
Om praksis - praksisplan og vurderingsrapport Samarbeids- og vurderingsmøte TOSBA/TOS Studieleder Vibeke Bjarnø 11. JANUAR 2016.
Arbeidsrett vs. elevrett Når lærernes arbeidsrettslige vern står mot elevenes rett til et godt skolemiljø Cecilie R. Sæther, KS Advokatene Lederkonferansen.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
GENG , A 08:30-11:15 B 11:30-14:15.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
Yrkesetikk Forelesning Rakel K.R.Næss Kilder: Hovedsakelig basert på Kristin Tholins bok: ”etisk omsorg i barnehagen og skolen, 2003 Gunn Imsen, lærerens.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.
PEDAGOGIKK Pedagogikk Som fag omfatter alt som har med læring, utvikling, veiledning, undervisning og oppdragelse å gjøre (Pedagogisk ordbok, lars Helle.
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Etiske utfordringer i livets sluttfase
Etikk Læren om rett og galt.
Kapittel 1 SAMSPILL.
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Modul 1 – Dynamisk kartlegging
Rolle og Etikk Ramme & Plattform i Spesialpedagogisk Rådgivning
Utskrift av presentasjonen:

YrkesetikkYrkesetikk Førstelektor Knut-Rune Olsen Undervisning A1ab høst 2008

Pensum Arneberg, Per (2008): Pedagogisk dannelse og etikk, Cappelen Akademisk Forlag, kap.1 og 2 (ca.60 sider) Imsen, Gun (2006): Lærerens verden, Innføring i generell didaktikk, Universitetsforlaget, 2006, kap15.

Generell etikk og yrkesetikk Lærere har makt og omgås mennesker av alle kategorier og aldre. Derfor trenger vi en godt utviklet generell etisk kompetanse! Forholdet til elevene: Særlig krevende fordi det fordrer krav til nærhet, omsorg og empati- samtidig som det må tas høyde for en viss profesjonell distanse både av hensyn til en selv og til eleven/foresatte. Betydningen av refleksjonskompetanse Handlingstvang og refleksjon

Yrkesetikk og rettferdighet Er det noe elever forventer av en lærer så er det: RETTFERDIGHET! Har lærere og elever alltid samme oppfatning av hva som er rettferdig? Er lik behandling det samme som likeverdig behandling?

Den profesjonelle skyldfølelsen! Jamf. forholdet mellom etikk og profesjonalitet Det uavsluttede ved arbeidet Resultatorientering vs. TPO og krav til omsorg for den enkelte. Forventning om en perfekt fasade. (Hargreaves 1994)

Grunnsyn og etikk Menneskesyn Elevsyn Kunnskapssyn/læringssyn Samfunnssyn

Fem ulike måter å takle problemsituasjoner på Prøve å overse problemet (ikke konfrontere) Delegere- med anstrøk av ansvarsfraskrivelse. Autoritær- ikke dialogiske avgjørelser (Lektor Tørrdal!) Tar avgjørelsen på vegne av andre Ekte dialogisk tilnærming der eleven involveres (Lektor Brandt) og ansvarliggjøres. (Oser 1989)

Refleksjonsmodellen 1 Forforståelse Presenter dilemmaet fra ulike ståsteder (du selv, elev, foresatte, kolleger etc.) Formuler problemstillingen så klart som mulig. Hvilke normer og verdier er det vi står overfor- åpne og skjulte?

Refleksjonsmodellen 2 Analyse Hvilke handlingsalternativer finnes sett fra ulike aktørposisjoner? Hvilke konsekvenser kan ulike alternativer få? Ranger løsningene ut fra ulike aktørposisjoner. Velg et av alternativene og begrunn det. og så: HANDLE OG EVALUERE.

Etiske grunnmodeller Pliktetikk: Fokus er på universelle regler som gjelder for alle tilsvarende situasjoner. Konsekvensetikk: Handlingen skal medføre best mulig resultat for de impliserte. Sinnelagsetikk: Godt ment- er moral god nok! Oppgave: Drøft et eksempel ut fra modellen ovenfor

Gruppeoppgave om yrkesetikk Drøft med praksislærer betydningen av høy grad av yrkesetisk bevissthet i arbeidet som lærer. Beskriv et yrkesetisk dilemma eller en konkret situasjon som en lærer kan stå overfor i relasjonen til elevene enkeltvis eller som gruppe. Drøft ulike handlingsalternativer ut fra Arneberg, Pedagogisk dannelse og etikk, Imsen, Lærerns verden kap.15 og generell pedagogisk teori slik dere har møtt det i forelesninger og litteraturstudier.

Gjennomføring Drøfting sammen med praksislærer og beskrivelse av aktuelt dilemma eller situasjon gjørs ferdig i løpet av 1. praksisperiode. Første utkast til besvarelse leveres seinest tirsdag 11. november. Veiledning og videre beskjeder om framdrift vil bli gitt i forbindelse med prosjektet ”Student veileder student” i uke 48.

Mappeoppave om yrkesetikk Omfang 3 til 4 tekstsider pluss vedlagt beskrivelse av dilemma/situasjon Læringsmål I besvarelsen skal gruppa reflektere over utfordringer og ansvar som følge av at de som lærere står i en maktposisjon overfor elevene og blant annet drøfte hvilken betydning ulike syn på forholdet mellom elev- og lærerrollen kan ha for den aktuelle situasjonen. Besvarelsen skal drøfte ulike handlingsalternativer i den aktuelle situasjonen blant annet i lys av ulike etiske grunnsyn.

Kriterier for mappeoppgave Er det en rød tråd i oppgaven? Bruk av teori: Er teorien relevant, brukes den godt i oppgaven? Brukes begreper og faguttrykk på en god måte? Kildebruk: Er kildene korrekt referert? Har gruppa vært konsekvent mht. strategi for kildehenvisninger? Bli problemstillingen drøftet og besvart? Er litteraturlisten korrekt satt opp?