Vurdering av pedagogisk programvare i matematikk

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvor står vi Hva gjør vi Hvor går vi
Advertisements

Hva sier de offentlige styringsdokumentene?
Teknologi i klasserommet
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Applikasjon Metoder Prosessen underveis Undervisningsopplegg Målsetting Egenevaluering.
Naturfag Nasjonal digital læringsarena, Naturfag
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
• Innledning • Del 1 Faglig og digidaktisk status i fremmedspråk • Del 2 Ny Undervisnings og vurderingspraksis • Konklusjon.
INNFØRING AV NY LÆREPLAN – UTFORDRINGER BÅDE FOR FORELDRE OG SKOLE
Blikk på ikt •Handler om data •Design og layout •Programvare •Handler om utstyr •Handler om nye ting og gagets •Handler om folk •Vanlige.
Guttorm Hveem Digitale tankekart i læring og undervising guttorm.hveem.no twitter.com/ghveem.
Vi ønsker å presentere Excel som verktøy.
Kunnskapsløftet og sammensatte tekster
Den digitale dimensjonen i fagplanen for matematikk i vgs
Bruk av IKT i skolen - påstand • Bruk av IKT I skolen har generelt sett ikke endret karakter på denne siden av årtusenskiftet. Oppgaver som løses med teknologi.
Kroppsøvingsdidaktikk
Den Norske Skolen i London
Cabri II Lukas Radziej - Hans Martin Faane Tom K. Markeng.
”Vurdering av hjemmesider” ”Vurdering av hjemmesider” en undersøkende oppgave om førsteklassenes hjemmesider. Av Fouzia, Benedicte og Svein.
Matematikk muntlig på studieforberedende program
STASJONSUNDERVISNING
IKT og læring 1 for TOS Fagvalgspresentasjon januar 2013 Tonje Hilde Giæver/ Louise Mifsud.
Tidligere læreplaner.
Praksislærermøte GLSM-praksis
Oslo kommune Utdanningsetaten. Oslo kommune Utdanningsetaten Delprosjekt 1: Anvendelse og spredning av eksisterende digitale læringsressurser i realfag.
Verktøy i arbeid med kvalitetsvurdering
Høgskolen i Oslo Litt om vurdering. Vurdering l Vurdering for utvelgelse og eventuell sertifisering, enten i videre utdanning eller for å søke jobb. Dette.
Vurdering av pedagogisk programvare
Elevundersøkelsen 2008 Resultater Sauda Vidaregåande skule.
Læreplanen Historie Vg2.
LÆREPLANEN Matematikk Vg2 – hovedprinsipper. Struktur (fra
Jarl Formo: IKT i førskolealder UiA IKT I FØRSKOLEALDER: Fokus på barn med spesielle behov OVERSIKT  Hvilke barn snakker vi om?  Behov for.
Skolebesøk februar 2008 Forskrift Retningslinjer for lokalt gitt eksamen i Oppland fylkeskommune Hjelpemidler ved lokalt gitt og sentralt gitt eksamen.
Didaktiske analysekategorier
Høgskolen i Oslo Digital kompetanse - IKT som pedagogisk verktøy - IKT og grunnleggende ferdigheter Nasjonale planer? Hva sier Kunnskapsløftet? Planer.
FOU prosjekt ved Sjøkrigsskolen
Undersøkelseslandskap
Nils Ole Nilsen førstelektor Høgskolen i Bodø Å være digital.
Valg og vurdering av elektroniske læremidler i matematikk A05 – våren 2007 Lærermanus Et samarbeid mellom matematikkseksjonen, praksisskolene/øvingslærerne.
Grafisk Design Visuell kommunikasjon Intorduksjonsbilde.
Mål og læring hos elever
DidIKTikk, digital kompetanse i praktisk undervisning
Høgskolen i Oslo Oslomodellen: IKT integrert i allmennlærerutdanninga IKT’s rolle i lærerutdanningen, og spesifikt om IKT-faget Studiebesøk fra Göteborg.
Matematikk 1. trinn Læreverk: Multi, Gyldendal forlag
KUNNSKAPSLØFTET Rakel.K.Rohde Næss. Tradisjonelt syn på læring og undervisning Pensumstyrt Lærerstyrt undervisning fra kateteret Memorere,rette svar Læreren.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Læreplan K 06 Utdanningsdirektoratets læreplan s er matematikk
Elevaktivitet M4 onsdag 1. april 2009.
Digitale hjelpemidler i matematikk Hva sier læreplanen – hva gjør vi?
Matematikkens Hva? Hvordan? Hvorfor?
HVORFOR? Hva sier Kunnskapsløftet? (mer)
Oppgave:  Regn ut = ? Gå i gruppe på 3. Forklar hva du har gjort, hvordan du har tenkt, hvorfor blir det riktig? Har dere ulike strategier?
Elev- og lærlingombudet i Nordland Regional elevrådskolering VURDERING.
BLOOMS Bygdøy 24.sept-08. Begreper i vurdering 1.Kompetanse det man gjør og får til i møte med utfordringer 2. Kompetansemål angir hva elevene skal kunne.
Kan teknologien hjelpe oss? Mattias Øhra Stipendiat ved Høgskolen i Vestfold BCC Aug
Profesjonsfaglig digital kompetanse i den 5-årig lærerutdanning Digital kompetanse-søylen Louise Mifsud og Tonje Hilde Giæver.
Ny læreplan Bygger som L97 på et sosial konstruktivistisk læringssyn Større metodefrihet.
Informasjonsmøte FAU Kirkevoll skole desember 2016
NORDPLUS junior Programmet
Fag / tema Digital kompetanse som støtte og verktøy i ulike fag på ulike trinn Trinn 3.trinn og oppover Elever skal få trening i å se mulighetene ved å.
Kurs for lærere i fremmedspråk Florø 2008 Rita Gjørven ILS UiO
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Oppgaver som fremmer kommunikasjon B – Samarbeid
Utforskende undervisning A – Forarbeid
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utforskende undervisning i matematikk B – Samarbeid
Engebråtenmodellen.
Overgangen barnetrinn - ungdomstrinn B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

Vurdering av pedagogisk programvare i matematikk

Generelt om digitale hjelpemidler Digitale hjelpemidler i matematikk Hva sier læreplanen – hva gjør vi?

Læreplaner – litt historie 70 – 80 årene – edb som valgfag 1974 - linjefag i videregående M87 - datalære som eget hovedemne L97 - IT integrert i planene, ikke eget emne senere IKT, informasjons og kommunikasjonsteknologi 2005 – å kunne bruke digitale verktøy - en grunnleggende ferdighet i alle fag

Å kunne bruke digitale verktøy.. i matematikkplanen: fra læreplanen .. dreier seg om å kunne bruke digitale hjelpemidler til spill, utforsking, visualisering og publisering. Det dreier seg videre om vite om, kunne bruke og vurdere digitale hjelpemidler til problemløsning, simulering og modellering. I tillegg er det viktig å kunne finne informasjon, analysere, behandle og presentere data med passende hjelpemidler, samt forholde seg kritisk til kilder, analyser og resultater.

Hva er digitale hjelpemidler og verktøy for matematikk? Programmer som gjør det mulig å uttrykke matematikk, vise sammenhenger øve på ferdigheter eksperimentere utforske og undersøker sammenhenger nye tilnærmingsmåter til oppgaver (reorganisering, ikke bare forsterking) integrere forskjellige representasjoner av sentrale begreper

Digital kompetanse i matematikk kunne bruke ferdige programmer for spill og utforsking, lese ikoner, menyer og meldinger på skjermen kunne bruke regneark, lage formler, bruke funksjoner, tegne diagrammer osv. kunne bruke andre programmer: geometri, tegne og analysere funksjoner, presentere statistikk, simulere hente informasjoner fra Internett og andre kilder kunne vurdere resultater fra programmene og kunne velge aktuelt IKT verktøy

Aktuelle programmer småprogrammer, for problemløsning og trening (spill) regneark (Excel, andre … ) dynamisk geometri (Cabri, Geometrix,..) kurvetegning (Grafbox, WinGxp, andre..) funksjoner, symbolsk beh. TI-interaktiv, Derive Internett for data, informasjon og evt. programmer Lommeregnere, enkle, grafiske, symbolske Viktig at programmene gir mening til matematisk innhold, ikke bare digital kompetanse generelt, men matematisk støttet av teknologi

Noen momenter til ettertanke La elevene få utfordringer Ikke for lett og ikke for vanskelig Ikke for mye av det samme om igjen La dem få tid til å diskutere og prøve forskjellige løsninger Gi hjelp og tips for å komme videre, men ikke overta løsningen Gi tid til å lære IKT verktøy samtidig med problemløsningen. Lær dem en spørrende og undersøkende holdning til matematiske problemer.

Behov for utvikling og forskning PISA og TIMSS viser at det er behov for å styrke elevenes matematikkunnskaper Undersøkelser viser tradisjonell undervisning, lite elevaktivitet. Trenger utvikling av metoder m. IKT Det trengs utviklingsarbeid for fornyelse av innhold og metoder i matematikk (og andre fag)

pause

Hvordan vet vi at et program er godt? Det finnes ingen mal for en slik kvalitetsvurdering. Den enkelte bruker må sette opp kriterier etter behov og forutsetninger. Likevel er det mulig å peke på generelle kjennetegn på kvalitet. MAKVIS analyse.

MAKVIS? M = MOTIVERE AK = AKTUELISERE V = VISUALISERE I = INDIVIDUALISERE S = SAMARBEIDE

Valg og vurdering av programvare. Navn på det elektroniske læremiddelet, og hvor det eventuelt kan finnes? Kort beskrivelse av det elektroniske læremiddelet.

Hvilke deler av matematikkfaget er det elektroniske læremiddelet er relevant for jfr LK06?

Hvilke elever er det elektroniske læremiddelet egnet for Hvilke elever er det elektroniske læremiddelet egnet for? I hvilken grad kan det bidra til tilrettelagt undervisning, tilpasset individuelle behov? (For eksempel ulike nivåer i programmene, forskjellig tekststørrelse, forskjellig input-medium.)

Kan det elektroniske læremiddelet brukes selvstendig, eller som en del av et større undervisningsopplegg?

Krever det elektroniske læremiddelet spesiell brukeropplæring før oppstart? (Er opplæringsmateriell tilgjengelig eller må det utvikles?)

Finnes det muligheter for brukertilpasning Finnes det muligheter for brukertilpasning? (form, farger, funksjonalitet, grafisk tilpasning osv)

I hvilken grad kan det elektroniske læremidlet motivere/demotivere elevers læring? (For eksempel bruk av PC eller spill som belønning, eller innebygde belønninger i programmene?)

I hvilken grad aktiviserer det elektroniske læremiddelet elevene I hvilken grad aktiviserer det elektroniske læremiddelet elevene? Bidrar det til egenaktivivtet? Samarbeid? (For eksempel interaksjon i programmene, eller at elevene skriver/tegner, eller at programmene oppfordrer elevene til aktivitet mellom øktene på maskinen? Samarbeid innad i elevgruppa, mellom elever og lærere eller elevgrupper imellom? For eksempel kommunikasjons- og samarbeidssystemer, samarbeid eller konkurranse i spill?)

Hvordan kan bruken av det elektroniske læremiddelet evalueres Hvordan kan bruken av det elektroniske læremiddelet evalueres? (Tilbakemeldinger til eleven underveis? Kan lærer få innsikt i elevens arbeid i etterkant eller må være tilstede når det benyttes?)

Legg evt inn egne kriterier….

Her er det noen eksempler på nettsteder http://www.nrk.no/barn/ http://www.bbc.co.uk/schools/sosteacher/ http://www.fn-sambandet.no/ http://www.reddbarna.no/ http://gruble.net http://www.matematikk.org http://www.matematikk.net/

Eksempel 1 http://www.matemania.no/ Uavhengig av læreverk Egner seg også til bruk i grupper på tvers av alderstrinn og gruppestørrelser. Gir gode muligheter for differensiering .gir positiv stimulans når det gjelder hjemmearbeidet.

Læremiddelet er tilgjengelig på begge målformene. Stimulerer elevers interesse for og innsikt i matematikk. Gi lærerne alternativt undervisningsmateriale og faglig tilgang

Eksempel 2 http://www.matematikk.org Målgrupper: elever, lærere og foreldre/foresatte. Kjerneoppgaver: inspirasjon, gode undervisningsopplegg, vekker nysgjerrighet og interesse hos elever