Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg”

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Informasjon om plan for SAMARBEID SKOLE – NÆRINGSLIV i Askøy kommune
Advertisements

Entreprenørskap i nye læreplaner
Senter for yrkesrettleiing i Hordaland.
Kunnskapsløftet – hvordan skal det bli regional virkelighet? Kunnskapsminister Øystein Djupedal Regjeringens kontaktkonferanse med fylkeskommunene 7. mars.
UTDANNING FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING
Fylkesnettverk karriereveiledning UTDANNINGSVALG
Samarbeid mellom skole og hjem
Etablering av ”MATEMATIKKROM”
Et program for ungdomsskolen
Veiledning av elever / lærlinger
Skap framtidens Ungdommens Hus på Stjørdal.. ue.no.
Historiefaget i skolen
S TORHAMAR VIDEREGÅENDE SKOLE. ” M IN LÆRINGSHISTORIE ” O VERGANGSSAMTALEN – HVILKE ERFARINGER ER GJORT G ERD VASAASEN OG MARIT RØHR BØ STORHAMAR VIDEREGÅENDE.
KARRIEREPLAN SVOLVÆR BARNE- OG UNGDOMSSKOLE 2006/07
Karrieresenteret Ofoten Sentrumsgården 8512 Narvik Tlf:
Hva skal til for å gi ungdom og voksne et bedre grunnlag for yrkes- og utdanningsvalg? Rådgiving og karrièreveiledning.
Vårt Lokalsamfunn En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker,
Velkommen til kurs LOGISTIKKPROGRAM FOR UTDANNINGSVALG 19. SEPTEMBER 2011.
\\55. • Nytt fag i grunnskolen: UTDANNINGSVALG \\55 Formål: • Skape helhet og sammenheng i grunnopplæringen • Bidra til at flere foretar kunnskapsbaserte.
Samarbeid skole næringsliv Valgfag
FIRST LEGO LEAGUE 2014.
Hva sier kunnskapsløftet? Mål for opplæringen er at eleven skal kunne  Presentere lokalt arbeids- og næringsliv og vurdere arbeidsmulighetene innenfor.
Kunnskapsskolen i buskerud
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
UTDANNINGSVALG I GJØVIK KOMMUNE
FIRST LEGO League i Molde ?
DM NHO som bidragsyter i karriereveiledningen Leiv Roald Thu
Hva innebærer det å være lærebedrift? Være godkjent av fylkeskommunen Kunne gi opplæring slik den er fastsatt i læreplanen for faget Ha en kvalifisert.
Foto: Carl-Erik Eriksson Realfagsamlinger – i Trondheimsskolen MESTRING _ MOTIVASJON _ MULIGHETER.
Karriereveilednings- prosjektet 2-årig prosjekt helhetlig system for karriereveiledning i fylket heve kompetansen til aktørene i utdannings- og yrkesveiledninga.
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
PROGRAMFAG TIL VALG NOEN SMAKEBITER...
VEFSN VIDEREGÅENDE SKOLE
Utdanningsvalg Gran Ungdomsskole 2008/2009
Jane Haave Kompetanse på lavere nivå Tirsdag 16. september 2008.
Rakkestad ungdomsskole Entreprenørskap Hva er så bra med faget? Entreprenørskap skaper en praktisk hverdag for elevene som de kan styre og legge.
Prosjekt til fordypning
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
Næringskonferansen Vest Hva gjør Askøy for å tilrettelegge For rekruttering på kort og lang sikt? Ordfører Siv Høgtun.
Gauldals konferansen 2. nov. 2011
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
FADDERBEDRIFT EN ORDNING SOM GJØR AT ELEVER BLIR KJENT MED EN BEDRIFT OG EN FADDER GJENNOM LÆRINGSOPPDRAG.
…og ingen sto igjen Tidlig innsats for livslang læring
VÅRT LOKALSAMFUNN En oppdagelsesferd på samspill mellom mennesker, næringsliv og offentlige tjenester i et lokalsamfunn.
Vurdering for og av læring i yrkesopplæringen
Foreldremøte 8.september trinn
Foreldremøte 8.september trinn
INTERNASJONALISERING ARBEIDSUTPLASSERING FOR ELEVER SOM TAR DOBBELKOMPETANSE Lier vgs september 2014.
LP-modellen fra et rektorperspektiv
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
SKOLETINGET Olav Ulleren, administrerende direktør Kunnskap for kommende generasjoner.
KURS FOR INSTRUKTØRER 4.DESEMBER 2014 Bli kjent med og avklare rollen som lærebedrift i et 4-åring utdanningsløp.
JOBBSKYGGING.
STYRKE næringsnær læring
Røros videregående Elin Viken Ungt Entreprenørskap Hedmark.
Ue.no Jobbskygging 8. trinn En dag i arbeidslivet 8. trinn jobbskygging FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE 1.
Om presentasjonen Presentasjonen er bygget opp på følgende måte: Lysbilde 2-4: Om Kultur for læring. Vi mener det er vesentlig å ta med dette for å si.
Foto: Helén Eliassen Arbeidsuke på 9.trinn Elevene skal ut i arbeidspraksis i uke 3, (13. til 17.januar) PRYO Sverresborg skole.
Kampen om kompetansen – rekruttering av arbeidskraft Karrieresentrenes rolle Karriereveiledning i skolen og tilbud til voksne Nina Tande Hansen og Gry.
Foto: Helén Eliassen Arbeidsuke på 9.trinn Elevene skal ut i arbeidspraksis i løpet av 9.skoleår. PRYO Sverresborg skole.
SÅ FINT DU IKKE ER SIKKER PÅ HVA DU VIL BLI….
Norsk skole.
Internasjonalisering
Faget Utdanningsvalg Jobbskyggedag
Utdanningsvalg – 9. trinn 15-16
Utdanningsvalg – 9. trinn 16-17
UTDANNINGSVALG (UTV) Totalt: 110 timer 9. trinn: 70 timer
Fra kunnskap til handling
Idrettspolitisk manifest for Trøndelag
Fylkesrådsleder Alf Daniel Moen Stiklestadkonferansen 2008
Utskrift av presentasjonen:

Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg” Jobbskygging Program for ungdomskolen i faget ”Utdanningsvalg” Utviklet av Ungt Entreprenørskap 2008

Hvorfor jobbskygging? Elevene får mulighet til å: Erfare hva som finnes av jobbmuligheter Bli kjent med arbeidslivets krav til kvalifikasjoner Næringslivet får mulighet til å: Møte fremtidens arbeidskraft Informere om arbeidslivets kompetansekrav Jobbskygging gir elevene mulighet til å erfare hva som finnes der ute av yrker, og bli bevisste på hva som kreves av dem når de er ferdig utdannet Jobbskygging er en av få muligheter dagens unge har for å kunne erfare og oppdatere seg på hvilken kompetanse arbeidsmarkedet forventer. De voksne i skolen har ingen mulighet til å være oppdatert på yrkeslivet til enhver tid. Jobbskygging er en aktivitet som gir næringslivet muligheter til å møte fremtidens arbeidskraft, og informere om hva som trengs av kompetanse innenfor de ulike yrker. Jobbskygging stimulerer nysgjerrigheten, gir kunnskap om ulike yrker og arbeidsplasser og styrker tilhørigheten til lokalsamfunnet

Hva er Jobbskygging? Forberedelser, eleven planlegger Jobbskyggingsdagen Gjennomføring, eleven følger en yrkesaktiv gjennom en arbeidsdag Etterarbeid, eleven informerer medelever, lager reportasje, skriver takkebrev Eleven arbeider i forkant med relevante oppgaver, slik at han kan få best mulig utbytte av selve jobbskyggingen. Kjernen av jobbskygging er at eleven skal følge en yrkesaktiv gjennom en tilnærmet normal arbeidsdag Etter jobbskyggingen skal eleven lage en rapport eller reportasje, samt skrive et takkebrev til sin ledsager.

Hvordan finne ledsagere? 8. trinn, kjent ledsager 9. trinn, ukjent ledsager 10. trinn, elev i videregående skole Eksempler på hvor man kan finne ledsager 8. Trinn, kjent ledsager I elevens eget nettverk, foreldre/foresatte, tanter, onkler, andre familiemedlemmer, venners foreldre, naboer o.l 9. trinn, ukjent ledsager I foreldregruppa (andre elevers foreldre), kollegaer av kjente personer, lokalt næringsliv, kommunen 10.trinn, elev i videregående skole Elever på videregående skole Eleven/lærer kontakter ledsager på forhånd og gjør avtaler og skriver kontrakt Ledsagere bør få informasjon om programmet jobbskygging på forhånd for å kunne yte best mulig ”service” til eleven.

Mål for eleven Bli mer bevisst på utdanning og yrkesvalg Få oversikt over yrkesgrupper og næringsliv i lokalmiljøet Oppleve en hverdag i yrkeslivet Se sammenhengen mellom skolefag og yrkeskompetanse

Mål for næringslivet Samarbeide med fremtidens arbeidskraft Styrke egen fremtidig rekruttering Stimulere elever til å komme tilbake til lokalt næringsliv etter utdanning Støtte ungdom til utdanning og fremtidige yrker Være synlig i lokalsamfunnet

Læremidler Veiledning Elevhefte 8., 9. og 10. trinn Eksempler og maler på ue.no Veiledning Veiledningshefte for lærere Elevhefte Elevhefte for hvert enkelt trinn Eksempler og maler på ue.no Informasjon til foreldre/foresatte ( 8 – 9 -10) Informasjonsbrev til ledsager ( 8 – 9 -10) Takkebrev til ledsager ( 8 – 9 -10) Partnerskapsavtale ( 8 – 9 -10) Mal oppsummering ( 8 – 9 -10) Arbeidsavtale ( 8 – 9) Arbeidsdokumenter for elev før skygging ( 8 – 9 ) Informasjon til 10.klasse eleven (10) Informasjon til vgs eleven (10)

Forankring

”Opplæringen skal gi elever innsyn i variasjonen og bredden i vårt arbeidsliv, og formidle kunnskaper og ferdigheter i forbindelse med det.” Kunnskapsløftet 06

”Opplæringen har ikke bare egenverdi for eleven, men har også som mål å forberede de unge til å påta seg arbeidslivets og samfunnslivets oppgaver.” Kunnskapsløftet 06

”Lærerne skal virke sammen med foreldre, arbeidsliv og myndigheter som utgjør vesentlige deler av skolens brede læringsmiljø.” Kunnskapsløftet 06

”Skolen skal være aktiv som et ressurs-, kraft- og kultursenter for lokalsamfunnet, der det knyttes nærmere kontakter, ikke bare mellom voksne og unge, men også til lokalt arbeids- og næringsliv. Kunnskapsløftet 06

”Opplæringen må rettes ikke bare mot faginnhold, men også mot de personlige egenskaper en ønsker å utvikle, ved å utforme omgivelser som gir rike muligheter for barn og unge til å utvikle bevisst samfunnsansvar og handlingskompetanse for rollen som voksen.” Kunnskapsløftet 06