Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Anton Punsvik, kapellan, Sortland
Advertisements

LIKEVERD Bevar ditt hjerte!.
Profetene i Det gamle testamente
Fra ord til liv Mars 2011.
Barnet som gave og oppgave
Arven fra Athen Humanismens hjemby.
Fra ord til liv August 2012.
Etikk i møte med mennesket
Einar Duenger Bøhn UiO, våren 2012
De 10 bud 10 måter å elske på.
Jesus – kilden til glede
Skritt 1 er å bli klar over Guds Plan
Hvem er Jesus?.
Vintreets hemmelighet Livet i ordet, bønnen og gleden Joh 15:7-11
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Etikk i psykologisk forskning
Etiske modeller - hva er det?
Penger & etikk to sider av samme sak? Henrik Syse, forsker og filosof
Å vokse i erkjennelse og erfaring
Johannes 16, Om sorg og glede
KRL Av Karina Schjølberg
”Vi vil gjerne se Jesus”
Ansvar i teori og praksis Fagdag, Grimstad 24. mai 2010 Dag G. Aasland.
Normativ etikk Fokuserer på konsekvensene av en handling.
Etisk teori (Moralfilosofi)
Etikk.
ETIKK Hva er det? Hvor kommer det fra? Hva brukes det til?
Noen etiske perspektiver Pensumboka: Lingås, 1999
Velkommen til ettårssamling
Rett og galt Kapittel 8 – Horisonter 8.
Filosofisk visdom i den kommunale hverdag
Hvis du dør i natt, tror du at du kommer til Himmelen?
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
Om å ta mennesket på alvor Filosofisk visdom i den medisinske hverdag Henrik Syse, forsker og filosof NORDAF, Gardermoen,
Måtehold og forsiktighet - dyder eller laster?
Etikk og moral i lederskap
Forelesning 14: Kants Etikk
1.Blir Gud æret gjennom det? 1Kor 10:31 2.Kommer jeg til å skamme meg over å gjøre dette når Herren kommer tilbake? 1Joh 2:28 3.Er det ”av verden”?Joh.
 Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans eller får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.
De 10 bud 10 måter å elske på.
Etikk for finansielle rådgivere
Jesu Kristi Gud Ef 1,17 Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må la dere få den Ånd som gir visdom og åpenbaring, så dere lærer Gud.
Verdighet og livskvalitet hos pasienter med urinlatingsplager
Etikk i arbeidslivet Noen filosofiske morgentanker
Kjennetegn på situasjoner som egner seg til etisk refleksjon:
informasjon fra Haugesund kommune
Etikk etiske- faglige, og juridiske dilemmaer Etikkveilederskurs høsten 2010 v/høgskolelektor Kristin Bie.
Tekster om tro og livssyn
Etikk og helseprofesjonene
Innføring i yrkesetikk for lærere
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
TEMA: VALG, ANSVAR, UTFORDRINGER LÆRINGSMÅL: -REFLEKTERE OVER ETISKE SPØRSMÅL KNYTTET TIL MELLOMMENNESKELIGE RELASJONER, FAMILIE OG VENNER -VITE HVA KONSEKVENSETIKK,
To tenkjemåtar i etikken  Etikk: handlar om å tenkje gjennom spørsmål om rett og gale  aka moralfilosofi  Forholdet mellom menneske  Heile samfunnet.
Bedrifters samfunnsansvar - filosofiske utfordringer Henrik Syse, forsker og filosof Konferansen «Næringsliv og sosialt ansvar» 31. mars.
Dei tre store Sokrates, Platon, Aristoteles. Sokrates f.kr. Ein av antikkens tre største filosofar Hovudkjelda til hans liv er Platon, kva er.
Viktige begreper i kapittel 3. Menneskesyn Hvilke tanker vi har om mennesket, og hvilken verdi vi setter på det.
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
Filosofi og etikk uke 4 Innledning. Etikk og filosofi (målområde 1c) Studenten skal ha kunnskap om grunnleggende etiske teorier, om etiske verdier i de.
Platon: Menneskesyn og etikk. Platon ( f. Kr.) virket i Aten. Elev av Sokrates. Kilder: hans egne dialoger samt gjengivelser i samtidige filosofers.
Etikkens betydning for å lykkes som leder Henrik Syse, forsker og filosof Delphi Consulting
Av Helle Johannessen A1A. Mine mappeoppgaver: 1. Den gode lærer  Hva forventer jeg av meg selv som lærer? 2. Individuell oppgave om veiledning og didaktikk.
BIBELEN.
Etikk og moral Kunne skilje omgrepa etikk og moral
1) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Antikkens filosofer 8. trinn
2) Hvordan kan vi tenke om rett og galt?
Moralske holdninger - Dydsetikk
Etikk, omsorg og straff – noen filosofiske refleksjoner
Etikk i skole og arbeidsliv
Utskrift av presentasjonen:

Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva Etiskanalyse Fire modeller som kan brukes når dere skal vurdere hva som er rett og galt

Begrepene etikk og moral Etikk handler om å vurdere hva som er rett og galt. Etikk brukes om teorien eller tankeprosessen. Ordet moral brukes som oftest om rett eller gal , god eller ond, holdning/handling

Dydsetikk Rett holdning gir rett handling Helt siden Sokrates for 2400 år siden har man lurt på: «Hva som kjennetegner en god person og rett handling?» Platon svar var å skille mellom dyder og laster. Fire dyder= positive egenskaper Måtehold Mot Visdom Rettferdighet

Dydsetikk Fem laster: Grådighet Feighet Sjalusi Tankeløshet Urettferdighet Denne tenkemåten finner man også i Buddhismen, Hinduismen og til dels i Kristendom. Eks. Buddhismen rett sinnelag bak handling. Jomfru Maria. I religionene kan lastene sees på som synd. Bibelen personifiserer dydene, gjennom Moses, Jesus, Abraham, Noah, gode mennesker som Gud stoler på.

Konsekvensetikk Resultatet av handlingen avgjør om det er rett eller galt. Konsekvensetikken er grunnlagt på ideen om at riktige handlinger er de som gir et godt resultat. Dette blir også kalt nytteetikk Vi spør etter hva som er mest nyttig for oss selv og andre. John Stuart Mill (1806–1873) mente at all moral bør bygge på menneskers behov for lykke, glede og trygghet. Handlinger som fører til dette, er moralsk riktige. Mens en handling som fører til sorg, død, ulykke, smerte er moralsk galt.

Pliktetikk/regeletikk Felles regler gir rett handling Pliktetikken er grunnlagt på at vi skal følge noen viktige leveregler om rett og galt: Du skal si sannheten, du skal ikke stjele, du skal stå for det du har gjort. Immanuel Kant mente at vi må bygge vår moral på fornuften. Dette blir også kalt regeletikk Regeletikk: Du skal alltid handle slik at handlemåten din kan bli en regel som skal gjelde for alle. Vi kan kjenne igjen denne tanken i Kristendom, Jødedom og Islam. Eks de 10 bud, eller den gylne regel.

En kombinasjon av konsekvens- og pliktetikk Det er vanlig å kombinere konsekvensetikk og pliktetikk når vi ta vanskelige valg. Hvilke plikter og rettigheter er viktige i denne situasjonen? Hvordan vil jeg at andre skal gjøre mot meg, hvis de var i min situasjon? Hvilke konsekvenser får mitt valg ? Hva synes jeg ville være et godt og rettferdig resultat? I den vestlige verden snakker man sjelden om dyder.

Ansvarsetikk Filosofen Hans Jonas (1903–1993), tysk-amerikansk filosof bruker begrepene ansvarsetikk og framtidsetikk Framtidsetikk fokuserer ikke bare på nåtiden, men på at vi har ansvar for våre etterkommere. Han sier at vi må snakke om menneskets ansvar på en annen måte enn før. Bærekraftig utvikling.

Oppgave etiskanalyse i praksis Bruk dydsetikk, plikt og konsekvensetikk modellene når dere diskuterer de etiske dilemmaene under. Dilemma: Eks tegning om båten og den syke Stjele fra de rikes kjøleskap Miljøvern Egne etiske dilemma