Utredning av veier til førstestillinger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
NRT-sak 18/08 Oppfølging av NOKUTs evaluering av ingeniørutdanningen.
Advertisements

Styrenes ansvar – utfordringer og utviklingstrekk
Forskningsrådets policy for FoU ved høgskolene Møte med Høgskolen i Telemarks styre 19. september 2013 Spesialrådgiver Berit Hyllseth.
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Nåværende programmer - avsluttes 2005 Mental helse (26 mill kr) Helse og samfunn (22 mill kr) Helsetjeneste og -økonomi (17 mill kr) Pasientnær klinisk.
SLIK SIKRER VI SYSTEMATISK LIKESTILLINGSARBEID Anne Marit Skarsbø Seniorrådgiver Mangfold og likestilling i arbeidslivet 28.september.
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Bakgrunn og rammer for revisjon av rammeplan for ingeniørutdanning Seniorrådgiver Ole Bernt Thorvaldsen.
Et velfungerende forskningssystem? Jan Fagerberg, Universitetet i Oslo Innledning til diskusjon på dialogmøte 31 Mai 2010.
UH-nett Vest og Profesjonalisering gjennom internasjonalisering Det 72. norske bibliotekmøte på Hamar Lene Bakke.
Oppfølging av fagevaluering UoH Molde 8. oktober 2013.
Organiseringen av det helse- og sosialfaglige området i UHR
Samarbeid for suksess - universitetssykehusfunksjonen Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Eierskap og styring i høyere utdanning
Nye programmer i Forskningsrådet innenfor utdanning, helse og velferd
Utfordringer til UH-sektoren: Hvordan finner vi tonen? Statssekretær Kyrre Lekve UHRs dekanskole 3. februar 2010.
Nærmere samarbeid eller fusjon mellom Høgskolen i Telemark og Universitetet i Agder? Politisk samordningsgruppe
Maritim profesjonsutdanning Forslag til ny nasjonal struktur for maritim offisersutdanning Innstilling fra arbeidsgruppe nedsatt av MARUT Arbeidsgruppens.
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
– pådriver og tilrettelegger Nasjonal samordning: Nasjonal samarbeidsgruppe for forskning innen medisin og helsefag (NSG) – pådriver og tilrettelegger.
Kommentarer knyttet til forskningsmeldingen Kommentarer fra Henrik Jakobsen, professor, forskningsleder Avdeling for Realfag og Ingeniørutdanning Høgskolen.
1 Kvalitetsreformen og UHR-B Status Fra Bologna til Hammerfest - kvalitetsreformen i UH-bibliotekene, HiO. 6. april 2006.
Drivkrefter i vitenskapelig publisering Slipp forskningsresultatene fri… 14. November 2007.
Norsk høyere utdannings og forsknings framtid? En kommentar fra landsdel Sør-Vest Torunn Lauvdal, Universitetet i Agder.
UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ETIKK VED UMB 1 HVORFOR ER ETIKK VIKTIG VED UMB? På alle våre arbeidsfelter er det lett gjenkjennbare.
Utdanning & Forskning i Norge - Gullslottet som henger i luften? Betyr veivalgene for norsk utdanning & forskning egentlig så mye.
Strategiprosess Allmøte SAM desember 2011 DJ
Fusjonsprosessen UiA/HiT Larvik 6. juni 2011 John W. Viflot Høgskolen i Telemark.
Nærings-ph.d Lise V. Sund ” Vilje til forskning ” …Samspillet mellom bedrifter og forskningsinstitusjoner skal styrkes gjennom etableringen.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Forskningsrådets policy for forskning ved de statlige høgskolene Bakgrunn: Nye rammebetingelser Universitets- og høgskoleloven av 2005 Rådets høgskolestrategi.
Kunnskapsdepartementets oppfølging på etikkområdet Ekspedisjonssjef Toril Johansson, Kunnskapsdepartementet.
NAFOL nasjonal forskerskole i lærerutdanning
Høgskolen i Oslo Tid til forskning som forhandlingstema - erfaringer fra høgskolene UHR-konferanse Trine B. Haugen.
Om Kunnskapsdepartementets forskningssatsinger
UFD Kompetanse for utvikling Strategi for kompetanseutvikling i grunn- opplæringen St.meld 30 ( ): 2-3 mrd. - Aktørene: skoleeier/KS,
Anne M Jervell Strategiske veivalg? Anne M Jervell STYREMØTE Tema:Strategi.
Strategidokument for de regionale helseforetakene Forskning som strategisk satsingsområde i spesialisthelsetjenesten.
Internt handlingsrom (IHR) USIT Hva vil vi med IHR? Øke UiOs interne økonomiske handlingsrom Bruke en større andel av de samlede ressursene.
Bakgrunn, mandat, oppgaver Oppstartsmøte Universitetsdirektør Tor A, Aagedal Råd for samarbeid med arbeidslivet.
Høgskolen i Bodø – nær, nord og nyttig Høgskolen i Bodø - nær, nord og nyttig.
UiO – Forskningsadministrativ avdeling FRIDA som felles forskningsdokumentasjonssystem for universiteter og helseforetak ? - Rapportering av vit.
Samarbeid, arbeidsdeling og konsentrasjon (SAK) Sverre Rustad OU-kurs Forskerforbundet
Ekspertgruppe for finansiering av universiteter og høyskoler Kort om mandatet og gruppens arbeid Torbjørn Hægeland 14. mai 2014.
Finansiering – et overblikk Møte med KUF-komitéen 10. mars 2014 Universitetsdirektør Tor A. Aagedal.
Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler
Forskningssamarbeid i UH-nett Vest: Status, utvikling og perspektiver Sigmund Grønmo Samarbeidsmøte HiB 30. november 2010.
Synliggjøring og kvalitetssikring av UH-bibliotekene i ny mål-struktur og ved budsjett-rapportering til departementet Stabsdirektør Hans Martin Fagerli,
Evaluering av publiseringsindikatoren Oppfølging fra Det nasjonale publiseringsutvalget Vidar Røeggen Seniorrådgiver Universitets- og høgskolerådet.
Forskningsrådets strategi for instituttsektoren.
Utfordringer for Universitets- og høyskolesektoren Per Botolf Maurseth, Innledning UHRs direktørskole
Regjeringens satsing på utdanning, forskning og næringsutvikling Innlegg på Universitetskonferansen for Innlandet, Statssekretær Per Botolf Maurseth 20.
Regionale forskningsfond
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side Kristin Danielsen Avdelingsdirektør Norges forskningsråd Oslo, 29. november 2005.
Samordnet praksis for budsjettering og regnskapsføring av forsknings- og utviklingsprosjekter innen helse Presentasjon i møte for Nasjonal fagstrategisk.
Møte i NFE-HS Tor Rynning Torp
Juni 2009 Regional FoU-strategi for Østfold ”Samspill og synergi”
Kompetansebehov i fremtidens spesialisthelsetjeneste RSA, Torbjørg Vanvik Direktør for eierstyring.
Innsats for kvalitet Forslag til et pedagogisk meritteringssystem for undervisning ved UiT Norges arktiske universitet og NTNU.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
Mandat og rammeverk for evalueringen
Orientering om status for spesialistutdanningen for leger
Det integrerte universitetssykehuset
VS2010: Intensjoner og perspektiver sett fra Forskningsrådets side
NFR februar 2012 Rektor Torunn Lauvdal, UiA
Universitets- og høgskolerådets publiseringsutvalg
Innovasjon og nyskaping
SUS 6/18 Strategiske utviklingsmål
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Dialogmøte Regional ordning kompetanseheving barnehage
Utskrift av presentasjonen:

Utredning av veier til førstestillinger 3. November 2008 Tor Rynning Torp seniorrådgiver

Hva er UHR? En fusjon i år 2000 mellom det tidligere Universitetsrådet og Det norske høgskolerådet Medlemsbasert organisasjon for akkrediterte, statlige og private universiteter og høgskoler Økonomi: medlemskontingent støtte til drift av fire nasjonale råd prosjektinntekter

VISJON UHR skal bidra til utviklingen av Norge som kunnskapsnasjon på høyt internasjonalt nivå

UHRs roller: skape politisk og samfunnsmessig forståelse for høyere utdanning og forskning forsvare grunnleggende verdier for sektoren, og arbeide for å påvirke den politiske fordeling av ressursene til fordel for høyere utdanning og forskning. være en sentral premissleverandør til Storting og regjering og en viktig utdannings- og forskningspolitisk aktør bidra til å skape møteplasser i Norge for debatt som kan bidra til erfaringsutveksling om og utvikling av høyere utdanning og forskning

bidra til samarbeid og arbeidsdeling for å oppnå best mulig kvalitet i høyere utdanning og i forskning og forskerutdanning. koordinere tiltak mellom, og yte service overfor medlemsinstitusjonene. UHR kan gjennomføre prosjekter for offentlige myndigheter, internasjonale organ eller på vegne av medlemsinstitusjonene der hensikten er utvikling av felles/bedre grunnlagsmateriale og styringsinformasjon for institusjonene.

Nasjonale fakultetsmøter . Organisasjonskart - UHR Representantskapet . Nasjonale fakultetsmøter Samfunnsvitenskap Historisk filosofisk Realfag Jus Odontologi Medisin + ca 40 fagråd Styret Sekretariatet Administrasjons- utvalget Forsknings- utvalget Utdannings- utvalget Nasjonale råd for Helse og sosialfagutd. Lærerutdanning Teknologisk utdanning Økonomisk adm. utd. Beregnings- utvalget Forhandlings- utvalget Publiserings- utvalget Bibliotek- utvalget Museums- utvalget Nasjonale profesjonsråd for Psykologiutdanning Farmasiutdanning Designutdanning Arkitektur Lærebok- utvalget EFV Kvinner i forskning EFV

Mål for forsknings- og utviklingsvirksomheten UHR har en viktig oppgave i å synliggjøre behovet for økt vekst i forskningsmidlene. Institusjonene trenger større handlingsrom for utvikling av flere internasjonalt ledende miljøer og nødvendig bredde i forskningen. Institusjonene trenger også støtte til økt aktivitet og kvalitetsheving innen utviklingsarbeid og innovasjon. For UHR er forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid sidestilt. UHR skal: arbeide for full kostnadsdekning av reelle utgifter til stipendiatstillinger og eksternt finansierte forskningsprosjekter. arbeide for økte ressurser til vitenskapelig infrastruktur og bidra til at de som har behov for det, får tilgang til infrastrukturen. arbeide for at forskningsfondet må økes og at avkastningen brukes i forhold til tidligere intensjoner om å styrke norsk grunnforskning, ikke til øremerkede bevilgninger.

fremme rekrutteringstiltak på områder der behovet er stort fremme rekrutteringstiltak på områder der behovet er stort. UHR vil arbeide for økt rekruttering i henhold til det dokumenterte behovet for flere forskere. arbeide for at det etableres flere forskerskoler, at kriteriene for forskerskoler avklares, og at forskerskolene sikres tilstrekkelig finansiering . arbeide for at ordningen med nærings-PhD blir et attraktivt tilbud for bedrifter og doktorstudenter og for at ordningen utvides til andre grupper, herunder fag og studier som retter seg mot yrkesutøvelse i offentlig sektor. stimulere til at det etableres doktorgradsprogrammer som er tilpasset profesjonsutdanningene ved høyskolene. styrke oppmerksomheten på etikk i norsk forskning. stimulere til etablering og videreutvikling av førstelektorprogrammene. fortsatt være en pådriver for at forskersamfunnet, nasjonalt og internasjonalt, skal få fri tilgang til vitenskapelige resultater (Open Access).

Nasjonalt råd for helse- og sosialfagutdanning: Formål: etablert som samarbeidsorgan for universiteter, vitenskapelige høgskoler og institusjonsakkrediterte høgskoler som gir helse- og sosialfaglig utdanning, samordne høyere utdanning og forskning innenfor sine fagområder gi råd i overordnede faglige og fagpolitiske spørsmål etter anmodning fra medlemsinstitusjonene eller fra Universitets- og høgskolerådets organer eller på eget initiativ

NRHS Medlemsutdanninger – bachelornivå sosialfaglige: Barnevernpedagog Sosionom Velferdsadministrasjon

NRHS Medlemsutdanninger – bachelornivå – helsefaglige: Audiograf Bioingeniør Ergoterapeut Fysioterapeut Mensendieck Optiker Ortopediingeniør Radiograf Reseptar Sykepleier Tannpleier Tanntekniker Vernepleier

NRHS Medlemsutdanninger –mastergradsnivå: Helsevitenskap Sykepleievitenskap Sosialt arbeid

NRHS – medlemmer: 21 statlige høgskoler 1 privat høgskole 6 universiteter 1 brukerrepresentant 2 representanter fra praksisfeltet 1 representant fra fagorganisasjonene. 3 studentrepresentanter fra StL 1 studentrepresentant fra NSU

NRHS – observatører: De private sykepleierutdanningene Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) Kunnskapsdepartementet (KD) Nasjonalt fagråd for helsevitenskap Norges Forskningsråd (NFR) Sosial- og helsedirektoratet (SHDIR) Statens autorisasjonskontor for helsepersonell Helse- og omsorgsdepartementet Arbeids- og inkluderingsdepartementet Arbeids- og velferdsdirektoratet Helseforetakene Kommuner Radiografforbundet FO

Aktuelle saker: Referansepaneler for vurdering av bruken av karakterskalaen A-F Vitenskapelig publisering Organisering og finansiering av praksis Lovhjemling av praksis Samarbeidsorganene utdanningssektor/RHF Nasjonal samarbeidsgruppe for medisinsk og helsefaglig forskning Studenter som deltar i LAR Yrkesrettleieres rådgivning

Sosionom og barnevernpedagogutdanningene: Framtid med tanke på rammeplan og autorisasjon Kvalifikasjonsrammeverk Oppfølging av nasjonal strategi for kompetanseutvikling Samarbeid med andre helse- og sosialfaglige organer i UHR Førstestillingsinnholdet

Helse- og sosialfaglig organer i UHR Nasjonalt fakultetsmøte i odontologi Nasjonalt fakultetsmøte i medisin Nasjonalt fagråd for helsevitenskap Nasjonalt profesjonsråd for psykologiutdanning Nasjonalt profesjonsråd råd for farmasiutdanning

Arbeidsplanens område 5: Akademisk kompetanse, tilsettings- og opprykksregler NRHS vil arbeide for å styrke den akademisk kompetanse innenfor sektoren. NRHS vil følge opp praktiseringen av nytt regelverk innenfor tilsetting og opprykksordning. Det er spesielt viktig å følge opp praktiseringen av førstelektorordningen. NRHS vil arbeide for å øke antallet stipendiat- og post.doc.- stillinger knyttet til medlemsutdanningene. NRHS vil arbeide for å styrke veiledningstjenesten i forbindelse med opprykk til førstestillinger.

Arbeidsplanens område 5: Akademisk kompetanse, tilsettings- og opprykksregler NRHS vil arbeide for økte stimuleringsmidler til universitetene i forbindelse med veiledning til stipendiater knyttet til høgskolene NRHS vil fortsette arbeidet for kompetanseutvikling både via førstelektorordningen og doktorgradsutdanning innenfor helse- og sosialfagene slik at kravet om minimum 20% førstekompetanse på bachelorgradsnivå oppnås. NRHS vil arbeide for at sektoren settes i stand til å gjennomføre den nødvendige kompetanseutvikling både på kort og lang sikt.

Gruppens mandat: 1. Foreta en kartlegging av erfaringene med førstelektorordningen Kommentarer: UHR har mottatt en rekke tilbakemeldinger som tilsier at det foreligger et behov for å se nærmere på hvordan kriteriene for opprykk til førstelektor forstås og praktiseres. Gruppen bes om å identifisere aktuelle problemstillinger for videre drøfting i NRHS.

2. Utrede forholdet mellom PhD, næringsphd, førstelektor samt innholdet i relevante profesjonsdoktorgradsløp fra andre land. Kommentarer: Det må settes opp en tabell som viser likheter og forskjeller mellom de fire kvalifiseringsløpene. For hvert av dem innhentes opplysninger om de hyppigst forekommende problemstillinger kandidatene arbeider med, samt anvendelsen av prosjektenes resultater. Ettersom det ikke er aktuelt å arbeide for å innføre et nytt doktorgradsløp, må gruppen vurdere hvorvidt innholdet (evt. deler av dette) i et profesjonsdoktorgradsløp er relevant å innpasse i en av de eksisterende PhD-ordninger, evt. førstelektorordning. Arbeidsgruppen bes om å fremme forslag når det gjelder innholdet i kvalifiseringsløpene samt den videre behandling av saken.

3. Utrede forholdet mellom UH-sektoren og praksisfeltet for å legge til rette for økt samhandling omkring forsknings- og utviklingssamarbeid Kommentarer: Slik en næringsphd fungerer, forutsetter ordningen at kandidaten kan få veiledning på doktorgradsnivå i virksomheten (bedrift el.likn.). Arbeidsgruppen bes om å vurdere også andre tilknytnings- og samarbeidsformer mellom UH-sektor og praksisfeltet, samt fremme forslag til strategier og virkemidler som kan styrke forskningens relevans samt organisering av forskningen.

4. Utrede spørsmål omkring forskerskoler, samt organisering og finansiering av forskningen Kommentarer: Arbeidsgruppen må legge til grunn Forskningsrådets arbeid med forskerskoler samt aktuelle kilder for finansiering av forskning. Det er allerede planlagt forskerskoler i helsevitenskap ved noen institusjoner. Politiske signaler om betydningen av å bygge solide fagmiljøer og samarbeidsstrukturer bl.a. gjennom etablering av faglige nettverk må gis stor betydning. Arbeidsgruppen bes om å fremme konkrete anbefalinger før det videre arbeidet med forskerskoler.

Rammene for arbeidet 3 møter Tidsfrist: 1. juni 2009 Dekker reiseutgifter Sekretær lønnes