Pårørendes forhold til tvangslidelse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Tør å sette grenser! Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol -
Advertisements

ROLLEN SOM BARNEANSVARLIG
- på lag med deg for din helse R e h a b i l i t e r i n g s k l i n i k k e n Tema 2.
Psykiske utfordringer ved MS
Motivasjon.
- roller og forventinger
Mestring og forebygging av depresjon
Pasientens bekymringer og hvordan hjelpe?
Knarrlagsund oppvekstsenter,
Rehabilitering innen psykisk helsevern Midt-Norge Brukerkonferansen november 2013 Laila H. Langerud.
Landsforbundet Mot Stoffmisbruk Kariann Tingstein Generalsekretær Evaluering av rusreformen Veien videre til gode forsvarlige tjenester.
Mette Grytten, prosjektleder for BIRUS 2009 – 2012
Fagskole i kommunehelsetjenester 2011
Vennskap mellom to-treåringer i barnehagen
Rolighetsmoen barnehage
”Jeg har ikke gjort leksene mine-min mor fikk kreft i går” Hvem ser og hvem tar ansvar når barn blir pårørende? Randi Værholm, spesialrådgiver i Kreftforeningen.
Pårørendes rettigheter og muligheter Møte med pårørende i klinisk arbeid. Molde 16. mars 2010.
23. MAI GRATULERER MED DAGEN, ULF!.
Utfordringer i familien
Diskusjonsopplegg om ungdom og alkohol - for foreldre med tenåringer
Nanna Maries hjem har vært et senter for foreldre og barn i regi av Kirkens Bymisjon i 27 år. Vårt arbeid består i å støtte foreldre slik at de kan ta.
Mestring og forebygging av depresjon
Mestring og forebygging av depresjon
Informasjon til skolens ansatte om skoleprogrammet VIP
Foreldregruppe på Fillan barnehage
UTDANNING MODUL 1 Utdanningssystemet i Norge Barnehagen Verdigrunnlag
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Behandlingstilbudet for mennesker med spiseforstyrrelser, IKS erfaringer Møte i NKNS Notater til innspill til diskusjon, basert på IKS erfaringer.
Aldring med funksjonshemning i lokal kontekst Hege Gjertsen, Nordlandsforskning Problemstilling: Hvordan oppleves det å aldres med en medfødt eller tidlig.
-  Hvor går grensen mellom helse og uhelse?  Når er det på tide å bli bekymret for seg selv eller andre? -
Tvangslidelse - OCD Hedalen,
Et inspirerende foreldreveilednings- kurs
BARNAS BARNEVERN 2020.
Aggresjon.
Sentrale begreper Stig Roar Wigestrand, 2008.
Benny Huser HSH1 I arbeid med mennesker En introduksjon til yrkesetikk og taushetsløftet Kull 2005 høst 2005.
RELASJONELT PERSPEKTIV PÅ ARBEID MED PROBLEMATFERD I SKOLEN
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Er du ung, har langvarige helseutfordringer og har lyst til å møte andre unge i liknende situasjon? I Helt sjef! kan du møte andre unge i liknende situasjon.
SKOLEVEGRING Oslo kommune Veileder.
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL Andre møte Foto og ill.: dreamstime.com istockphoto.com...et samarbeid mellom Blå Kors,
Barnas læringsmiljø Foreldrenes påvirkningsmuligheter Hanne Steen og Marit Brekke Lone skole 25.april 2016 Hanne Steen1.
Hvordan mestre livet med myelomatose ? Seminar Scandic Hotell City Dr. Tor Jacob Moe Lege / Psykiater.
Roller i ulike sosiale sammenhenger
Pårørende til pasienter med (alders)demens Hvordan ivareta en forsømt gruppe bedre? Sigurd Sparr Geriatrisk Avdeling UNN. Leder Nasjonalforeningen demensforbundet.
TIDLIG INNSATS OG UTFORDRENDE ATFERD Boka: Kompetanseløft i bhg Pål Roland.
Sosial kompetanse og empati. Sosial kompetanse Sosial: forholdet mellom mennesker Kompetanse: dyktighet Sosial kompetanse: evnen til å fungere godt sammen.
Følelser Følelsene er en sterk drivkraft i oss og styrer mange av handlingene våre Eksempler på følelser: Glede Sinne Frykt Tilfredshet Skyld Skam Lykke.
Utfordringer for pårørende. Hvem er pårørende? Den eller de personene som den psykisk syke oppgir skal være det Pasienten kan velge fritt hvem som skal.
Kriseteori Ski, mai Livskrise, ulike faser 1.Sjokkfase 2.Reaksjonsfase 3.Bearbeidingsfase 4.Nyorienteringsfase.
Asperger syndrom og ADHD
Invitasjon til Helt sjef!
Periodeplan for Minsten Uke Sosial kompetanse
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL
Å få barn Skal – skal ikke ????
Velg selv er en film  med tilhørende  samtaleopplegg for tweens, aldersgruppen 9-13 år. Vi ønsker at samtaleopplegget skal skape refleksjon rundt rus-
FORELDREKURS FOR FORELDRE TIL BARN OG UNGE SOM SPILLER DATASPILL
Kapittel 1 SAMSPILL.
Psykisk helse.
Mobbing og psykisk helse (Ungdomstrinnet)
Kapittel 6 oppgave b Sett inn riktig form av adjektivene, med artikkel hvis nødvendig.
Invitasjon til Helt sjef!
Hvordan støtte barn og unge når ALS rammer familien
HVORDAN FORSTÅ OG STØTTE FORELDRE OG BARN SOM HAR OPPLEVD SEKSUELLE OVERGREP?
Å se andre innenfra og seg selv utenfra
Tidlig innsats og utfordrende atferd
Lær mer – vis din støtte til alle som er berørt av demens
Del 3 Lek og samarbeid mot mobbing
Handling i hverdagen der barna er
Utskrift av presentasjonen:

Pårørendes forhold til tvangslidelse. Ananke`s weekendsamling på Gol 13 – 16 aug 2009 Erna Moen

Tvangens vesen - 1 Tvangstanker er indre påtrengende, ufrivillige og ubehagelige tanker som forstyrrer vanlige tankeprosesser Tvangstankene skaper; katastrofetanker eller indre katastrofebilder som gir angst, Eller tanker om en påtrengende trang til å gjøre noe for å hindre/endre følelsen av noe ekkelt Angsten for mulige katastrofer eller ekkelhet, skaper sterk trang til å gjøre noe som letter eller fører til at man unngår situasjonene som skaper angst eller ekkelhet.

Ofte utsettes også de pårørende for ulike sider av tvangshandlingene ; Tvangens vesen - 2 Ofte utsettes også de pårørende for ulike sider av tvangshandlingene ; De blir bedt om forsikringer De blir bedt om å gjøre ulike deler av ritualene De gjør en del ting av seg selv, for å hjelpe den som har tvang, av ulike grunner De gjør ting for at tvang skal unngås, eller for å komme gjennom/ ut av noen situasjoner som ellers ville vært låst av tvang i lang tid, og/eller fordi de synes synd på den som sliter med tvang

Tvangens vesen - 3 Pårørende hindres i å leve normalt; de må ta hensyn til tvangens ulike sider i hverdagen de utsettes for sterkt press på å utføre handlinger ut fra tvangerens behov og normer, ikke ut fra egne behov og normer Tvang er ofte tidkrevende og energitappende, også for pårørende! Tvang påvirker ofte familiens sosiale liv i vesentlig og negativ retning. Man blir ofte gradvis isolert av ulike grunner.

Sterke følelser utløses av tvang i ulike relasjoner Følelser som ofte opptrer der tvang kommer til uttrykk i relasjoner er : fortvilelse sorg sinne latter/ humor/ galgenhumor/ latterliggjøring bitterhet sjalusi

Vanlige reaksjoner i forhold som er dominert av tvang er; Avhengighet Avvisning Ulikevektige forhold / Mangel på gjensidighet i forholdet Ektefelle/ søsken/ barn blir ikke sett nok, og lider under det.

Ulike reaksjoner på tvang i familie-relasjoner - fortsatt Den som har tvang tar mye av felles tid og oppmerksomhet i perioder og preger mye av alles hverdag. Det blir frustrerende og skaper ofte konflikter Konflikter og vanskelige følelser preger dermed stor del av tiden og relasjonene, og fortrenger de positive følelsene og felles glede i familien. Støttefunksjoner i familien forvitrer eller blir ensidige

Barns situasjon i familier med tvang hos en forelder Barn får/tar ofte foreldrerolle overfor den foreldren som har tvang, f.eks ved at de: Tar over ansvar Gir foreldren unaturlig mye oppmerksomhet og hjelp Utsetter/avviker egne behov, fordi foreldren ikke kan/vil yte sitt bidrag til å la barnet kan gjøre sine ting/aktiviteter ut fra egne behov og muligheter

Barn situasjon i familier med tvang, fortsatt Barn får f.eks ikke ha venner med hjem De får ikke gå på besøk til andre fordi det kan føre med seg smitte eller lign ut eller hjem Familien har ikke besøk av annen familie eller venner på grunn av tvangens følger. Barna hindres dermed i normal omgang med andre De må / må ikke Ta i / berøre ting hjemme/ute sitte på spesielle steder i huset gjøre ting på bestemte måter osv..osv...osv

Søskens reaksjoner på tvang Søsken opplever i stor grad tilsvarende følelser og reaksjoner som barn av foreldre med tvang De er i noen grad friere enn foreldrene opplever seg, til å la være å involvere seg i tvangen hos søsken, men ofte føler de seg like tvunget til å gjøre det samme som foreldre eller mer De får dårlig samvittighet for å ha det bra, og for å kunne gjøre ting søsken med tvang ikke får til De får for lite oppmerksomhet og kontakt med foreldrene, fordi den syke får det foreldrene orker, osv

Pårørendes behov i forbindelse med behandling Alle voksne pårørende til pasienter som ønskker det, burde få tilbud om jevnlige møter i gruppe, med andre pårørende Målet er å gi de pårørende mer tilgang til den informasjon de selv måtte ønske, og støtte til å forholde seg på andre måter enn før, ut fra hva behandlingen krever av endringer, og hva de selv har behov for å få til av positive endringer for sin egen del, i forhold til tvangen som familien påvirkes av.

Pårørendegruppe , fortsatt Det bør undersøkes nærmere om det er behov for en undergruppering av ulike pårørenderelasjoner f.eks ektefeller, foreldre, barn og søsken som bør tilbys egne grupper, fordi vi vet at de har relativt forskjellige behov og problemer. Ofte føler de seg ikke frie til å snakke åpent om egne ting med ulike familiekonstellasjoner i samme gruppe. Det kan oppstå «konkuranse» om hvem som har det verst eller hvem som har mest behov osv..